Niezdrowe śniadania
Adobe Stock
Zdrowie

Najgorsze możliwe typy śniadań! Numer trzy jest uwielbiany przez Polaków! Mają za nic zdrowie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien być syty, bogaty w wartości odżywcze i zdrowy. Okazuje się jednak, że produkty, które najczęściej wybieramy na pierwszy posiłek często nie mają zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem.

Śniadanie to posiłek, na który zazwyczaj w ciągu tygodnia nie mamy zbyt wiele czasu, a nawet ochoty. Dlatego rano najczęściej wyciągamy z lodówki cokolwiek, co zaspokoi nasz głód na co najmniej kilka następnych godzin. Okazuje się jednak, że nasze ulubione szybkie śniadanie nie zawsze jest zdrowe. Wręcz przeciwnie. Jest bogate w chemikalia i ogromną ilość cukru!

Magda Gessler odpowiada na pytania

1. Tosty

Chrupiące tosty to dla wielu osób idealne śniadanie, bez którego nie wyobrażają sobie poranka. Najczęściej spotykamy je w towarzystwie rozmaitych słodkich smarowideł, na przykład dżemu, ale też margaryny. Ta, w przeciwieństwie do dobrej jakości masła, zawiera najgorszego rodzaju tłuszcze, które mogą przyczynić się do rozwoju wielu groźnych dla życia chorób! Mało wartościowy okazuje się również sam chleb do tostów, po którym szybko będziesz znowu głodny!

2. Płatki śniadaniowe

Czekoladowe, miodowe, karmelowe, truskawkowe – do wyboru do koloru. Ich producenci kuszą opakowaniami i zdrowo brzmiącymi sloganami. Tymczasem niewinnie wyglądające płatki w rzeczywistości mają w składzie ogromną ilość chemikaliów i cukru. Istnieje ryzyko, że po ich regularnym spożywaniu zaczniemy świecić jak tablica Mendelejewa!

3. Naleśniki

Pyszne, chrupiące i puszyste zarazem naleśniki to śniadaniowe marzenie. Wiele osób jada je regularnie. Skład samych naleśników wydaje się przecież brzmieć sensownie. W czym więc tkwi problem? W mące!

Mąka pszenna jadana zbyt często i w dużych ilościach może prowadzić do różnych powikłań zdrowotnych, na przykład otyłości, ale również wywołać odporność na insulinę.

4. Soki

Czym byłoby śniadanie bez owocowego soku! Pamiętaj jednak, że każdy sok, nawet ten składający się w 100 proc. z owoców, zawiera ogromne ilości cukru! Jego częste spożywanie oprócz tego, że jest niezdrowe i nie gasi naszego pragnienia, to sprawia, że czujemy się zmęczeni i głodni.

Źródło: smakosze.pl

Jecie to na śniadanie? Jak większość ludzi. Zdaniem dietetyków, już lepiej zjeść... pizzę. Dlaczego?
Adobe Stock
Newsy
Jecie to na śniadanie? Jak większość ludzi. Zdaniem dietetyków, już lepiej zjeść... pizzę. Dlaczego?
Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Sugestia dietetyków, że warto jeść pizzę na pierwszy posiłek może was zdziwić. A jednak, według specjalistów to zdecydowanie lepszy wybór niż popularny produkt, który najczęściej pojawia się na talerzach.

Nie wyobrażacie sobie wyjścia z domu bez śniadania? W ciągu tygodnia zazwyczaj sięgamy po szybkie dania jak kanapki czy płatki z mlekiem, zaś w weekendy celebrujemy śniadania, bo mamy więcej czasu na kucharzenie.  Klasyczne śniadania W dni powszednie jest zazwyczaj mniej czasu na przyrządzanie wykwintnych śniadań. Wtedy najczęściej na talerzu pojawiają się kanapki, owsianki , płatki z mlekiem czy koktajle owoce. Sobota czy niedziela to dni, kiedy można zaszaleć i przygotować bardziej czasochłonne posiłki, takie jak: omlet , naleśniki , placki ,  jajecznicę .  Pizza na śniadanie  Takie zalecenie dietetyków może sporo osób zdziwić. Eksperci uważają, że zjedzenie pizzy na śniadanie jest o wiele lepszym wyborem niż przykładowo płatki z mlekiem. Oba posiłki mają podobną ilość kalorii w jednej porcji, jednakże płatki śniadaniowe powodują nagły skok glukozy we krwi, która jednocześnie szybko spada. Można wtedy zauważyć, że po krótkim czasie znowu pojawia się głód. Pizza jest więc lepszym wyborem, bo zapewnia sytość na długi czas. Oczywiście nie warto się szczególnie przywiązywać, do tej konkretnej sugestii, są zdrowsze alternatywy do pizzy. Chodzi po prostu o to, by zrezygnować z jedzenia niezdrowych śniadań . Najważniejszy posiłek Specjaliści powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza on aż 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jeśli go pomijacie, wasz organizm może mieć za mało energii, by funkcjonować prawidłowo. Ryzykujecie też niedoborem ważnych składników odżywczych. Niestety ze względu na szybkie tempo życia, wiele osób odpuszcza sobie jedzenie śniadań. Warto jednak poświęcić kilka minut, by przygotować szybki posiłek, nawet można zrobić to dzień wcześniej. Pora na...

sniadanie
unsplash.com/@jwegroup
Newsy
Jecie to na śniadanie? Przestańcie - rujnujecie swoje zdrowie od samego rana
Wasze śniadanie nie może się obyć bez tych produktów? Jedząc je fundujecie sobie poważne problemy ze zdrowiem!

Od małego babcia, mama, a później mądrzy dorośli w szkole i telewizji mówili wam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I mieli rację! Zastrzyk energii z samego rana daje siłę do działania. Dziś, dzięki stale prowadzonym badaniom naukowym już wiadomo, że nie trzeba się trzymać sztywno godzin posiłków – jeżeli ktoś się lepiej czuje jedząc śniadanie np. 3 godziny po obudzeniu, a nie zaraz po, to może tak robić. Ważniejsze bowiem od tego kiedy je się śniadanie jest to, co się wtedy je! Co powinno się jeść na śniadanie? Badacze i dietetycy doszli do wniosku, że prawidłowe śniadanie powinno się składać głównie z tłuszczu i białka, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Dlaczego? Tłuszcz i białko są doskonałym źródłem energii i szybko pobudzą organizm do działania. Natomiast węglowodany sprawiają, że jest się ospałym i szybko głodnym – wiele węglowodanowych śniadań ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Dlatego dobrym pomysłem na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest np. jajecznica albo twaróg z kanapką z wędliną. Tego nie jedzcie rano! Skoro już wiecie, że węglowodany nie są najlepszym pomysłem na śniadanie to już się pewnie domyślacie, jakie posiłki są niewskazane rano! Płatki – dawniej płatki śniadaniowe były bardzo polecane. Źródło witamin, pełne zbóż i błonnika. Czego chcieć więcej? Niestety, większość płatków sprzedawanych w sklepach jest pełna cukru. Nie dość, że po takim śniadaniu będziecie za chwilę znów głodni, to częste spożywanie tak słodkich posiłków może doprowadzić do rozwoju cukrzycy. Naleśniki – zawierają najczęściej mąkę pszenną o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego podobnie jak płatki sycą bardzo krótko. W dodatku zwykle smaży się je na dużej ilości oleju, a później zjada z...

czy płatki śniadaniowe są zdrowe?
Flickr
Newsy
Ten produkt z znajduje się w prawie każdym sklepie. Mało kto wie, że jest trujący. Absolutnie go nie jedzcie
Takie wiadomości nie nastrajają zbyt optymistycznie. Okazuje się, że popularny produkt jedzony przez dzieci, czyli płatki śniadaniowe, może być naprawdę groźny dla ich zdrowia.

Płatki śniadaniowe, zazwyczaj wyprodukowane z grysiku kukurydzianego, szturmem podbiły serca polskich konsumentów. Jeszcze przed 20 laty, płatki uchodziły za nietypowy produkt rodem z Zachodu, który w Polsce nie miał prawa się przyjąć. Dlaczego płatki kukurydziane są uznawane za niezdrowe? Rynek jednak zadecydował inaczej. Płatki pokochały zwłaszcza dzieci, które nie pamiętały nawet świata bez ulubionych corn flakes. Płatki to nie tylko szeroka gama wariantów smakowych, ale także przede wszystkim duża wygoda. Mleko, jogurt, maślanka – nie trzeba ich nawet podgrzewać, by płatki ładnie rozmiękły i były apetyczne. Płatkom kukurydzianym jeszcze przed wkroczeniem na polski rynek zarzucano brak wartości odżywczych. Popularne corn flakes zawierały za to mnóstwo pustych kalorii i jeszcze więcej cukrów prostych. Producenci nie mieli wyjścia, musieli cos więc z tym zrobić. Płatki nie straciły na popularności mimo kampanii społecznych i nagonce środowisk lekarskich między innymi dzięki zmianie składu tego produktu. Co zawierają w sobie płatki śniadaniowe? Skład został wzbogacony przez kompleks witamin i żelaza. W takim kształcie płatki trafiły właśnie do Polski i dalej są sprzedawane jako „zdrowe i pożywne” śniadanie dla dzieci. Tymczasem, prawda o płatkach jest dużo mniej różowa, niż wynikałoby to z materiałów marketingowych i reklamowych. Oprócz wspomnianej przez nas już niemal zerowej wartości odżywczych płatków i ich tuczącego charakteru, dochodzi jeszcze jedna sprawa. Pewna organizacja pozarządowa walcząca o spełnianie standardów zdrowej żywności przez producentów, dokonała parę lat temu szokującego odkrycia podczas badania płatków Cheerios. Laboratoryjna próba wykonana z udziałem tych owsiano-pszennych...

Cierpicie na nadciśnienie? Te produkty zawierają ogromne ilości soli. Lepiej na nie uważajcie
AdobeStock
Newsy
Cierpicie na nadciśnienie? Te produkty zawierają ogromne ilości soli. Lepiej na nie uważajcie
Zastanawialiście się kiedyś nad tym ile soli znajduje się w waszych ulubionych produktach? Można się zdziwić!

Kto choruje na nadciśnienie, ten dobrze wie, że z solą nie należy przesadzać. A niestety, w polskiej kuchni zdecydowanie się jej nadużywa! W nadmiernych ilościach solimy wszystko – zupy, sałatki, kotlety czy ziemniaki, podczas gdy dziennie zapotrzebowanie na sól równa się płaskiej łyżeczce do herbaty. A większość z nas używa jej więcej do przygotowania obiadu, nie mówiąc o reszcie posiłków! W niektórych produktach soli jest jednak tak dużo, że lepiej całkowicie je odstawić. Sprawdźcie, czego należy unikać. Które produkty zawierają najwięcej soli? Sól jest dziś praktycznie wszędzie. Nawet w słodyczach! Część produktów spożywczych zawiera jej jednak bardzo dużo i osoby cierpiące m.in. na nadciśnienie nie powinny ich spożywać lub robić to bardzo rzadko: Wędliny – nie wszystkie mięsne wyroby są pełne soli, jednak zdecydowanie najwięcej zawiera ich salami , kiełbasa zwyczajna i podwawelska. Ryby – jeśli przepadacie za wędzoną makrelą czy łososiem , to niestety nie mamy dobrych wiadomości. Wędzone ryby są bardzo słone, ale dotyczy to także tuńczyka w puszce oraz śledzi w oleju i marynowanych. Nie warto rezygnować z ryb, ponieważ są bardzo zdrowe – lepiej jednak kupić po prostu świeżą rybę i np. udusić ją na parze lub usmażyć z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Sery – osoby ograniczające sól w swojej diecie zdecydowanie powinny odstawić ser camembert, brie, edamski i feta oraz polskie oscypki . Słone przekąski – kwestia oczywista, ale należy o niej wspomnieć. Chipsy, paluszki, krakersy czy solone orzeszki zawierają ogromne ilości soli! Płatki śniadaniowe – ta informacja może być dla wielu zaskakująca, ale klasyczne płatki kukurydziane również są mocno solone w procesie produkcji! Jeżeli przepadacie za płatkami z...