Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, które można kupić w Polsce. W rzeczywistości to odmiana kapusty bogata w ogromne ilości białka, błonnika oraz rozmaitych witamin. Już niewielka porcja jarmużu zawiera wapń, potas i sole mineralne. Ale do rzeczy… jakie to wszystko ma znaczenie dla naszego organizmu? Zaraz nie będziesz mieć wątpliwości.

Cenne właściwości

Jarmuż to bardzo cenny składnik każdej diety, przede wszystkim z uwagi na działanie antynowotworowe. Zawarty w nim sulforafan może bowiem uchronić przed rakiem prostaty, jelita grubego, a także płuc. Nie oznacza to oczywiście, że sok z jarmużu zabezpieczy nałogowego palacza przed nowotworem. Wiadomo, że nic na tym świecie nie działa tak dobrze, jak dbanie o własne zdrowie.

Na tym jednak nie koniec leczniczych właściwości jarmużu. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa również na działanie układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w nim potas i wapń regulują ciśnienie krwi i zapewniają prawidłową krzepliwość.

Pozytywne aspekty jedzenia jarmużu tak naprawdę nie mają końca. Oprócz wyżej wymienionych to zielone warzywo zapobiega także powstawaniu wrzodów żołądka, wzmacnia nasze stawy, kości, zęby, włosy i paznokcie, a także rozświetla cerę.

Zobacz także:

Piła ten sok przez miesiąc

O leczniczych zastosowaniach jarmużu na własnej skórze przekonała się 36-letnia pani Natalia, której od pewnego czasu drastycznie pogarszał się wzrok. Kobieta była pod stałą opieką lekarzy. Medycy nie dawali jej jednak zbyt wielkich szans na wyzdrowienie i oswajali z myślą, że niedługo całkowicie straci możliwość widzenia.

Można powiedzieć, że jarmuż w kuchni pani Natalii znalazł się zupełnie przypadkiem. Z uwagi na jej już nie najlepszy stan zdrowia zakupy zaczął robić mąż. Jego pierwszy wypad do sklepu okazał się jednak kompletną klapą. Pomylił wiele produktów. Właśnie wtedy zamiast sałaty w domu pojawił się jarmuż. Kobieta postanowiła więc zrobić z niego sok. Do jego przygotowania, użyła jabłka, cytryny, imbiru oraz gruszki. Całość okazała się tak smaczna, że jarmuż na stałe zagościł w jej jadłospisie.

Po kilku dniach regularnego picia domowego soczku pani Natalia zorientowała się, że przestał jej się pogarszać wzrok. Mało tego zauważyła niewielką poprawę. Obraz nie był już tak rozmazany jak wcześniej. Lekarze byli zdziwieni, a w kobiecie narodziła się nadzieja.

Źródło: naturapluszdrowie.pl