Woda po gotowaniu ziemniaków
Flickr/radomirvesely
Zdrowie

Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Może pomóc w walce z przeziębieniem

Woda po ziemniakach jest cenniejsza niż mogłoby się wydawać. Podczas gotowania ziemniaków składniki w nich zawarte częściowo przechodzą do wody. Co więcej, mogą się wam przydać!

Jakkolwiek absurdalnie brzmi pomysł na zostawianie wody po ziemniakach, warto żebyście wiedzieli co za tym stoi. Pozostałość gotowania ma kilka cennych zastosowań. Dlaczego woda po ziemniakach jest tak cenna?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zadziwiające właściwości

Do czego można wykorzystać wodę po ugotowaniu ziemniaków? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Witaminy, minerały czy skrobia, częściowo przechodzą po ugotowaniu do wody. Dzięki temu w garnku znajdziemy m.in. witaminę A, E, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz skrobię.

Takie połączenie w znaczący sposób wzbogaca wodę, nadając jej nowych właściwości. Skład ziemniaków, który przenika do płynu podczas gotowania pozwala na jego powtórne wykorzystanie. Witamina A i E jest szalenie przydatna w kosmetyce. Ma nawilżający wpływ na nasze włosy. Woda może posłużyć jako ich płukanka!

O witaminach słów kilka

Potrzeby witamin w organizmie człowieka nie trzeba nikomu tłumaczyć. Prześledźmy te, które znajdziemy w wodzie po ugotowanych ziemniakach. Działanie niektórych z nich, może wprawić was w osłupienie!

  • Witamina B₁ (tiamina) - przeciwdziała uporczywemu łojotokowi i przetłuszczaniu się włosów.
  • Witamina B₂ (ryboflawina) - zapobiega wypadaniu włosów.
  • Witamina B₆ (pirydoksyna) - nadaje włosom blasku.
  • Witamina B₃ (niacyna) - jest składnikiem szamponów, czy odżywek do włosów.
  • Beta-karoten – przyspiesza cykl odnowy komórek, pobudza do wzrostu mieszki włosowe.

Na wypadanie włosów

Płukanka z wody po ziemniakach może z pewnością zastąpić niejeden kosmetyczny specyfik. Włosy wystarczy polać przestudzoną wodą. Płukanka spowoduje, że włosy będą błyszczące i nawilżone.

Pielęgnacja skóry 

Woda, o której wam dziś wspominamy wykazuje również właściwości odmładzające, wygładzające zmarszczki, czy odbudowujące zniszczony naskórek. Sprzyja leczeniu trądziku i łuszczycy.

W walce z przeziębieniem

Woda po ziemniakach połączona z połową posiekanej cebuli i doprawiona pieprzem to napar o działaniu przeciwzapalnym. Jego silne działanie rozgrzewające pobudzi krążenie i wspomoże organizm z walce z chorobą.

Gładkie dłonie

Nie ma nic lepszego na poprawę gładkości skóry niż namaczanie rąk oraz stóp w wodzie po ziemniakach. Jeżeli woda jest jeszcze ciepła wystarczy, że zanurzymy w niej część, która wymaga wygładzenia. Po takiej kąpieli wystarczy nasmarować obszar kremem i cieszyć się skórą przyjemną w dotyku!

Podlewamy rośliny

Zamiennik zwykłej wody z kranu? Woda po ugotowanych ziemniakach. Dzięki fosforowi, który jest jej składnikiem, będzie doskonałym nawozem dla roślin doniczkowych. Fosfor stymuluje wzrost zieleni, skrobia wspomaga kiełkowanie, a potas chroni nasz domowy ogród przed chorobami. 

Czyż to nie zachwycające?

 

Włóżcie sztućce do wody, w której gotowały się ziemniaki. Genialne, co się stanie
AdobeStock
Newsy
Włóżcie sztućce do wody, w której gotowały się ziemniaki. Genialne, co się stanie
Jak wykorzystać wodę po ugotowanych ziemniakach? Nie wylewajcie jej. Może wam się jeszcze do czegoś przydać.

Większość osób zwykle wylewa wodę po ugotowanych ziemniakach. To błąd. Czy wiecie, jak wiele ma ona zastosowań? Oto, do czego możecie jej użyć. Jak wykorzystać wodę po ugotowanych ziemniakach? Woda po ugotowanych ziemniakach (nazywana również wodą ziemniaczaną) to nic innego, jak woda, która pozostaje w garnku po ugotowaniu ziemniaków. Jest ona pełna skrobi i o wiele gęstsza niż zwykła woda i ma w sobie małe kawałki ziemniaków. Woda po gotowanych ziemniakach ma szereg ciekawych właściwości. Kiedy następnym razem ugotujecie ziemniaki, nie wylewajcie wody. Do czego można ją jeszcze wykorzystać? Lśniące sztućce. Chcecie przywrócić swoim sztućcom dawny blask? Wystarczy, że włożycie je na 15 minut do wody, w której gotowaliście ziemniaki. Na koniec sztućce należy umyć zimną wodą i wysuszyć. Chleb ziemniaczany. Jeśli planujecie upiec chleb ziemniaczany, przygotujcie sobie trochę wody po ugotowanych ziemniakach. Woda ta doda waszemu wypiekowi odpowiedniej konsystencji, utrzyma wilgoć w chlebie i zapewni mu dodatkowego smaku, w przeciwieństwie do zwykłej wody. Wasz chleb zyska też więcej składników odżywczych. Puszyste ziemniaki do obiadu. Chcecie, żeby wasze tłuczone ziemniaki były bardziej puszyste? Dodajcie podczas ubijania trochę wody po ugotowanych ziemniakach. Możecie jej też użyć do przygotowania sosu bez dodawania innych zagęszczaczy, takich jak mąka. Wlejcie gorącą wodę ziemniaczaną na patelnię, na której smażyliście mięso, podgrzejcie ją i doprawcie. Możecie także zagęścić nią bulion, zupę lub gulasz. Niektórzy używają wody ziemniaczanej do podlewania roślin lub nawilżania suchej karmy dla zwierząt. Korzyści zdrowotne wody ziemniaczanej Woda ziemniaczana jest pełna składników odżywczych pochodzących z samych...

jak gotować ziemniaki
Flickr
Newsy
Nie wylewajcie wody po gotowanych ziemniakach. Wykorzystacie ją w ten sprytny sposób
Została wam woda po ziemniakach? Nie wylewajcie jej do zlewu, tylko wykorzystajcie w jakiś ciekawy sposób. Niektóre mogą was zadziwić!

W jednym z łódzkich, piłkarskich dowcipów można było usłyszeć, że „ŁKS robi herbatę z wody po pierogach”. Tego typu oszczędność to naturalnie przesada. Ale nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, by wykorzystać inne wody „z odzysku”. W jednym z wcześniejszych artykułów pisaliśmy o tym, jak cenne właściwości ma woda po gotowaniu makaronu. Znajdziecie go klikając w ten link: KLIK! Co to znaczy zero waste? Tego rodzaju postępowanie wpisuje się nurt bycia eko. Dzisiaj przecież wszyscy chcemy żyć w zgodzie z naturą. Warto więc wykorzystywać „produkty uboczne” naszego gotowania w ciekawy sposób. Takie postępowanie to nie tylko ukłon w stronę dobrobytu przyrody, ale także realny pożytek dla naszego portfela. Mówiąc w skrócie, jest to filozofia zero waste (z j. ang. - zero marnowania). Czyli dokładnie to, co od zawsze robiły nasze zaradne babcie! Dzisiaj przedstawimy wam za to zalety wody po gotowaniu ziemniaków. Na początek ważne zastrzeżenie – nie sólmy naszych kartofli, jeżeli chcemy później korzystać z wody po ich ugotowaniu. Solenie zostawmy na później. Do czego użyć wody po ziemniakach? Pierwsze ciekawe zastosowanie będzie w sam raz dla pań chcących zadbać o swoje włosy. Woda po ziemniakach to świetna płukanka! Jeśli chcemy, by włosy były lśniące, mocne i żeby łatwo się rozczesywały, to tego typu płukanie będzie jak najbardziej wskazane! Innym „pozakulinarnym” zastosowaniem wody po ziemniakach będzie użycie jej jako nawozu dla naszych kwiatów. W ten sposób dostarczymy naszej domowej zieleni nieco wartości odżywczych, niezbędnych dla szybkiego wzrostu rośliny. Woda z ziemniaków podobnie jak woda po gotowaniu makaronu także sprawdzi się jako środek wspomagający walkę z mocno zabrudzonymi...

jak gotować ziemniaki
AdobeStock
Newsy
Zalewacie ziemniaki zimną wodą czy wrzątkiem z czajnika? Prawie wszyscy popełniają błąd
Jak gotujecie ziemniaki? Okazuje się, że temperatura wody, którą zalewa się kartofle, ma duże znaczenie!

Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. W każdym domu przyrządza się potrawy z dodatkiem ziemniaków lub samodzielne posiłki z tych warzyw, jak na przykład placki ziemniaczane albo kluski śląskie. Są smaczne, pasują do wielu dań, a dzięki dużej zawartości skrobi bardzo zdrowe. Do tego można je spokojnie jeść na diecie pod warunkiem, że nie dodaje się do nich tłuszczu i ciężkich sosów. Jaka woda do gotowania ziemniaków? Mogłoby się wydawać, że ugotowanie ziemniaków to żadna sztuka. A jednak sposób przygotowania ma duże znaczenie! Warzywa trzeba umyć, obrać i wstawić do posolonej wody. Część osób wkłada ziemniaki do zimnej wody i zagotowuje, a inni zalewają je wrzątkiem. Który sposób jest lepszy? Na pewno wstawienie ziemniaków do gorącej wody sprawi, że ugotują się o wiele szybciej, jednak to nie jest jedyna zaleta tego rozwiązania! Okazuje się, że zawarte w ziemniakach witaminy dużo szybciej się ulatniają w dłuższym procesie gotowania, czyli wówczas gdy wkłada się te warzywa do zimnej wody. Wtedy ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Oznacza to, że aby zapobiec rozpadowi tej witaminy należy wrzucać ziemniaki do wrzątku. Walory prozdrowotne ziemniaków Wiecie, że ziemniaki są pełne witamin? Niektórzy ludzie stosujący diety odchudzające, całkowicie rezygnują z tych warzyw, a to wielki błąd. Ziemniaki nie są bardzo tuczące, a ze względu na zawarte w nich witaminy, stanowią zdrowszą alternatywę choćby dla makaronu. W ziemniakach można znaleźć takie pierwiastki i witaminy jak: Witamina C Witaminy z grupy B Witamina K Witamina H Potas Fosfor Żelazo Wapń Beta-karoten W dodatku ziemniaki zawierają dużo błonnika, który doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu...

Woda gotowana, woda po gotowaniu ryżu
Pixabay/Holger Schué
Newsy
Nigdy nie wylewaj wody po ryżu. Zastąpisz nią 2 niezbędne kosmetyki i sporo zaoszczędzisz
Naturalne kosmetyki to hit ostatniej dekady. Wybieramy je ze względu na pewność składu i cenę. Niektóre produkty spożywcze mogą nam posłużyć za najlepszy przykład.

Niewiele z nas zastanawia się nad pożytecznością wody po gotowaniu ryżu. To duży błąd! Czego możemy się po niej spodziewać?  Właściwości zdrowotne wody po gotowaniu ryżu Domyślamy się, że wodę po gotowaniu ryżu traktujecie jak zwykły odpad i po zakręceniu gazu wylewacie ją do zlewu. Postępując tak - marnujemy jej niezwykły potencjał. Jedyny warunek, który umożliwi jej ponowne wykorzystanie to brak soli dodanej podczas jej gotowania .  Pewnym nietypowym zastosowaniem wody po ryżu jest użycie jej podczas biegunki, wymiotów czy nudności . Dzięki niej dużo łatwiej uporacie się z dolegliwościami układu trawiennego. Do ostudzonej wody po gotowaniu ryżu dodać tym razem szczyptę soli. Wystarczą 3 małe szklanki dziennie by uwolnić się od męczącego problemu. Zastosowanie wody po gotowaniu ryżu w kuchni Szklanka takiej wody to prawdziwy zastrzyk energii. Macie wieczorny trening? Wypijcie szklankę z wodą po gotowaniu ryżu 30 minut przed wysiłkiem . Jeśli wolicie bardziej wyrazisty smak, wystarczy dodać do niej miód albo korzenne przyprawy. Dzięki tak sporządzonemu napojowi zmęczenie minie, jak ręką odjął. Zamiast kranówki do bulionów i sosów dodajcie po wodę ryżową. Nadaje się do podlewania duszonego mięsa czy podczas robienia domowych wypieków np. pizzy. Jeśli jej wcześniej nie posoliliście, może być pełnowartościową bazą koktajlu. Woda po ryżu to bogactwo składników, które osiadają w wodzie po jego gotowaniu. Cechuje się wysoką zawartością witaminy z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu oraz cynku. Woda po gotowaniu ryżu zastąpi tonik do twarzy Woda po gotowaniu ryżu znalazła szerokie zastosowanie w krajach dalekowschodnich. Azjatyckie kobiety słyną z promiennej cery i zdrowych włosów. Woda, która pozostaje po...