Medytacja może pogłębić depresję
Pixabay/Pexels
Zdrowie

Medytacja może zaostrzyć depresję? Zaskakujące badania naukowców

Wedle najnowszych doniesień ze świata nauki, charakterystyczne dla ajurwedy metody, jak np. medytowanie - mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie psychiczne.

Stres to jeden z tych elementów, bez którego nie wyobrażamy sobie współczesnego świata. Dzięki zbyt dużej ilości codziennych informacji i wiecznemu pędowi, na wartości zyskują łatwe oraz przyjemne sposoby łagodzenia stresu. Medytacja jest jednym z nich.

Leczy, a może szkodzi?

Badanie zrealizowane przez New Scientist dowodzi, że do powszechnych technik relaksacyjnych należy podchodzić z pewną dozą ostrożności. Skład Brytyjskiego Towarzystwa Psychologicznego podzielił się z szerszą publicznością wynikami dotyczącymi psychologicznych konsekwencji korzystania chociażby z medytacji. 

Efekty badań w klarowny sposób uwydatniają fakt, iż jedna na 12 osób, które mają do czynienia z medytacją, cierpi z powodu niekorzystnych, wywołanych przez nią efektów. Depresja i lęki mogą się pogłębić, ale też przy ich wcześniejszym braku, przez medytację - mogą się pojawić ze zdwojoną siłą. 

 – Dla większości ludzi medytacja działa korzystnie, ale niewątpliwie w niektórych przypadkach techniki te mogą przynieść niepożądany efekt – tłumaczy wyniki badania Miguel Farias, badacz z Coventry University w Wielkiej Brytanii. 

Szkodliwe skutki uboczne 

Pozornie mogłoby się wydawać, że codzienna praktyka uważności (znana też jako mindfulness) przyczyni się do wyciszenia i równowagi. Nic bardziej mylnego! Naukowcy ostrzegają przed doborem technik relaksacji. Nie wszystkim będą one służyć. Trzeba o tym pamiętać przed zapoznaniem się z medytacją na poważnie.

– Czasami, gdy ludzie próbują uciszyć swoje myśli, umysł może się „zbuntować ”. To jak reakcja na próbę kontrolowania umysłu, która skutkuje epizodem lęku lub depresji – tłumaczy Miguel Farias.

 

 

Źródło: Radio ZET, Newscientist.com 

Zdjęcie: Pixabay/Pexels

 

 

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sławomir Świerzyński z Bayer Full zrzucił 6 kilo w 2 tygodnie! Wybrał kontrowersyjną metodę.
Adobe Stock
Gwiazdy
60-letni Sławomir Świerzyński z Bayer Full zrzucił 6 kilo w 2 tygodnie! Wybrał kontrowersyjną metodę
Król disco polo przeszedł na dietę, dzięki której szybko schudł. Sposób jaki wybrał okazał się skuteczny czy jest jednak zdrowy? Zdania są podzielone.

Zrzucić 6 kilo w dwa tygodnie, to świetny wynik. Artysta tłumaczy, że zastosował metodę 5:2 bo uważa, że tylko dieta w formie głodówki, w jego przypadku, może się sprawdzić. Kuracja polega na tym, że dwa dni w tygodniu nie jada się w ogóle! Głodówki wymagają samodyscypliny. Są także gwarancją zrzucenia dużej ilości kilogramów, w relatywnie krótkim czasie. Cieszą się powodzeniem przed nadejściem lata, ale też zawsze, gdy zależy nam na skutecznym zbiciu wagi w krótkim czasie: przed dużymi uroczystościami rodzinnymi, wystąpieniami publicznymi. Diety oparte na głodówkach Trzeba jednak pamiętać, że terapie odchudzające polegające na czasowym powstrzymaniu się przed jedzeniem, to najlepsze metody uruchamiające efekt „ jojo". Dzieje się, tak dlatego, że zmian w sposobie odżywiania, w przypadku tych diet, nie wprowadzamy długofalowo, bazując na poprawie sposobu odżywiania i nawyków żywieniowych. W naturalny sposób czekamy na zakończenie diety, organizm jest wygłodzony i ciężko jest powstrzymać się od uzupełnienia straconych kalorii i kilogramów. Lekarze dodatkowo zwracają z kolei uwagę na fakt, że o ile głodówki sprzyjają oczyszczaniu organizmu z nagromadzonych toksyn, to są niebezpiecznym zmuszeniem go do wykorzystania zapasów, aby czerpać energię na co dzień. Jednym z niebezpieczniejszych efektów nie dostarczania sobie na bieżąco niektórych substancji, np. glukozy jest to, że organizm zaczyna produkować ją sam, tworząc przy tym trujące ciała ketonowe. Bardzo ważnym elementem tego tylu diet, powodującym, że są mniej szkodliwe, jest spożywanie dużej ilości płynów. Dzięki piciu wody, poza ogólnym nawodnieniem, ułatwiamy sobie wydalanie z moczem gromadzonych się ciał ketonowych. Pijąc wody mineralizowane lub naturalne...

Wiele osób zapomina zrobić to przed gotowaniem. Skutki mogą być katastrofalne
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób zapomina zrobić to przed gotowaniem. Skutki mogą być katastrofalne
Myślicie, że dobre gotowanie polega tylko na sprawnym łączeniu składników, wyczuciu smaków i dobrym opanowaniu technik kulinarnych? Zdecydowanie nie!

Właściwe przygotowanie się do gotowania jest równie ważne, co sam proces gotowania. Dobrzy kucharze wiedzą dokładnie, że na sukces potrawy składa się wiele elementów. To przede wszystkim: Smak dania Wygląd dania na talerzu Sposób i okoliczności podania posiłku Dobre samopoczucie po spożyciu posiłku Dobre i zdrowe jedzenie, to przede wszystkim bezpieczne jedzenie! Wiele czynności wykonywanych przed jedzeniem przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa potrawom. Niestety, wielu Polaków dalej zapomina o podstawowej czynności przed gotowaniem. Bezpieczeństwo żywności Co robić, by jedzenie było bezpieczne do spożycia? Przestrzegacie między innymi tych zasad. Dbajcie o właściwe przechowywanie posiłków , półproduktów i produktów. Przechowujcie je w odpowiedniej temperaturze i pojemnikach. Właściwie używajcie technik kulinarnych. Nie podawajcie surowego mięsa, jeśli nie jest to wskazane, zawsze sparzajcie wrzątkiem jajka przed ich rozbiciem, jeśli mają być jedzone na surowo. Dokładnie myjcie warzywa i owoce przed zjedzeniem. Nie używajcie tych samych desek do krojenia surowego mięsa, a potem warzyw na sałatkę. Największy błąd popełniany w kuchni przed gotowaniem Dbacie o przygotowanie i dobór właściwych składników, to bardzo dobrze. Jeśli jednak nie dbacie o przygotowanie siebie do gotowania, popełniacie bardzo duży w błąd. Przede wszystkim powinniście zadbać o umycie rąk. To absolutne podstawa! Są one siedliskiem wielu bakterii i mikrobów, a mogą znajdować się na nich też jaja pasożytów. Myjcie ręce za pomocą detergentu, w ciepłej wodzie, dokładnie szorując każdą część dłoni. Skutki pomijania mycia rąk Nie musicie wiedzieć o tym, że jesteście czymś zainfekowani, by potencjalnie stanowić zagrożenie. Nie musicie...

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga
Pixabay
Newsy
Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga
Sezon na jagody trwa. Czy słyszeliście kiedyś o tym, że te pyszne leśne owoce można jeść razem z liśćmi?

W polskich lasach pojawiły się już pierwsze jagody . Zwykle znajdziemy je na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, ale rosną też na wrzosowiskach. Sezon na jagody jest dość krótki – trwa od końca czerwca do początku września. Najwięcej właściwości zdrowotnych skrywają sobie jagody zbierane w lipcu. Pamiętajcie jednak, że  jagody mogą być niebezpieczne . Ale czy słyszeliście o tym, że niektórzy jedzą jagody wraz z liśćmi? Korzyści zdrowotne liści jagód Czy wiecie, że liście jagód są prawie tak samo cenne dla naszego zdrowia, jak ich owoce? Jagoda, nazywana również czarną jagodą, borówką czarną, czernicą, borowiną czy jagodziną, ma niewielkie, gładkie liście, z których można przyrządzić superzdrowy napar. Mający zastosowanie w ziołolecznictwie odwar z liści popularnej borówki czarnej, działa przede wszystkim bakteriobójczo i przeciwzapalnie na błony śluzowe układu pokarmowego, obniża także poziom cukru we krwi – tłumaczy dietetyczka Marzena Królikowska. Trzeba jednak zastrzec, że przed kuracją dobrze jest skonsultować się z lekarzem. Nie można także leczyć się liśćmi dłużej niż dwa, trzy tygodnie, gdyż ich przedawkowanie może okazać się groźne dla zdrowia – dodaje. Pamiętajcie też, aby zbierać owoce i liście na terenach czystych ekologicznie. Korzyści zdrowotne jagód Jagody bardzo korzystnie działają na wzrok , wzmacniają układ odpornościowy , usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Owoce te są wyjątkowo niskokaloryczne – w 100 g jagód jest tylko około 51 kcal. Jagody zawierają: witaminę A witaminę K witaminę C witaminy z grupy B (takie jak B1 i B2 oraz niacyna) żelazo fosfor cynk...

Co jeść gdy boli głowa? Z miejsca usuńcie z diety te 4 pokarmy
Adobe Stock
Newsy
Co jeść, gdy boli głowa? Z miejsca usuńcie z diety te 4 pokarmy
Ból głowy to bardzo przykra dolegliwość. Nie pozwala normalnie funkcjonować i wybija z rytmu dnia. Są potrawy, których jedzenie może nasilać ból. Wyeliminujcie je z jadłospisu.

Ból głowy może mieć bardzo różne przyczyny. Może się wiązać z czynnikami zewnętrznymi takimi jak: ciśnienie, przebywanie w dusznym pomieszczeniu czy warunki atmosferyczne, np. halny. Czasem jest spowodowany długotrwałym przebywaniem w jednej pozycji, napięciem mięśniowym lub stresem. Jeśli bóle głowy potarzają się, zawsze należy zasięgnąć porady lekarza, ponieważ taki stan może być objawem poważnej choroby. W każdym przypadku bóle głowy można złagodzić codzienną dietą. Co jeść, a czego unikać, jeśli zmagacie się z tego typu bólem? Czego nie jeść, gdy zaczyna boleć głowa? Są takie potrawy, które w pierwszej kolejności należy wyeliminować z jadłospisu. Ich jedzenie obciąża organizm i nie tylko nie sprzyja łagodzeniu bólu, ale może też taki ból wywoływać. Dieta na ból głowy powinna być ustalania indywidualnie, ponieważ różne mogą być przyczyny bólu. Lekarze, którzy mogą pomóc zdiagnozować powód dolegliwości to między innymi: Neurolog Ortopeda Laryngolog Okulista Ilość specjalizacji jest szeroka, i może być jeszcze szersza od wymienionych powyżej, ponieważ bóle mogą pochodzić ze strony różnych narządów organizmu. Pokarmy, które warto odstawić zawsze wtedy, gdy boli głowa, to wysoko przetworzona żywność, pełna cukru i niezdrowych tłuszczy. Należy unikać mięs, szczególnie mięsa czerwonego. A z technik przygotowywania potraw, całkowicie zapomnieć o smażeniu. Wykluczone z diety powinny być: Potrawy smażone Fast foody Słodycze Słone przekąski Co jeść, gdy boli głowa? W przypadku wystąpienia bólu, warto przejść na dietę lekkostrawną zadbać o wypijanie dużych ilości wody, a także włączyć do jadłospisu produkty bogate w witaminy i...