czarnuszka na co
AdobeStock
Zdrowie

Oczyszcza płuca i działa antyrakowo! Na dodatek smakuje jak cukierki!

Część z nas kręci nosem na myśl o domowych specyfikach na przeziębienie. Czosnek czy cebula nie pachną zachęcająco i nie wszyscy je lubią. Jednak istnieje naturalny specyfik, który nie tylko pomaga na przeziębienie, ale także jest przepyszny! Sprawdźcie, jak łatwo można przygotować go w domu!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Pewnie wielu z was babcie podawały na przeziębienie domowe syropy z czosnku, cebuli i innych składników dostępnych w domu. Jako dzieci ze wstrętem przełykaliśmy łyżki tych specyfików. Jednak chociaż walory smakowe i zapachowe domowych syropów były mocno wątpliwe, to nasze babcie miały rację! Na przeziębienie nie ma nic lepszego niż takie lekarstwo domowej roboty. Dziś na szczęście nie musimy już katować się wywarami z cebuli, ponieważ coraz popularniejszy jest syrop, który smakuje jak… cukierki. Co to takiego?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Właściwości syropu z czarnuszki

Czarnuszka to roślina siewna, która często wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa. Doceniany jest także olej z nasion czarnuszki ze względu na jego wyjątkowy smak i zapach. Roślinę tę stosuje się także jako lekarstwo. Czarnuszka okazuje się być pomocna w przypadku sezonowych infekcji górnych dróg oddechowych, a także łagodzi objawy chorób przewlekłych, takich jak astma i reumatyzm. Wzmacnia organizm w walce z chorobą, przyspiesza proces regeneracji i zwiększa odporność.

Syrop z czarnuszki – dla kogo?

Cenne właściwości syropu z czarnuszki docenią osoby, które kilka razy w roku cierpią na przeziębienie, zapalenie oskrzeli i inne infekcje. To domowe lekarstwo wspomaga organizm, pomaga złagodzić lub całkowicie zlikwidować objawy rozwijającej się choroby. Warto podawać syrop z czarnuszki dzieciom, ponieważ poza tym, że jest niezwykle skuteczny w walce z infekcjami, to w smaku jest dużo lepszy niż wyciąg z cebuli czy czosnku. Czarnuszka smakuje jak cukierki! Który maluch oprze się takim pysznościom?

Przepis na syrop z czarnuszki

Syrop z nasion czarnuszki możecie łatwo przygotować w domu.

Będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Dwie duże łyżki nasion czarnuszki
  • 15 – 20 goździków
  • 3-4 gwiazdki anyżu
  • Od 100 do 200 ml płynnego miodu

Za pomocą młynka do kawy zmielcie nasiona czarnuszki, goździki i anyż. Następnie składniki przesypcie do czystego słoika, zalejcie miodem i wymieszajcie. Syropek należy przechowywać w lodówce.

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Komentarze
rosół, zupa, zupa z makaronem
rzelkazag
Zdrowie Tajny, prozdrowotny składnik nada zupełnie innego smaku twojemu rosołowi. Zyska magiczną moc
Każda dobra gospodyni domowa może pochwalić się swoją własną recepturą na rosół. Niektóre dodają na sam koniec dodają natkę pietruszki, inne wcześniej dorzucą do wywaru nieco lubczyku. Rzadziej spotykane jest dodawanie do rosołu bluszczyku kurdybanka. Ta mało znana roślina ma niezwykłe zdrowotne właściwości. Może okazać się waszą tajną bronią na jesienne choroby i infekcje!
Hubert Rój
listopad 04, 2020

Są w Polsce takie domy, w których bez rosołu nie obejdzie się żadna niedziela. Stałym elementem w naszych zupach jest makaron (najlepiej domowej roboty), nieodzowna mięsna podstawa do bulionu, a także warzywa (czyli marchew, seler, pietruszka). Co tu dużo mówić - przepis na rosół nie wydaje się specjalnie skomplikowany. Większość gospodyń, oprócz doprawienia rosołu solą i pieprzem, decyduje się także na poprawienie smaku wywaru poprzez dodanie różnego rodzaju ziół. Lubianym dodatkiem do złocistej zupy jest lubczyk. W sezonie króluje z kolei świeża pietruszka. Obecnie, w czasie jesiennej słoty, musimy sięgać do zieleniny suszonej. Tutaj nasza wskazówka - warto pamiętać o zamrożeniu świeżej natki pietruszki na zimę - taka z pewnością doda kolorytu naszemu rosołowi, choć poprzez mrożenie straci nieco na wartości. Tajna broń w rosole Jednak nie samym lubczykiem i pietruszką żyje człowiek! Możemy łatwym sposobem sprawić, by nasza zupa stała się jeszcze bardziej zdrowa. Tą czynnością będzie dodanie nieco suszonego bluszczyku kurdybanka do talerza z gorącą zupą. Zapytacie: a co to takiego? Już spieszymy z odpowiedzią. To mało znane zioło o nieco egzotycznej nazwie ma niezwykłe cechy - jest wręcz stworzone do spożywania w trakcie obecnego sezonu grypowego.  Uważajcie jednak, żeby z kurdybankiem nie przeholować: jest dość pikantny i gorzki w smaku! Znajdziecie go w sklepach zielarskich.  Oto krótka lista zalet kurdybanka: Wzmacnia nasz układ odpornościowy w walce z przeziębieniem - jest rośliną o właściwościach bakteriobójczych. Pomaga zwalczyć uporczywy kaszel, wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Rozrzedza wydzielinę w płucach, ułatwiając pozbycie się jej. Korzystnie działa na układ nerwowy, łagodząc...

Przeczytaj
herbata ziołowa, herbata z mniszka lekarskiego, mniszek lekarski, herbata
per444inka/Adobe Stock
Zdrowie Herbata, która leczy. Będziesz zachwycony jej działaniem. Wystarczy, że będziesz ją parzyć około 10 minut
Mniszek lekarski to roślina o niesamowitych walorach. Ma tak dużo korzystnych dla naszego organizmu właściwości, że po prostu nie wystarczy miejsca, by je wszystkie opisać. Wszelkiego rodzaju bóle, wzdęcia, infekcje - na to wszystko receptą może być mniszek lekarski. Wystarczy przygotować z niego zdrowotną herbatkę. Porady i wskazówki znajdziecie poniżej.
Hubert Rój
listopad 04, 2020

Herbatki ziołowe wróciły do łask. Polecają je lekarze, piją je chorzy, a także ci, którzy choroby chcą za wszelką cenę uniknąć. Wszyscy korzystają z mądrości naszych babć, które sporządzały napary i mikstury z wszelkiego rodzaju ziół. Jednym z najbardziej cenionych wśród nich jest z pewnością mniszek lekarski. Tak jest, lekarski - to słowo nie bez przyczyny znajduje się w nazwie tej rośliny. Warto wspomóc swoje zdrowie poprzez szklankę herbaty z mniszka raz na jakiś czas. Często mylony z mleczem (albo też właśnie tak zamiennie nazywany) mniszek może pochwalić się całą litanią prozdrowotnych walorów. Od właściwości zwalczających komórki nowotworowe, przez cenne wsparcie w okresie różnego rodzaju infekcji dróg oddechowych i moczowych, aż po walory wspierające trawienie.  Zbieramy czy kupujemy? Mniszek lekarski w celach spożywczych zbierany jest w różnych okresach. Jesienią odkopuje się starsze korzenie mniszka, wiosną zbieramy jego koszyczki kwiatowe, a także liście. Ważne, by podczas zbioru nie pomylić mniszka lekarskiego z mleczem, popularnym chwastem. Mlecz ma pędy wyrastające z pojedynczej łodygi, a także zbitą główkę. Mniszek lekarski z kolei wypuszcza swoje pędy bezpośrednio z gleby, a na jego łodydze wyrasta tylko jeden kwiatostan. Gdy mniszek przekwitnie, mamy do czynienia z łatwym do zdmuchnięcia dmuchawcem.  Skupmy się zatem na mniszku lekarskim. Jak zrobić z niego zdrowotną herbatkę? Tutaj mamy pewną dowolność. Możemy przygotować herbatkę z samych wysuszonych korzeni, łodyg lub też z dodatkiem kwiatów. Alternatywą będzie kupno gotowej herbatki z mniszka w aptece bądź w supermarkecie.  Na koniec ważna uwaga dla alergików - mniszek lekarski jest alergenem! Uczuleni na tę roślinę powinni się zatem wystrzegać...

Przeczytaj
Zdrowie, kiwi, dieta
Adobe Stock
Zdrowie Kiwi jest najzdrowszym owocem świata. Niesamowicie wzmacnia odporność
Wapń i witamina K to tylko niektóre obecne w kiwi substancje, które pomogą zachować układ kostny w dobrej kondycji na długie lata. w czym jeszcze wzmacnia organizm kiwi?
Aleksandra Jaworska
listopad 04, 2020

Do podstawowych zalet kiwi można zaliczyć między innymi, szczególnie ważne w okresie jesienno - zimowym, wzmocnienie odporności, skracanie leczenia infekcji, a nawet - pomoc w walce  nowotworami, czy depresją. Serce to jeden z organów, który kiwi podziękuję szczególnie. Głównie za sprawą wysokiej zawartości witaminy C i E. Czego jeszcze nie wiesz o kiwi? W zasadzie nie ma obszaru, w którym kiwi wypada blado i niekorzystnie. Wpływ kiwi docenią na przykład wszyscy, którzy chcą poprawić sylwetkę lub zacząć rzeźbić ciało na lato. Jedna uwaga, która można mieć wpływ na dołączenie kiwi do codziennej diety - to pamięć o tym, że kiwi działa na organizm wychładzająco. Sprawdzi się zatem  doskonale jako dodatek do drugiego śniadania, czy lekka przekąska zamiast podwieczorku.  Na kaloryczność kiwi kąciki ust również same unoszą się do śmiechu. Jeden średni owoc liczy sobie do 50 kcal. Nieco większy - 100 g zmieści się w 60 kcal i dużej dawce błonnika, aż 2 gramy. Najzdrowszy owoc świata Europejczycy mają do czynienia z owocem kiwi dopiero od połowy ubiegłego wieku. Ta krótka znajomość nie przeszkodziła jednak w okrzyknięciu kiwi owocem zdrowia. Nie tylko przez zawarte w kiwi witaminy, ale również - ogrom właściwości usprawniających działanie poszczególnych organów. Jednym z najbardziej szczególnych zastosowań kiwi jest ochrona komórek przed działaniem wolnych rodników i co za tym idzie, wspomaganie regeneracji uszkodzonych komórek. W kiwi występuje również glutation, który odpowiada za stopowanie mutacji genów, w tym stopowanie rozwoju jednostki chorobowej. Na ratunek cukrzykom Nie trzeba być specjalistą by wiedzieć, że dieta w której ogranicza się cukry pomoże naszemu organizmowi na wielu...

Przeczytaj