Syrop
Nenetus/Adobe Stock
Zdrowie

Skutecznie działa na jesienne infekcje.  Naturalny, domowy antybiotyk. Przeziębienie nie ma z nim szans

Szukacie naturalnych pomysłów na poprawę odporności? Oto lista „domowych antybiotyków”, które postawią na nogi wszystkich mizernych i chorowitych domowników.

Kiedy nadchodzi jesień, nasz organizm powoli wchodzi na wolniejsze obroty. Tym samym spada nasza odporność na jesienne bakterie i wirusy, o których teraz słyszymy niemalże codziennie. Każdy z nas niemal co roku przechodzi ciężką grypę albo przynajmniej poważne przeziębienie z gorączką, katarem i kaszlem. A wszystko to i z koronawirusem w tle, i bez niego.

Co zrobić, żeby zbudować swoją wewnętrzną odporność? Jak sprawić, by nasz organizm łatwo radził sobie z infekcjami, które notorycznie do nas się przyplątują? Odpowiedź zawiera się w dwóch słowach: domowe antybiotyki. Kilka zwykłych, niewinnych i niepozornych produktów z naszej kuchni i spiżarki da naszemu organizmowi „zdrowego kopa” i siłę na jesienno-zimową walkę z bakteriami, wirusami i infekcjami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Antybakteryjni wojownicy

Od czego zaczniemy? Na pierwszy ogień idzie naprawdę mocny zawodnik. Czosnek, bo to o nim mowa to prawdziwy zabójca bakterii, przeciwnik wirusów i postrach infekcji. Jak wynika z badań naukowych, czosnek działa w tym zakresie mocniej niż penicylina! Co tu dużo mówić, czosnek to po prostu domowy antybiotyk.
Uwaga! By cieszyć się prozdrowotnymi walorami tego warzywa, należy jeść go na surowo. Choćby z pieczywem i masłem – w taki sposób jak robiły to nasze babcie.

Z czosnkiem niemal zawsze w parze idzie cebula. Kolejna nasza bohaterka także jest nieodzowna w budowania antybakteryjnej siły naszego organizmu. Zawiera allicynę i fitoncydy – związki, które zatrzymują rozwój niechcianych mikroorganizmów wewnątrz naszego ciała. Tak wiemy, że krojenie cebuli przyprawi niejednego twardziela o płacz, a woń naszego oddechu po jej zjedzeniu pozostawia wiele do życzenia… Dla zdrowia warto być jednak gotowym do poświęceń!
Cebulę ze względu na jej ostrość polecamy jeść z modnymi ostatnio pastami warzywnymi. Delikatny smak humusu z ciecierzycy czy fasolowego pasztetu idealnie łączył się będzie z tym warzywem. Zdecydowany charakter cebuli świetnie podkreśli łagodność wspominanych kremowych dań.

Stawiajmy na naturę!

Trzeci z naszych naturalnych, domowych antybiotyków to imbir. Ta azjatycka z pochodzenia roślina nie gościła na stołach naszych przodków. Mimo tego, że nasze babcie nie kurowały się imbirem, warto wprowadzić go do domowej kuchni. Oprócz walorów smakowych, także może pochwalić się walorami antywirusowymi i bakteriobójczymi. Ponadto herbata z imbirem świetnie działa na szwankujący układ trawienny. Na koniec ciekawostka – surowy imbir zjedzony tuż po czosnku wyeliminuje przykry zapach z naszych ust.

To tylko kilka z prostych domowych antybiotyków. Oprócz nich warto spożywać często także choćby miód czy cytrynę. W połączeniu ze zdrowym odżywianiem i codziennym ruchem, łatwo uda nam się poprawić naszą odporność.

Źródło: makehappyday.com

naturalne antybiotyki
lewal2010/Adobe Stock
Zdrowie
Te pokarmy działają jak naturalne antybiotyki. Wzmocnij odporność i wygraj z infekcją!
Okres jesienno-zimowy to pora prawdziwego egzaminu dla naszego systemu odpornościowego. Oto lista produktów, które pozwolą nam na wzmocnienie organizmu w walce z bakteriami.

Kiedy macie już dość wszelkich grypowych i przeziębieniowych dolegliwości, czas na nowe rozwiązania. Dosyć płacenia ciężkich pieniędzy za kolejny worek tabletek i syropów z apteki. Pora, by postawić na walkę o dobrą odporność za pomocą domowych sposobów! Poniżej przestawimy wam listę kilku produktów, które zawsze znajdziemy w swojej spiżarni czy w lodówce. Jeżeli spożywamy je często i w odpowiedni sposób (zwykle na surowo), powinniśmy poprawić zdolność swojego ciała do walki z infekcjami. Cebula Warzywo, które niejednego już doprowadziło do łez. Niepozorna cebula posiada w swoim składzie rozmaite olejki lotne, m.in. disiarczek allilo-propylowy i inne związki siarki. To prawda, nikt nie lubi zapachu z ust po zjedzeniu surowej cebuli. Ale czego się nie robi dla zdrowia! Tymianek Któż z nas posądzałby tymianek o działanie zdrowotne? Przyprawa, którą często dodajemy do mięs i sosów zawiera w sobie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze związki, takie jak thymol. Warto przyjmować tymianek nie tylko w formie suszonej, ale także w postaci olejków. Cynamon Podstawowy składnik naszych ukochanych pierników to nie tylko wspaniały korzenny smak i zapach. To także aldehydy cynamonowe, czyli substancje wzmacniające odporność, sprawność mózgu, a także obniżające poziom cukru we krwi. Czosnek O zaletach czosnku nie trzeba nikogo szczególnie długo przekonywać. Zajadamy się czosnkiem na przeziębienie choćby ze względu allicynę, zabijającą bakterię. Czosnek zawiera w sobie mnóstwo witamin i mikroelementów – m.in. witaminę C, B, potas, selen czy magnez. Miód Produkt pracy pszczół w swoim składzie ma taką substancję jak inhibina, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Miód leczy także stany zapalne....

Syrop z imbiru, cytryny i miodu
Alina Semenenko/Adobe Stock
Zdrowie
Wystarczą 3 składniki, by zrobić domowy syrop na przeziębienie
Ledwie się obejrzymy, a za chwilę minie już jesień i nastanie zima. Wraz z nią nie kończą się niestety nasze chorobowe utrapienia. Czas więc zwalczyć infekcje domowym sposobem.

Kaszel, katar, stan podgorączkowy – wszystko to znamy bardzo dobrze. Obecnie tego typu objawy mogą wywołać także obawy z powodu ewentualnego zakażenia koronawirusem. Musimy więc dbać o siebie jeszcze mocniej, niż dotychczas. Mycie rąk, dystans społeczny i maseczki w trakcie stykania się z obcymi – to podstawowe zasady bezpieczeństwa w trakcie pandemii COVID-19. Oprócz nich, warto bronić się także przed zwykłą grypą, przeziębieniem i wszelkiego rodzaju infekcjami. Jak? Odpowiedzi należy szukać w sprawdzonych domowych sposobach. Wykorzystywanie metod naturalnej, domowej medycyny to nic innego, jak po prostu szczególna ostrożność w dbaniu o siebie i swoich bliskich. Naturalne antybiotyki zawarte w dostępnych w sklepie i na targu produktach to gwarancja wzmocnienia swojej odporności. A to właśnie odporność jest kluczem w walce z niechcianymi wirusami i bakteriami. Odwieczne prawo zdrowia brzmi krótko: lepiej zapobiegać, niż leczyć. My radzimy w takim wypadku zapobieganie poprzez stosowanie domowego syropu z trzech składników. Do przygotowania tego eliksiru wykorzystamy imbir, miód i cytrynę. W tym przepisie nie skorzystamy więc z czosnku. To dobra wiadomość dla tych, którzy z trudem przełykają nieco „bardziej kontrowersyjne” połączenia słodkich składników z ostrym czosnkiem, jak choćby przedstawiany przez nas ostatnio syrop na męczący kaszel z czosnku, miodu, cytryny i mleka. Kluczowym składnikiem będzie imbir. To naprawdę fantastyczna roślina. Co prawda nasze babcie nie miały do niego dostępu, ale warto się do niego przekonać. Korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne. Ponadto zawarty w nim gingerol pomaga w leczeniu stanów zapalnych. Liczne mikroelementy i witaminy zawarte w imbirze wzmacniają organizm człowieka. Wystarczy tylko spożywać go w miarę...

Staroświecki, ale skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli?
Adobe Stock
Zdrowie
Staroświecki, ale skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli?
Łapie was przeziębienie? Przygotujcie ten tradycyjny syrop z cebuli, który szybko stawia na nogi.

Gdy dopada was przeziębienie albo grypa, coraz chętniej sięgacie naturalne specyfiki na zwalczanie infekcji. Dziś przedstawiamy wam przepis na prawdziwy syrop z cebuli – idealny na przeziębienie. Istnieje co najmniej kilka wariantów tego syropu. Można go zrobić z białym lub brązowym cukrem, my proponujemy cukier zastąpić miodem. Naturalny antybiotyk z cebuli Często chorujemy na infekcje górnych dróg oddechowych i o ile przy poważniejszych infekcjach zawsze powinien nasz stan zdrowia ocenić lekarz i zaordynować leki apteczne, to przy lżejszych dolegliwościach z powodzeniem możemy użyć metod, które przed laty stosowały nasze babcie. Chorobę należało wyleżeć pod pierzyną i dobrze się odżywiać. Podstawą był tłusty bulion, gotowane mięso, a nawet alkohol dla kurażu. Do tego oczywiście domowe antybiotyki, czyli miód, cebula i czosnek. Dobrze jest nadal po nie sięgnąć podczas przeziębienia, ponieważ mogą świetnie wspomóc leczenie konwencjonalne. Przepis na prawdziwy syrop z cebuli z miodem Domowy syrop z cebuli może nie pachnie najlepiej, ale szybko stawia na nogi. Składniki 1 duża cebula 1 łyżka naturalnego miodu Przygotowanie Obierzcie cebulę i zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki. Ostawcie i poczekajcie, aż cebula puści sok. Przełóżcie startą cebulę do miseczki i wymieszajcie z łyżką miodu. Mieszajcie tak długo, aż z powierzchni zniknął wszystkie pęcherzyki powietrza. Przelejcie syrop do słoika i zakręćcie. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce do 4 dni. Stosujcie kilka razy dziennie po 1 łyżeczce. Jak działa na organizm syrop z cebuli? Domowy syrop z cebuli ma działanie dezynfekujące. Łagodzi też stany zapalne. Podczas przeziębienia uzupełnia niedobory witaminy A, C, PP oraz witaminy z grupy B, Wartościowe...

czarnuszka na co
AdobeStock
Newsy
Ten syrop z 4 składników oczyszcza płuca i działa antyrakowo. Na dodatek smakuje jak cukierki!
Część z nas kręci nosem na myśl o domowych specyfikach na przeziębienie. Czosnek czy cebula nie pachną zachęcająco i nie wszyscy je lubią. Jednak istnieje naturalny specyfik, który nie tylko pomaga na przeziębienie, ale także jest przepyszny! Sprawdźcie, jak łatwo można przygotować go w domu!

Pewnie wielu z was babcie podawały na przeziębienie domowe syropy z czosnku, cebuli i innych składników dostępnych w domu. Jako dzieci ze wstrętem przełykaliśmy łyżki tych specyfików. Jednak chociaż walory smakowe i zapachowe domowych syropów były mocno wątpliwe, to nasze babcie miały rację. Na przeziębienie nie ma nic lepszego niż takie lekarstwo domowej roboty. Dziś na szczęście nie musimy już katować się wywarami z cebuli, ponieważ coraz popularniejszy jest syrop, który smakuje jak… cukierki. Co to takiego? Właściwości syropu z czarnuszki Czarnuszka to roślina siewna, która często wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa. Doceniany jest także olej z nasion czarnuszki ze względu na jego wyjątkowy smak i zapach. Roślinę tę stosuje się także jako lekarstwo. Czarnuszka okazuje się być pomocna w przypadku sezonowych infekcji górnych dróg oddechowych, a także łagodzi objawy chorób przewlekłych, takich jak astma i reumatyzm. Wzmacnia organizm w walce z chorobą, przyspiesza proces regeneracji i zwiększa odporność. Syrop z czarnuszki – dla kogo? Cenne właściwości syropu z czarnuszki docenią osoby, które kilka razy w roku cierpią na przeziębienie, zapalenie oskrzeli i inne infekcje. To domowe lekarstwo wspomaga organizm, pomaga złagodzić lub całkowicie zlikwidować objawy rozwijającej się choroby. Warto podawać syrop z czarnuszki dzieciom, ponieważ poza tym, że jest niezwykle skuteczny w walce z infekcjami, to w smaku jest dużo lepszy niż wyciąg z cebuli czy czosnku. Czarnuszka smakuje jak cukierki. Który maluch oprze się takim pysznościom? Przepis na syrop z czarnuszki Syrop z nasion czarnuszki możecie łatwo przygotować w domu. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 duże łyżki nasion czarnuszki 15 – 20 goździków 3-4 gwiazdki anyżu...