Zamienniki produktów
Zdrowie

Miliony Polaków robią to źle. Danie wychodzi niesmaczne i może być niezdrowe

Wydaje wam się, że jesteście dobrymi kucharzami? Sprawdźcie, czy nie popełniacie tego błędu...
Anna Urbańska
luty 10, 2021

Kuchnia to wsze królestwo i sądzicie, że nie zdarzają się wam błędy? Mamy nadzieję, że faktycznie tak jest. Upewnijcie się jednak, że nie popełniacie tego błędu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gotowanie Polaków

Nie od dziś wiadomo, że jesteśmy narodem kombinatorów. Polacy są bardzo kreatywni i potrafią poradzić sobie z większością sytuacji. Nasze dania są zazwyczaj bardzo proste i opierają się na różnorodnym przetwarzaniu tradycyjnych składników: ziemniaków, cebuli, mąki. Wiele polskich dań składa się z naprawdę prostych składników, które połączone w różny sposób tworzą różnorodne dania. O ile pomysłowość jest naszą dużą zaletą, czasem jest to dość spora wada…

Grzech w kuchni

O ile nie ma nic złego w dostosowywaniu potraw pod własne kubki smakowe i upodobania, czasem robimy to zbyt mocno, aż do przesady… Czym innym jest podmiana natki pietruszki z przepisu na koperek albo pominięcie jakiegoś warzywa, jeśli go nie lubicie, ale to, co robą czasami Polacy w kuchni przechodzi granice dobrego smaku…

Zobacz także

Wymienniki w kuchni

Stosowanie składników zastępczych to coś, co robimy zazwyczaj, aby dostosować przepis do swoich upodobań. Powodem stosowania składników zastępczych może być na przykład: 

  • Chęć przygotowania posiłku szybko, bez konieczności wyjścia do sklepu
  • Chęć zaoszczędzenia na dodatkowych produktach lub przyprawach
  • Bardzo tradycyjne podejście do kuchni, niechęć do próbowania nowych składników

Składniki zastępcze nie zawsze dobre

Zazwyczaj takie elastyczne podejście nie jest niczym złym, ale czasem doprowadza to do nieciekawych sytuacji. Niektóre narody chętnie zakazałyby Polakom tworzenia wariacji na podstawie ich dań narodowych…

Modyfikacja narodowych potraw i tradycyjnych przepisów

Wiele narodów zarzuca nam, że nie szanujemy ich kuchni, przez modyfikację przepisów. Włosi na przykład nie mogą patrzeć na to, jak polewamy pizzę ketchupem. Jest to dla nich absolutna profanacja tego klasycznego dania.

Dania są mniej zdrowe

Przez nadmierne kombinowanie, niektóre dania wychodzą o wiele mniej smaczne, a nawet niezdrowe! Lubimy modyfikować, dodawać dostępne składniki, a inne odejmować. Posłużymy się znowu przykładem Włoch. Prawdziwa włoska carbonara, czyli makaron z sosem z żółtek, podgardla, czarnego pieprzu i parmezanu, w Polsce jest bardzo często przygotowana z dodatkiem śmietany, dużych ilości boczku i słabej jakości żółtego sera. Takie danie nie tylko jest mniej smaczne i przyprawia Włochów o zawroty głowy, ale jest też mocno niezdrowe! Śmietana, boczek, ser żółty to prawdziwe bomby tłuszczowe, które bardzo źle wpływają na układ sercowy. Polacy zaś lubią polewać obficie makaron takim sosem.

Niektóre połączenia produktów nie pozwalają też na wykorzystanie potencjału odżywczego dania! Mało kto wie, że na przykład żelazo zawarte w szpinaku, po połączeniu z nabiałem (serem, śmietaną, mlekiem), praktycznie wcale się nie wchłonie. 

makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł
Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie! Zalety włoskiej kuchni Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych. Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie: 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g) Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 15-20 oliwek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego Krojone pomidory z puszki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku Parmezan Rozmaryn Sól Pieprz Przygotowanie Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.

Przeczytaj
Przetwory, domowe przetwory - przykra informacja
Unsplash
Newsy Przygotowujesz domowe przetwory? Mamy przykrą informację!
Właśnie rusza sezon na zimowe przetwory. W tym roku zdecydowanie mniej Polaków przygotuje słoik do domowej spiżarni. Dlaczego?
Aleksandra Jaworska
listopad 03, 2020

Sezon na domowe przetwory tuż tuż - mimo tego, w tym roku zdecydowanie mniej Polaków planuje przygotować słoiki na zimę. Taki zamiar ma 52 proc. ankietowanych - wynika z Barometru Providenta.  Do słoików najczęściej trafiają ogórki. Polacy lubią też dżemy i konfitury. W tym roku, w przeciwieństwie do ubiegłego, na przetwory zdecydowało się 25 procent mniej badanych. Kiedy w ubiegłym roku pomysły na domowe przetwory deklarowało 75 procent badanych, w tym roku liczna ta spadła do 52 procent. Wśród ankietowanych pań twierdząco odpowiedziało prawie 60 procent, zaś wśród panów podobną chęć zadeklarowało 45 procent.   – Zdecydowanie najczęściej robimy ogórki – kiszone i konserwowe. Drugie w kolejności są dżemy i konfitury – wymienia Karolina Łuczak.   Blisko 55 proc. ankietowanych twierdzi, że w ich domach słoiki na zimę robi się niemal co roku, zaś co trzeci mówi, że zdarza się to czasami. Motywacją jest przede wszystkim smak domowych przetworów. Polacy oceniają je jako lepszy niż kupowanych produktów w słoikach. Cenią także to, że można je przygotować z naturalnych składników. Dodatkowym wartością samodzielnie przygotowywanych słoików jest ich zawartość. Zimowe przetwory to prawdziwe bogactwo odporności! – Przetwory przygotowują przede wszystkim osoby młode, do 24. roku życia, oraz osoby powyżej 50. roku życia. Wynika to prawdopodobnie stąd, że młodzi ludzie kierują się przede wszystkim szczególnym podejściem do zdrowego żywienia i ekologii, natomiast starsze kontynuują z kolei domową tradycję – wskazuje rzeczniczka Provident Polska. Najczęściej korzystamy z rzeczy, które sadzimy we własnych ogrodach lub tych, jakie akurat przekażą nam w odpowiednim na to sezonie - rodzina, czy znajomi....

Przeczytaj
Gotowanie makaronu
Pixabay/Jan Vašek
Newsy Prawie wszyscy Polacy popełniają błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Poznajcie złote zasady gotowania makaronu. Niektóre z nich was zaskoczą.
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Wyjątkiem od reguły są makarony skrobiowe, powszechnie znane pod nazwą makaronów chińskich, które można spożywać bez wcześniejszej obróbki termicznej. Inne wymagają większej dbałości. Al dente Makaron, w zależności od formy, gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach. Mamy czuć pod zębami jego strukturę. Ze względu na dużą zawartość skrobi makarony są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. To jeden z podstawowych przysmaków kuchni włoskiej. Polacy kochają makron równie mocno. W końcu to produkt o szerokiej gamie kształtów i zastosowań. Pozornie łatwa czynność Mogłoby się wydawać, że gotowanie makaronu to przysłowiowa bułka z masłem. Nic bardziej mylnego! Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad. Pozornie błahe błędy mogą pogorszyć smak potrawy z makaronem. Pierwsza zasada to dobrać kształt makaronu do sosu. Długi makaron nadaje się wyłącznie do płynnych i kremowych sosów. W tym przypadku nie sprawdzą się gęste masy z dużą ilością całych warzyw. Taki makaron nie pasuje np. do brokułów i kalafiora. Klasycznym przykładem są zatem kluski spaghetti ze zwykłym sosem pomidorowym. Prążkowany kształt sprawia zaś, że sos lepiej się wchłania. Krótkie kształty doskonale nadają się do mięsnego ragu. Do sosu można wtedy dorzucić większe porcje produktów, a sama propozycja mieszanki do makaronu może być gęstsza niż w przypadku pomidorowego spaghetti. Innym ważnym elementem jest odpowiedni dobór garnka. Do spaghetti konieczny jest wysoki....

Przeczytaj
Pomyłka w kuchni
Adobe Stock
Newsy Przecukrzyłaś danie? Ten sposób jest banalny i naprawdę działa
Przesłodzenie dania… Taki kuchenny „klops” zdarza się nawet najlepszym paniom domu. Podpowiemy wam, jak z tego wybrnąć.
Hubert Rój
grudzień 05, 2020

Kiedy wydaje się wam, że wszystko stracone, pamiętajcie, że zawsze jest iskierka nadziei. Szczególnie w kuchni. Całe szczęście, że gotowanie potraw ma to do siebie, że można załagodzić albo niemal zupełnie zneutralizować większość wpadek. Takich jak choćby przecukrzenie dania. Tyczy się to nie tylko dań słodkich, ciast czy innych deserów. Cukier to także nieodłączny dodatek do sosów i dań obiadowych. Cuda na patelni Kłopot pojawia się nieraz, gdy chcemy zbalansować smaki. Słodki, słony, kwaśny, gorzki, no i właśnie – czegoś wciąż w naszym daniu brakuje. Rozwiązanie to właśnie łyżeczka słodkiego cukru. Chwila nieuwagi i problem gotowy. Z łyżeczki robi się znacznie więcej, a nasze danie jest po prostu okropne w smaku… Nie ma się czego obawiać. Wróćmy do naszych 5 smaków. Jeżeli przesadziliśmy ze słodkością, warto dodać nieco więcej ostrości, kwasowości czy gorzkości. Starajmy się poszukać smakowego balansu na nowo. Zwykle takie podejście może czynić prawdziwe cuda na patelni i w garnku! Kolejne rozwiązanie znacie pewnie bardzo dobrze. Czasem jednak w roztargnieniu zapominamy o tym, że zbyt słodkie danie można po prostu nieco rozcieńczyć! Zbyt słodki sos? Dodajmy nieco wody, następnie wyrównajmy smaki. Jeżeli potrawa jest za rzadka, można pokusić się o zagęszczenie jej mąką. Obiad do kosza? Kolejnym trikiem, który znany jest dobrym paniom domu, jest tak zwane podwojenie składników. Dotyczy to także naszych przesłodzonych ciast. Jeżeli przeholowaliśmy z cukrem, można uciec się do dodania większej ilości innych składników. Za duża porcja? Od przybytku głowa nie boli! Teraz zdradzimy wam inną, równie prostą sztuczkę, z której nasze babcie nie korzystały jednak za często. Jeżeli przygotowujemy danie z drogich składników, a...

Przeczytaj