Sok z jarmużu
Adobe Stock
Zdrowie

Piła przez miesiąc sok z jarmużu. Efekt przeszedł jej najśmielsze oczekiwania

Jeśli jeszcze nie miałaś szansy polubić się z jarmużem to czas najwyższy, by zagościł w twojej kuchni. Jego regularne spożywanie daje powalające efekty!
Weronika Kępa
listopad 16, 2020

Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, które można kupić w Polsce. W rzeczywistości to odmiana kapusty bogata w ogromne ilości białka, błonnika oraz rozmaitych witamin. Już niewielka porcja jarmużu zawiera wapń, potas i sole mineralne. Ale do rzeczy… jakie to wszystko ma znaczenie dla naszego organizmu? Zaraz nie będziesz mieć wątpliwości.

Cenne właściwości

Jarmuż to bardzo cenny składnik każdej diety, przede wszystkim z uwagi na działanie antynowotworowe. Zawarty w nim sulforafan może bowiem uchronić przed rakiem prostaty, jelita grubego, a także płuc. Nie oznacza to oczywiście, że sok z jarmużu zabezpieczy nałogowego palacza przed nowotworem. Wiadomo, że nic na tym świecie nie działa tak dobrze, jak dbanie o własne zdrowie.

Na tym jednak nie koniec leczniczych właściwości jarmużu. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa również na działanie układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w nim potas i wapń regulują ciśnienie krwi i zapewniają prawidłową krzepliwość.

Pozytywne aspekty jedzenia jarmużu tak naprawdę nie mają końca. Oprócz wyżej wymienionych to zielone warzywo zapobiega także powstawaniu wrzodów żołądka, wzmacnia nasze stawy, kości, zęby, włosy i paznokcie, a także rozświetla cerę.

Zobacz także

Piła ten sok przez miesiąc

O leczniczych zastosowaniach jarmużu na własnej skórze przekonała się 36-letnia pani Natalia, której od pewnego czasu drastycznie pogarszał się wzrok. Kobieta była pod stałą opieką lekarzy. Medycy nie dawali jej jednak zbyt wielkich szans na wyzdrowienie i oswajali z myślą, że niedługo całkowicie straci możliwość widzenia.

Można powiedzieć, że jarmuż w kuchni pani Natalii znalazł się zupełnie przypadkiem. Z uwagi na jej już nie najlepszy stan zdrowia zakupy zaczął robić mąż. Jego pierwszy wypad do sklepu okazał się jednak kompletną klapą. Pomylił wiele produktów. Właśnie wtedy zamiast sałaty w domu pojawił się jarmuż. Kobieta postanowiła więc zrobić z niego sok. Do jego przygotowania, użyła jabłka, cytryny, imbiru oraz gruszki. Całość okazała się tak smaczna, że jarmuż na stałe zagościł w jej jadłospisie.

Po kilku dniach regularnego picia domowego soczku pani Natalia zorientowała się, że przestał jej się pogarszać wzrok. Mało tego zauważyła niewielką poprawę. Obraz nie był już tak rozmazany jak wcześniej. Lekarze byli zdziwieni, a w kobiecie narodziła się nadzieja.

Źródło: naturapluszdrowie.pl

Kobieta w ciąży
Adobe Stock
Newsy Chcąc ratować życie CIĘŻARNA weszła do sklepu w godzinach dla seniorów. To, co się tam wydarzyło zakrawa o pomstę!
Ciężarna kobieta potrzebowała tylko jednego produktu, który miał uchronić ją przed omdleniem. Ekspedientka odmówiła pomocy i wyprosiła ją ze sklepu z powodu "godzin dla seniorów".
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

W związku z pandemią koronawirusa od połowy października w sklepach ponownie zaczęły obowiązywać "godziny dla seniorów". W praktyce oznacza to, że pomiędzy 10 a 12 zakupy, między innymi spożywcze, zrobią tylko osoby w wieku 60+. Choć przepis został ustanowiony odgórnie przez rząd, a za jego nieprzestrzeganie grozi kara, w uzasadnionych przypadkach można przecież od niego odstąpić. Wszystko zależy od dobrej woli i empatii osoby odpowiedzialnej za wpuszczanie ludzi do sklepu. Źle się czuła Pani Natalia nie miała w tej kwestii szczęścia. Będąc w drugim trymestrze ciąży stale zmaga się z nagłymi spadkami cukru i energii, które prowadzą do omdlenia. W tym stanie pomaga jej tylko zjedzenie czegoś słodkiego. Poszła do sklepu w godzinach dla seniorów Mimo że było chwilę przed 12, kobieta postanowiła wejść do pobliskiego sklepu, aby szybko poradzić sobie z dolegliwościami. Czuła, że nie zdąży już dojechać do domu. - Myślałam, że zemdleję. Kręciło mi się w głowie, oblał mnie zimny pot. Weszłam do sklepu, żeby kupić batona i… zostałam z niego wyproszona. Pusty sklep, chwilę przed 12. Nie było kogo chronić, poza mną. To ja wtedy potrzebowałam pomocy. Ale ze sprzedawczynią nie było dyskusji. Na szczęście widząc zły stan pani Natalii pomocy postanowiła udzielić jej pracownica innego pobliskiego lokalu. Źródło: WP Kobieta

Przeczytaj
właściwości pora
Adobe Stock
Newsy To warzywo jest o wiele zdrowsze niż cebula i buraki. A do tego genialnie podnosi odporność
Pod względem zawartości żelaza bije na głowę buraki i z pewnością lepiej niż cebula chroni przed rozwojem nowotworów złośliwych. Mowa tu oczywiście o porze – roślinie biblijnej, uprawianej na świecie od czasów starożytnych. Jej regularne spożywanie bardzo pozytywnie wpływa na organizm.
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Mówi się, że cebula i buraki to najzdrowsze naturalne produkty, które każdy powinien włączyć do swojej diety. Wielu jednak zapomina o niesamowitych właściwościach pora, który mówiąc szczerze, bije na głowę dwa wcześniej wspomniane. Jeśli nie potraficie pokochać go za smak, spróbujcie się z nim zaprzyjaźnić chociażby z uwagi na jego cenne wartości odżywcze. Skąd por wziął się w Polsce? Właściwości lecznicze pora zostały docenione już w czasach starożytnych. To pochodzące z Bliskiego Wschodu warzywo podobno spożywał sam cesarz Neron. Polska usłyszała o porach dopiero za królowej Bony. Krajanie szybko docenili to warzywo i zaczęli je wykorzystywać, głównie w medycynie. Cenne właściwości pora Oprócz białka, tłuszczu, węglowodanów oraz błonnika por zawiera również mnóstwo witamin – A, C, E oraz K. Warzywo jest także bogate w kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, fosfor, potas, kwas foliowy, cynk, sód oraz magnez. Ze względu na wysoką zawartość żelaza produkt polecany jest przede wszystkim osobom cierpiącym na anemię . Najlepiej jeść go w towarzystwie soku z cytryny, to sprawia, że żelazo jest szybciej i lepiej wchłaniane przez organizm. Okazuje się również, że por może łagodzić objawy chorób reumatycznych poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych, lepsze ukrwienie tkanek oraz zmniejszenie lub zniwelowanie bólu. Warzywo wykorzystuje się także do walki z katarem i kaszlem – zwiększa wytwarzanie śluzu i działa wykrztuśnie.  Por ma działanie moczopędne i oczyszczające . Jego spożywanie pomaga w walce z zakwaszonym organizmem. Nie można też zapomnieć, że warzywo jest źródłem inuliny wspomagającej między innymi prawidłową pracę jelit. Związek obniża również poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz...

Przeczytaj
Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...

Przeczytaj
owoce
unsplash.com/@clemono
Newsy Wyjątkowo niebezpieczny owoc, który dostępny jest w każdym sklepie. Lekarze ostrzegają
Modę na ten owoc zapoczątkowali weganie, czyli osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się, że może być bardzo niebezpieczny.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

„Roślinożercy” zajadają się tym właśnie zielonym owocem, gdyż jest on niespotykanie tłusty, jak na roślinę. To właśnie awokado jest dla wegan jednym z najważniejszych źródeł zdrowych tłuszczów nienasyconych. Awokado to owoc czy warzywo? Popyt na ten owoc wzrasta, dzięki czemu awokado przestaje być już bardzo drogie. W ten sposób coraz więcej z nas zaczyna się do niego przekonywać. Są tacy, którzy sądzą że awokado to jednak warzywo. Skąd takie pomysły? Chodzi o jego neutralny, niesłodki smak. Owoc czy warzywo? Właściwie jest to zupełnie nieistotne, bo można jeść je i na słodko i na słono. Najważniejsze, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne! Wydawałoby się, że jedzenie tych smakowitych owoców kształtem przypominających gruszkę, nie ma wad. Nie wszystko złoto, co się świeci! Nie spodziewalibyście się, jak awokado może zaszkodzić. Cały problem tkwi w jego pestce. Nie chodzi o jej przypadkowe spożywanie – to z racji jej dużych rozmiarów jest dość problematyczne. Właściwości awokado Ten owoc jest niezwykle bogaty w nienasycone tłuszcze, kwas foliowy, beta karoten czy substancje mineralne (potas, magnez, cynk, miedź, wapń). Obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów, ma właściwości przeciwzapalne.   Niebezpieczna pestka awokado Zagrożenie spotyka nas podczas przygotowywania awokado do spożycia i wykrajaniu pestki. Holenderscy lekarze alarmują, że coraz więcej rani sobie ręce ostrymi nożami podczas rozcinania owocu. Do poradzenia sobie z awokado niezbędny jest ostry nóż. Za jego pomocą najpierw przecinamy owoc na pół, a następnie wbijamy go w dość twardą pestkę i wykręcamy ją niczym żarówkę. Sęk w tym, że holenderskim pacjentom zbyt często zdarza się sytuacja, w...

Przeczytaj