Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet

Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet.

1. Jedzenie na stojąco

Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem.

2. Spożywanie niezdrowych przekąsek

Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt.

3. Całkowita eliminacja całych grup żywności

Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu.

Zobacz także:

4. Pomijanie posiłków

Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie chipsów lub ciasteczek. Jeśli przejadasz się w nocy, prawdopodobnie następnego ranka nie będziesz głodna, więc cykl pomijania posiłków zacznie się od nowa.

5. Obsesyjne liczenie kalorii

Liczenie kalorii nie tylko staje się często obsesyjnym nawykiem, ale też nie gwarantuje, że to, co jesz, jest pożywne i zdrowe. Możesz liczyć kalorie przez cały dzień i nadal jeść niezdrowe dla organizmu produkty.

Zamiast tego dietetycy sugerują ćwiczenie „świadomości kalorii”. Na czym to dokładnie polega? Chodzi o to, aby z grubsza wiedzieć, ile kalorii potrzebuje organizm w ciągu dnia, a następnie pamiętać o tej liczbie przy wyborze tego, co spożywamy.

6. Wsłuchaj się w swój organizm

Przy wyborze potraw dietetycy radzą, aby słuchać swojego organizmu, a nie próbować wybierać za każdym razem coś „mniej kalorycznego”. W przeciwnym razie dana osoba po prostu zje więcej, ale jej głód nigdy nie będzie w pełni zaspokojony. Zdaniem ekspertów, żywność nie powinna być oznaczana jako „zdrowa” lub „szkodliwa”, a dieta powinna opierać się na zawartości składników odżywczych, witamin i minerałów w żywności.

7. Unikanie białka

Dietetyczka Kelly Jones powiedziała, że dieta kobiety powinna zawierać białko, które najlepiej jest spożyć już w porze śniadania. Może to być przykładowo bogaty w białko jogurt, płatki owsiane z orzechami i nasionami lub pełnoziarnisty chleb. Jones zaznaczyła, że kobiety często pomijają śniadanie, jeśli poprzedniego wieczoru zjadły ciężki posiłek, ale ostatecznie prowadzi to tylko do tego, że zjadają zbyt obfity obiad.

8. Niskowęglowodanowa dieta

Dietetyczka wezwała kobiety, aby nie trzymały się diety niskowęglowodanowej przez bardzo długi czas, ponieważ może to niekorzystnie wpłynąć na ich zdrowie reprodukcyjne. 

Dlaczego całkowita rezygnacja z z węglowodanów może być niekorzystna dla naszego zdrowia?

Wiele osób kojarzy węglowodany z przyrostem masy ciała. Wysoko przetworzone węglowodany, które znajdują się w produktach spożywczych, takich jak krakersy, biały ryż, pizza i tłuczone ziemniaki, są bardzo szybko trawione przez organizm. To dlatego po spożyciu tego rodzaju węglowodanów szybko zgłodniejesz, co spowoduje przejadanie się i prawdopodobnie przybranie na wadze.

Ale jedzenie zdrowych węglowodanów - takich, które znajdują się w komosie ryżowej, brązowym ryżu, słodkich ziemniakach i fasoli - może faktycznie pomóc w utracie wagi, ponieważ są one pełne błonnika. Błonnik ma to do siebie, że sprawia, że szybciej czujemy sytość.

Większość z nas ma swoje nawyki

Wiele osób nie potrafi dokonać zmian w swojej diecie. Dlaczego?

Wiele osób sceptycznie podchodzi do zmiany diety, ponieważ przyzwyczaili się do jedzenia lub picia tych samych potraw i obawiają się nieznanego lub spróbowania czegoś nowego - mówi doktor John Foreyt, dyrektor Baylor College of Medicine Behavioral.

Ale jeśli poważnie myślisz o zdrowszym odżywianiu i utracie wagi, musisz zmienić te złe nawyki żywieniowe i zacząć inaczej myśleć o swojej diecie i stylu życia.

Źródło: Webmd, Insider