Warto wiedzieć, że syrop z buraka na kaszel można przygotować z obu rodzajów buraków, cukrowego i czerwonego. Oba  poradzą sobie z wszelkimi dolegliwościami górnych i dolnych dróg oddechowych.

Buraczane bonusy

Burak jest bogaty w wiele składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. To warzywo z rodziny komosowatych przede wszystkim wspomaga naszą odporność. Działa przeciwzapalnie. Burak to źródło białka. Jest bogaty w żelazo, potas, magnez oraz wapń.

Lecznicze właściwości

Swoje lecznicze właściwości burak zawdzięcza betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił. 

Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są doceniane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak święci triumfy od co najmniej 4000 lat. Dawniej burak był znany jako burak dziki. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę już za czasów Napoleona.

Zobacz także:

Był to czas, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać innych metod jego pozyskiwania. Ponadto, buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną za skuteczny. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga m. in. leczenie białaczki. 

Buraki na kaszel

Przyrządzony domowo syrop z buraka zmniejsza ból gardła, ułatwia oddychanie i pomaga w odksztuszaniu.
Jest w pełni bezpieczny dla dzieci. Może się przydać na kaszel suchy i mokry. W jednym i w drugim przypadku będzie działał równie skutecznie.

To jeden z najłatwiejszych do przygotowania syropów. Można go przygotować w wersji gotowanej i dla poprawy smaku dodać miód. Jak wolicie. Nie ma ograniczeń względem jego stosowania. Najlepiej profilaktycznie spożywać każdego dnia po łyżce stołowej!

Składniki na syrop z miodu i buraka - gotowany:

  • 2-3 duże buraki czerwone,
  • 2-3 łyżki miodu.

Buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy około dwóch - trzech łyżek miodu. Gotujemy na małym ogniu do pół godziny. Gorący wywar odcedzamy i przelewamy do szklanych buteleczek.

Tak przygotowany syrop będzie służył waszemu zdrowiu i odporności. Pomoże też usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom przyspiesza rozwój chorób serca.