Sałatka z ogórków
Pixabay/RitaE
Zdrowie

Prosta i dobra. Dietetyczna sałatka z ogórków w 5 minut. Jedz i chudnij

Ogórek to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze warto docenić. Szybko pozwoli ugasić pragnienie, jednocześnie ma mało kalorii i nadaje się do niskokalorycznej diety.

Ogórek składa się w  ok. 98 proc. z wody. Dlatego też spożywanie ogórków to świetny sposób nawadniania dla osób mających problemy z regularnym piciem płynów. 

Zielony ma garniturek

Ogórki zawierają substancje o nazwie kukurbitacyny, które są odpowiedzialne za gorzki smak warzywa. Oprócz tego dodają ogórkowi jednej ważnej zalety.

Kukurbitacyna znajduje się także pod powierzchnią pestki dyni, w cienkiej warstwie widocznej błonki. Jest substancją całkowicie bezpieczną dla człowieka i ma sporo właściwości leczniczych, udowodnionych naukowo. 

Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego, wpływa żółciopędnie. Pobudza trawienie, ma właściwości chroniące wątrobę. Działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie. Ma wpływ przeciwzapalny, podobnie jak naproksen i ibuprofen.

W walce z rakiem

Badania opublikowane w “Cancer Research” wspominają o jeszcze innym, znaczącym działaniu ogórka. Naukowcy są zdania, że kukurbitacyny zawarte w tym warzywie mogą ochronić przed rozwojem raka trzustki. Ogórek poprawia stan zdrowia dzięki wielu antynowotworowym substancjom, takim jak flawonoidy, luteina, czy kwas foliowy. 

Szybko, smacznie i zdrowo

Do zrobienia dietetycznej sałatki z ogórka potrzebnych jest zaledwie kilka składników. 30 dag ogórka zielonego wężowego, sól i pieprz do smaku, zielony koperek i sok z cytryny. Do przybrania sałatki możemy użyć kilku pomidorków koktajlowych i łyżkę jogurtu naturalnego.

Ogórki myjemy i suszymy. Obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy starte ogórki do smaku solą i pieprzem. Całość należy skropić delikatnie sokiem z cytryny. Koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno posiekać. Do ogórków dodać koper, pomidorki koktajlowe i jogurt.

Właściwości ogórka w 100 g

Witaminy

  • Witamina C – 3.2/2.8 mg, 
  • Tiamina – 0.031/0.027 mg, 
  • Ryboflawina – 0.025/0.033 mg
  • Niacyna - 0.037/0.098 mg
  • Witamina B6  - 0.051/0.040 mg
  • Kwas foliowy -  14/7 µg
  • Witamina A – 72/105 IU
  • Witamina E – 0.03/0.03 mg
  • Witamina K - 7.2/16.4 µg

Minerały

  • Wapń – 14/16 mg
  • Żelazo - 0.22/0.28 mg
  • Magnez - 12/13 mg
  • Fosfor - 21/24 mg
  • Potas - 136/147 mg
  • Sód – 2/2 mg
  • Cynk - 0.17/0.20 mg

 

Źródło: WielkieŻarcie.pl, USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ogórki są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute?
AdobeStock
Newsy
Dlaczego ogórki są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute?
Kupiliście ogórki i zauważyliście, że są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute i nie powinno się ich jeść? Co zrobić, żeby z ogórków zniknęła gorycz?

Sezon na ogórki w pełni. Jeżeli zasadziliście w swoim ogrodzie ogórki, na pewno zbieracie już powoli plony. Bez względu na to, czy uprawiacie własne ogórki, czy kupujecie je w warzywniaku, na pewno zauważyliście, że ogórki czasami są gorzkie. Co to oznacza? Czy można jeszcze je jeść? Dlaczego ogórki są gorzkie? Zastanawiacie się, dlaczego wasze ogórki są gorzkie? Warzywa te zawierają kukurbitacyny i to właśnie one odpowiadają za ich gorzki smak. Czym są kukurbitacyny? Kukurbitacyny to naturalne związki należące do steroidów, których zadaniem jest odstraszanie zwierząt. Nie wszystkie ogórki posiadają taką samą ilość kukurbitacynów, więc niektóre z nich są bardzo gorzkie, a inne prawie wcale. Najbardziej gorzką częścią ogórka jest jego ciemniejsza część, przy której jest łodyga i liście, ponieważ kukurbitacyny gromadzą się właśnie w tej części rośliny. Kukurbitacyna jest tym, co nadaje ogórkowi gorzki smak, a także jest jednym z najlepiej przebadanych związków roślinnych przez niego wytwarzanych. Ma on służyć jako mechanizm obronny przed roślinożercami, ale jednocześnie jest składnikiem odżywczym, który działa przeciwko stanom zapalnym, mikroorganizmom, a nawet guzom nowotworowym u ludzi – powiedziała trenerka odżywiania, Chloe Twist. Warunki uprawy Niezwykle istotne dla smaku ogórka są również warunki, w jakich jest on uprawiany. Jeśli jest on uprawiany prawidłowo, w ogórkach praktycznie wcale może nie być nieprzyjemnej goryczy. Gdy ogórki nie są odpowiednio często podlewane i panuje susza lub mamy do czynienia z dużymi wahaniami temperatur, wytwarzają się kukurbitacyny. Co zrobić, gdy ogórek jest gorzki? Jeśli ogórek jest gorzki, wystarczy odkroić gorzką część a resztę...

7-dniowa dieta ogórkowa na wystające boczki. Szybko zauważycie efekt
Pixabay
Newsy
7-dniowa dieta ogórkowa na wystające boczki. Szybko zauważycie efekt
Błyskawiczna dieta nie tylko pozbędzie się nagromadzonego tłuszczu, ale także oczyści organizm.

Ogórki to prawdziwe naturalne dobro. Zawierają one całą moc składników odżywczych cennych w każdej diecie. Są one wyjątkowo niskokaloryczne, ponieważ w 97 proc. składają się z wody. W 100 g surowego ogórka znajduje się zaledwie 12-15 kcal. Ogórek właściwie jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw razem z sałatą czy pomidorem. Sprawia to, że czujecie sytość, a jednocześnie dostarczacie organizmowi bardzo niewiele kalorii. Dzięki wysokiej zawartości wody ogórki gaszą też pragnienie. Ogórki – właściwości dla zdrowia Działają moczopędnie oczyszczając nerki i regulując ich pracę. Oczyszczają organizm z toksyn. Nawadniają. Hamują wzrost komórek odpowiedzialnych za nowotwory. Wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. Zawierają także bardzo wiele witamin i minerałów takich jak witamina A, B, C, E i K oraz niacyna, kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo, potas czy fosfor, a także sód czy cynk. Ten zastrzyk zdrowia sprawi, że nie tylko poprawi się funkcjonowanie waszego organizmu – skorzystają na tym także włosy i skóra.  Dieta ogórkowa - zasady Jeśli pragniecie w szybkim czasie pozbyć się nadprogramowych kilogramów, wypróbujcie dietę ogórkową. Jej główny składnik, czyli ogórki, może być spożywany praktycznie w nieograniczonych ilościach. Co można jeść na diecie ogórkowej? Przykładowe dania to: Śniadanie: kromka chleba, duży talerz sałatki z ogórków, niesłodzona kawa lub herbata Obiad: Tuńczyk z pokrojonymi w plasterki ogórkami lub gotowanymi jajkami i grillowanym białym mięsem Przekąska: sałatka owocowa z ogórkiem Z racji na to, że dieta ogórkowa jest dość rygorystyczna i dostarcza niewiele kalorii, nie należy jej stosować dłużej niż przez...

Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie
Przygotujcie tę prostą i szybką surówkę z tego warzywa. To prawdziwa bomba witamin i minerałów.

Czy lubicie jeść kalarepę? To smaczne i zdrowe warzywo znajdziecie teraz w każdym sklepie.  Najsmaczniejsza jest młoda i jędrna kalarepa. Warzywo to doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i w formie gotowanej, pieczonej lub duszonej. Kalarepę można wykorzystać do zrobienia prostej tartej surówki, wieloskładnikowej sałatki lub też do nafaszerowania jej różnymi nadzieniami. Idealnie się też sprawdza jako składnik zielonych koktajli. Dlaczego warto włączyć ją swojej diety? Dlaczego warto jeść kalarepę? To pyszne warzywo w smaku przypomina rzepę, ale jest od niej nieco łagodniejsze i słodsze. W kalarepie znajdziecie szereg składników odżywczych, które korzystnie wpływają zarówno na umysł, jak i na ciało.  Jakie witaminy znajdziecie w kalarepie?  witaminę C tiaminę ryboflawinę witaminę B6 kwas foliowy witaminę K witaminę A i E Korzyści zdrowotne kalarepy obejmują: wspieranie zdrowego trawienia - błonnik znajdujący się w kalarepie, poprawia zdrowie układu pokarmowego poprzez zapewnienie odpowiednich i regularnych wypróżnień, eliminację zaparć i wzdęć pomoc w utracie zbędnych kilogramów - kalarepa jest bogata w błonnik, który pomaga organizmowi pozostać pełniejszym na dłużej i pomaga szybciej rozkładać tłuszcze w pokarmach i utrzymać zdrowy układ trawienny dostarczanie energii organizmowi - znajdujący się w kalarepie potas jest jednym z kluczowych składników, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Pomaga w zachowaniu mięśni i nerwów, co utrzymuje wysoki poziom energii w ciele i utrzymuje go na stałym poziomie potas wspomaga też pracę serca, obniża ciśnienie krwi i jest niezbędny do skurczu mięśni gładkich zwalczanie raka - podobnie jak...

Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!
Adobe Stock
Newsy
Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!
Sałatka z ogórków w wydaniu azjatyckim będzie pasować m.in. do klasycznych schabowych czy kurczaka – zamiast mizerii.

Mizeria to tradycyjna polska surówka, która gości na obiadowych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Doskonale komponuje się z panierowanymi schabowymi czy też piersią z kurczaka. Najwięksi miłośnicy surówek z ogórków regularnie sięgają jednak po nowe, oryginalne przepisy i wariacje na temat klasycznej polskiej mizerii jak np. ogórki kiszone z curry. A ta wersja sałatki ogórkowej w wersji azjatyckiej jest szczególnie pyszna. Przepis na ogórki po chińsku (mizeria inaczej) Słodko-pikantna zalewa sprawi, że ogórki zyskają zupełnie nowy smak. Nadal świetnie będą pasować do dań takich jak kurczak czy schabowe, ale nie tylko! Składniki: 1 długi ogórek 2-3 ząbki czosnku 0,5 papryczki chilii 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju sezamowego Przygotowanie: Ogórka dokładnie umyjcie i pokrójcie lub poszatkujcie w plasterki.  Włóżcie warzywo do miski, dodajcie soli i odstawcie na 20 minut, aby ogórki puściły wodę. Po upływie czasu odlejcie płyn.  Drobno posiekajcie paprykę i czosnek. Do ogórków dodajcie czosnek, ocet, cukier i odrobinę soli dla smaku. Odstawcie na bok, aby przeszły smakiem. Papryczki zachowajcie na koniec i dodajcie je w ostatniej kolejności.  Mocno rozgrzejcie olej na patelni (aż będzie wyczuwalny jego sezamowy zapach), a następnie polejcie nim ogórki. Gotową sałatkę posypcie sezamem.  Ogórki – właściwości i składniki odżywcze Ogórki praktycznie w całości składają się... z wody. To dzięki temu są tak niskokaloryczne i świetnie gaszą pragnienie (często dodaje się je właśnie do karafek z wodą np. na siłowniach, saunach czy w salonach spa). Warzywa te bogate są także w wiele...