koktajl na schudnięcie
Habibi & Cats
Zdrowie

Po 50-tce da się schudnąć. Ta wspaniała mikstura z 4 składników działa cuda. Przyspiesza trawienie jak szalona

Myślicie, że schudnięcie po 50-tce nie jest już możliwe? Faktycznie, może być trudniejsze, ale zdecydowanie się da! Pomóc może ta mikstura przyśpieszająca trawienie.

Wraz z wiekiem spada tempo zachodzenia wielu procesów w naszym organizmie. Wiele osób doświadcza po 50-tce pierwszych problemów z trawieniem i zaparć. Sprawne działanie układu pokarmowego jest konieczne dla zachowania zdrowia i bardzo ważne, jeśli zależy nam na schudnięciu. Mikstura, którą wam przedstawiamy, jest bogata w błonnik – składnik odpowiedzialny za jej skuteczne działanie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego błonnik jest tak ważny w procesie trawienia?

Błonnikiem nazywamy wszystkie włókna roślinne, które nie są trawione i przechodzą przez nasz układ pokarmowy w niezmienionej formie. Czy to, że nie są trawione, znaczy, że nie są ważne? Zdecydowanie nie! Błonnik pokarmowy działa jak „miotła” dla jelit. Powoduje szybsze poruszanie się treści pokarmowej i usprawnia wypróżnianie. Pomaga to też w skutecznym schudnięciu. To szczególnie ważna cząsteczka w diecie po 50-tce.

Zobacz także
Odchudzacie się, ale nie możecie schudnąć z brzucha? Oto, co powinniście zrobić

Odchudzacie się, ale nie możecie schudnąć z brzucha? Oto, co powinniście zrobić

Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw

Dieta paprykowa jest pyszna i błyskawicznie odchudza. W tydzień zrzucicie nawet 3 kilogramy

Inne właściwości błonnika pokarmowego

Zdrowy układ trawienny to zdrowy organizm! Błonnik można podzielić na dwa typy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten nierozpuszczalny jest odpowiedzialny za wspomniane wcześniej właściwości usprawniające trawienie, a błonnik rozpuszczalny ma jeszcze więcej prozdrowotnych funkcji! Wchłania on wiele toksyn przebywających w jelitach i pozwala na ich wydalenie. W niektórych wypadkach łączy się on też z tłuszczami i cholesterolem, pokazując im drogę na zewnątrz organizmu.  Dzięki tym właściwościom nierozpuszczalny błonnik chroni was przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi, chorobami serca i układu krążenia, a nawet przed niektórymi typami nowotworów!

Mikstura na przyspieszenie trawienia

Ten koktajl jest idealną miksturą przyspieszającą trawienie i prawdziwą bombą błonnikową. Oto składniki:

  • Pół szklanki płatków owsianych
  • Banan
  • Jabłko
  • Szklanka wody

Aby przygotować miksturę przyspieszającą trawienie, pokrójcie banana oraz jabłko i włóżcie je do blendera. Zmiksujcie owoce z płatkami owsianymi i wodą. Pijcie miksturę regularnie, a szybko zobaczycie efekty!

Właściwości zdrowotne mikstury

Oprócz wymienionych wcześniej właściwości wynikających z dużej zawartości błonnika, mikstura ma też wiele innych zalet. Banan, jabłko i płatki owsiane zawierają wiele cennych minerałów takich jak: magnez, potas, wapń i witamina C. Te niezbędne mikroelementy powinny być dostarczane codziennie. Taka mikstura wypita rano, nie tylko działa prozdrowotnie i pomaga w utracie masy ciała, ale też dodaje energii. Pijcie ją codziennie, a niedługo zauważycie efekty!

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Jedzcie ten produkt codziennie, a zaparcia będą tylko przykrym wspomnieniem
Adobe/Unsplash
Newsy
Jedzcie ten produkt codziennie, a zaparcia będą tylko przykrym wspomnieniem
Posypujcie nimi potrawy, a rozprawicie się z zaparciami raz na zawsze! To skuteczny sposób na zaparcia.

Zaparcia to bardzo popularny problem . Zmaga się z nimi wiele osób. Potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Jeśli dotyczy was ten problem pewnie słyszeliście, że bardzo ważna jest właściwa dieta w zaparciach. Czy wiecie jednak, co dokładnie to oznacza? Okazuje się, że są produkty, które świetnie radzą sobie ze zwalczaniem tej dolegliwości. Dieta w zaparciach Jest jeden niesamowicie ważny składnik, na który trzeba zwracać uwagę, jeśli macie problem z zaparciami. Chodzi o błonnik. To substancja, którą spożywacie wraz z pokarmem roślinnym. Nie trawicie go, więc błonnik przedostaje się do jelit. Tam zostaje częściowo wykorzystany przez bakterie jelitowe, a częściowo jest wydalany. To właśnie błonnik jest jednym z głównych składników mas kałowych. Pierwszym krokiem do poradzenia sobie z zaparciami jest stosowanie diety bogato błonnikowej. Typy i role błonnika w organizmie Są dwa typy błonnika. Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik nierozpuszczalny jest swego rodzaju „miotełką” dla jelit. Dobrze je oczyszcza i usprawnia wypróżnianie się. Błonnik rozpuszczalny tej jednak równie ważny. Znajdziecie go szczególnie w warzywach i owocach. Rolą błonnika rozpuszczalnego jest ułatwianie wydalania niektórych toksyn i oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Pożywia on też bakterie jelitowe. Jak stosować dietę bogato błonnikową? Dieta bogato błonnikowa to dieta, w której nie brakuje dwóch rodzajów błonnika. Powinno się jadać od 25 do ok 45 g błonnika dziennie. Niestety wiele osób nie spożywa nawet minimum. To przez to, że Polacy jedzą ogólnie mało warzyw i owoców . Produkt, który chroni przed zaparciami To najważniejszy produkt dla osób cierpiących na zaparcia. Chodzi o otręby....

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem
Wyrzucacie nasiona pomidora? Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie. Przydadzą się nie tylko na sadzonki, ale pomogą wam w walce o lepsze zdrowie.

Większość osób zjada  pomidora wraz z jego nasionami. Możecie się jednak pokusić, by choć raz je zostawić. W jakim celu? Wcale nie dlatego, że są mniej smaczne niż miąższ tego warzywa. Okazuje się, że nasiona te można wykorzystać do wyhodowania nowych, smacznych pomidorów. Jak się do tego zabrać? Jak wykorzystać nasiona pomidora? Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę, robimy z niego zupę , sałatkę lub smaczny sos . Mało kto przywiązuje jednak uwagę do jego nasion. Czy da się jakoś je wykorzystać? Tak – możecie z nich wyhodować nowe, smaczne pomidory. To wcale nie jest trudne! Wyhodowanie pomidora z nasion jest bardzo łatwe. Wystarczy, że zastosujecie się do poniższych kroków. Przełóżcie nasiona pomidora do miseczki, zalejcie je odrobiną ciepłej wody i odstawcie w ciepłe miejsce. Każdego dnia wymieszajcie nasiona i wyrzućcie te, które wypłyną na powierzchnię. Po upływie kilku dni przelejcie całość przez sito a następnie wysuszcie nasiona na talerzyku. Nasiona są już gotowe do zasiania. Jak jeszcze można wykorzystać nasiona pomidorów? Nasiona pomidorów mają także wiele właściwości zdrowotnych. Wystarczy zmielić je na proszek i spożywać do posiłku. Co możemy dzięki temu zyskać? Nasiona pomidorów są tak samo zdrowe, jak same pomidory. Zawierają błonnik pokarmowy, witaminę A i C oraz takie składniki, jak potas oraz likopen. Niektórzy eksperci uważają nawet, że są one zdrowszą alternatywą dla aspiryny. Obniżają ciśnienie krwi Z uwagi na obecność potasu, nasiona pomidora pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi poprzez rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych. Wzmacniają układ odpornościowy Nasiona pomidora są bogatym źródłem witaminy C, która...

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka? Kto powinien włączyć do diety jabłka? Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść? Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką. Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia. Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi. Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik,...