Ogórek składa się w  ok. 98 proc. z wody. Dlatego też spożywanie ogórków to świetny sposób nawadniania dla osób mających problemy z regularnym piciem płynów. 

Zielony ma garniturek

Ogórki zawierają substancje o nazwie kukurbitacyny, które są odpowiedzialne za gorzki smak warzywa. Oprócz tego dodają ogórkowi jednej ważnej zalety.

Kukurbitacyna znajduje się także pod powierzchnią pestki dyni, w cienkiej warstwie widocznej błonki. Jest substancją całkowicie bezpieczną dla człowieka i ma sporo właściwości leczniczych, udowodnionych naukowo. 

Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego, wpływa żółciopędnie. Pobudza trawienie, ma właściwości chroniące wątrobę. Działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie. Ma wpływ przeciwzapalny, podobnie jak naproksen i ibuprofen.

Zobacz także:

W walce z rakiem

Badania opublikowane w “Cancer Research” wspominają o jeszcze innym, znaczącym działaniu ogórka. Naukowcy są zdania, że kukurbitacyny zawarte w tym warzywie mogą ochronić przed rozwojem raka trzustki. Ogórek poprawia stan zdrowia dzięki wielu antynowotworowym substancjom, takim jak flawonoidy, luteina, czy kwas foliowy. 

Szybko, smacznie i zdrowo

Do zrobienia dietetycznej sałatki z ogórka potrzebnych jest zaledwie kilka składników. 30 dag ogórka zielonego wężowego, sól i pieprz do smaku, zielony koperek i sok z cytryny. Do przybrania sałatki możemy użyć kilku pomidorków koktajlowych i łyżkę jogurtu naturalnego.

Ogórki myjemy i suszymy. Obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy starte ogórki do smaku solą i pieprzem. Całość należy skropić delikatnie sokiem z cytryny. Koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno posiekać. Do ogórków dodać koper, pomidorki koktajlowe i jogurt.

Właściwości ogórka w 100 g

Witaminy

  • Witamina C – 3.2/2.8 mg, 
  • Tiamina – 0.031/0.027 mg, 
  • Ryboflawina – 0.025/0.033 mg
  • Niacyna - 0.037/0.098 mg
  • Witamina B6  - 0.051/0.040 mg
  • Kwas foliowy -  14/7 µg
  • Witamina A – 72/105 IU
  • Witamina E – 0.03/0.03 mg
  • Witamina K - 7.2/16.4 µg

Minerały

  • Wapń – 14/16 mg
  • Żelazo - 0.22/0.28 mg
  • Magnez - 12/13 mg
  • Fosfor - 21/24 mg
  • Potas - 136/147 mg
  • Sód – 2/2 mg
  • Cynk - 0.17/0.20 mg

 

Źródło: WielkieŻarcie.pl, USDA National Nutrient Database for Standard Reference