Kawa i zielona herbata
rukawajung/Adobe Stock
Zdrowie

Niezwykłe odkrycie na temat kawy i zielonej herbaty! Szok, co się stanie, jeśli będziesz je pić razem!

Takiego połączenia z korzyścią dla naszego zdrowia nikt by się chyba nie spodziewał. Okazuje się, że miks kawy i zielonej herbaty to świetne rozwiązanie dla diabetyków.

Spokojnie, nie chodzi tutaj o żadną okropną mieszankę tych dwóch, swoją drogą bardzo smacznych, napojów. Po prostu wystarczy regularnie pić 4 lub więcej szklanek zielonej herbaty i 2 lub więcej filiżanek kawy. Efekty zaskoczą każdego.

Jak donosi medyczne wydawnictwo BMJ Open Diabetes Reaserch & Care – picie takiego zestawu wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny u cukrzyków chorych na cukrzycę typu 2. Naukowcy badali w Japonii wpływ obydwu napojów na organizm diabetyków zarówno łącznie, jak i osobno – okazało się, że to nietypowe połączenie daje zdumiewające wyniki.

Po przeprowadzeniu badania na próbie ok. 5 tysięcy Japończyków, badacze orzekli, że picie przynajmniej 4 szklanek zielonej herbaty i co najmniej 2 filiżanek kawy zmniejsza ryzyko śmierci aż o 63% dla diabetyków w stosunku do osób niestosujących takiego typu połączenia.

Naukowcy zastrzegają jednak, że było to badanie wyłącznie obserwacyjne. Co to oznacza? Otóż badacze nie byli w stanie orzec, co jest przyczyną takiego stanu rzeczy – opierali się w swoich badaniach jedynie o ankiety wypełniane przez osoby biorące udział w teście.

Źródła: zdrowie.wprost.pl, sciencedaily.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Adobe Stock
Newsy
Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Spożywacie takie jedzenie? Lepiej przestańcie, bo możecie poważnie się rozchorować - chodzi tutaj nawet o nabawienie się choroby nowotworowej.

Gorące zupy, gorące dania, gorące napoje – Polacy uwielbiają jeść potrawy, które są serwowane na gorąco. Mało kto wie, że taki sposób jedzenia może powodować poważne problemy zdrowotne. Spożywanie gorącego jedzenia a rak przełyku  Jakiś czas temu naukowcy dokonali bardzo niepokojącego odkrycia. W toku badań wykazali, że jedzenie gorących dań i picie gorących napojów niszczy zewnętrzną wyściółkę przełyku, co wymaga ciągłej regeneracji komórek. Podczas tego procesu istnieje większa szansa, że coś może pójść nie tak i zamienić normalne komórki w komórki rakowe. Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer" zasugerowało, że istnieje związek między spożywaniem gorącej herbaty a rakiem płaskonabłonkowym przełyku. Jak się okazuje odkrycie to wcale nie jest nowe, ponieważ podobne wnioski wyciągnięto już kilkadziesiąt lat temu. W 1939 r. naukowiec W.L. Watson, po przejrzeniu dokumentacji klinicznej dotyczącej 771 przypadków raka przełyku, pisał: Podrażnienie termiczne jest prawdopodobnie najbardziej stałym czynnikiem predysponującym do raka przełyku. Jeśli gorące napoje rzeczywiście powodują ten typ raka, można dzięki temu wyjaśnić dużą część wszystkich przypadków w populacjach, w których picie herbaty, kawy lub mate (ziołowego naparu z Ilex paraguariensis, powszechnie spożywanego w kilku krajach Ameryki Południowej) lub spożywanie gorących potraw, jest czymś pospolitym. Częstotliwość występowania raka przełyku Rak przełyku jest ósmym najczęstszym nowotworem na świecie i zajmuje szóste miejsce wśród wszystkich nowotworów pod względem śmiertelności. Wiele badań wykazało, że nawyki żywieniowe są istotnie skorelowane z występowaniem tego typu nowotworu....

Jak pić zieloną herbatę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej 1 rzeczy
Flickr
Newsy
Jak pić zieloną herbatę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej 1 rzeczy
Od utraty wagi, przez lepsze trawienie, po ukojenie nerwów. Korzyści płynące z picia zielonej herbaty są wprost nieocenione. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jak prawidłowo powinno się ją pić?

Zielona herbata to jeden z najzdrowszych napojów świata. Jest wytwarzana z liści rośliny camellia sinesis, tak jak wszystkie inne herbaty nieziołowe. Jednak w przeciwieństwie do herbat czarnych i ulung, zielona herbata jest mniej przetworzona, ponieważ jest wytwarzana niezwykle delikatnymi metodami suszenia na parze. Mówi się, że to właśnie dzięki nim zielona herbata jest taka bogata w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które zapewniają naszemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Jakie korzyści ma zielona herbata i jak powinno się ją prawidłowo pić? Jak prawidłowo pić zieloną herbatę? Zielona herbata wspomaga spalanie tłuszczu, chroni przed chorobami serca, a nawet działa przeciwstarzeniowo. Ale czy to oznacza, że możemy pić ją bez opamiętania? Nie do końca. Oto krótki poradnik na temat tego, jak powinno się pić ten napój. Nie przekraczajcie ilości 2-3 filiżanek dziennie. Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze i naturalne związki roślinne, takie jak garbniki i flawonoidy. Niestety, ich nadmiar może powodować toksyczność, a nawet uszkodzenie wątroby. Nigdy nie pijcie zielonej herbaty na pusty żołądek. Picie zielonej herbaty tuż po obudzeniu może niekorzystnie wpłynąć na równowagę żołądka.  Nie pijcie zielonej herbaty bezpośrednio po posiłku. Wiele osób pije zieloną herbatę tuż po posiłku sądząc, że to jest zdrowe. Picie zielonej herbaty bezpośrednio po jedzeniu, może hamować wchłanianie składników odżywczych. Oznacza to, że wszystko, co zjedliśmy, nie będzie prawidłowo wchłaniane, ponieważ kofeina i garbniki zadziałają tu jako przeszkoda. Takie picie zielonej herbaty może również rozcieńczyć soki żołądkowe, powodując nieprawidłowe trawienie. Najlepiej pić zieloną herbatę 30-45 minut przed lub po posiłku. Nie pijcie...

Japończycy twierdzą, że ten napój wydłuża życie. Pijcie co najmniej 4 filiżanki dziennie
Flickr
Newsy
Japończycy twierdzą, że ten napój wydłuża życie. Pijcie co najmniej 4 filiżanki dziennie
Chroni przed demencją, oczyszcza i wspomaga odchudzanie. Ten napój pomoże wam na wiele dolegliwości.

Właściwości tego napoju znane są ludziom od wieków. Przyśpiesza przemianę materii, oczyszcza i dodaje energii. Zielona herbata jest bardzo zdrowa, a w Japonii uważa się nawet, że jej picie może wydłużyć długość życia o 3 lata! Poznajcie wspaniałe właściwości zielonej herbaty. Co znajduje się w zielonej herbacie? Powszechnie wiadomo, że zielona herbata to po prostu niesfermentowane liście chińskiej herbaty. Jednak odmian zielonej herbaty jest bardzo dużo – różnią się one między sobą smakiem, kolorem, zawartością kofeiny i czasem parzenia. Niektórzy twierdzą, że najlepsza jest herbata przyrządzana z liści zbieranych o świcie. Zielona herbata bogata jest w witaminę C, E, K i B, garbniki, aminokwasy, polifenole oraz wiele mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regularne picie zielonej herbaty wpływa pozytywnie na całe ciało: Ogranicza rozwój parodontozy i łagodzi choroby dziąseł Pomaga w stanach depresyjnych Zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udary Wspomaga walkę z trądzikiem Spowalnia starzenie się skóry Zielona herbata i długość życia W Japonii wierzy się, że zielona herbata przedłuża życie nawet o 3 lata. Według Japończyków należy pić od 4 do aż 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie! Z kolei według Holendrów kilka filiżanek tego napoju pozwoli zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę. Ponadto, zielona herbata ma pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i może chronić przez demencją. Zielona herbata na odchudzanie Często poleca się zieloną herbatę osobom, które chcą schudnąć. Wszystko dzięki katechinom, które wpływają na zredukowanie tkanki tłuszczowej – ograniczają one wchłanianie tłuszczów z posiłków i pobudzają organizm do większego spalania...

Herbata w torebkach
Bert Folsom/Adobe Stock
Zdrowie
Czy wiecie, że tania herbata może być szkodliwa? Przeczytajcie, zanim sięgniecie po nią w sklepie!
Złe wieści dla amatorów herbaty i oszczędzania. Warto dwa razy się zastanowić, zanim sięgniemy kolejny raz po najtańszy produkt.

O zdrowotnych walorach herbaty sporo już powiedziano i napisano. Najwięcej zalet przypisuje się zwykle herbatom białym i zielonym. Napar z liści tej rośliny wpływa pozytywnie na układ krążenia, metabolizm, koi układ nerwowy i pomaga w spalaniu tłuszczu. Plusów picia zielonej herbaty jest więc co niemiara. Herbata czarna, choć zwykle znajduje się w tego typu zestawieniach bardziej w cieniu, także ma liczne grono swoich zwolenników. Być może zyska ich jeszcze więcej, zwłaszcza po tym, gdy dowiemy się o czarnych stronach… zielonej herbaty. Szkodliwy wpływ zdrowotnego napoju O co chodzi? Jak to możliwe, że nasz ulubiony napój może nam w jakikolwiek sposób szkodzić? Cóż, nie wszystko złoto co się świeci. Badania opublikowane kilka lat temu w specjalistycznym czasopiśmie medycznym „Journal of Toxicology” wykazały, że szczególnie tańsze gatunki zielonej herbaty zawierają niezwykle dużo szkodliwego ołowiu. Uwaga, spośród 30 badanych gatunków zielonej herbaty aż 70% przekroczyło dopuszczalne normy ołowiu dla naszego organizmu! Problem metali ciężkich w naszych herbatach bierze się z zanieczyszczenia środowiska. W Chinach i w Indiach, a więc w krajach skąd pochodzi większość eksportowanego do Polski suszu, normy ekologiczne znacznie odbiegają od tych europejskich. Stan tamtejszego powietrza odzwierciedlają plony z tamtejszych pól herbacianych. Warto więc szukać w sklepach choćby z Kenii czy z Japonii. Zdrowie przede wszystkim 20% z badanych marek herbat wykazywało z kolei groźny dla naszego zdrowia poziom glinu (inaczej aluminium). Trzeba przyznać, że brzmi to niezwykle groźnie. Jakby tego było mało, okazało się, że o wiele mniej bezpieczne dla naszego organizmu jest picie herbaty liściastej. Często pogardzane torebki stanowią dodatkowy filtr...