czipsy
Pixabay
Zdrowie

8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!

Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.
Anna Borkowska
listopad 16, 2020
Magda Gessler odpowiada na pytania

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet

Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet.

1. Jedzenie na stojąco

Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem.

2. Spożywanie niezdrowych przekąsek

Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt.

3. Całkowita eliminacja całych grup żywności

Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu.

4. Pomijanie posiłków

Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie chipsów lub ciasteczek. Jeśli przejadasz się w nocy, prawdopodobnie następnego ranka nie będziesz głodna, więc cykl pomijania posiłków zacznie się od nowa.

5. Obsesyjne liczenie kalorii

Liczenie kalorii nie tylko staje się często obsesyjnym nawykiem, ale też nie gwarantuje, że to, co jesz, jest pożywne i zdrowe. Możesz liczyć kalorie przez cały dzień i nadal jeść niezdrowe dla organizmu produkty.

Zamiast tego dietetycy sugerują ćwiczenie „świadomości kalorii”. Na czym to dokładnie polega? Chodzi o to, aby z grubsza wiedzieć, ile kalorii potrzebuje organizm w ciągu dnia, a następnie pamiętać o tej liczbie przy wyborze tego, co spożywamy.

6. Wsłuchaj się w swój organizm

Przy wyborze potraw dietetycy radzą, aby słuchać swojego organizmu, a nie próbować wybierać za każdym razem coś „mniej kalorycznego”. W przeciwnym razie dana osoba po prostu zje więcej, ale jej głód nigdy nie będzie w pełni zaspokojony. Zdaniem ekspertów, żywność nie powinna być oznaczana jako „zdrowa” lub „szkodliwa”, a dieta powinna opierać się na zawartości składników odżywczych, witamin i minerałów w żywności.

7. Unikanie białka

Dietetyczka Kelly Jones powiedziała, że dieta kobiety powinna zawierać białko, które najlepiej jest spożyć już w porze śniadania. Może to być przykładowo bogaty w białko jogurt, płatki owsiane z orzechami i nasionami lub pełnoziarnisty chleb. Jones zaznaczyła, że kobiety często pomijają śniadanie, jeśli poprzedniego wieczoru zjadły ciężki posiłek, ale ostatecznie prowadzi to tylko do tego, że zjadają zbyt obfity obiad.

8. Niskowęglowodanowa dieta

Dietetyczka wezwała kobiety, aby nie trzymały się diety niskowęglowodanowej przez bardzo długi czas, ponieważ może to niekorzystnie wpłynąć na ich zdrowie reprodukcyjne. 

Dlaczego całkowita rezygnacja z z węglowodanów może być niekorzystna dla naszego zdrowia?

Wiele osób kojarzy węglowodany z przyrostem masy ciała. Wysoko przetworzone węglowodany, które znajdują się w produktach spożywczych, takich jak krakersy, biały ryż, pizza i tłuczone ziemniaki, są bardzo szybko trawione przez organizm. To dlatego po spożyciu tego rodzaju węglowodanów szybko zgłodniejesz, co spowoduje przejadanie się i prawdopodobnie przybranie na wadze.

Ale jedzenie zdrowych węglowodanów - takich, które znajdują się w komosie ryżowej, brązowym ryżu, słodkich ziemniakach i fasoli - może faktycznie pomóc w utracie wagi, ponieważ są one pełne błonnika. Błonnik ma to do siebie, że sprawia, że szybciej czujemy sytość.

Większość z nas ma swoje nawyki

Wiele osób nie potrafi dokonać zmian w swojej diecie. Dlaczego?

Wiele osób sceptycznie podchodzi do zmiany diety, ponieważ przyzwyczaili się do jedzenia lub picia tych samych potraw i obawiają się nieznanego lub spróbowania czegoś nowego - mówi doktor John Foreyt, dyrektor Baylor College of Medicine Behavioral.

Ale jeśli poważnie myślisz o zdrowszym odżywianiu i utracie wagi, musisz zmienić te złe nawyki żywieniowe i zacząć inaczej myśleć o swojej diecie i stylu życia.

Źródło: Webmd, Insider

Komentarze
Dieta
stokkete/Adobe Stock
Zdrowie 5 najbardziej niebezpiecznych diet w historii. Uważaj! Niektóre mogą cię zabić!
Kiedy czasem zerkamy na swoje brzuchy, myślimy nieraz o radykalnych dietach. Zamiast zgubienia zbędnych kilogramów, możemy przypłacić zdrowiem!
Hubert Rój
listopad 12, 2020

Jak mówi stare polskie przysłowie – nie wszystko złoto, co się święci. Nie inaczej jest z niektórymi dietami. Wykluczanie jednego bądź drugiego składnika ze swojego jadłospisu nie jest czymś złym. Jednak całkowita rewolucja żywieniowa przeprowadzona w krótkim czasie może skończyć się fatalnie. Jak w każdej dziedzinie życia, także w dietach i w odżywianiu powinien królować zdrowy rozsądek. Nieraz jednak determinacja do celu, czyli zrzucenia zbędnego balastu jest ogromna. Wtedy przestajemy liczyć się z konsekwencjami, tylko ślepo wierzymy w żywieniowe czary-mary znalezione w czeluściach internetu. Jak więc pozostać czujnym? Przede wszystkim należy przestrzegać dwóch zasad. Pierwszą z nich jest zasada ograniczonego zaufania do anonimowych, internetowych dietetyków, którzy nie zawsze mogą pochwalić się odpowiednimi kwalifikacjami i doświadczeniem. Po drugie warto zawsze zachowywać zimną krew i starać się szukać złotego środka w dążeniu do poprawy naszego wyglądu. Pamiętajmy – nie ma dróg na skróty. Oprócz konsekwencji zdrowotnych, źle dobrana dieta może skończyć  się także przykrym i rozczarowującym efektem jojo. A tego boi się jak ognia każdy, kto walczy ze zbędnymi kilogramami. Poniżej krótka lista jednych z najniebezpieczniejszych diet. 5 szczególnie niebezpiecznych diet: Tzw. liczenie kalorii. W tym rodzaju żywienia chodzi o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości kalorii, bez względu na składniki odżywcze. Źle zbilansowana dieta to droga do poważnych problemów ze zdrowiem. Dieta bezglutenowa – ostatnio niezwykle popularna, ale wymagająca dużo uwagi. Szczególnie wtedy, kiedy nie jesteśmy uczuleni na gluten. Kiedy usuwamy produkty zawierające gluten w swoim składzie, łatwo możemy pozbyć się z...

Przeczytaj
jak dbać o odporność
Adobe Stock
Zdrowie Te nawyki każdego dnia osłabiają twoją odporność. Krzywda na własne życzenie...
Jeśli chorujesz częściej niż 2 razy do roku, powinnaś dokładnie przeanalizować swoje nawyki. Wiele z nich może prowadzić do rozwoju wirusów, bakterii i grzybów, z którymi stykasz się przecież na co dzień.
Weronika Kępa
grudzień 02, 2020

Zanim w Polsce wybuchła pandemia wiele osób nie zdawało sobie sprawy z tego, jak wszechobecne w naszym życiu są bakterie i wirusy. Tak naprawdę mamy z nimi do czynienia każdego dnia. Bez względu na to czy wychodzimy z domu, czy też nie. One są wszędzie.  Walkę z tymi patogenami codziennie toczy nasz układ odpornościowy. Prawidłowo funkcjonujący powinien sprawić, że choroby będą dotykać nas stosunkowo rzadko. Jednak osłabiony nie ma siły chronić naszego organizmu. Ten staje się więc o wiele bardziej podatny na infekcje.  Prawdopodobnie nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, że na pracę układu odpornościowego ogromny wpływ mają twoje nawyki.  Niezróżnicowana dieta Do prawidłowego funkcjonowaniu układu odpornościowego niezbędne są witaminy A, E oraz C, ale także żelazo, cynk i selen. Dlatego tak ważna jest zróżnicowana dieta. Wszystkich wartości nie znajdziesz bowiem w jednym produkcie. Pamiętaj więc, aby spożywać zarówno warzywa i owoce, jak również mięso, ryby, nabiał oraz nasiona. Używki  Nie od dziś wiadomo, że alkohol wypłukuje z organizmu ważne witaminy. Dlatego też spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko infekcji. Na układ odpornościowy negatywnie wpływa również nikotyna, która podrażnia błony śluzowe dróg oddechowych. Te stają się bardziej podatne na działanie szkodliwych patogenów. Niemycie rąk Wydaje ci się to zbyt banalne? Niepotrzebnie. Częste mycie rąk naprawdę wspiera układ odpornościowy i zapobiega rozwojowi infekcji. Pamiętaj więc, żeby robić to nie tylko po skorzystaniu z ubikacji, ale również po każdym przyjściu do domu, wydmuchaniu nosa, czy odwiedzinach u osoby chorej. Niedojadanie posiłków Każdy organizm potrzebuje energii do walki z różnymi patogenami. Niedojadając więc posiłków lub jedząc ich za...

Przeczytaj
Jajka
Pexels/Callum Hill
Newsy Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyłóżcie je do ucha
Jajko to przede wszystkim naturalne źródło białka i mający szerokie zastosowanie produkt spożywczy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 31, 2020

Opinia na temat jajek zmienia się z biegiem czasu. Na początku słynęły z tego, że są bardzo zdrowe i odżywcze. Następnie, głównie z powodu cholesterolu, straciły na popularności. Czy wiecie jak rozpoznać świeże jajko? Czy jajko jest zdrowe? To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i zaburzeń w układzie krwionośnym. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie pod dostatkiem. Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznemu polepszeniu. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można jeść z pewną dozą rozsądku, jednak nie bez ograniczeń. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka Na dodatek to białko, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. W jajkach znajdziecie też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, w żółtku jajka znajdują się beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Ile kalorii ma jajko? Średniej wielkości sztuka ma około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny skład tłuszczu. Wiele w nich niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Jajko pod tym względem jest produktem wyjątkowym! Białko jajka...

Przeczytaj
beata kozidrak schudła
ONS
Gwiazdy Beata Kozidrak wygląda niesamowicie! Piosenkarka zdradziła, dzięki czemu udało jej się schudnąć!
Nie uwierzycie, dzięki czemu schudła Beata Kozidrak! Sprawdźcie, jak to zrobiła!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Niekwestionowana gwiazda polskiej sceny muzycznej Beata Kozidrak od wielu lat zachwyca nas swoim pięknym głosem i wyjątkowymi kreacjami. Utrzymanie swojego ciała w dobrej formie przez tyle lat jest naprawdę wielkim wyzwaniem! Praca na scenie to duży wysiłek fizyczny, a do tego dochodzi coraz trudniejsze z wiekiem zachowanie szczupłej sylwetki. 59-latka niedawno schudła i efekty są spektakularne! Dowiedzcie się, jak udało jej się to osiągnąć! Beata Kozidrak wyznała, że jej utrata wagi nie jest spowodowana jedynie pragnieniem, by lepiej wyglądać. Okazuje się, że piosenkarka cierpi na nadciśnienie i z tego powodu, za radą lekarza, musiała przejść na dietę. Odrzuciła część produktów niewskazanych przy tej chorobie, a że są one w większości kaloryczne, to usuwając je z codziennego jadłospisu siłą rzeczy Beata… zaczęła chudnąć! Jednak to nie wszystko!         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Beata Kozidrak (@beatakozidrak) Licz kalorie! Gwiazda przyznaje, że oczywiście poza odpowiednią dietą bardzo ważne jest też liczenie kalorii. Jej dietetyk ustalił dla niej indywidualny jadłospis, według którego Beata ma przyjmować dziennie maksymalnie 1500 kalorii. To niewiele, dlatego tak ważne są odpowiednio zbilansowane posiłki, aby uniknąć napadów głodu. Warto też pić bardzo dużo wody – dzięki temu nawodnimy organizm i zmniejszymy apetyt.         Wyświetl ten post na Instagramie.              ...

Przeczytaj