Tabletki, pigłuki
Anastasija Ostapowycz/unsplash.com
Zdrowie

Popularny lek na ból RUJNUJE mózg! Nie przekraczaj tej dawki, bo będzie za późno

Ból głowy to dla wielu z nas codzienność. Uciążliwy dyskomfort sprawia, że chcemy sobie z nim jakoś poradzić. Najłatwiejszym wyborem okazuje się zwykle sięgnięcie po lek przeciwbólowy. Okazuje się, że takie podejście do sprawy może być opłakane w skutkach!
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Dostępność paracetamolu w aptekach i na sklepowych półkach sprawiła, że traktujemy go już niemalże jak chleb powszedni. Ból zęba? Tabletka. Ból głowy? Kolejna tabletka. Grypa? Bierzemy pigułkę. Wszystkie te Czas na refleksję.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Paracetamol jest szkodliwy?

Ta niewinna z pozoru substancja w dużych dawkach może powodować nieodwracalne, negatywne skutki dla naszego organizmu, a zwłaszcza dla organizmu naszego dziecka. Jak ustalili szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali – nadmiar paracetamolu jednoznacznie szkodzi! Ta substancja może upośledzać różne funkcje dziecięcego mózgu, jak i jego rozwój, a także opóźniać jego rozwój.

Co sądzi o podawaniu paracetamolu dzieciom ekspert? Jak powiedział dr Paweł Grzesiowski w wywiadzie dla Dzień Dobry TVN:

– Dawka, której użyli podczas badania Szwedzi, trzykrotnie przekraczała dawkę, która jest zalecana dla ludzi (…).  Nie jest to dowód na to, że lek jest toksyczny dla człowieka. Jest to jednak ostrzeżenie, że jeśli przekroczymy dawki , to należy spodziewać się działań szkodliwych w zakresie układu nerwowego.

Doktor Grzesiowski zaleca przede wszystkim bardzo ostrożne przyjmowanie paracetamolu dla kobiet w pierwszym okresie ciąży, a także dla noworodków w pierwszych trzech miesiącach życia. Nieuwaga i nieostrożność w stosowaniu paracetamolu w tych dwóch przypadkach może skończyć się tragicznie. Dlatego jak zwykle należy zaapelować o niezbędny umiar.

Zobacz także

Paracetamol - jak stosować bezpiecznie?

Paracetamol jest wszechstronnie przebadany i nie trzeba wpadać w panikę i wyrzucać go do kosza. Chodzi tylko o to, żeby nie przekraczać dopuszczalnej dobowej dawki paracetamolu:

  • dorośli: jednorazowo 500 – 1000 mg co 4-6 godzin. Nie więcej niż 4000 mg paracetamolu na dobę.
  • dzieci: 10-15mg/kg masy ciała dziecka w odstępie 4-6 godzin i nie więcej niż 60 mg/kg masy ciała w ciągu doby.

Źródło: Dzień Dobry TVN, mamotoja.pl

Sposoby na kaca za złotówkę
Pexels, Alexander Dummer/Pixabay
Newsy Najskuteczniejszy sposób na kaca. Zmieszaj szklankę wody z łyżeczką produktu za złotówkę
Kac to ta część dnia, w której żałujecie tego, co działo się minionej doby. Jest wielce prawdopodobne, że odwiedzi was w pierwszych momentach Nowego Roku. Sylwester to najlepszy czas, by zapracować sobie na kaca.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Statystyczny Polak pije ponad 10 litrów czystego alkoholu rocznie. To w przeliczeniu 52 butelki wódki, 120 butelek wina albo 480 puszek piwa. Nie bez znaczenia jest też to, jakie alkohole wybieracie przy każdej niemalże okazji. Po wódkę sięgamy najczęściej Większym uroczystościom towarzyszy właśnie wódka. Wino jest charakterystyczne dla spotkań w damskim lub rodzinnym gronie. Po piwo sięgacie z przyjaciółmi, ale i piwem często Polacy upijają się sami. Wódka pojawia się na stołach najczęściej. To właśnie ona gwarantuje szybkie wrażenia za stosunkowo niewielką cenę. Wśród drinków najbardziej popularne procenty to whisky, biały rum i modne ostatnio Prosseco.  Kac po piciu alkoholu Zazwyczaj po wieczornej biesiadzie zakrapianej alkoholem pęka głowa, a przede wszystkim odczuwacie zjawisko "suszenia". Czy to efekt wzmożonego zapotrzebowania na wodę? Na pewno. Z medycznego punktu widzenia kac to typ ostrego zatrucia organizmu zbyt dużą dawką alkoholu. Do klasycznych objawów kaca można zaliczyć: ból głowy, mdłości, światłowstręt, wzmożone pragnienie, biegunka, dreszcze i nudności.  Właśnie one uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Do nich może dojść także równie nieprzyjemne rozdrażnienie i smutek. Kac pojawia się u was wtedy, kiedy dawka alkoholu wypitego w ciągu 4-6 godzin przekracza 1,5 grama na każdy kilogram ciała. Kobiety znoszą kaca znacznie gorzej niż mężczyźni.  Kac to zespół nieprzyjemnych objawów Kac to przede wszystkim reakcja organizmu na zmiany metaboliczne, które zachodzą po spożyciu alkoholu. Większość dorosłych osób przynajmniej raz w życiu miała z nim do czynienia. Pewnie doskonale wiecie, że jego przeżywanie dzień po...

Przeczytaj
Bakalie
Adobe Stock
Newsy Kupujecie te produkty na święta? Uważajcie, bo mają mnóstwo szkodliwych substancji
Bakalie jemy przez cały rok, ale szczególnie dużo zużywamy ich do świątecznych dań i wypieków. Uważajmy, by nie wybrać tych niebezpiecznych dla naszego zdrowia.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Czym byłby makowiec bez solidnej dawki bakalii? Czy kutia może obyć się bez orzechów włoskich? A sernik bez rodzynek sułtańskich? Odpowiedź może być tylko jedna. Oczywiście, że nie. Dlatego też przed świętami ruszamy do sklepów w poszukiwaniu bakalii. Zwykle kierujemy się czynnikiem ekonomicznym. Czyli jak najwięcej za jak najmniej. Takie postępowanie na dobre wyjdzie naszym portfelom. Ale czy nam samym i naszym organizmom również? Bakalie tradycyjnie należały zawsze do drogich produktów. W dawnych czasach przemierzały długą i daleką drogę z Bliskiego Wschodu lub z innych ciepłych krajów i dopiero trafiały na polskie stoły. Dzisiaj cena za daktyle, suszone figi czy morele jest już znacznie niższa. Po pierwsze jest to zasługą lepszego transportu, a po drugie jest to spowodowane użyciem konserwantów, które przedłużają przydatność bakalii do spożycia. Konserwanty i inne dodatki utrzymują także właściwości różnego rodzaju bakalii, a także powodują, że te nie tracą swojego smaku i gdy trafiają do naszych kuchni są dalej świeże i nie zwietrzałe. Szkodliwe konserwanty i dodatki O jakich substancjach mówimy? Lepiej uważnie czytać etykiety bakaliowych opakowań. Zwróćcie uwagę, czy na przykład na waszych rodzynkach nie ma takich substancji jak: Dodatkowy cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy Dosładzanie samo w sobie nie jest poważnym zagrożeniem dla naszego organizmu, ale nie po to kupujemy przecież daktyle czy morele, by dodatkowo zaśmiecać nasze ciało kolejnymi cukrami prostymi. Sztuczne barwniki Niektóre bakalie zawierają w sobie groźne barwniki, które mogą wywoływać reakcje alergiczne. Uważajmy na produkty oznaczone w składzie literką E. Oleje Zdarza się, że bakalie są spryskiwane olejami w celu poprawy ich wyglądu. To jednak może...

Przeczytaj
Sok z buraka
Madeleine Steinbach/Adobe Stock
Zdrowie Przez trzy miesiące piła sok z buraków. Zmiany w jej organizmie są spektakularne!
Sok z buraka niejednemu z nas z trudem przechodzi przez gardło. Po przeczytaniu tych wiadomości z pewnością nabierzecie chęci do picia buraczanego napoju.
Hubert Rój
listopad 12, 2020

Jesień to sezon na buraki. Ich cena w sklepach zachęca do hurtowych zakupów. Oprócz przyrządzania aromatycznego barszczu czy ostrej ćwikły warto użyć buraków na jeszcze jeden sposób. Pytanie tylko, ilu z nas będzie w stanie uporać się ze szklanką soku z buraka dziennie? Taka dawka pita przez dłuższy okres może naprawdę zdziałać cuda w naszym organizmie. Burak to istna bomba witaminowa. Jego właściwości mogą odmienić nasze zdrowie. Przed wami lista udowodnionych naukowo, fantastycznych zalet codziennego picia soku z buraka. Sok z buraka: właściwości Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. To wskazówka dla tych, którzy od dawna ze strachem w oczach spoglądają na wynik z ciśnieniomierza. Szklanka buraczanego soku dziennie to rozwiązanie w sam raz dla nich. Pozwala zwiększyć wytrzymałość – to z kolei zachęta dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Zamiast sztucznych suplementów warto postawić na naturę. Zwiększa siłę mięśnia sercowego – to kolejny powód, dla którego z sokiem z buraka powinny zaprzyjaźnić się osoby cierpiące na dolegliwości krążeniowo-sercowe. Zwalnia rozwój demencji starczej – co prawda seniorzy niechętnie zmieniają swoje przyzwyczajenia żywieniowe, warto namówić ich do codziennego picia tego życiodajnego płynu. Pomaga w walce z otyłością – sok z buraka ma mało kalorii. Świetną opcją na mocny, energetyczny start dla osób otyłych jest smaczny koktajl na bazie buraka . Może uchronić od nowotworu – buraki zawierają betalainy, czyli substancje, które są naturalnymi antyoksydantami. Badania dowiodły, że betalainy w pewnym stopniu mogą zwalczać rozwój komórek rakowych. To wspaniałe źródło potasu, kwasu foliowego i całej masy innych cennych minerałów...

Przeczytaj
maryla
ONS
Newsy Maryla Rodowicz obchodzi dziś 75. urodziny. Nie zgadniecie, jaką stosuje dietę by być w formie
Ma 75 lat i wygląda fantastycznie, a do tego ma tyle energii! Maryla zdecydowanie nie wybiera się na emeryturę. Sprawdźcie, jaką dietę stosuje - my jesteśmy szczerze zaszokowani!
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Legenda polskiej estrady obchodzi dziś 75. urodziny! Maryla nie zwalnia tempa i pewnie gdyby nie pandemia koronawirusa, to w sylwestra jak co roku zagrałaby koncert w telewizji. Jak ona to robi? Otóż okazuje się, że prawdopodobnie sekret Maryli Rodowicz na to, by w wieku 75 lat mieć wciąż tyle energii jest odpowiednia dieta. Gwiazda zdradziła w jaki sposób się odżywia – my jesteśmy w szoku! Karkówka na odchudzanie Wyznanie Maryli wprawiło niejedną osobę w konsternację. Piosenkarka zdradziła, że na co dzień je bardzo tłusto! Karkówka, boczek czy żeberka z grubą warstwą tłuszczu to podstawa jej diety. Jakim cudem można schudnąć odżywiając się w ten sposób? Co więcej, Maryla stwierdziła, że zamierza schudnąć dzięki takiej diecie aż 10 kilogramów! Przyznała ze śmiechem na jednym z portali internetowych, że obsługa lokalnego sklepu, w którym robi zakupy, była wstrząśnięta gdy pierwszy raz przyszła z listą produktów do kupienia, a na niej znajdowały się same tłuste mięsa. Jednak wygląda na to, że rzeczywiście stosując taką dietę można stracić sporo na wadze! W jaki sposób? Dieta ketogeniczna Stosowana przez Marylę Rodowicz dieta jest coraz popularniejsza w naszym kraju. Nazywa się „dieta ketogeniczna” i w dużym skrócie polega na jedzeniu tylko i wyłącznie tłuszczu i białka. Węglowodany są w niej zabronione! Podobno po dłuższym czasie takiego odżywiania się organizm wchodzi w stan ketozy, co oznacza, że zaczyna pobierać energię prosto ze zmagazynowanego tłuszczu i tym samym zaczyna się tracić na wadze. Do zalet diety keto można zaliczyć: Mniejsze uczucie głodu, niż na standardowych dietach niskowęglowodanowych Zwiększenie kondycji Spadek masy ciała Polepszenie stanu zdrowia Złagodzenie objawów cukrzycy Zmniejszenie poziomu cholesterolu i...

Przeczytaj