Zamienniki produktów
Zdrowie

Miliony Polaków robią to źle. Danie wychodzi niesmaczne i może być niezdrowe

Wydaje wam się, że jesteście dobrymi kucharzami? Sprawdźcie, czy nie popełniacie tego błędu...

Kuchnia to wsze królestwo i sądzicie, że nie zdarzają się wam błędy? Mamy nadzieję, że faktycznie tak jest. Upewnijcie się jednak, że nie popełniacie tego błędu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gotowanie Polaków

Nie od dziś wiadomo, że jesteśmy narodem kombinatorów. Polacy są bardzo kreatywni i potrafią poradzić sobie z większością sytuacji. Nasze dania są zazwyczaj bardzo proste i opierają się na różnorodnym przetwarzaniu tradycyjnych składników: ziemniaków, cebuli, mąki. Wiele polskich dań składa się z naprawdę prostych składników, które połączone w różny sposób tworzą różnorodne dania. O ile pomysłowość jest naszą dużą zaletą, czasem jest to dość spora wada…

Grzech w kuchni

O ile nie ma nic złego w dostosowywaniu potraw pod własne kubki smakowe i upodobania, czasem robimy to zbyt mocno, aż do przesady… Czym innym jest podmiana natki pietruszki z przepisu na koperek albo pominięcie jakiegoś warzywa, jeśli go nie lubicie, ale to, co robą czasami Polacy w kuchni przechodzi granice dobrego smaku…

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Wymienniki w kuchni

Stosowanie składników zastępczych to coś, co robimy zazwyczaj, aby dostosować przepis do swoich upodobań. Powodem stosowania składników zastępczych może być na przykład: 

  • Chęć przygotowania posiłku szybko, bez konieczności wyjścia do sklepu
  • Chęć zaoszczędzenia na dodatkowych produktach lub przyprawach
  • Bardzo tradycyjne podejście do kuchni, niechęć do próbowania nowych składników

Składniki zastępcze nie zawsze dobre

Zazwyczaj takie elastyczne podejście nie jest niczym złym, ale czasem doprowadza to do nieciekawych sytuacji. Niektóre narody chętnie zakazałyby Polakom tworzenia wariacji na podstawie ich dań narodowych…

Modyfikacja narodowych potraw i tradycyjnych przepisów

Wiele narodów zarzuca nam, że nie szanujemy ich kuchni, przez modyfikację przepisów. Włosi na przykład nie mogą patrzeć na to, jak polewamy pizzę ketchupem. Jest to dla nich absolutna profanacja tego klasycznego dania.

Dania są mniej zdrowe

Przez nadmierne kombinowanie, niektóre dania wychodzą o wiele mniej smaczne, a nawet niezdrowe! Lubimy modyfikować, dodawać dostępne składniki, a inne odejmować. Posłużymy się znowu przykładem Włoch. Prawdziwa włoska carbonara, czyli makaron z sosem z żółtek, podgardla, czarnego pieprzu i parmezanu, w Polsce jest bardzo często przygotowana z dodatkiem śmietany, dużych ilości boczku i słabej jakości żółtego sera. Takie danie nie tylko jest mniej smaczne i przyprawia Włochów o zawroty głowy, ale jest też mocno niezdrowe! Śmietana, boczek, ser żółty to prawdziwe bomby tłuszczowe, które bardzo źle wpływają na układ sercowy. Polacy zaś lubią polewać obficie makaron takim sosem.

Niektóre połączenia produktów nie pozwalają też na wykorzystanie potencjału odżywczego dania! Mało kto wie, że na przykład żelazo zawarte w szpinaku, po połączeniu z nabiałem (serem, śmietaną, mlekiem), praktycznie wcale się nie wchłonie. 

Włosi jedzą tyle mącznych dań, a są najszczuplejszym narodem w Europie. Mają 5 sekretów i znamy je wszystkie
Adobe Stock
Newsy
Włosi jedzą mnóstwo mącznych dań, a są najszczuplejsi w Europie. Na czym polega sekret ich szczupłości?
Jak to możliwe, że Włosi, u których jeden posiłek potrafi się składać z czterech różnych dań, są tak szczupli? Mają na to swoje sposoby.

Badanie „ Bloomberg Global Health Index", które uwzględniało warunki życia w 169 krajach i oceniało wiele wskaźników m.in. zdrowie i otyłość wykazało, że Włosi są narodem najszczuplejszym w Europie i drugim za Hiszpanami, najbardziej zdrowym. Jak oni to robią, jedząc bez przerwy pizze i makarony? Dlaczego Włosi, jedząc mączne dania, są tacy szczupli i zdrowi? Największym sekretem zdrowia mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, w tym Włochów, jest kuchnia śródziemnomorska, już dawno uznana za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Serwuje się ją także w Hiszpanii i Grecji i choć dania różnią się pomiędzy krajami: Hiszpanie jadają najwięcej owoców morza i piją więcej wina, a Grecy najwięcej ryb i warzyw, to jednak są cechy wspólne we wszystkich tych kuchniach, które odpowiadają za dobrą kondycję zdrowotną mieszkańców tych regionów. Są nimi: Oliwa z oliwek Warzywa Duże ilości pomidorów, które koniecznie należy wyróżnić spośród wszystkich warzyw Ryby Owoce morza Składniki diety są ważne, ale to nie jedyne powody utrzymania zdrowia i szczupłej sylwetki. Istotne także jest jak podchodzi się do jedzenia.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Le Cupolette Rosse (@lecupoletterosse) Jak jedzą Włosi? 5 tajemnic włoskiej kuchni Włoski obiad często składa się z aż czterech dań. To „antipasti”, czyli przystawka. Po niej na stół wjeżdża „primo”, czyli pierwsze danie. Z reguły na pierwsze...

Jak łączyć makaron z sosem
Flickr
Newsy
Jeden z największych błędów podczas przyrządzania makaronu. Zróbcie na odwrót, a padniecie z wrażenia
Może się to komuś podobać albo nie, ale o makaronie i sposobach jego podawania najwięcej do powiedzenia mają Włosi.

Z natury rozgadani i gadatliwi… makaroniarze na wszelkiego rodzaju kluskach, kluseczkach i makaronach zjedli zęby. Sposobów na „pastę” Włosi znają bez liku. I dobrze wiedzą, jak go podawać tak, by smakował najlepiej jak się da. Dlaczego włoskie sposoby na makaron są najlepsze? To właśnie mieszkańcy Włoch doszli do perfekcji w łączeniu smaków. Swoje mączne makarony idealnie dopasowują do gęstych sosów przygotowanych ze wszystkiego, co mają pod ręką. Spaghetti alla carbonara, spaghetti bologhnese, aglio e oglio, cannelloni, tagiatelle i papardelle na dziesiątki sposobów, wreszcie lasagne czy tortellini. Włosi mają w czym przebierać, jeśli chodzi o makaron. W tym przypadku nie mamy wątpliwości, że ilość została przekuta w jakość. Każda włoska gospodyni po ugotowaniu setny już raz z kolei makaronu dowolnego rodzaju, ma wiedzę, która w Polsce wciąż uchodzi nieraz za czarną magię. Jak solić makaron? Niuanse i szczegóły gotowania makaronu i łączenia go z sosami dotyczą m.in. kwestii solenia wody na gotujący się makaron. Włoskie panie domu i kucharze z najlepszych restauracji z Rzymu i okolic solą wodę na makaron dopiero po zagotowaniu wody. Kiedy wrzątek zacznie puszczać bąbelki, wsypcie do garnka hojną ilość soli.  Na kilkulitrowe naczynie konieczne będzie wsypanie sporej łyżki soli. Kolejnym trikiem prosto z włoskiej kuchni, jest dodawanie do sosu odrobiny wody z gotującego się makaronu. Jaki jest niezawodny trik Włochów na podawanie makaronu? Wszystko po to, by nadać sosowi nieco gęstości. Zagęszczenie sosu będzie możliwe dzięki działaniu glutenu, który wytrąca się do wrzątku. Dzisiaj jednak nacisk położymy na inną kwestię. To sprawa, o której spora część polskich pań domu nie słyszała. W polskiej tradycji podawania...

„Jakie dania lubicie, ale boicie się do tego przyznać?” Zapytali eksperci. Odpowiedzi zaskakują!
Gotujmy.pl/halcia76
Newsy
„Jakie dania lubicie, ale boicie się do tego przyznać?” - zapytali eksperci. Odpowiedzi zaskakują!
Zobaczcie, do jakich upodobań kulinarnych przyznają się wielbiciele kuchni. Wy też macie takie potrawy?

Upodobania kulinarne mogą być różne i z zasady nikt nie powinien nikogo pod ich kątem oceniać. W środowiskach kulinarnych ekspertów panują jednak często wygórowane oczekiwania, a nawet lekki snobizm. Wielu ekspertów kulinarnych z lekką pogardą patrzy na przykład na carbonarę przygotowaną z dodatkiem śmietany i zwykłego żółtego sera, a całkiem spore grono osób załamuje ręce nad pomysłem polewania pizzy sosem czosnkowym lub ketchupem. Szeroko krytykowane jest też zawsze wykorzystywanie wszelkiego rodzaju gotowców takich jak kostka bulionowa i zupki w proszku. „Danie, które lubicie, ale trochę wstydzicie się do tego przyznać, to…..” Niedawno pewni blogerzy kulinarni, „Pyza Made In Poland”, specjalizujący się w kuchni azjatyckiej, spytali swoją społeczność o dania, które są przez nich lubiane, ale których trochę się wstydzą. Ludzie zgromadzeni na kulinarnym profilu na Facebooku blogerów są bardzo żywo zainteresowani kulinariami. Wymieniają się poleceniami dobrych restauracji, czasem dzielą się swoimi sposobami na odtwarzanie kultowych dań, a czasem po prostu dyskutują na luźne kulinarne tematy, jak ten wspomniany. Bardzo ciekawe są odpowiedzi udzielone przez społeczność zgromadzoną wokół wspomnianego posta. Niektórzy deklarują, że wstydliwą przyjemnością jest dla nich na przykład… kromka świeżego chleba z masłem, solą i cebulą. Być może niektórym kulinarnym amatorom, którzy na co dzień specjalizują się w ocenie egzotycznych dań takich jak ramen czy kimchi , z trudem przychodzi przyznanie się do tego, że najbardziej kochają właśnie proste potrawy, często te kuchni polskiej. Przyznajemy, ze niektóre wyznania uczestników zabawy są naprawdę zaskakujące. Inne przykłady „wstydliwych” potraw...

jak odcedzić makaron
AdobeStock
Newsy
Ten błąd przy odcedzaniu makaronu popełnia niemal każdy. W ten sposób psujecie danie i jego smak, cała praca na marne
Co w odcedzaniu makaronu może pójść nie tak? Większość Polaków robi to niepoprawnie. Dowiedzcie się, jak należy poprawnie odcedzać makaron.

Polska ziemniakami stoi. Wynika to jednoznacznie z badań, które wskazują, że przeciętnie każdy Polak zjada aż sto kilogramów ziemniaków w ciągu roku! Trzeba przyznać, że jesteśmy niezłymi rekordzistami. Dlatego zdziwić może fakt, że we Włoszech – kraju, który słynie z makaronu – rocznie przypada zaledwie 26 kilogramów makaronu na jedną osobę. Chociaż to i tak o wiele więcej niż w Polsce, ponieważ średnio każdy Polak zjada tylko 5 kilogramów makaronu przez cały rok. Niska popularność tego, bądź co bądź, dość podstawowego składnika wielu dań, widoczna jest w sposobie przygotowywania go. Polacy bowiem najczęściej źle przyrządzają makaron i każdy Włoch złapałby się za głowę widząc, co z nim wyprawiamy! Jak poprawnie ugotować makaron? Wydawałoby się, że gotowanie makaronu nie jest żadną sztuką. Nic bardziej mylnego! Aby był smaczny i idealnie ugotowany, trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad: Zawsze gotujcie makaron w dużym garnku – im większy, tym lepiej! Użyjcie dużej ilości wody, Nie żałujcie soli – doskonale podkreśla smak makaronu, Wrzucajcie makaron do wrzątku, Mieszajcie podczas gotowania, by makaron nie przywierał do dna, Koniecznie pilnujcie czasu podanego na opakowaniu, Sprawdzajcie makaron dwie minuty przed końcem gotowania – instrukcje zawsze podają przedział czasowy, który wynosi 8-10 minut albo 10-12 minut. Właśnie dlatego dwie minuty przed końcem podanego czasu należy sprawdzić, czy makaron jest już ugotowany, by go nie przegotować. Jak odcedzić makaron? Na samym gotowaniu się nie kończy! Bardzo ważne jest poprawne odcedzenie makaronu z wody. Większość Polaków robi to w ten sposób, że przelewają gorącą zawartość garnka przez durszlak, a następnie zalewają makaron zimną wodą. To wielki, kardynalny błąd!...