Przeczytaj to zanim zjesz muesli! Eksperci ostrzegają!
Unsplash
Zdrowie

Przeczytaj to, zanim zjesz muesli! Eksperci ostrzegają!

Na gruncie powszechnych obecnie debat o zdrowiu rodzi się pytanie: czy granola jest rzeczywiście szkodliwa dla zdrowia i zbyt dobra, aby mogła być prawdziwa?

Dla wielu osób muesli jest podstawowym składnikiem śniadaniowym, który dobrze komponuje się z różnymi rodzajami smakołyków z domowej spiżarni. Niezależnie od tego, czy lubisz miskę muesli z mlekiem migdałowym, czy odrobiną greckiego jogurtu, dużą ilością świeżych owoców lub garścią orzechów, jego wszechstronność płatków powoduje liczne rzecze kulinarnych fanów.

Według Well + Good granola ma kilka zalet zdrowotnych. Między innymi to bogate źródło błonnika i żelaza, których właściwości sprawdzają się w każdej diecie bazującej na zasadach zdrowego żywienia. Pomimo tego, że muesli wydaje się być zdrowym początkiem dnia, może nie być dla ciebie najlepszym rozwiązaniem na śniadanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego mueseli można uznać za niezdrowe?

Healtline wyjaśnia, że głównie kupna granola może być czymś z czego lepiej zrezygnować w codziennej diecie. Głównie przez wzgląd dużej zawartość tłuszczu i kalorii. Kolejny duży problem granoli to zawartość cukru. Jedna porcja może zawierać aż 17 gramów słodyczy! American Heart Association radzi mężczyznom, aby trzymali się 36 gramów cukru każdego dnia, podczas gdy ograniczenie kobiet do spożycia cukru powinno zamknąć się w 25 gramach. 

Innymi niekorzystnymi składnikami granoli mogą być: olej roślinny, masło orzechowe, miód lub suszone owoce, które mogą zawierać dodatkowe porcje cukru. Jak powszechnie wiadomo - jedzenie z dużą zawartością cukru, w tym granola - nie jest najbardziej korzystną spożywczą opcją. Najważniejsze by w lubianych przez siebie smakach zachować racjonalny umiar, w tym konsumpcji smacznej przecież granoli.

 

 

Źródło: Mashed.com

Zdjęcie: Unsplash

 

Znakomity przepis na śniadanie
Adobe Stock
Przepisy
Chcesz schudnąć? Znakomity przepis na śniadanie, który pomoże w spalaniu tłuszczu
Mówi się słusznie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Co zrobić, kiedy jesteśmy na diecie i potrzebujemy zjeść coś pożywnego i zarazem lekkiego? Podpowiadamy!

  Zbawienie diety - produkty bogate w skrobię Nasz metabolizm może ruszyć tylko dzięki pierwszemu posiłkowi w ciągu dnia, którym w ideale jest pożywne śniadanie. Zasadność śniadania znajduje szczególną uwagę przy wszelkiego rodzaju dietach, w których między innymi pracujemy nad poprawą metabolizmu przy równoczesnym zachowaniu energii na resztę dnia. Dietetycy są zgodni w kwestii śniadań co do jednego. O szczególne podkręcenie metabolizmu zadbają produkty bogate w skrobię oporną (RS) , która pobudza organizm do pracy nad gromadzącym się w organizmie tłuszczem. Na dodatek, spalanie owego tłuszczu wykorzystywane jest jako jedno ze źródeł energii. Skrobia oporna. Czemu jest tak ważna w codziennej diecie? To ten rodzaj skrobi, która nie ulega działaniu enzymów trawiennych. Fermentacji ulega dopiero w jelicie grubym. Na podstawie tego procesu powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które z kolei przyczyniają się do przyspieszenia metabolizmu. Podobne działanie ma np. błonnik. University of Colorado Centre for Human Nutrition w Denver podaje dodatkowo, ile skrobi powinno znaleźć się na przeciętnym talerzu konsumenta. Skrobię znajdziemy głównie w pełnych ziarnach, owocach i warzywach. Według zaleceń jej ilość powinna nie przekraczać 20 gramów skrobi opornej na dobę.  Przepisy na spalanie tłuszczu Wiedza o tym, w czym znajdziemy skrobię oporną pozwala stworzyć pełną gamę przepisów pełnych w węglowodany, które pomogą nam spalić tłuszcz i wykorzystać to spalanie do produkcji energii. Jednym z nich może być owsianka z dużą ilością nerkowców, orzechów włoskich i pestek dyni. Kolejnym sałatka owocowa, czy w końcu warzywa z domowym hummusem. Podsumowując, zachęcamy do eksperymentów ze skrobią!  ...

Pijecie sok pomidorowy? Jest zdrowy, ale tylko pod jednym warunkiem
AdobeStock
Newsy
Pijecie sok pomidorowy? Jest zdrowy, ale tylko pod jednym warunkiem
Musicie zwracać uwagę na ten szczegół! Inaczej sok pomidorowy nie przyniesie wam za dużo korzyści.

Najlepiej szukać sposobów na poprawę zdrowia w naturze. Jednym z takich produktów, które świetnie działają na zdrowie serca i wspierają ogólnie organizm, jest sok pomidorowy. Jest znacznie zdrowszy niż pełne cukru soki owocowe, dostarcza mniej kalorii, a jednocześnie wielu witamin i minerałów. Nie zawsze będzie jednak tak korzystny. Musicie zwrócić uwagę na jeden szczegół przy wyborze soku pomidorowego. Sok pomidorowy – właściwości Niedawno informowaliśmy was o tym, że sok pomidorowy jest bardzo zdrowym produktem dla zdrowia serca . Polecany jest szczególnie nadciśnieniowcom. To przez wysoką zawartość potasu w pomidorach. W nadciśnieniu ważne są bardzo dwa minerały: sód i potas. Chodzi o dobrą proporcję między nimi. Jeśli w diecie macie za dużo sodu (pochodzącego głównie z soli) w stosunku do potasu (z warzyw i owoców), jesteście narażeni na nadciśnienie. Chcąc wspomagać zdrowie swojego serca, powinniście zatem zwrócić uwagę na zawartość soli i produktów bogatych w potas w diecie. Sok pomidorowy – świetne źródło potasu Pomidory są bardzo zdrowe. Jeszcze zdrowsze są jednak przetwory z pomidorów . Zawierają więcej antyoksydantu – likopenu. Sok pomidorowy może być więc dla was korzystnym produktem pod względem: Zdrowia serca Wsparcia mózgu i pamięci Poprawy wyglądu skóry i paznokci Kiedy sok pomidorowy szkodzi? Sok lub przecier pomidorowy, który zrobicie sami w domu , na pewno będzie dla was zdrowy. Gorzej z kupnymi sokami. Musicie zwracać tam uwagę na ważny szczegół. Sok nie może zawierać za dużo soli, bo pozytywny efekt potasu, który jest w nim zawarty, zostanie zneutralizowany przez sód, który jest w soli. Czytajcie więc dokładnie etykiety, zwracając wagę...

Prawie wszyscy Polacy popełniają błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
AdobeStock
Newsy
Prawie wszyscy Polacy popełniają 1 błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
Jak prawidłowo gotować makaron? Mimo iż czynność ta jest z pozoru łatwa, wiele osób popełnia przy niej błędy.

Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Poznajcie złote zasady gotowania makaronu. Niektóre z nich was zaskoczą. Jak długo gotować makaron, żeby był al dente? Makaron, w zależności od formy, gotuje się od 5 do 12 minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach. Mamy czuć pod zębami jego strukturę. Ze względu na dużą zawartość skrobi, makarony są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. To jeden z podstawowych przysmaków kuchni włoskiej. Polacy kochają makron równie mocno. W końcu to produkt o szerokiej gamie kształtów i zastosowań. Podstawowe zasady gotowania makaronu Mogłoby się wydawać, że gotowanie makaronu to przysłowiowa bułka z masłem. Nic bardziej mylnego! Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad. Pozornie błahe błędy mogą pogorszyć smak potrawy z makaronem. Pierwsza zasada to odpowiednio dobrać kształt makaronu do sosu. Długi makaron nadaje się wyłącznie do płynnych i kremowych sosów. W tym przypadku nie sprawdzą się gęste masy z dużą ilością całych warzyw. Taki makaron nie pasuje np. do brokułów i kalafiora. Klasycznym przykładem są zatem kluski spaghetti ze zwykłym sosem pomidorowym. Prążkowany kształt sprawia zaś, że sos lepiej się wchłania. Krótkie kształty doskonale nadają się do mięsnego ragu. Do sosu można wtedy dorzucić większe porcje produktów, a sama propozycja mieszanki do makaronu może być gęstsza niż w przypadku pomidorowego spaghetti. Innym ważnym elementem jest odpowiedni dobór garnka. Do spaghetti konieczny jest...

szybka przekąska
Adobe Stock
Newsy
Naukowcy biją na alarm. Ten popularny produkt zabija szybciej niż palenie papierosów. Spożywacie go?
Często w momentach małego głodu, łapie się przekąskę na szybko. Wówczas mało kto przygląda się liście składników z tyłu opakowania, a najczęściej takie produkty zawierają w swoim składzie szkodliwe substancje.

Rozsądne robienie zakupów to nie tylko wybieranie tych mniej przetworzonych produktów, ale również czytanie etykiet. Często nie zdajemy sobie sprawy z ukrytych różnych substancji w artykułach spożywczych, a mogących zrobić poważne szkody w organizmie. Z tego powodu tak ważne jest sprawdzanie listy składników danych rzeczy. Dzięki temu nie tylko unikniecie niepożądanych dodatków, ale również będziecie mieć pewność, że zakupione produkty są dobrej jakości i nie będą szkodzić zdrowiu.  Jak czytać listę produktów? Wiele osób unika sprawdzania składników danych produktów podczas zakupów, gdyż po prostu uważa, że nie umie tego robić lub z lenistwa. To jest karygodny błąd, który może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Czytanie listy nie jest niczym skomplikowanym. Przede wszystkim, należy zwrócić uwagę, aby spis był jak najkrótszy, dzięki temu będziecie wiedzieć, że produkt nie zawiera zbędnych dodatków. Na pierwszych trzech miejscach powinny znaleźć się składniki kluczowe w danym artykule spożywczym, a nie przykładowo olej palmowy, cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy.  Batonik jako szybka przekąska  Często w ciągu dnia, kiedy dopada nas głód pomiędzy zaplanowanymi posiłkami, sięgamy po różnego rodzaju przekąski ze sklepu w postaci batoników czy ciasteczek. Wbrew pozorom, taki wybór może skończyć się niedobrymi konsekwencjami. Złapana na szybko przegryzka nie jest analizowana pod kątem zdrowotności czy składników tylko po prostu jest zjedzona. Niestety, takie produkty najczęściej w swoim składzie zawierają szereg zbędnych składników, które nie przysługują się dobremu zdrowiu. Do tej grupy artykułów spożywczych zalicza się między innymi zbożowe batoniki. Batoniki muesli...