Picie soku z ogórków kiszonych
Agnieszka/Adobe Stock
Zdrowie

Przez 7 dni pila tylko sok z ogórków kiszonych. Po tygodniu oniemiała! 

Wielu z nas lubi wypić czasem trochę soku z ogórków. A co jeśli pilibyśmy go regularnie? Pewna kobieta postanowiła to sprawdzić.
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Mowa tu o amerykańskiej blogerce internetowej i dziennikarce Ileanie Paules-Bronet. Ta kobieta specjalizuje się w testowaniu różnego rodzaju diet na własnej skórze. Po tym jak jej chłopak przyniósł pewnego dnia do domu sok z ogórków kiszonych, postanowiła sprawdzić jego wpływ na ludzki organizm.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ale kwas!

Blogerka słusznie założyła, że sprawdzenie efektów będzie możliwe dopiero po regularnym piciu soku. Dlatego też postanowiła przyjmować codziennie szklankę tego płynu. Niejednemu zrobiłoby się w tym momencie dość kwaśno w ustach…

Ileana twardo jednak wykonywała swoje postanowienie, nawet pomimo tego, że smak ogórków kiszonych jest w jej kraju uznawany za dość specyficzny. Efekty tygodniowego poświęcenia były zdumiewające.

Picie popłaca

Już drugiego dnia, sok z ogórków kiszonych pomógł blogerce w ustąpieniu bólów menstruacyjnych.
Z kolei następnego dnia, dziennikarka zauważyła, że bakterie kwasu mlekowego zawarte w kiszonce pomagają w zwalczaniu uciążliwych zakwasów po ćwiczeniach fizycznych.

Po sześciu dniach ogórkowej kuracji, Ileana Paules-Bronet zauważyła, że sok sprawił jeszcze jeden mały cud – minęły jej dolegliwości związane z przykrym zapachem z ust. Jak mówiła Amerykanka – wyczuła to po tym, jak jej chłopak wreszcie nie uciekł przed pocałunkiem…

Jak ocenia Ileana, największym plusem z picia soku z ogórków kiszonych było jego działanie po wzmożonym wysiłku fizycznym. Osoby aktywne powinny więc rozważyć odstawienie drogich i pełnych sztucznych barwników napojów izotonicznych. Eksperyment z sokiem z ogórków na pewno nie zaszkodzi!

Komentarze
Sok z jarmużu
Adobe Stock
Zdrowie Piła przez miesiąc sok z jarmużu. Efekt przeszedł jej najśmielsze oczekiwania
Jeśli jeszcze nie miałaś szansy polubić się z jarmużem to czas najwyższy, by zagościł w twojej kuchni. Jego regularne spożywanie daje powalające efekty!
Weronika Kępa
listopad 16, 2020

Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, które można kupić w Polsce. W rzeczywistości to odmiana kapusty bogata w ogromne ilości białka, błonnika oraz rozmaitych witamin. Już niewielka porcja jarmużu zawiera wapń, potas i sole mineralne. Ale do rzeczy… jakie to wszystko ma znaczenie dla naszego organizmu? Zaraz nie będziesz mieć wątpliwości. Cenne właściwości Jarmuż to bardzo cenny składnik każdej diety, przede wszystkim z uwagi na działanie antynowotworowe. Zawarty w nim sulforafan może bowiem uchronić przed rakiem prostaty , jelita grubego, a także płuc. Nie oznacza to oczywiście, że sok z jarmużu zabezpieczy nałogowego palacza przed nowotworem. Wiadomo, że nic na tym świecie nie działa tak dobrze, jak dbanie o własne zdrowie. Na tym jednak nie koniec leczniczych właściwości jarmużu. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa również na działanie układu sercowo-naczyniowego . Zawarte w nim potas i wapń regulują ciśnienie krwi i zapewniają prawidłową krzepliwość. Pozytywne aspekty jedzenia jarmużu tak naprawdę nie mają końca. Oprócz wyżej wymienionych to zielone warzywo zapobiega także powstawaniu wrzodów żołądka, wzmacnia nasze stawy, kości, zęby, włosy i paznokcie, a także rozświetla cerę. Piła ten sok przez miesiąc O leczniczych zastosowaniach jarmużu na własnej skórze przekonała się 36-letnia pani Natalia, której od pewnego czasu drastycznie pogarszał się wzrok . Kobieta była pod stałą opieką lekarzy. Medycy nie dawali jej jednak zbyt wielkich szans na wyzdrowienie i oswajali z myślą, że niedługo całkowicie straci możliwość widzenia. Można powiedzieć, że jarmuż w kuchni pani Natalii znalazł się zupełnie przypadkiem. Z uwagi na jej już nie najlepszy stan zdrowia zakupy zaczął robić mąż. Jego pierwszy wypad do sklepu okazał się...

Przeczytaj
seler naciowy sok
Adobe Stock
Newsy Rozmiar mniej w 10 dni. W mig usuwa toksyny. Ten napój zdziała cuda 
Po świętach nie możecie się dopiąć w spodnie? Szybki sokowy detoks jest bardzo kuszący, ale trzeba uważać!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Odważyliście się wejść na wagę po świętach? Pewnie wielu z was odkryło z przerażeniem dodatkowy kilogram albo dwa! Niestety, świąteczne obżarstwo bardzo szybko zaczyna się mścić i już w okolicach Sylwestra ulubione spodnie zaczynają uwierać w pasie. Z odchudzaniem lepiej poczekajcie do Nowego Roku – w końcu kto chciałby sobie odmawiać pysznych przekąsek w trakcie sylwestrowej imprezy? Jednak gdy nadejście Nowego Roku oficjalnie zakończy świąteczny sezon, możecie powrócić do racjonalnego odżywiania się, do czego szczerze zachęcamy! Jednak jeżeli szczególnie wam się śpieszy i chcecie jak najszybciej odzyskać zgrabną sylwetkę, możecie spróbować pewnej ciekawej metody na zbędne kilogramy. Dieta Hollywood Jakiś czas temu niezwykle dużą popularność w świecie gwiazd zyskała dieta… cytrynowa. Podobno ma wspaniale odchudzać i oczyszczać organizm z toksyn. Na czym polega? Otóż założenie diety cytrynowej jest takie, że należy codziennie, pół godziny przed posiłkiem pić sok z cytryny, a ilość soku jest zwiększana każdego dnia. I tak: 1 dzień – sok z 1 cytryny 2 dzień – sok z 2 cytryn 3 dzień – sok z 3 cytryn I tak dalej aż do piątego dnia, gdy należy wypić sok z 5 cytryn. Natomiast w szósty dzień pije się sok z 4 cytryn i proporcjonalnie zmniejsza tę ilość, aż do 10 dnia gdy sok powinien być zrobiony z tylko 1 cytryny. Cytryny a zdrowie Choć obietnica zrzucenia kilogramów tylko dzięki piciu soku z cytryn brzmi bardzo kusząco, to taka „dieta” nie jest zbyt zdrowa. Po pierwsze, może działać źle na osoby cierpiące na alergię na cytrusy – a ta jest dość częsta, zwłaszcza wśród Polaków. Kolejny powód do negatywny wpływ soku z cytryny na żołądek, szczególnie jeśli pije się go często i w dużych ilościach....

Przeczytaj
Kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy Gdy użyjecie kapusty do farszu na pierogi, nie wylewajcie z niej wody. Nie uwierzycie, do czego się przyda
Kapusta kiszona to absolutnie podstawowy produkt w naszej kuchni przed świętami Bożego Narodzenia. Z nami nie zmarnujecie także cennego soku z kapusty.
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Bigos, uszka, pierogi, groch z kapustą, paszteciki, zapiekane ryby – zastosowań kapusty kiszonej w samym tylko wigilijnym menu jest całe mnóstwo. Z pewnością więc każdy z nas musiał zaopatrzyć się w duże ilości tej kiszonki. Część z nas miała czas i możliwości, by ukisić kapustę na własną rękę. Nieważne czy kapusta jest ze sklepu, czy z własnej beczki – ważne, że każda kiszonka ma w sobie spore ilości cennego soku. Szkoda, że mało z nas o tym pamięta. Resztki cenniejsze od sztabki złota Często zdarza się, że wyciskamy nadmiar kwaśnej wody z kapusty kiszonej, a nawet odsączamy i płuczemy naszą nieraz zbyt kwaśną kapustę. Tymczasem, wylewanie takiego soku do zlewu zasługuje na naszą ostrą reprymendę! Dlaczego? Sok z kiszonej kapusty to po prostu samo zdrowie! Zaczniemy od korzyści z picia tego soku skierowanej do panów. Już dawno zostało udowodnione naukowo, że picie soku z kapusty kiszonej pomaga na problemy z erekcją! Wielu mężczyzn uważa, że regularne picie soku z kapusty daje lepsze efekty niż popularna niebieska tabletka… Nie tylko dla mężczyzn Zostawmy w tym miejscu męskie dolegliwości. Sok z kiszonej kapusty to także idealne rozwiązanie dla osób z nadkwasowością. Pomaga organizmowi w walce z refluksem żołądkowo-przełykowym. Tak, to nie żart. Kwaśny sok z tego warzywa pomaga w chorobie wrzodowej poprzez zmniejszenie produkcji soków żołądkowych przez organizm. Regularnie pity sok poprawia trawienie, a także zapobiega zaparciom. Jednocześnie jego picie może pomóc w zapobieżeniu wystąpienia nowotworu żołądka. Sok z kiszonej kapusty to naturalny probiotyk. Odbudowuje florę bakteryjną organizmu i dzięki temu pomaga w walce ze wszelkimi chorobami pochodzenia pasożytniczego. Picie tego eliksiru zdrowia ma także niezwykle genialne działanie na tak zwany syndrom...

Przeczytaj
Soki
monticellllo/Adobe Stock
Zdrowie Na ból głowy działa jeden sok. Będziesz zaskoczony, jak szybko poczujesz się lepiej
Próbowaliście już soku z ogórka? Zaraz przekonacie się, jak dobry może być ten napój dla waszego ciała! Spokojnie, wcale nie musi być niesmaczny!
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Przywykliśmy do tego, że piękno i zdrowie wymaga poświęceń. Podobnie brzmią zachęty do picia soku ze świeżych ogórków. Pół biedy, gdyby chodziło o sok z tych kiszonych, lubiany przecież przez wielu z nas. Spieszymy z wyjaśnieniami – nie takie ogórki straszne, jak je malują! A teraz kilka powodów, dla których warto zdecydować się na ogórkowy eksperyment. Po pierwsze -sok z ogórków to wymarzone lekarstwo dla zmagających się z wszelkiego rodzaju bólami głowy czy migrenami. Po drugie - taki napój niezwykle korzystnie wpłynie na naszą cerę. Oprócz tego ogórki przyczyniają się do poprawy stanu włosów i przyspieszają ich porost.  Na sam koniec jeszcze jedna zaleta soku ogórkowego dla niezdecydowanych – regularne picie tego rodzaju koktajli pozwoli nam na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust. Jak przygotować sok z ogórków, by nie odechciało się nam go pić raz na zawsze? Nie wystarczy po prostu zmielić tego warzywa w blenderze czy przecisnąć przez sokowirówkę. Koniecznie trzeba dodać składniki, które nadadzą mu przyjemny smak. Poniżej podpowiemy wam jak to zrobić. Składniki: 1 kg ogórków Ok. pół ananasa 3 jabłka Nieco świeżo startego imbiru Przygotowanie: Ogórki i ananasa obieramy. Jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wyciskamy sok z owoców i ogórków w sokowirówce bądź w wyciskarce ślimakowej. Możecie  użyć też blendera kielichowego – wtedy wasz koktajl będzie po prostu gęsty. Dodajemy nieco startego imbiru. Podajemy koktajl z lodem. Nie martwcie się brakiem cukru – słodkość w napoju zapewni nam ananas. Źródła: smakosze.pl, sprawdzonakuchnia.pl...

Przeczytaj