koktajl na schudnięcie
Habibi & Cats
Zdrowie

Po 50-tce da się schudnąć. Ta wspaniała mikstura z 4 składników działa cuda. Przyspiesza trawienie jak szalona

Myślicie, że schudnięcie po 50-tce nie jest już możliwe? Faktycznie, może być trudniejsze, ale zdecydowanie się da! Pomóc może ta mikstura przyśpieszająca trawienie.
Anna Urbańska
luty 03, 2021

Wraz z wiekiem spada tempo zachodzenia wielu procesów w naszym organizmie. Wiele osób doświadcza po 50-tce pierwszych problemów z trawieniem i zaparć. Sprawne działanie układu pokarmowego jest konieczne dla zachowania zdrowia i bardzo ważne, jeśli zależy nam na schudnięciu. Mikstura, którą wam przedstawiamy, jest bogata w błonnik – składnik odpowiedzialny za jej skuteczne działanie. 

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Błonnik pomocny w trawieniu

Błonnikiem nazywamy wszystkie włókna roślinne, które nie są trawione i przechodzą przez nasz układ pokarmowy w niezmienionej formie. Czy to, że nie są trawione znaczy, że nie są ważne? Zdecydowanie nie! Błonnik pokarmowy działa jak „miotła” dla jelit. Powoduje szybsze poruszanie się treści pokarmowej i usprawnia wypróżnianie. Pomaga to też w skutecznym schudnięciu. To szczególnie ważna cząsteczka w diecie po 50-tce.

Inne właściwości błonnika pokarmowego

Zdrowy układ trawienny to zdrowy organizm! Błonnik można podzielić na dwa typy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten nierozpuszczalny jest odpowiedzialny za wspomniane wcześniej właściwości usprawniające trawienie, a błonnik rozpuszczalny ma jeszcze więcej prozdrowotnych funkcji! Wchłania on wiele toksyn przebywających w jelitach i pozwala na ich wydalenie. W niektórych wypadkach łączy się on też z tłuszczami i cholesterolem, pokazując im drogę na zewnątrz organizmu.  Dzięki tym właściwościom nierozpuszczalny błonnik chroni was przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi, chorobami serca i układu krążenia, a nawet przed niektórymi typami nowotworów!

Mikstura na przyspieszenie trawienia

Ten koktajl jest idealną miksturą przyspieszającą trawienie i prawdziwą bombą błonnikową. Oto składniki:

  • Pół szklanki płatków owsianych
  • Banan
  • Jabłko
  • Szklanka wody

Aby przygotować miksturę przyspieszającą trawienie, pokrójcie banana oraz jabłko i włóżcie je do blendera. Zmiksujcie owoce z płatkami owsianymi i wodą. Pijcie miksturę regularnie, a szybko zobaczycie efekty!

Właściwości zdrowotne mikstury

Oprócz wymienionych wcześniej właściwości wynikających z dużej zawartości błonnika, mikstura ma też wiele innych zalet. Banan, jabłko i płatki owsiane zawierają wiele cennych minerałów takich jak: magnez, potas, wapń i witamina C. Te niezbędne mikroelementy powinny być dostarczane codziennie. Taka mikstura wypita rano, nie tylko działa prozdrowotnie i pomaga w utracie masy ciała, ale też dodaje energii. Pijcie ją codziennie a niedługo zauważycie efekty!

Komentarze
woda z ogórków
AdobeStock
Newsy Co zrobić, by mielone były wilgotne? Sok po ogórkach kiszonych może ci w tym pomóc. Genialny trik
Nie wylewaj wody po ogórkach! Możesz ją ponownie wykorzystać w kuchni do kotletów i innych dań!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Wylewasz wodę po ogórkach kiszonych? Ogromny błąd! Można ją wykorzystać chociażby do zakwaszania zup albo po prostu wypić prosto ze słoika. Bogata jest w cenne witaminy i minerały oraz kwas mlekowy, który świetnie usprawnia działanie układu pokarmowego. Jakie jeszcze właściwości ma woda z ogórków? Sprawdź koniecznie, a już nigdy więcej jej nie wylejesz! Właściwości wody z ogórków kiszonych Woda z ogórków jest doskonałym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Jej właściwości to m.in.: Wspomaganie pracy układu pokarmowego Wyrównanie gospodarki wodno-zasadowej Nawodnienie organizmu Jest źródłem witaminy C, E, K, A oraz B Woda z ogórków na odchudzanie i problemy z żołądkiem Zalewa po ogórkach zawiera duże ilości kwasu mlekowego i bakterii probiotycznych. Działają one kojąco na układ pokarmowy i wspomagają trawienie. Zalety wody po ogórkach docenią także osoby cierpiące na problemy z nieregularnym wypróżnianiem, ponieważ doskonale reguluje ona pracę jelit i pomaga na zaparcia. Pomoże także tym, którzy uskarżają się na zatrzymywanie wody w organizmie! Opuchnięte stopy i dłonie często są wbrew pozorom wynikiem odwodnienia, a nie nadmiaru wody. Gdy jej brakuje, organizm zaczyna zatrzymywać ją w tkankach i stąd opuchlizny. Warto włączyć do swojej diety wodę z ogórków, by zwalczyć ten problem. Jak stosować wodę z ogórków? Sposobów na wykorzystanie zalewy po ogórkach jest naprawdę sporo! Oto najpopularniejsze z nich: Zakwaszanie zup i sosów – zupa ma mało wyrazisty smak? Dodaj do niej wody z ogórków! Nada jej charakteru i kwaśnego posmaku. Świetnie pasuje do zupy jarzynowej, kalafiorowej i ogórkowej oczywiście....

Przeczytaj
Papryczka chilli
Pixabay/ PublicDomainPictures
Zdrowie Dodajesz do dań papryczkę chili? Naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego
Lubicie i korzystacie z chili? Mamy dla was zaskakująco dobre informacje. Spożywanie jej w codziennej diecie jest w stanie wydłużyć nam życie. Poznajcie najnowsze odkrycie naukowców.
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Papryczka chili, będąca częstą przyprawą dodawaną do aromatycznej kuchni meksykańskiej, ma szansę zrewolucjonizować świat. Jesteśmy przekonani, że wyniki nietypowych badań we Włoszech zaskoczą i ciebie! Zdrowotne właściwości chili Papryczka chili słynie z wielu właściwości, które wzmagają pracę całego organizmu. Należą do nich właściwości przeciwzapalne, czy wspomaganie układu krążenia. Cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chili wpływa też korzystanie na układ pokarmowy. Ostre papryki stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.  Dodatkowo chili ma właściwości rozgrzewające , a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny. Kapsaicyna Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna.  Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Może pomagać w przeziębieniu i bolesnym przebiegu zapalenia gardła. Wywołuje uczucie ciepła, jak również silne zaczerwienienie skóry i błon śluzowych. Kapsaicyna nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Ponadto, ten ważny składnik papryczki drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Nietypowe badania nad chili Do wiedzy o chili doszły ostatnio nowe fakty. Naukowcy z włoskiego instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że papryczka może wydłużyć nasze życie. Macie ją w swojej codziennej diecie? Badacze doszli do wniosku, że dzięki wprowadzeniu do diety...

Przeczytaj
Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty
Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie! Polacy od lat uwielbiają placki Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę. Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu. Dodatek kapusty kiszonej do placków Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających...

Przeczytaj
sok z kapusty
Adobe Stock
Newsy Sok z tego uwielbianego przez wszystkich warzywa doskonale odchudza i oczyszcza wątrobę. Wypróbuj, a nie pożałujesz
Jesień i zima to sezon na kiszonki. Jemy wtedy głównie kiszone ogórki i kapustę. A może by tak zacząć pić kiszone soki? Efekty będą powalające.
Hubert Rój
grudzień 06, 2020

Jedni je uwielbiają, innym na sam ich widok kwaśnieją miny. Mowa oczywiście o kiszonkach. Kiszone ogórki i kiszona kapusta to świetny pomysł, by „przemycić” do naszej jesienno-zimowej diety nieco witamin. Na pewno znacie osoby, które lubią czasem „pociągnąć” kilka łyków ze słoika z ogórkami. Nieco rzadziej widuje się ludzi pijących sok z kiszonej kapusty. A szkoda, bo ten napój ma niesamowite właściwości zdrowotne! Dla pań i dla panów Na co wpływa picie soku z kiszonej kapusty? Spójrzcie na tę listę. Sok z kiszonej kapusty, podobnie jak i sama kiszona kapusta zawiera mnóstwo witaminy C i E. Układ odpornościowy i pokarmowy człowieka jest wspierany także przez działalność kapuścianych żywych kultur bakterii. Siarka, zawarta w soku z kapusty, korzystnie wpływa na stan naszych włosów, paznokci i cery Pomaga w walce z grzybicą Reguluje trawienie i wpływa na szybszy metabolizm, wspiera osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Ma właściwości alkalizujące, przez co pomaga w odkwaszaniu organizmu – i to pomimo tego, że sam w sobie jest bardzo kwaśny! Jakby tego było mało, picie soku z kiszonej kapusty ma jeszcze dwie zaskakujące zalety. Pomaga w walce zatruciem alkoholowym. Ze względu na zawartość wielu witamin, kwasów i kultur bakterii, taki sok będzie dobrym lekarstwem na tak zwanego kaca! A teraz coś specjalnie dla panów. Regularne picie soku z kiszonej kapusty pomoże mężczyznom cierpiącym na dolegliwości związane z potencją. Ten sok to naturalny afrodyzjak! Zgaga? Nic straconego Co tu dużo mówić. Jak widać, picie soku z kiszonej kapusty daje cały szereg pozytywnych efektów. Nie pozostaje nic innego jak zaczerpnąć nieco z beczki albo ze słoika. Zalecamy ostrożność jedynie osobom z problemami...

Przeczytaj