konserwy czy są zdrowe
AdobeStock
Zdrowie

Jedzenie z puszki nie warte trzech groszy! Trucie na własne życzenie! Głównym winowajcą jest...

Jeżeli chętnie korzystasz w kuchni z konserw, to koniecznie przeczytaj ten artykuł! Możesz tym uratować własne zdrowie i swoich bliskich.

Każda gospodyni używa konserw. Przydają się do sałatek i obiadów, nie wymagają żadnego przygotowania, a zamknięte mogą bardzo długo stać na półce. Jednak zakonserwowana w puszce żywność nie jest taka zdrowa, jak nam się wydaje!

Trucizna z puszki

Puszki szkodzą – dosłownie. Metalowe opakowania zawierają toksyczną substancję bisfenol. Co ciekawe, nikt temu nie przeczy. Po prostu uważa się, że ilość bisfenolu zawartego w puszkach i przechodzącego do żywności nie jest trująca dla ludzi. Jednak niektórzy mają co do tego wątpliwości i prowadzi się badania które dowodzą, że związek ten wpływa na układ hormonalny ludzi. Może prowadzić do takich chorób jak otyłość, bezpłodność, a nawet powodować nowotwory. Szkodzi też kobietom w ciąży i dzieciom. Niektóre kraje wprowadzają nawet powoli zakazy stosowania bisfenolu w produkcji opakowań!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Groźne substancje konserwujące

Powyższe zdanie może trochę dziwić. W końcu czymże jest konserwa? Przecież to właśnie zakonserwowane jedzenie, dzięki czemu jest zdatne do spożycia nawet kilka lat po zamknięciu w puszce. Jednak konserwant konserwantowi nierówny! Koniecznie sprawdzajmy etykiety na opakowaniach. Unikajmy najtańszych produktów konserwowych, ponieważ zawierają one niebezpiecznie dla naszego zdrowia konserwanty. Mogą one wywoływać alergie pokarmowe, w tym astmę alergiczną u dzieci. Zwracajmy uwagę na podaną ilość soli, ponieważ ta w nadmiarze jest szkodliwa.

 

Źródło: hellozdrowie.pl

Żywność w puszkach
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie tych produktów może prowadzić do chorób serca i cukrzycy. Lepiej unikajcie takich opakowań
Żywność w puszkach stała się powszechna jeszcze w poprzednim wieku. Lepiej jednak ograniczać tego typu produkty.

Nie da się tego ukryć. W polskich sklepach coraz więcej jest przetworzonej żywności. A wszystko to zapakowane w przeróżne typy opakowań. W sprzedaży dostępna jest cała gama produktów zapakowanych w puszki. Pomidory, kukurydza, groszek, fasolka, a także konserwy mięsne i tak dalej, i tak dalej... Groźne puszki Konserwy w puszcze świetnie sprawdzały się jako wyżywienie żołnierzy walczących na przeróżnych frontach wielu wojen, ale w okresach pokoju lepiej ich raczej unikać. Dlaczego? Przecież przechowywanie jedzenia w puszkach pozwala na znaczne przedłużenie jego przydatności do spożycia... Mniej mówi się jednak o minusach tego rodzaju opakowań. Metalowe puszki zawierać mogą niebezpieczny dla zdrowia bisfenol A. Podejrzana substancja Ten organiczny związek chemiczny z grupy fenoli może być przyczyną niektórych chorób. Bisfenol A jest w stanie realnie zaburzać pracę niektórych hormonów. Bisfenol A, znany także jako BPA, znalazł się na czarnej liście rządu Stanów Zjednoczonych. Amerykańskie ministerstwo zdrowia postanowiło wykluczyć ze sprzedaży produkty, a raczej opakowania zawierające ten związek. Zapewne całkowita rezygnacja z jedzenia w puszkach, nie pozwoli na uniknięcie chorób serca, cukrzycy i otyłości. Jednak różne badania wskazują, że BPA rzeczywiście może mieć pewien wpływ na rozwój tych schorzeń u ludzi. Ostateczna decyzja należy więc do konsumentów. Lepiej mrozić Jeżeli wolicie dmuchać na zimne, zalecamy wybór innego rodzaju produktów. Najlepiej tych świeżych. Urozmaicona, świeża,  zdrowe odżywianie powinna być priorytetem. Czasem jednak jest o to bardzo trudno. Zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych, kiedy o sezonowych warzywach i owocach można jedynie pomarzyć. W takich wypadkach...

trująca żywność
AdobeStock
Newsy
Jedna z najgorszych rzeczy, jakie możecie kupić w sklepie. Może być toksyczna
Robiąc zakupy trzeba być naprawdę ostrożnym! Niektóre popularne produkty mogą zawierać substancje groźne dla zdrowia.

W dzisiejszych czasach na zakupach trzeba być naprawdę ostrożnym! Choć współcześnie producenci mają obowiązek informowania klientów o zawartości produktów i na opakowaniach można znaleźć spis wszystkich składników, to niestety nadal trzeba się mieć na baczności. Nie znajdziecie tam nic na temat np. szkodliwych substancji, które przechodzą z opakowania do jedzenia lub które mogą się znajdować w samym jedzeniu, a trafiły tam w trakcie produkcji. Problem ten dotyczy najczęściej ryb – zwłaszcza pakowanych w puszki! Trujące ryby w puszkach Kwestia toksycznych substancji w rybach pakowanych w puszki jest poruszana od dłuższego czasu. Najbardziej znany z wątpliwej jakości mięsa był łosoś, jednak teraz dołącza do niego także… tuńczyk! Przeczytajcie, dlaczego lepiej ograniczyć spożycie tuńczyka z puszki. Toksyczność – tuńczyki sprzedawane w sklepach zawierają duże ilości niebezpiecznych dla zdrowia substancji, takich jak na przykład rtęć! Wszystko przez działalność człowieka. Zakłady produkcyjne wypuszczają mnóstwo trujących odpadów do rzek, które stamtąd trafiają do mórz i oceanów. Zbiorniki wodne nie są w stanie szybko się oczyścić i ryby przyjmują dużą część tych zanieczyszczeń, które później można znaleźć w mięsie. Toksyny mogą być bardzo niebezpieczne dla kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych. Najlepiej kupować świeżego tuńczyka lub ostatecznie mrożonego, a unikać tego pakowanego w puszki. Niska jakość mięsa – kawałki tuńczyka, które trafiają do puszek to najniższej jakości mięso. Zwłaszcza jeżeli traficie na rozdrobnioną rybę możecie mieć pewność, że są to praktycznie odpady powstające przy obróbce tuńczyka. Za dużo cynku – choć cynk jest bardzo zdrowy, to niestety jego nadmiar bardzo...

Dlaczego ogórki są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute?
AdobeStock
Newsy
Dlaczego ogórki są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute?
Kupiliście ogórki i zauważyliście, że są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute i nie powinno się ich jeść? Co zrobić, żeby z ogórków zniknęła gorycz?

Sezon na ogórki w pełni. Jeżeli zasadziliście w swoim ogrodzie ogórki, na pewno zbieracie już powoli plony. Bez względu na to, czy uprawiacie własne ogórki, czy kupujecie je w warzywniaku, na pewno zauważyliście, że ogórki czasami są gorzkie. Co to oznacza? Czy można jeszcze je jeść? Dlaczego ogórki są gorzkie? Zastanawiacie się, dlaczego wasze ogórki są gorzkie? Warzywa te zawierają kukurbitacyny i to właśnie one odpowiadają za ich gorzki smak. Czym są kukurbitacyny? Kukurbitacyny to naturalne związki należące do steroidów, których zadaniem jest odstraszanie zwierząt. Nie wszystkie ogórki posiadają taką samą ilość kukurbitacynów, więc niektóre z nich są bardzo gorzkie, a inne prawie wcale. Najbardziej gorzką częścią ogórka jest jego ciemniejsza część, przy której jest łodyga i liście, ponieważ kukurbitacyny gromadzą się właśnie w tej części rośliny. Kukurbitacyna jest tym, co nadaje ogórkowi gorzki smak, a także jest jednym z najlepiej przebadanych związków roślinnych przez niego wytwarzanych. Ma on służyć jako mechanizm obronny przed roślinożercami, ale jednocześnie jest składnikiem odżywczym, który działa przeciwko stanom zapalnym, mikroorganizmom, a nawet guzom nowotworowym u ludzi – powiedziała trenerka odżywiania, Chloe Twist. Warunki uprawy Niezwykle istotne dla smaku ogórka są również warunki, w jakich jest on uprawiany. Jeśli jest on uprawiany prawidłowo, w ogórkach praktycznie wcale może nie być nieprzyjemnej goryczy. Gdy ogórki nie są odpowiednio często podlewane i panuje susza lub mamy do czynienia z dużymi wahaniami temperatur, wytwarzają się kukurbitacyny. Co zrobić, gdy ogórek jest gorzki? Jeśli ogórek jest gorzki, wystarczy odkroić gorzką część a resztę...

Konserwa
Pexels/Micheile Henderson
Newsy
Jak otworzyć konserwę bez otwieracza? Nie róbcie tego nożem. Jest o wiele łatwiejszy sposób
Konserwy sprawdziły się nie tylko w dobie pandemii. Zazwyczaj domowe spiżarki uginają się pod ich ciężarem.

Konserwa ma długi termin przydatności i stosunkowo niską cenę. To niektóre z powodów, dla których Polacy sięgają po konserwy przy każdej, możliwej okazji.  Konserwy - jedzenie, które można zabrać w podróż Jeżeli lubicie podróżować wiecie, że dobór odpowiedniego jedzenia na drogę to wcale nie taka łatwa sprawa. Nie chodzi jedynie o sposób jego przewożenia. Większość jedzenia, przy zbyt długim czasie w podróży, może się zwyczajnie nie nadawać do jedzenia. Niektóre z kierunków, które możecie obrać za cel podróżowania, też wymagają odpowiedniego rodzaju żywności. Na pikniki czy pod namioty, gdzie jest ograniczony dostęp do prądu, przyda się kilka smacznych konserw. Nie popsuje ich temperatura i czas przechowywania.  Na rynku znajdziecie wiele produktów spożywczych zamkniętych w formie konserw. Do zamknięcia w puszkę nadają się ryby, różnego rodzaju mięso, jak i pasty, bakalie. Ulubiona konserwa w domowych zapasach, ucieszy nawet najbardziej wybrednego smakosza. Konserwa w puszce, słoiku lub pojemniku Potocznie konserwa to określenie produktu żywnościowego w puszce, słoju lub plastikowym pojemniku, charakteryzującego się wydłużonym okresem przydatności do spożycia. Trwałość produktów zapewnia proces sterylizacji oraz szczelność opakowania, chroniąca przed dostępem powietrza i zanieczyszczeń.  Do niektórych produktów dodawane są także chemiczne środki konserwujące, np. azotan sodu lub azotan potasu w przetworach mięsnych. Patrzcie na etykiety! Zawsze możecie też zdecydować się na konserwę domowej roboty. Zrobienie jej nie zajmie wam dużo czasu, a da pewność, że jecie produkt wiadomego pochodzenia. Konserwa rodem z PRL Produkty konserwowane w puszkach wprowadził francuski browarnik Nicolas Appert, zwycięzca...