Woda po gotowaniu ziemniaków
Flickr/radomirvesely
Zdrowie

Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Może pomóc w walce z przeziębieniem

Woda po ziemniakach jest cenniejsza niż mogłoby się wydawać. Podczas gotowania ziemniaków składniki w nich zawarte częściowo przechodzą do wody. Co więcej, mogą się wam przydać!

Jakkolwiek absurdalnie brzmi pomysł na zostawianie wody po ziemniakach, warto żebyście wiedzieli co za tym stoi. Pozostałość gotowania ma kilka cennych zastosowań. Dlaczego woda po ziemniakach jest tak cenna?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zadziwiające właściwości

Do czego można wykorzystać wodę po ugotowaniu ziemniaków? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Witaminy, minerały czy skrobia, częściowo przechodzą po ugotowaniu do wody. Dzięki temu w garnku znajdziemy m.in. witaminę A, E, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz skrobię.

Takie połączenie w znaczący sposób wzbogaca wodę, nadając jej nowych właściwości. Skład ziemniaków, który przenika do płynu podczas gotowania pozwala na jego powtórne wykorzystanie. Witamina A i E jest szalenie przydatna w kosmetyce. Ma nawilżający wpływ na nasze włosy. Woda może posłużyć jako ich płukanka!

O witaminach słów kilka

Potrzeby witamin w organizmie człowieka nie trzeba nikomu tłumaczyć. Prześledźmy te, które znajdziemy w wodzie po ugotowanych ziemniakach. Działanie niektórych z nich, może wprawić was w osłupienie!

  • Witamina B₁ (tiamina) - przeciwdziała uporczywemu łojotokowi i przetłuszczaniu się włosów.
  • Witamina B₂ (ryboflawina) - zapobiega wypadaniu włosów.
  • Witamina B₆ (pirydoksyna) - nadaje włosom blasku.
  • Witamina B₃ (niacyna) - jest składnikiem szamponów, czy odżywek do włosów.
  • Beta-karoten – przyspiesza cykl odnowy komórek, pobudza do wzrostu mieszki włosowe.

Na wypadanie włosów

Płukanka z wody po ziemniakach może z pewnością zastąpić niejeden kosmetyczny specyfik. Włosy wystarczy polać przestudzoną wodą. Płukanka spowoduje, że włosy będą błyszczące i nawilżone.

Pielęgnacja skóry 

Woda, o której wam dziś wspominamy wykazuje również właściwości odmładzające, wygładzające zmarszczki, czy odbudowujące zniszczony naskórek. Sprzyja leczeniu trądziku i łuszczycy.

W walce z przeziębieniem

Woda po ziemniakach połączona z połową posiekanej cebuli i doprawiona pieprzem to napar o działaniu przeciwzapalnym. Jego silne działanie rozgrzewające pobudzi krążenie i wspomoże organizm z walce z chorobą.

Gładkie dłonie

Nie ma nic lepszego na poprawę gładkości skóry niż namaczanie rąk oraz stóp w wodzie po ziemniakach. Jeżeli woda jest jeszcze ciepła wystarczy, że zanurzymy w niej część, która wymaga wygładzenia. Po takiej kąpieli wystarczy nasmarować obszar kremem i cieszyć się skórą przyjemną w dotyku!

Podlewamy rośliny

Zamiennik zwykłej wody z kranu? Woda po ugotowanych ziemniakach. Dzięki fosforowi, który jest jej składnikiem, będzie doskonałym nawozem dla roślin doniczkowych. Fosfor stymuluje wzrost zieleni, skrobia wspomaga kiełkowanie, a potas chroni nasz domowy ogród przed chorobami. 

Czyż to nie zachwycające?

 

jak gotować ziemniaki
AdobeStock
Newsy
Zalewacie ziemniaki zimną wodą czy wrzątkiem z czajnika? Prawie wszyscy popełniają błąd
Jak gotujecie ziemniaki? Okazuje się, że temperatura wody, którą zalewa się kartofle, ma duże znaczenie!

Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. W każdym domu przyrządza się potrawy z dodatkiem ziemniaków lub samodzielne posiłki z tych warzyw, jak na przykład placki ziemniaczane albo kluski śląskie. Są smaczne, pasują do wielu dań, a dzięki dużej zawartości skrobi bardzo zdrowe. Do tego można je spokojnie jeść na diecie pod warunkiem, że nie dodaje się do nich tłuszczu i ciężkich sosów. Jaka woda do gotowania ziemniaków? Mogłoby się wydawać, że ugotowanie ziemniaków to żadna sztuka. A jednak sposób przygotowania ma duże znaczenie! Warzywa trzeba umyć, obrać i wstawić do posolonej wody. Część osób wkłada ziemniaki do zimnej wody i zagotowuje, a inni zalewają je wrzątkiem. Który sposób jest lepszy? Na pewno wstawienie ziemniaków do gorącej wody sprawi, że ugotują się o wiele szybciej, jednak to nie jest jedyna zaleta tego rozwiązania! Okazuje się, że zawarte w ziemniakach witaminy dużo szybciej się ulatniają w dłuższym procesie gotowania, czyli wówczas gdy wkłada się te warzywa do zimnej wody. Wtedy ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Oznacza to, że aby zapobiec rozpadowi tej witaminy należy wrzucać ziemniaki do wrzątku. Walory prozdrowotne ziemniaków Wiecie, że ziemniaki są pełne witamin? Niektórzy ludzie stosujący diety odchudzające, całkowicie rezygnują z tych warzyw, a to wielki błąd. Ziemniaki nie są bardzo tuczące, a ze względu na zawarte w nich witaminy, stanowią zdrowszą alternatywę choćby dla makaronu. W ziemniakach można znaleźć takie pierwiastki i witaminy jak: Witamina C Witaminy z grupy B Witamina K Witamina H Potas Fosfor Żelazo Wapń Beta-karoten W dodatku ziemniaki zawierają dużo błonnika, który doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu...

Woda gotowana, woda po gotowaniu ryżu
Pixabay/Holger Schué
Newsy
Nigdy nie wylewaj wody po ryżu. Zastąpisz nią 2 niezbędne kosmetyki i sporo zaoszczędzisz
Naturalne kosmetyki to hit ostatniej dekady. Wybieramy je ze względu na pewność składu i cenę. Niektóre produkty spożywcze mogą nam posłużyć za najlepszy przykład.

Niewiele z nas zastanawia się nad pożytecznością wody po gotowaniu ryżu. To duży błąd! Czego możemy się po niej spodziewać?  Właściwości zdrowotne wody po gotowaniu ryżu Domyślamy się, że wodę po gotowaniu ryżu traktujecie jak zwykły odpad i po zakręceniu gazu wylewacie ją do zlewu. Postępując tak - marnujemy jej niezwykły potencjał. Jedyny warunek, który umożliwi jej ponowne wykorzystanie to brak soli dodanej podczas jej gotowania .  Pewnym nietypowym zastosowaniem wody po ryżu jest użycie jej podczas biegunki, wymiotów czy nudności . Dzięki niej dużo łatwiej uporacie się z dolegliwościami układu trawiennego. Do ostudzonej wody po gotowaniu ryżu dodać tym razem szczyptę soli. Wystarczą 3 małe szklanki dziennie by uwolnić się od męczącego problemu. Zastosowanie wody po gotowaniu ryżu w kuchni Szklanka takiej wody to prawdziwy zastrzyk energii. Macie wieczorny trening? Wypijcie szklankę z wodą po gotowaniu ryżu 30 minut przed wysiłkiem . Jeśli wolicie bardziej wyrazisty smak, wystarczy dodać do niej miód albo korzenne przyprawy. Dzięki tak sporządzonemu napojowi zmęczenie minie, jak ręką odjął. Zamiast kranówki do bulionów i sosów dodajcie po wodę ryżową. Nadaje się do podlewania duszonego mięsa czy podczas robienia domowych wypieków np. pizzy. Jeśli jej wcześniej nie posoliliście, może być pełnowartościową bazą koktajlu. Woda po ryżu to bogactwo składników, które osiadają w wodzie po jego gotowaniu. Cechuje się wysoką zawartością witaminy z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu oraz cynku. Woda po gotowaniu ryżu zastąpi tonik do twarzy Woda po gotowaniu ryżu znalazła szerokie zastosowanie w krajach dalekowschodnich. Azjatyckie kobiety słyną z promiennej cery i zdrowych włosów. Woda, która pozostaje po...

Weźcie drożdże i zróbcie z nich maseczkę. Włosy będą rosły, jak szalone
AdobeStock
Newsy
Weźcie drożdże i zróbcie z nich maseczkę. Włosy będą rosły, jak szalone
Czy słyszeliście kiedyś o korzystnym wpływie drożdży na włosy? Zróbcie z nich maseczkę a zdziwicie się ich pielęgnacyjnym działaniem.

Osłabienie i wypadanie włosów to problem, na który narzeka wiele panów i pań. Dzieje się tak, gdy dochodzi do osłabienia mieszków włosowych, słabego dotlenienia włosów oraz niedoboru niektórych niezbędnych składników odżywczych. Dla wielu osób wypadanie włosów to poważny problem estetyczny. Dlatego szukają różnych alternatyw, aby stymulować ich naturalny wzrost. Na szczęście istnieje wiele zabiegów a także prostych domowych sposobów, które mają na celu walkę z wypadaniem włosów, a także poprawę kondycji skóry głowy. Czy słyszeliście kiedyś o pozytywnym działaniu drożdży na włosy? Drożdże i ich korzystny wpływ na włosy Drożdże piwowarskie to sfermentowany składnik pozyskiwany z rozkładającego się glutenu znajdującego się w jęczmieniu. Z uwagi na ich wysoką wartość odżywczą, są one idealnym produktem do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Dlaczego warto używać drożdży piwnych do walki z wypadaniem włosów? Drożdże zawierają znaczne ilości witamin, minerałów, a także białek. Te po nałożeniu na włosy lub spożyciu, przyczyniają się do wzmocnienia mieszków włosowych i włosów, spowolnienia ich wypadania i wspomagania ich wzrostu. Główne składniki odżywcze drożdży piwnych dla zdrowia włosów to: Aneuryna Kwas foliowy Ryboflawina Nacina Tiamina Piroksen Wapń Miedź Chrom Żelazo Wszystkie te składniki dodadzą waszym włosom witalności, blasku, a także siły potrzebnej do prawidłowego wzrostu. Jak zrobić maskę drożdżową na włosy?  Drożdże zawierają wysoką zawartość witamin z grupy B, białek, a także niezbędnych aminokwasów, które sprawiają, że ta naturalna kuracja jest idealnym sprzymierzeńcem...

ziemniaki
AdobeStock
Newsy
Woda po ugotowanych ziemniakach ma taki kolor? Lepiej ich nie jedzcie. Mogą wam zaszkodzić
Ugotowaliście ziemniaki i woda w garnku jest zielona? Dowiedzcie się, co to oznacza.

Zdarzyło się wam, że po gotowaniu ziemniaków woda w garnku ma zielonkawy kolor? To znak, że znajdowała się w nich toksyczna substancja. Sprawdźcie szczegóły. Co oznacza zielona woda po gotowaniu ziemniaków? Woda po ugotowanych ziemniakach zwykle ma lekko żółtawy, mętny kolor – i tak właśnie powinna wyglądać! Czasami jednak jej kolor robi się zielony , co wzbudza słuszny niepokój. Co jest tego przyczyną? Jest to nic innego jak  solanina , czyli toksyczna substancja zawarta w ziemniakach. Barwi wodę zwłaszcza wtedy, gdy gotujecie nieobrane ziemniaki, które mają zielone części. Co to jest solanina? Solanina jest związkiem chemicznym naturalnie występującym w ziemniakach. Chroni je przed chorobami roślin i szkodnikami, jednak dla ludzi jest toksyczna . Do zatrucia dochodzi wówczas, gdy spożywa się surowe lub niedogotowane ziemniaki, a także niedojrzałe bulwy. Objawy zatrucia solaniną Do typowych objawów zatrucia solaniną należą: Gorączka Wymioty Biegunka Osłabienie Bóle głowy Jak uniknąć zatrucia? Na szczęście, solanina nie jest toksyczna po ugotowaniu. Jednakże, trzeba pamiętać o tym, że ziemniaki muszą być dojrzałe oraz pozbawione plam i kłączy . Oraz dokładnie ugotowane, ponieważ zjedzenie niedogotowanych ziemniaków, skończy się zatruciem pokarmowym! Sprawdźcie, jak bezpiecznie przygotować ziemniaki w mundurkach. Przepis na zdrowe ziemniaki w mundurkach z tymiankiem Do przygotowania klasycznych ziemniaków w mundurkach, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram ziemniaków 3 łyżki oliwy Łyżeczka suszonego tymianku Łyżeczka papryki słodkiej mielonej Sól Przygotowanie: Ziemniaki oczyśćcie szczoteczką, ale nie obierajcie ich ze skórki....