Sok z jarmużu
Adobe Stock
Zdrowie

Piła przez miesiąc sok z jarmużu. Efekt przeszedł jej najśmielsze oczekiwania

Jeśli jeszcze nie miałaś szansy polubić się z jarmużem to czas najwyższy, by zagościł w twojej kuchni. Jego regularne spożywanie daje powalające efekty!

Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, które można kupić w Polsce. W rzeczywistości to odmiana kapusty bogata w ogromne ilości białka, błonnika oraz rozmaitych witamin. Już niewielka porcja jarmużu zawiera wapń, potas i sole mineralne. Ale do rzeczy… jakie to wszystko ma znaczenie dla naszego organizmu? Zaraz nie będziesz mieć wątpliwości.

Cenne właściwości

Jarmuż to bardzo cenny składnik każdej diety, przede wszystkim z uwagi na działanie antynowotworowe. Zawarty w nim sulforafan może bowiem uchronić przed rakiem prostaty, jelita grubego, a także płuc. Nie oznacza to oczywiście, że sok z jarmużu zabezpieczy nałogowego palacza przed nowotworem. Wiadomo, że nic na tym świecie nie działa tak dobrze, jak dbanie o własne zdrowie.

Na tym jednak nie koniec leczniczych właściwości jarmużu. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa również na działanie układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w nim potas i wapń regulują ciśnienie krwi i zapewniają prawidłową krzepliwość.

Pozytywne aspekty jedzenia jarmużu tak naprawdę nie mają końca. Oprócz wyżej wymienionych to zielone warzywo zapobiega także powstawaniu wrzodów żołądka, wzmacnia nasze stawy, kości, zęby, włosy i paznokcie, a także rozświetla cerę.

Zobacz także
Smaczliwka wdzięczna obniża cholersterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?

Smaczliwka wdzięczna obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?

Oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin. Składniki na ten sok macie pod domem

Sok z pokrzywy oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin [PRZEPIS]

Piła ten sok przez miesiąc

O leczniczych zastosowaniach jarmużu na własnej skórze przekonała się 36-letnia pani Natalia, której od pewnego czasu drastycznie pogarszał się wzrok. Kobieta była pod stałą opieką lekarzy. Medycy nie dawali jej jednak zbyt wielkich szans na wyzdrowienie i oswajali z myślą, że niedługo całkowicie straci możliwość widzenia.

Można powiedzieć, że jarmuż w kuchni pani Natalii znalazł się zupełnie przypadkiem. Z uwagi na jej już nie najlepszy stan zdrowia zakupy zaczął robić mąż. Jego pierwszy wypad do sklepu okazał się jednak kompletną klapą. Pomylił wiele produktów. Właśnie wtedy zamiast sałaty w domu pojawił się jarmuż. Kobieta postanowiła więc zrobić z niego sok. Do jego przygotowania, użyła jabłka, cytryny, imbiru oraz gruszki. Całość okazała się tak smaczna, że jarmuż na stałe zagościł w jej jadłospisie.

Po kilku dniach regularnego picia domowego soczku pani Natalia zorientowała się, że przestał jej się pogarszać wzrok. Mało tego zauważyła niewielką poprawę. Obraz nie był już tak rozmazany jak wcześniej. Lekarze byli zdziwieni, a w kobiecie narodziła się nadzieja.

Źródło: naturapluszdrowie.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...

warzywa
AdobeStock
Newsy
Kupujecie to warzywo? To prawdziwa pestycydowa bomba. Lepiej go nie jedzcie
Ile można zjeść jarmużu, żeby „nie przeholować”? Okazuje się, że to coraz popularniejsze warzywo ma swoje minusy.

Moda na zielone, świeże warzywa nie przemija. Seler naciowy, koper włoski, a także jarmuż – dzień w dzień znikają ze sklepowych półek jak świeże bułeczki. Jarmuż jest jednak dość kontrowersyjnym przykładem zdrowej zieleniny. Na swoim koncie ma zarówno wiele zalet, ale też i wad. Postanowiliśmy specjalnie dla was zebrać w jednym miejscu wszystkie tajemnice jarmużu. Radzimy wam je przeanalizować, zanim przystąpicie do przygotowania jarmużowych chipsów w swoim piekarniku. Jakie są prozdrowotne właściwości jarmużu? Pomaga w walce z osteoporozą Pomaga w zachowaniu odpowiedniego poziomu ciśnienia tętniczego Zawiera sporo witaminy C i K Jest dobrym źródłem żelaza Powstrzymuje rozwój miażdżycy Zawiera wiele przeciwutleniaczy Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne Zapobiega możliwości wystąpienia raka piersi u kobiet, a także raka krtani, przełyku i jamy ustnej Jakie są minusy jedzenia jarmużu: Zawiera groźne szczawiany, które ograniczają wchłanianie wapnia Mogą wpływać na rozwój kamicy nerkowej Obniżają żywotność plemników Szczawiany mogą także przyczyniać się do zapaleń stawów. Przede wszystkim kumulują metale ciężkie, takie jak np. ołów Jarmuż to jak widać dość nieoczywiste warzywo. Z jednej strony, lista jego prozdrowotnych właściwości może robić wrażenie. Czy powinno się jeść jarmuż? Z drugiej, nieprzypadkowo mówi się o nim jako o warzywie, w którym pełno jest niebezpiecznych dla zdrowia człowieka substancji. Znane powiedzenie mówi, że strzeżonego pan Bóg strzeże. Dlatego też jeżeli macie wątpliwości co do jarmużu, lepiej wybierzcie inne zielone warzywa. Z drugiej jednak strony, przeprowadzone już kilkanaście lat temu badania wykazały, że by...

Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego
Kalarepa pojawia się na wielu polskich warzywniakach, targowiskach i w spożywczych marketach. Nie ulega jednak wątpliwości, że Polacy jedzą ją zdecydowanie za rzadko. Dlaczego? To bardzo zdrowe i pożywne warzywo. Dodatkowo śmiało można jeść ją niemal w całość, razem z liśćmi.

Jedząc kalarepę nie powinno się ograniczać tylko do jej bulwy, którą wiele gospodyń faszeruje na wiele sposobów. Także osadzone na długich ogonkach kalarepowe liście są cennym składnikiem wielu interesujących dań. Zarówno bulwa, jak i liście kalarepy nadają się do bezpośredniego spożywania na surowo, oczywiście po wcześniejszym umyciu. Liście najlepiej wykorzystać jako coś w rodzaju zamiennika szpinaku do przygotowania sosów, pesto czy zdrowych koktajli. Czym kalarepa różni się od innych warzyw? Zanim jednak zaczniemy wyliczać wspaniałe cechy kalarepy, zadajmy sobie jedno proste pytanie. Czym tak w ogóle to warzywo jest? Odpowiedź być może będzie dla niektórych dość zaskakująca. Otóż kalarepa to nic innego jak odmiana kapusty warzywnej . Kiedy ktoś zapyta, co tak naprawdę ma wspólnego kalarepa z białą kapustą, winni jesteśmy jedno zdanie wyjaśnienia. Do gatunku „kapusta warzywna” zalicza się nie tylko te dwa warzywa, ale także: Kalafior Brukselka Brokuł Jarmuż Kapusta włoska Kapusta czerwona Dlaczego warto jeść kalarepę? Jak widać, kategoria kapusty warzywnej jest dość szeroka. Nie zmienia to jednak faktu, że nie powinno się ograniczać w swojej diecie do białej kapusty i kalafiora, lecz włączyć do swojej diety także kalarepę, która jest najbliżej spokrewniona z brukselką, kapustą, kalafiorem i brokułem. Oto zalety kalarepy: Zawiera dużo witamin (witaminy z grupy B, dobre źródło witaminy C) W jej składzie jest mnóstwo błonnika pokarmowego Jest niskokaloryczna Zawiera związki wykazujące  działanie przeciwnowotworowe W jej składzie znajdują się cenne mikroelementy – potas, miedź, wapń, magnez i żelazo Czytaj także: Piła przez miesiąc sok z jarmużu....

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Adobe Stock
Newsy
Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów, ale to dzięki dodatkowi oleju, są one lepiej wchłaniane. Wyjaśniamy dlaczego tak się dzieje.

Sok z marchwi to jeden z najpopularniejszych soków w naszym kraju. Robi się go błyskawicznie, składnik jest dostępny przez cały rok, a do tego jest stosunkowo tani. Soki marchwiowe dostają dzieci już od 5 miesiąca życia, po czym ludzie piją go zwykle aż do późnej starości. Do wszystkich zalet soku marchewkowego trzeba dodać najważniejszą, dzięki której pijemy go tak chętnie i często. Sok z marchwi jest pyszny. Wyjaśniamy co się stanie gdy do szklanki soku dodacie łyżeczkę oleju. Jak olej poprawia sok z marchwi? Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ część z nich: witamina A, E i K, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, po dodaniu do soku odrobiny tłuszczu, zwiększycie poziom przyswajania przez organizm tych witamin. Do szklanki soku wystarczy dodać od 1 łyżeczki do 1 łyżki oleju, w zależności od preferencji smakowych. Możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Może to być olej słonecznikowy, rzepakowy, czy inne, mniej popularne oleje: z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, olej kokosowy czy olej lniany. Do soku można także dodać oliwę. Sok z marchwi — wartości odżywcze i działanie To jeden z wartościowszych soków. Przygotowujemy go zawsze na zimno, dzięki czemu napój nie traci swoich wartości. A jest ich naprawdę mnóstwo, sok zawiera: Witaminę C Witaminę E Beta-karoten Kwas foliowy Tiaminę Wapń Magnez Fosfor Żelazo Potas Sód Cynk Sok jest niskokaloryczny: w 100 ml zawartych jest jedynie 41 kcal. Pity regularnie ma następujące działanie: Wspiera wzrok, ponieważ jest bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A Ułatwia leczenie niedokrwistości Obniża poziom cholesterolu we...