Dla wielu osób muesli jest podstawowym składnikiem śniadaniowym, który dobrze komponuje się z różnymi rodzajami smakołyków z domowej spiżarni. Niezależnie od tego, czy lubisz miskę muesli z mlekiem migdałowym, czy odrobiną greckiego jogurtu, dużą ilością świeżych owoców lub garścią orzechów, jego wszechstronność płatków powoduje liczne rzecze kulinarnych fanów.

Według Well + Good granola ma kilka zalet zdrowotnych. Między innymi to bogate źródło błonnika i żelaza, których właściwości sprawdzają się w każdej diecie bazującej na zasadach zdrowego żywienia. Pomimo tego, że muesli wydaje się być zdrowym początkiem dnia, może nie być dla ciebie najlepszym rozwiązaniem na śniadanie.

Dlaczego mueseli można uznać za niezdrowe?

Healtline wyjaśnia, że głównie kupna granola może być czymś z czego lepiej zrezygnować w codziennej diecie. Głównie przez wzgląd dużej zawartość tłuszczu i kalorii. Kolejny duży problem granoli to zawartość cukru. Jedna porcja może zawierać aż 17 gramów słodyczy! American Heart Association radzi mężczyznom, aby trzymali się 36 gramów cukru każdego dnia, podczas gdy ograniczenie kobiet do spożycia cukru powinno zamknąć się w 25 gramach. 

Innymi niekorzystnymi składnikami granoli mogą być: olej roślinny, masło orzechowe, miód lub suszone owoce, które mogą zawierać dodatkowe porcje cukru. Jak powszechnie wiadomo - jedzenie z dużą zawartością cukru, w tym granola - nie jest najbardziej korzystną spożywczą opcją. Najważniejsze by w lubianych przez siebie smakach zachować racjonalny umiar, w tym konsumpcji smacznej przecież granoli.

Zobacz także:

 

 

Źródło: Mashed.com

Zdjęcie: Unsplash