Sok z buraka
Pixabay/congerdesign
Zdrowie

Nie uwierzysz jak syrop z buraka doskonale działa na kaszel. Dolegliwości znikną dosłownie w kilka chwil!

Syrop z buraka można z powodzeniem stosować nie tylko podczas choroby, ale również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności. Mamy dla was prosty przepis!

Warto wiedzieć, że syrop z buraka na kaszel można przygotować z obu rodzajów buraków, cukrowego i czerwonego. Oba  poradzą sobie z wszelkimi dolegliwościami górnych i dolnych dróg oddechowych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Buraczane bonusy

Burak jest bogaty w wiele składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. To warzywo z rodziny komosowatych przede wszystkim wspomaga naszą odporność. Działa przeciwzapalnie. Burak to źródło białka. Jest bogaty w żelazo, potas, magnez oraz wapń.

Lecznicze właściwości

Swoje lecznicze właściwości burak zawdzięcza betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił. 

Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są doceniane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak święci triumfy od co najmniej 4000 lat. Dawniej burak był znany jako burak dziki. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę już za czasów Napoleona.

Był to czas, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać innych metod jego pozyskiwania. Ponadto, buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną za skuteczny. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga m. in. leczenie białaczki. 

Buraki na kaszel

Przyrządzony domowo syrop z buraka zmniejsza ból gardła, ułatwia oddychanie i pomaga w odksztuszaniu.
Jest w pełni bezpieczny dla dzieci. Może się przydać na kaszel suchy i mokry. W jednym i w drugim przypadku będzie działał równie skutecznie.

To jeden z najłatwiejszych do przygotowania syropów. Można go przygotować w wersji gotowanej i dla poprawy smaku dodać miód. Jak wolicie. Nie ma ograniczeń względem jego stosowania. Najlepiej profilaktycznie spożywać każdego dnia po łyżce stołowej!

Składniki na syrop z miodu i buraka - gotowany:

  • 2-3 duże buraki czerwone,
  • 2-3 łyżki miodu.

Buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy około dwóch - trzech łyżek miodu. Gotujemy na małym ogniu do pół godziny. Gorący wywar odcedzamy i przelewamy do szklanych buteleczek.

Tak przygotowany syrop będzie służył waszemu zdrowiu i odporności. Pomoże też usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom przyspiesza rozwój chorób serca.  

Ten syrop na kaszel przygotujecie  w domu w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników.
Adobe Stock
Newsy
Ten syrop na kaszel z buraka przygotujecie w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników
Zmienna pogoda, chłodne wieczory i poranki, marzniemy, mokniemy, zarażamy się w sklepie i wracamy do domu kaszląc. Czym jest kaszel i jak go łagodzić?

Kaszel to objaw choroby, najczęściej infekcji wirusowej, która atakują górne drogi oddechowe. Zakażenie wywołuje podrażnienia błony śluzowej gardła, a one prowadzą do reakcji skurczowej, która powoduje kaszlnięcie. Kaszlemy i zupełnie nie potrafimy tego kaszlu opanować. Podpowiadamy jak łagodzić podrażnienia doprowadzające do kaszlu, za pomocą dwóch składników, które macie w domu. Jednym z nich jest zwykły burak, drugim cukier lub miód. Dlaczego syrop z buraka pomaga na kaszel? Tajemnica działania syropu z buraka związana jest z właściwościami buraka, którego sok kiedyś był zalecany niemal wyłącznie na anemię, a dziś wiemy, że jego lecznicze właściwości pomagają na wiele dolegliwości. Buraki oczywiście: Wzmacniają układ krwionośny Zapobiegają anemii ale też: Wspomagają organizm wyniszczony chorobami Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą Wspierąją odporność Spowalnia rozwój infekcji wirusowej i bakteryjnej  i przede wszystkim: Przynoszą szybką ulgę przy męczącym, suchym kaszlu  Zmniejszają uczucie drapania w gardle Łagodzą chrypkę Powlekają przesuszone i podrażnione błony śluzowe gardła To właśnie działanie ochronne na błony śluzowe gardła powoduje, że warto syrop z buraka pić zawsze wtedy, gdy skarżymy się na infekcje gardła. Czy można zastąpić leki domowymi sposobami w czasie choroby? Podczas żadnej choroby nie należy zastępować domowymi sposobami, w tym syropami czy naparami, leczenia zaleconego przez lekarza.  Wprawdzie syrop z buraka zawiera sporo substancji prozdrowotnych, na przykład: Witaminy - w tym wit. C, wit. A, wit E Składniki mineralne - żelazo , wapń, magnez, potas, cynk, fosfor Substancje o działaniu...

Barszcz czerwony
gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Jak uratować kolor barszczu? Banalny trik i będzie aż razić czerwienią po oczach
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Trudno przejść obok niego obojętnie, szczególnie jeśli kusi smakiem i wyrazistym kolorem.

Nie tylko Polska może pochwalić się potrawami z buraka. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie.  Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe odmiany buraka. Te ostatnie zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania. Co zrobić, żeby barszcz miał idealny kolor? Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Współcześnie barszczem nazywa się zupę z soku z kapusty kiszonej, soku z kiszonych buraków czerwonych, kiszonego szczawiu lub innych, zwykle białych, kiszonych warzyw. W Polsce barszcz czerwony z buraków jest podawany na początku wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Z pewnością przyrządzicie go na święta. Właśnie on pojawia się na świątecznym stole jako pierwszy. Zdarza się jednak, że czerwony barszcz nie jest zbytnio czerwony. Utracony podczas gotowania kolor można odzyskać! To banalnie proste. Wystarczy, że obierzecie jednego surowego buraka, zetrzecie go na tarce, włożycie do sitka, przez które przelejecie barszcz kilkakrotnie. Inną sprawdzoną metodą jest dolanie kilku kropel octu bądź soku z cytryny. Wasz barszcz nabierze dzięki temu kolorów, ale i smaku. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków Buraki to przede wszystkim bogate źródło żelaza. Przez medycynę naturalną są uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy. Burak w skuteczny sposób zapobiega anemii, co więcej wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy.  Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu,...

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...

Szybko wzmocnisz odporność syropem z 3 składników. Pij codziennie, a zarazki będą się trzymały od ciebie z daleka
Adobe Stock
Zdrowie
Ten syrop z 3 składników szybko wzmocni waszą odporność. Dodawajcie go do herbaty
Jesień i zima to trudny czas dla zdrowia. Zmiany temperatur, brak słońca, spadająca odporność. Podpowiadamy jak przetrwać ten okres bez infekcji.

O odporność warto dbać nie tylko podczas kolejnej fali pandemii. Spada ona zawsze jesienią, w sezonie zwykłej grypy, ale też wiosną, podczas przesilenie wiosennego, gdy organizm jest zmęczony po zimie. Na jej utrzymanie znajdziecie w sieci całe mnóstwo sposobów. Jednak tylko niektóre działają skutecznie i długoterminowo. Podajemy jeden z nich. Czym są infekcje dróg oddechowych? Kaszel i katar to najpowszechniejsze objawy przeziębienia. Gdy łapiecie infekcję, która błyskawicznie kładzie was do łóżka, to znak, że odporność wymaga wsparcia, a organizm w starciu z chorobą potrzebuje dodatkowego ratunku. Osłabiony organizm ma niewystarczającą siłę, żeby obronić się przed atakującymi z zewnątrz bakteriami i wirusami.  Na infekcje górnych dróg oddechowych doskonale działają syropy, które powlekają gardło filmem ochronnym i w ten sposób łagodzą podrażnienia i ból.   Proponujemy syrop z imbiru, cytryny i miodu. Ze względu bogaty skład i wartości lecznicze, podniesie odporność i uchroni was przez zarażeniem, ale też wzmocni w czasie rekonwalescencji, po przeziębieniu. Warto go przygotować, żeby zadbać o zdrowie. Działanie syropu z imbiru, cytryny i miodu Imbir, cytryna i miód to składniki pełne cennych właściwości. Każdy z nich jest skarbnicą witamin i minerałów. Połączone, działają rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. W rezultacie łagodzą objawy chorobowe, pozwalają szybciej je zwalczyć, a także przynoszą ulgę w dolegliwościach, które odczuwamy podczas choroby. Wszystko za sprawą gingerolu występującego w imbirze, który wzmacnia organizm i działa  przeciwzapalnie. Z kolei miód ma właściwości wykrztuśne i  rozgrzewające. Mikstura z cytryny, imbiru i miodu to wartościowy...