konserwy czy są zdrowe
AdobeStock
Zdrowie

Jedzenie z puszki nie warte trzech groszy! Trucie na własne życzenie! Głównym winowajcą jest...

Jeżeli chętnie korzystasz w kuchni z konserw, to koniecznie przeczytaj ten artykuł! Możesz tym uratować własne zdrowie i swoich bliskich.

Każda gospodyni używa konserw. Przydają się do sałatek i obiadów, nie wymagają żadnego przygotowania, a zamknięte mogą bardzo długo stać na półce. Jednak zakonserwowana w puszce żywność nie jest taka zdrowa, jak nam się wydaje!

Trucizna z puszki

Puszki szkodzą – dosłownie. Metalowe opakowania zawierają toksyczną substancję bisfenol. Co ciekawe, nikt temu nie przeczy. Po prostu uważa się, że ilość bisfenolu zawartego w puszkach i przechodzącego do żywności nie jest trująca dla ludzi. Jednak niektórzy mają co do tego wątpliwości i prowadzi się badania które dowodzą, że związek ten wpływa na układ hormonalny ludzi. Może prowadzić do takich chorób jak otyłość, bezpłodność, a nawet powodować nowotwory. Szkodzi też kobietom w ciąży i dzieciom. Niektóre kraje wprowadzają nawet powoli zakazy stosowania bisfenolu w produkcji opakowań!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Groźne substancje konserwujące

Powyższe zdanie może trochę dziwić. W końcu czymże jest konserwa? Przecież to właśnie zakonserwowane jedzenie, dzięki czemu jest zdatne do spożycia nawet kilka lat po zamknięciu w puszce. Jednak konserwant konserwantowi nierówny! Koniecznie sprawdzajmy etykiety na opakowaniach. Unikajmy najtańszych produktów konserwowych, ponieważ zawierają one niebezpiecznie dla naszego zdrowia konserwanty. Mogą one wywoływać alergie pokarmowe, w tym astmę alergiczną u dzieci. Zwracajmy uwagę na podaną ilość soli, ponieważ ta w nadmiarze jest szkodliwa.

 

Źródło: hellozdrowie.pl

Żywność w puszkach
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie tych produktów może prowadzić do chorób serca i cukrzycy. Lepiej unikajcie takich opakowań
Żywność w puszkach stała się powszechna jeszcze w poprzednim wieku. Lepiej jednak ograniczać tego typu produkty.

Nie da się tego ukryć. W polskich sklepach coraz więcej jest przetworzonej żywności. A wszystko to zapakowane w przeróżne typy opakowań. W sprzedaży dostępna jest cała gama produktów zapakowanych w puszki. Pomidory, kukurydza, groszek, fasolka, a także konserwy mięsne i tak dalej, i tak dalej... Groźne puszki Konserwy w puszcze świetnie sprawdzały się jako wyżywienie żołnierzy walczących na przeróżnych frontach wielu wojen, ale w okresach pokoju lepiej ich raczej unikać. Dlaczego? Przecież przechowywanie jedzenia w puszkach pozwala na znaczne przedłużenie jego przydatności do spożycia... Mniej mówi się jednak o minusach tego rodzaju opakowań. Metalowe puszki zawierać mogą niebezpieczny dla zdrowia bisfenol A. Podejrzana substancja Ten organiczny związek chemiczny z grupy fenoli może być przyczyną niektórych chorób. Bisfenol A jest w stanie realnie zaburzać pracę niektórych hormonów. Bisfenol A, znany także jako BPA, znalazł się na czarnej liście rządu Stanów Zjednoczonych. Amerykańskie ministerstwo zdrowia postanowiło wykluczyć ze sprzedaży produkty, a raczej opakowania zawierające ten związek. Zapewne całkowita rezygnacja z jedzenia w puszkach, nie pozwoli na uniknięcie chorób serca, cukrzycy i otyłości. Jednak różne badania wskazują, że BPA rzeczywiście może mieć pewien wpływ na rozwój tych schorzeń u ludzi. Ostateczna decyzja należy więc do konsumentów. Lepiej mrozić Jeżeli wolicie dmuchać na zimne, zalecamy wybór innego rodzaju produktów. Najlepiej tych świeżych. Urozmaicona, świeża,  zdrowe odżywianie powinna być priorytetem. Czasem jednak jest o to bardzo trudno. Zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych, kiedy o sezonowych warzywach i owocach można jedynie pomarzyć. W takich wypadkach...

trująca żywność
AdobeStock
Newsy
Jedna z najgorszych rzeczy, jakie możecie kupić w sklepie. Może być toksyczna
Robiąc zakupy trzeba być naprawdę ostrożnym! Niektóre popularne produkty mogą zawierać substancje groźne dla zdrowia.

W dzisiejszych czasach na zakupach trzeba być naprawdę ostrożnym! Choć współcześnie producenci mają obowiązek informowania klientów o zawartości produktów i na opakowaniach można znaleźć spis wszystkich składników, to niestety nadal trzeba się mieć na baczności. Nie znajdziecie tam nic na temat np. szkodliwych substancji, które przechodzą z opakowania do jedzenia lub które mogą się znajdować w samym jedzeniu, a trafiły tam w trakcie produkcji. Problem ten dotyczy najczęściej ryb – zwłaszcza pakowanych w puszki! Trujące ryby w puszkach Kwestia toksycznych substancji w rybach pakowanych w puszki jest poruszana od dłuższego czasu. Najbardziej znany z wątpliwej jakości mięsa był łosoś, jednak teraz dołącza do niego także… tuńczyk! Przeczytajcie, dlaczego lepiej ograniczyć spożycie tuńczyka z puszki. Toksyczność – tuńczyki sprzedawane w sklepach zawierają duże ilości niebezpiecznych dla zdrowia substancji, takich jak na przykład rtęć! Wszystko przez działalność człowieka. Zakłady produkcyjne wypuszczają mnóstwo trujących odpadów do rzek, które stamtąd trafiają do mórz i oceanów. Zbiorniki wodne nie są w stanie szybko się oczyścić i ryby przyjmują dużą część tych zanieczyszczeń, które później można znaleźć w mięsie. Toksyny mogą być bardzo niebezpieczne dla kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych. Najlepiej kupować świeżego tuńczyka lub ostatecznie mrożonego, a unikać tego pakowanego w puszki. Niska jakość mięsa – kawałki tuńczyka, które trafiają do puszek to najniższej jakości mięso. Zwłaszcza jeżeli traficie na rozdrobnioną rybę możecie mieć pewność, że są to praktycznie odpady powstające przy obróbce tuńczyka. Za dużo cynku – choć cynk jest bardzo zdrowy, to niestety jego nadmiar bardzo...

Dlaczego ogórki są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute?
AdobeStock
Newsy
Dlaczego ogórki są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute?
Kupiliście ogórki i zauważyliście, że są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute i nie powinno się ich jeść? Co zrobić, żeby z ogórków zniknęła gorycz?

Sezon na ogórki w pełni. Jeżeli zasadziliście w swoim ogrodzie ogórki, na pewno zbieracie już powoli plony. Bez względu na to, czy uprawiacie własne ogórki, czy kupujecie je w warzywniaku, na pewno zauważyliście, że ogórki czasami są gorzkie. Co to oznacza? Czy można jeszcze je jeść? Dlaczego ogórki są gorzkie? Zastanawiacie się, dlaczego wasze ogórki są gorzkie? Warzywa te zawierają kukurbitacyny i to właśnie one odpowiadają za ich gorzki smak. Czym są kukurbitacyny? Kukurbitacyny to naturalne związki należące do steroidów, których zadaniem jest odstraszanie zwierząt. Nie wszystkie ogórki posiadają taką samą ilość kukurbitacynów, więc niektóre z nich są bardzo gorzkie, a inne prawie wcale. Najbardziej gorzką częścią ogórka jest jego ciemniejsza część, przy której jest łodyga i liście, ponieważ kukurbitacyny gromadzą się właśnie w tej części rośliny. Kukurbitacyna jest tym, co nadaje ogórkowi gorzki smak, a także jest jednym z najlepiej przebadanych związków roślinnych przez niego wytwarzanych. Ma on służyć jako mechanizm obronny przed roślinożercami, ale jednocześnie jest składnikiem odżywczym, który działa przeciwko stanom zapalnym, mikroorganizmom, a nawet guzom nowotworowym u ludzi – powiedziała trenerka odżywiania, Chloe Twist. Warunki uprawy Niezwykle istotne dla smaku ogórka są również warunki, w jakich jest on uprawiany. Jeśli jest on uprawiany prawidłowo, w ogórkach praktycznie wcale może nie być nieprzyjemnej goryczy. Gdy ogórki nie są odpowiednio często podlewane i panuje susza lub mamy do czynienia z dużymi wahaniami temperatur, wytwarzają się kukurbitacyny. Co zrobić, gdy ogórek jest gorzki? Jeśli ogórek jest gorzki, wystarczy odkroić gorzką część a resztę...

Plastikowe opakowania na żywność mogą powodować otyłość? Badania nie pozostawiają złudzeń
AdobeStock
Newsy
Plastikowe opakowania na żywność mogą przyczyniać się do otyłości? Badania nie pozostawiają złudzeń
Plastik stanowi poważne zagrożenie nie tylko dla naszego środowiska, ale także dla nas samych. Dlaczego warto ograniczyć jego użycie do minimum?

Produkty z tworzywa sztucznego to zmora obecnych czasów. Nie tylko powodują powstawanie ogromnej ilości odpadów, ale też zawierają różne groźne substancje chemiczne, które mogą mieć zgubny wpływ na nasze zdrowie. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Norweskiego Uniwersytetu Technologicznego (NTNU), plastikowe opakowania mogą przyczyniać się do odkładania się tłuszczu w ludzkim organizmie. Niemożliwe? Czytajcie dalej. Plastikowe opakowania na żywność mogą powodować otyłość? Jak wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Environmental Science&Technology", do produktów żywnościowych opakowanych w plastik przedostają się substancje chemiczne, które mogą się przyczyniać do rozwoju otyłości. Winę ponoszą tu dwie konkretne substancje: bisfenol A (BPA) oraz ftalany, które mogą prowadzić do zaburzeń metabolizmu w organizmie, co z kolei może się przyczyniać do otyłości. Zdaniem ekspertów, substancje te to jedynie niewielki procent tego, co możemy jeszcze znaleźć w plastikowych opakowaniach. Równie szkodliwe są bowiem takie substance jak bisfenol S (BPS) i bisfenol F (BPF). Groźne substancje w plastiku Bisfenol S (BPS) i bisfenol F (BPF) są chemikaliami stosowanymi w niektórych rodzajach tworzyw sztucznych, m.in. w wyściółce puszek aluminiowych do żywności i napojów. Chemikalia te były używane jako zamiennik bisfenolu A (BPA), dobrze znanej substancji chemicznej zaburzającej gospodarkę hormonalną, która szkodzi zdrowiu ludzkiemu poprzez ingerencję w hormony: - Wniosek jest taki, że każdy zwykły plastikowy produkt może zawierać mieszankę substancji, która może przyczyniać się do nadwagi lub bezpośrednio prowadzić do otyłości – powiedział dr Martin Wagner, profesor na wydziale biologii...