Ogórek składa się w ok. 98 proc. z wody. Dlatego też spożywanie ogórków to świetny sposób nawadniania dla osób mających problemy z regularnym piciem płynów.
Zielony ma garniturek
Ogórki zawierają substancje o nazwie kukurbitacyny, które są odpowiedzialne za gorzki smak warzywa. Oprócz tego dodają ogórkowi jednej ważnej zalety.
Kukurbitacyna znajduje się także pod powierzchnią pestki dyni, w cienkiej warstwie widocznej błonki. Jest substancją całkowicie bezpieczną dla człowieka i ma sporo właściwości leczniczych, udowodnionych naukowo.
Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego, wpływa żółciopędnie. Pobudza trawienie, ma właściwości chroniące wątrobę. Działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie. Ma wpływ przeciwzapalny, podobnie jak naproksen i ibuprofen.
Zobacz także:
W walce z rakiem
Badania opublikowane w “Cancer Research” wspominają o jeszcze innym, znaczącym działaniu ogórka. Naukowcy są zdania, że kukurbitacyny zawarte w tym warzywie mogą ochronić przed rozwojem raka trzustki. Ogórek poprawia stan zdrowia dzięki wielu antynowotworowym substancjom, takim jak flawonoidy, luteina, czy kwas foliowy.
Szybko, smacznie i zdrowo
Do zrobienia dietetycznej sałatki z ogórka potrzebnych jest zaledwie kilka składników. 30 dag ogórka zielonego wężowego, sól i pieprz do smaku, zielony koperek i sok z cytryny. Do przybrania sałatki możemy użyć kilku pomidorków koktajlowych i łyżkę jogurtu naturalnego.
Ogórki myjemy i suszymy. Obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy starte ogórki do smaku solą i pieprzem. Całość należy skropić delikatnie sokiem z cytryny. Koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno posiekać. Do ogórków dodać koper, pomidorki koktajlowe i jogurt.
Właściwości ogórka w 100 g
Witaminy
- Witamina C – 3.2/2.8 mg,
- Tiamina – 0.031/0.027 mg,
- Ryboflawina – 0.025/0.033 mg
- Niacyna - 0.037/0.098 mg
- Witamina B6 - 0.051/0.040 mg
- Kwas foliowy - 14/7 µg
- Witamina A – 72/105 IU
- Witamina E – 0.03/0.03 mg
- Witamina K - 7.2/16.4 µg
Minerały
- Wapń – 14/16 mg
- Żelazo - 0.22/0.28 mg
- Magnez - 12/13 mg
- Fosfor - 21/24 mg
- Potas - 136/147 mg
- Sód – 2/2 mg
- Cynk - 0.17/0.20 mg
Źródło: WielkieŻarcie.pl, USDA National Nutrient Database for Standard Reference