Woda po gotowaniu ziemniaków
Flickr/radomirvesely
Zdrowie

Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Może pomóc w walce z przeziębieniem

Woda po ziemniakach jest cenniejsza niż mogłoby się wydawać. Podczas gotowania ziemniaków składniki w nich zawarte częściowo przechodzą do wody. Co więcej, mogą się wam przydać!
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Jakkolwiek absurdalnie brzmi pomysł na zostawianie wody po ziemniakach, warto żebyście wiedzieli co za tym stoi. Pozostałość gotowania ma kilka cennych zastosowań. Dlaczego woda po ziemniakach jest tak cenna?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zadziwiające właściwości

Do czego można wykorzystać wodę po ugotowaniu ziemniaków? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Witaminy, minerały czy skrobia, częściowo przechodzą po ugotowaniu do wody. Dzięki temu w garnku znajdziemy m.in. witaminę A, E, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz skrobię.

Takie połączenie w znaczący sposób wzbogaca wodę, nadając jej nowych właściwości. Skład ziemniaków, który przenika do płynu podczas gotowania pozwala na jego powtórne wykorzystanie. Witamina A i E jest szalenie przydatna w kosmetyce. Ma nawilżający wpływ na nasze włosy. Woda może posłużyć jako ich płukanka!

O witaminach słów kilka

Potrzeby witamin w organizmie człowieka nie trzeba nikomu tłumaczyć. Prześledźmy te, które znajdziemy w wodzie po ugotowanych ziemniakach. Działanie niektórych z nich, może wprawić was w osłupienie!

  • Witamina B₁ (tiamina) - przeciwdziała uporczywemu łojotokowi i przetłuszczaniu się włosów.
  • Witamina B₂ (ryboflawina) - zapobiega wypadaniu włosów.
  • Witamina B₆ (pirydoksyna) - nadaje włosom blasku.
  • Witamina B₃ (niacyna) - jest składnikiem szamponów, czy odżywek do włosów.
  • Beta-karoten – przyspiesza cykl odnowy komórek, pobudza do wzrostu mieszki włosowe.

Na wypadanie włosów

Płukanka z wody po ziemniakach może z pewnością zastąpić niejeden kosmetyczny specyfik. Włosy wystarczy polać przestudzoną wodą. Płukanka spowoduje, że włosy będą błyszczące i nawilżone.

Pielęgnacja skóry 

Woda, o której wam dziś wspominamy wykazuje również właściwości odmładzające, wygładzające zmarszczki, czy odbudowujące zniszczony naskórek. Sprzyja leczeniu trądziku i łuszczycy.

W walce z przeziębieniem

Woda po ziemniakach połączona z połową posiekanej cebuli i doprawiona pieprzem to napar o działaniu przeciwzapalnym. Jego silne działanie rozgrzewające pobudzi krążenie i wspomoże organizm z walce z chorobą.

Gładkie dłonie

Nie ma nic lepszego na poprawę gładkości skóry niż namaczanie rąk oraz stóp w wodzie po ziemniakach. Jeżeli woda jest jeszcze ciepła wystarczy, że zanurzymy w niej część, która wymaga wygładzenia. Po takiej kąpieli wystarczy nasmarować obszar kremem i cieszyć się skórą przyjemną w dotyku!

Podlewamy rośliny

Zamiennik zwykłej wody z kranu? Woda po ugotowanych ziemniakach. Dzięki fosforowi, który jest jej składnikiem, będzie doskonałym nawozem dla roślin doniczkowych. Fosfor stymuluje wzrost zieleni, skrobia wspomaga kiełkowanie, a potas chroni nasz domowy ogród przed chorobami. 

Czyż to nie zachwycające?

 

Komentarze
Pyzy z mięsem
Gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Przepisy Sklepowe nigdy nie dorównają smakiem tym domowym. Znamy przepis na najlepsze pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem to przysmak dla większości Polaków. Miękkie, puszyste i jednocześnie konkretne w smaku – pogubicie się w liczeniu zjedzonych sztuk!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Nie mamy wątpliwości. Pyzy z mięsem to doprawdy wciągające jedzenie. Jeżeli mamy przed sobą talerz tej smacznej potrawy, opróżnimy go w mig. Żeby jednak „pyzowa uczta” mogła się udać, trzeba postarać się o ich odpowiednie przygotowanie. Pyzy są dość pracochłonnym daniem. Nie chcemy więc, by cały wysiłek poszedł na marne. Jakie są zagrożenia przy robieniu pyz? Po pierwsze możemy sprawić, że nasze pyzy będą zbyt twarde. Stanie się tak jeśli dodamy do ciasta zbyt dużo mąki. Stąd nasza uwaga – uważajmy podczas wyrabiania ciasta. Lepiej pomęczyć się z ciastem nieco dłużej, niż dosypać zbyt dużo mąki. Jeżeli przesadzimy w drugą stronę, to też nie będziemy mogli cieszyć się ze smacznych pyz. Ciasto złożone ze zbyt dużej ilości ziemniaków (zwłaszcza tych nieco wodnistych) może rozpaść się nam podczas gotowania. Wtedy pozostanie nam tylko wyławianie resztek farszu z wrzątku… Kluczem jest więc zachowanie odpowiednich proporcji. O to nie należy się zbytnio martwić, jeżeli postępujemy według podanego przez nas przepisu. Drugą sprawą jest wybór odpowiedniej odmiany ziemniaka. Jak już wspomnieliśmy, unikajmy wodnistych rodzajów. Należy szukać jak najbardziej mącznych ziemniaków, które sprawią, że pyzy będą zwarte, a jednocześnie bardzo miękkie. Jakie mięso wybierzemy na pyzy? Są zwolennicy mieszania różnych rodzajów mięs do farszu na pyzy – np. podrobów z mięsem mielonym. Inni wolą zaś faszerować pyzy pasztetem. My polecamy za to po prostu dobre, dość tłuste mięso mielone – najlepiej kupione w kawałku i zmielone przez nas w domu. Przepis na pyzy z mięsem Składniki: 1 kg mącznych ziemniaków Ok. 25 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 2 jaja Łyżka oleju Sól 30 dag mięsa mielonego...

Przeczytaj