Zaczerwienienie twarzy objawem nadciśnienia
Pixabay
Zdrowie

Masz zaczerwienienia na twarzy? Może to świadczyć o niebezpiecznej chorobie

Nie sposób mieć pojęcie o wszystkim co nam dolega. Dodatkowo niektóre objawy bywają mylące. Jak jest z nadciśnieniem?

Nadciśnienie to jedna z tych chorób, która nie ma charakterystycznych objawów. Oznacza to, że objawy nadciśnienia można przypisać również innym schorzeniom. Dlatego też - tak trudno rozpoznać prawdziwe zagrożenie. 

Nadciśnienie. Cichy wróg, który atakuje latami

Co gorsze, początkowy etap choroby bardzo trudno sklasyfikować. Schorzenie rozwija bowiem swoją moc latami. Możemy nie mieć świadomości, że chorujemy. Zdiagnozowanie nadciśnienia to nie lada wyczyn!

Jedyne na co powinniśmy zwrócić uwagę to pewne składowe, które mogą mieć wpływ na rozwój nadciśnienia. Można wśród nich wymienić nasze grzechy narodowe: alkohol, dietę obfitującą w sól, duży poziom stresu, czy stosowanie używek.

Kiedy ciśnienie zagraża zdrowiu?

Krew pompuje się z serca do tętnic w normie, której odczyt powinien wynosić poniżej 120/80 mm Hg. Jeśli mamy do czynienia z wysokim ciśnieniem, w tkankach dochodzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych, które z trudem znoszą zwiększony nacisk na delikatne tkanki w tętnicach. Krew dostaje wówczas się do tętnic znacznie szybciej.

Często, procesowi choroby towarzyszą objawy: zaczerwienienie twarzy, duszność, bóle głowy, krwotok z nosa, zawroty głowy, krew w moczu, wizualne zmiany, czy ból w klatce piersiowej.

Na co zwrócić uwagę?

Jednym z czytelnych znaków ostrzegawczych jest zaczerwienienie twarzy. To objaw niepokojący, po wystąpieniu którego zaleca się skorzystać z pomocy lekarskiej. To również objaw, z którym nie ma żartów!

Obok obserwacji zaczerwienienia twarzy warto zaopatrzyć się w domowy ciśnieniomierz lub skorzystać z pomiaru ciśnienia w najbliższej aptece, a w przypadkach gorszego samopoczucia - reagować błyskawicznie.

 

Źródło: Styl.fm

Zdjęcie: Pixabay

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chorujecie na nadciśnienie? Unikajcie tego pieczywa
AdobeStock
Newsy
Chorujecie na nadciśnienie? Unikajcie tego pieczywa
W leczeniu nadciśnienia ogromną rolę gra odpowiednia dieta. Sprawdźcie, co nie powinno się w niej znaleźć.

Nadciśnienie tętnicze to choroba, która ujawnia się po 50. roku życia i dotyka coraz więcej osób. Po zdiagnoznowaniu nadciśnienia należy koniecznie stosować się do zaleceń lekarza i brać odpowiednie leki. Poza przyjmowaniem lekarstw, ważna jest także zmiana trybu życia. Przejście na zdrowszą dietę i regularny wysiłek fizyczny są bardzo wskazane przy tej chorobie. Sprawdźcie, których produktów spożywczych powinno się unikać przy nadciśnieniu. Przyczyny nadciśnienia Niestety, w większości przypadków nie można ustalić przyczyn nadciśnienia z jednego powodu – aż u 95% osób cierpiących na tę chorobę nadciśnienie ma charakter pierwotny. To oznacza, że nie można znaleźć jego przyczyny. Reszta przypadków dotyczy osób, które chorują na inne schorzenia, które mogą powodować nadciśnienie – wówczas mówi się o nadciśnieniu tętniczym wtórnym. Do takich chorób należy m.in. bezdech senny, choroby miąższu nerek, niektóre przyjmowane leki, a także ciąża. Objawy nadciśnienia Jeśli podejrzewacie u siebie nadciśnienie tętnicze, zwróćcie uwagę na to, czy pojawiają się u was poniższe objawy: Zmęczenie Zawroty głowy Częste bóle głowy przypominające ucisk Zaburzenia snu Poddenerwowanie Krwawienia z nosa Kołatanie serca Uczucie ucisku w mostku Duszności Odpowiednia dieta przy nadciśnieniu Jedną z form leczenia nadciśnienia jest odpowiednia dieta. Należy maksymalnie ograniczyć wszelkie produkty, które powodują wzrost ciśnienia. Należą do nich m.in.: Tłuste wędliny Żółty ser Słodycze Przetworzona żywność (zupy i sosy w proszku, gotowe dania) Orzeszki ziemne Solone paluszki Chipsy Jedzenie typu fast food Wędzone ryby Tłuste mleko...

Skacze wam ciśnienie? Zacznijcie jeść płaskurkę
Adobe Stock
Newsy
Skacze wam ciśnienie? Zacznijcie jeść płaskurkę
Wiele osób wraz z wiekiem ma problemy z ciśnieniem. Warto wówczas zadbać o odpowiednią dietę, w której powinna znaleźć się płaskurka.

Wraz z upływem lat, człowiek coraz bardziej jest narażony na różnego rodzaju schorzenia. Aby zminimalizować ryzyko ich pojawienia się bądź skutki, należy zadbać o odpowiednią dietę bez przetworzonych produktów, a także regularną aktywność fizyczną. Te czynniki zdecydowanie wzmocnią działanie organizmu. Powszechne nadciśnienie  Jedną z najczęściej występujących chorób jest nadciśnienie. Dotyczy on aż co trzeciego dorosłego człowieka. Taka sytuacja może wynikać samoistnie bądź może być efektem wtórnym. Wówczas dotyczy trwającego od pewnego czasu procesu chorobowego. Często za nadciśnienie wtórne odpowiadają takie czynniki jak: choroby nerek, choroby tętnic, obturacyjny bezdech senny, wrodzone zwężenie aorty, sytuacje stresowe o dużym natężeniu, nadmierne stosowanie używek.   Zapomniana płaskurka Płaskurka to zapomniany gatunek pszenicy, która na co dzień jest wykluczana z diety. Wówczas kojarzy się jedynie z produktami przygotowanymi z białej mąki. Jest ona uważana za artykuł niekorzystnie wpływający na sylwetkę. Jednak jak się okazuje nie wszystkie odmiany zbóż są szkodliwe. Jednym z wartościowych składników jest płaskurka. W Polsce nie zyskała sporej popularności, aczkolwiek jest uprawiana na świecie z większym powodzeniem. Cenne właściwości płaskurki  Dane zboże powinno znaleźć się w codziennej diecie szczególnie poprzez szereg wartościowych składników oraz właściwości. Płaskurka w swoim składzie zawiera między innymi fosfor, wapń, magnez czy witaminy z grupy B. Taka solidna dawka witamin i mikroelementów pozytywnie wpływa na działanie organizmu: obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, chroni oczy przed zaćmą, wzmacnia skórę...

koronawirus węch
AdobeStock
Zdrowie
Jednym charakterystycznym znakiem możesz odróżnić COVID-19 od grypy. Naukowcy przeprowadzili badania
Jeden z możliwych skutków zakażenia koronawirusem SARS-Cov2 to m. in. utrata węchu. Zaburzenia w tym obszarze w przypadku zachorowania na COVID-19 są jednak inne. Jak rozpoznać tę różnicę?

COVID-19 i grypa - mylące objawy Nadal można spotkać osoby, które twierdzą, że COVID-19 to "trochę groźniejsza grypa". Nie brakuje również tych, które twierdzą, że COVID-19 to wymyślony twór polityczny, na którym zyskają wszyscy oprócz nas. W gąszczu domysłów, ale już i mnogości faktów, zgodzić można się co do jednego. Obie choroby są zakaźne i atakują układ oddechowy. Zakażenie jest przenoszone drogą kropelkową, ale możliwe jest także zakażenie poprzez kontakt osobisty jak i również ze skażonymi przedmiotami. Wszędzie apeluje się o mycie rąk i unikanie dotykania twarzy. Czy słusznie? Mając na uwagę dbałość o siebie i innych, a także znane "lepiej zapobiegać niż leczyć", zasadne wydaje się każdy z proponowanych środków ostrożności. Szczególnie, że podobne mogą być pierwsze objawy zakażenia: kaszel, gorączka, bóle gardła, biegunka. Do tego z czasem dochodzą duszności płytki oddech, przy COVID-19. Przy przeziębieniu zauważamy coś innego - katar i zatkany nos. Obydwa zakażenia mogą jednak przebiegać także  bezobjawowo. Nie znaczy to jednak, że nie mając objawów, nie zarazimy innych. Utrata węchu przy COVID-19 różni się od tej charakterystycznej dla grypy  Światowa Organizacja Zdrowia wymienia utratę węchu (anosmię) jako mniej powszechny objaw zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Zaburzenia powonienia wystąpić mogą również w przypadku grypy i przeziębienia. Jak zaznacza BBC, utrata węchu towarzysząca koronawirusowi różni się od tej, która występuje przy znanej bardziej powszechnie grypie. Rodzaj utraty węchu niejako decyduje o rodzaju zakażenia, którą może być COVID-19 (nagła utrata węchu, swobodne oddychanie) lub sezonowe przeziębienie (stopniowa utrata węchu,...

Nie jedzcie truskawek, jeśli macie takie objawy. To może być niebezpieczne
AdobeStock
Newsy
Nie jedzcie truskawek, jeśli macie takie objawy. To może być niebezpieczne
U części osób truskawki mogą wywoływać objawy bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Lepiej sprawdźcie, czy was również to dotyczy.

W sezonie na truskawki bardzo trudno jest oprzeć się tym owocom! Nie dość, że są przepyszne, to zawierają mnóstwo witamin. Jednak nie wszyscy mogą je jeść – truskawki są bowiem dość częstym alergenem. Objawy uczulenia na truskawki mogą być na tyle łagodne, że nawet nie zwrócicie na nie uwagi. Czasami jednak alergia na te owoce bywa tak silna, że stanowi zagrożenie dla życia! Sprawdźcie, czy nie pojawiają się u was takie dolegliwości po zjedzeniu truskawek. Objawy uczulenia na truskawki Najczęściej objawy alergii na truskawki widoczne są na skórze i w okolicach jamy ustnej, ale mogą się pojawić także objawy ze strony układu oddechowego – te są najbardziej niebezpieczne. Częste oznaki uczulenia na truskawki to: Wysypka Swędzenie skóry Pokrzywka Atopowe zapalenie skóry Bóle brzucha Biegunka Wymioty Duszności Mrowienie języka Mrowienie ust, podniebienia, uczucie pieczenia w ustach Obrzęki twarzy, ust, gardła i języka Warto wiedzieć, że najmocniej uczulają świeże truskawki. Jeżeli więc odczuwacie lekkie objawy alergii po zjedzeniu świeżych owoców, to możecie spróbować jedzenia np. dżemów truskawkowych lub pieczonych ciast z truskawkami . Dzięki obróbce termicznej owoce te znacznie mniej uczulają. Co zrobić, gdy wystąpią objawy alergii na truskawki? W przypadku łagodnych objawów uczulenia nie należy się przesadnie martwić – wystarczy, że odstawicie truskawki. Jeżeli jednak pojawią się duszności, poty, silne zaczerwienienie twarzy i klatki piersiowej czy kołatanie serca, to należy jak najszybciej wezwać pogotowie ratunkowe. Takie objawy mogą bowiem świadczyć o wystąpieniu wstrząsu anafilaktycznego , bardzo silnej reakcji alergicznej, która pozbawiona odpowiedniej reakcji może skończyć się śmiercią....