depresja sezonowa sposoby
Adobe Stock
Zdrowie

Masz wahania nastroju? Zwalcz je w naturalny sposób. Oto najlepsza dieta na zimowe przygnębienie

Kiedy do Polski przychodzi jesień, a wraz z nią długie i ciemne wieczory, wielu osobom zaczyna doskwierać obniżony nastrój i złe samopoczucie. Temu problemowi można jednak łatwo zaradzić. Wystarczy, że włączysz do swojej diety kilka kluczowych produktów.

Niewielu wie, że obniżony nastrój w okresie jesienno-zimowym, potocznie nazywany przez wielu depresją, bądź chandrą, w rzeczywistości ma swój fachowy termin. Sezonowe zaburzenie afektywne, dotykające większość społeczeństwa, to istotnie rodzaj depresji związanej ze zmianami pór roku i przestawionym zegarkiem. 

Wiele osób, nie zdając sobie sprawy z powagi sytuacji, za wszelką cenę chce poprawić swoje samopoczucie łykając tabletki, oglądając seriale, bądź zajadając słodycze. Jednak każda z tych dróg prowadzi donikąd. W tym stanie twój nastrój może poprawić tylko właściwie zbilansowana dieta. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kwasy tłuszczowe omega-3

Badania przeprowadzone na jednym z amerykańskich uniwersytetów dowiodły, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3, zawartych między innymi w łososiu, pozytywnie wpływa na nastrój. Bowiem osoby z ich wysoką zawartością w organizmie doświadczały o wiele łagodniejszych objawów depresji sezonowej niż pozostali.

Witamina D

Organizm każdego człowieka czerpię tę witaminę przede wszystkim ze słońca, którego tak brakuje jesienią i zimą. Jej niedobór bardzo negatywnie wpływa na samopoczucie. Na szczęście witaminę można również suplementować lub wchłaniać wraz z pożywieniem. Nie brakuje jej przecież w mleku, rybach, grzybach oraz jajkach.

Słodycze

Wbrew powszechnemu przekonaniu, słodycze wcale nie sprawiają, że czujesz się lepiej. Zawarty w nich cukier pobudza twój organizm tylko na chwilę. Po kilku minutach twoje samopoczucie jest jeszcze gorsze niż przed ich zjedzeniem. Zamiast żelków, ciastek i lodów, spróbuj włączyć do swojej diety jedną kostkę gorzkiej czekolady dziennie. Na pewno poczujesz różnicę.

Banany

Zawarty w bananach tryptofan, potas oraz magnez przede wszystkim wspomagają pracę mózgu, ale również mogą poprawić jakość twojego snu oraz zmniejszyć niepokój. Ich częste spożywanie szybko zminimalizuje objawy sezonowej depresji.

Kwas foliowy

Liczne badania dowodzą, że kwas foliowy jest wykorzystywany przez organizm do produkcji serotoniny, czyli neuroprzekaźnika, który bezpośrednio wpływa na nastrój. Związek ten można znaleźć między innymi w płatkach owsianych, pomarańczach, ale również liściastych warzywach. Uzupełnienie diety o tego typu żywność z pewnością sprawi, że poczujesz się lepiej.

najzdrowsze gatunki ryb
Adobe Stock
Newsy
6 najzdrowszych gatunków ryb. Czy na pewno jest wśród nich karp?
Ryby powinny stanowić jeden z głównych elementów każdej zbilansowanej i zdrowej diety. Bowiem produkt ten to nie tylko źródło cennych kwasów omega-3, ale również wielu witamin, białka oraz żelaza. Eksperci zalecają jego spożywanie nawet 3 razy w tygodniu. Sprawdźcie, po które gatunki najlepiej sięgać.

W Polsce występuje ok. 120 różnych gatunków ryb, jednak nie wszystkie nadają się do jedzenia. Pomijając te zagrożone wyginięciem, niektóre z nich po prostu warto omijać, a inne wręcz przeciwnie! Jak się okazuje, wśród 6 najzdrowszych gatunków ryb znajduje się między innymi… karp, który już niedługo zagości na stołach wszystkich Polaków! Karp Choć ryba posiada dużo ości, z których wyjmowaniem nie każdy lubi się trudzić, jej spożywanie z pewnością bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Bowiem karp zawiera ogromne ilości łatwo przyswajalnego białka, ale również potas, wapń oraz żelazo. Te składniki mogą przyczynić się między innymi do złagodzenia objawów migreny, astmy czy reumatyzmu. Dorsz Do codziennej diety warto włączyć również dorsza. To istne źródło kwasów omega-3 i omega-6, ale również cennych witamin. Oprócz tego, że powszechnie spożywa się go w towarzystwie ryżu czy ziemniaków, z powodzeniem można również pić tran z jego wątroby.  Śledź Kolejną, zaliczaną do grona najzdrowszych i jednocześnie serwowaną podczas świąt Bożego Narodzenia rybą jest śledź. Regularne spożywanie tego produktu bardzo korzystnie wpływa na ludzki układ kostny, dostarcza wielu cennych składników mineralnych, chroni przed anemią, a także dba o prawidłowy metabolizm. Łosoś Jak się okazuje, łosoś to jedna z najtłustszych ryb dostępnych w polskich sklepach. Włączenie jej do codziennej diety, przede wszystkim wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale również hamuje proces starzenia, wzmacnia kości oraz mięśnie i wspomaga pracę serca.  Mintaj W polskich sklepach dostaniecie również mintaja. Nie wahajcie się po niego sięgnąć. Ryba ta ma wyjątkowo niską kaloryczność, więc idealnie...

Te nasiona mają więcej Omega 3 niż ryby i więcej żelaza niż szpinak. Gdzie je kupić i jak jeść?
Adobe Stock
Newsy
Te nasiona mają więcej Omega 3 niż ryby i więcej żelaza niż szpinak. Gdzie je kupić i jak jeść?
Mają delikatny orzechowy smak, który pasuje do każdego posiłku, zawierają wiele cennych składników odżywczych. Można nimi zagęszczać zupy lub sosy. Znacie te nasiona?

Nasiona to te części roślin, które stają się zalążkiem kolejnych pokoleń. Nasiona każdego gatunku zawierają dużo wartości odżywczych. Są spichlerzem dla nowych roślin, mających dostarczyć im zarówno materiału genetycznego, jak i paliwa do wzrostu. To dlatego dietetycy tak cenią nasiona i chętnie widzą je w naszej diecie. Poza nasionami, które w Polsce jadane są od wieków, jak słonecznik czy dynia, w ostatnich latach pojawiły się nowe, sprowadzane z daleka. Oto jeden z gatunków. Wartości odżywcze nasion chia Nasiona chia zawierają więcej kwasów tłuszczowych Omega-3 niż tuńczyk, więcej wapnia niż mleko, a także więcej żelaza niż szpinak. Warto więc włączać je do diety i korzystać z bogactwa witamin i minerałów, które się w nich znajdują. Chia, zwana tez Szałwią hiszpańską, to gatunek nasion, który pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Był uprawiany już przez Azteków, w czasach prekolumbijskich. Roślina jest bardzo ceniona w krajach swojego pochodzenia właśnie dzięki bogatemu składowi oraz pozytywnemu działaniu na organizm człowieka: Dzięki dużej zawartości kwasów Omega-3 błonnika i cynku minimalizują rozwój nowotworów i wspomagają organizm w leczeniu raka Zawartość kwasów Omega-3 łagodzi też delikatne objawy depresji, dobrze wpływa na umiejętność uczenia się, pamięć i koncentrację. Zapobiega również rozwojowi choroby Alzheimera Zawarty w nich błonnik poprawia pracę układu pokarmowego, wspiera trawienie i perystaltykę jelit. Ten sam składnik minimalizuje ryzyko zapadania na choroby cywilizacyjne, między innymi cukrzycę typu 2 Błonnik wypełnia żołądek i pozwala długo utrzymywać się uczuciu sytości. Sprzyja więc także odchudzaniu Zawarty w nich wapń wzmacnia kości Nasiona są też dobrym źródłem...

Marynowany śledź
Adobe Stock
Zdrowie
Dlaczego warto jeść więcej marynowanego śledzia? Powody mogą was zaskoczyć
Śledzie najczęściej pojawiają się w naszych domach przy okazji świąt. Można więc powiedzieć, że jadamy je okazyjnie i dosyć sporadycznie. Mało osób przyrządza je spontanicznie na przekąskę. To duży błąd.

Nie od dziś wiadomo, że ryby mają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Na szczególną uwagę zasługują między innymi przez wielu niedoceniane marynowane śledzie. Bez względu na to czy przygotujesz je w oleju, occie czy śmietanie, będą tak samo zdrowe. Gdzie łowione są śledzie? Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim! To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniesz w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może cieszyć twoje podniebienie nawet przez cały rok, a nie tylko od wielkiego dzwonu, czyli w okresie postów czy Bożego Narodzenia. Cenne wartości odżywcze śledzi Jakie są korzyści spożywania śledzi? Zobaczcie sami: Śledź marynowany to przede wszystkim źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E Jego regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, a także kości, które stają się mocniejsze Wspomniany kwas omega-3 pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, a co za tym idzie na spalanie tłuszczu. Zmniejsza on również ryzyko zachorowania na nowotwór. Zawarte w śledziach wartości odżywcze rozwiązują też problemy z niedokrwistością, zmniejszają senność i pozytywnie wpływają na nasz nastrój  Ryby te zawierają także niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży W jaki sposób można jeść śledzie? Śledzie nadają się do spożycia pod wieloma różnymi odsłonami. Wypróbujcie nie tylko gotowe produkty z marketów, ale także spróbujcie przygotować rybę na własną modłę. Polecamy choćby takie warianty jak:...

Obniżony nastrój i depresja?  Nie tylko czekolada poprawia samopoczucie
Adobe Stock
Newsy
Obniżony nastrój i depresja? Samopoczucie poprawi nie tylko czekolada. Oto, co warto jeszcze jeść
Oto co jeść, żeby skutecznie poprawić nastrój, zmniejszyć odczuwanie stresu i poziom negatywnych emocji.

Słyszeliście o naturalnych antydepresantach? To produkty, które dobrze wpływają na nastrój, ponieważ zawierają składniki, które pomagają organizmowi w produkcji neuroprzekaźników, a w rezultacie w przewodzeniu impulsów nerwowych. Należy do nich między innymi gorzka czekolada. Co jeszcze znajduje się na tej liście? Dlaczego czekolada pomaga w walce ze stresem i przygnębieniem? Tajemnicą antystresowego działania czekolady, jest zawarty w niej magnez. To jeden z pierwiastków, które wpływają na zachowanie dobrego samopoczucia. Zapewnia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, działa kojąco na psychikę, a także pozwala uniknąć bezsenności. Czekolada podnosi też poziom serotoniny w mózgu, nazywanej hormonem szczęścia. Badania udowodniły, że czekolada o wysokiej zawartości kakao, zawiera fenyloetyloaminę, która stymuluje układ nerwowy, pobudza wydzielanie hormonów szczęścia (endorfin) oraz wzmacnia działanie dopaminy, która jest odpowiedzialna za odczuwanie przyjemności. Ważne jednak, aby możliwie była to jak najbardziej „czysta” czekolada. Najwięcej wartościowych składników odżywczych zawierają beztłuszczowe składniki ziarna kakaowego. Znajdują się w nich przeciwutleniacze, alkaloidy np. kofeina i takie składniki mineralne jak żelazo, magnez, sód i potas. Poznajcie 3 inne substancje poprawiające nastrój Nie tylko czekolada ma działanie antystresowe. Oto substancje, które także pomagają radzić sobie z obniżonym nastrojem i wracać do równowagi po stresującym dniu: Kwasy omega-3. Pozytywnie wpływają na produkcję dopaminy, serotoniny i endorfin. Regularne spożywanie produktów zawierających kwasy omega-3 pomaga obniżać poziom stresu, działa relaksująco i wpływa na ogólną poprawę samopoczucia....