Jeśli mieszkasz blisko lasu, jesteś szczęściarzem. To miejsce to nieograniczone źródło darów, z których możesz korzystać całkowicie za darmo! Oprócz sezonowych owoców, w lesie znajdziesz również między innymi aromatyczne zioła oraz grzyby, które doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. Jak się jednak okazuje las to nie tylko smakołyki, ale również produkty lecznicze, do których zaliczamy między innymi pędy młodej sosny. 

Pędy młodej sosny mają niesamowite właściwości

Pędy młodej sosny pojawiają się w lasach zazwyczaj z początkiem maja. Wiele osób zbiera je z uwagi na ogrom cennych substancji odżywczych. Znajdziemy w nich bowiem działającą uspokajająco i wzmacniająco gorczycę, działające przeciwzapalnie flawonoidy, wzmacniającą układ odpornościowy witaminę C, czy udrożniający drogi oddechowe olejek sosnowy.

Starym i dobrze znanym, szczególnie naszym babciom i mamom, sposobem na wykorzystanie pędów młodej sosny jest zrobienie z nich syropu na kaszel, katar i szeroko pojętą odporność. Tego typu specyfik można przygotować na dwa sposoby – pasteryzując go, bądź nie.

Przepis na syrop z pędów młodej sosny 

Sposób 1 (pasteryzacja)

  1. Gałązki młodej sosny umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie podziel na mniejsze części (po pokrojeniu powinny mieć ok. 2 centymetry długości, tak aby zmieściły się do słoika).
  2. Tak przygotowane pędy umieść w garnku, zalej wodą, a następnie gotuj przez ok. 1 godzinę na wolnym ogniu.
  3. Po upływie tego czasu pozbądź się z wody kawałków sosny. Do wywaru dodaj cukier. Na każdy 1 litr płynu powinien przypadać 1 kilogram cukru.
  4. Całość gotuj tak długo aż wywar zgęstnieje, koniecznie pamiętaj o mieszaniu. Kiedy mikstura zacznie przypominać syrop możesz przelać ją do butelek, a następnie pasteryzować przez ok. 15 minut.

Sposób 2 (bez pasteryzacji)

W słoiku umieść warstwę pociętych pędów sosny, a następnie zasyp ją ok. 5 łyżeczkami cukru. Całość powtarzaj tak długo aż zapełnisz naczynie. Na koniec w słoiku umieść pół szklanki wody (pamiętaj, że sosna też puści soki). Tak przygotowane pędy postaw w miejscu z dobrym dostępem do słońca na ok. tydzień lub dłużej, jeśli dni są mniej słoneczne. Po tym czasie syrop przelej przez sitko do buteleczek i gotowe!

Zobacz także: