Skuteczny i sprawdzony domowy syrop na męczący kaszel. Wyleczy was już po 2 dniach
Adobe Stock
Zdrowie

Skuteczny i sprawdzony domowy syrop na męczący kaszel. Wyleczy was już w 2 dni

Uporczywy i męczący kaszel to prawdziwa zmora nie tylko w czasie pandemii koronawirusa. Sprawdźcie jak sobie z nim radzić.

Najlepsze sposoby na kaszel to stare domowe metody naszych babć i dziadków. Nasi przodkowie radzili sobie w okresie uciążliwego braku wielu leków i byli w stanie zadbać o swoją odporność. Dlatego – nie wydawajcie fortuny na syropy, tabletki i inne lekarstwa. Zamiast leczyć, od razu warto postawić na zapobieganie chorobie.

Świetnym środkiem zapobiegawczym dla całej rodziny będzie skuteczny domowej roboty syrop. Wystarczą nam składniki, które mamy w domach. Niestety, tego typu mikstura z racji na występujący w niej ostry czosnek (nasz naturalny antybiotyk) może nie przypaść do gustu najmłodszym. Dla nich też jest jednak wyjście. Sprawdźcie sami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy syrop na kaszel:

Składniki:

  • Kilka ząbków czosnku
  • Sok ze świeżej cytryny
  • Miód
  • Opcjonalnie mleko (wersja dla dzieci i osób nie lubiących ostrego smaku czosnku)
Zobacz także
Ten syrop wzmacnia odporność, chroni wątrobę i pomaga ukoić ból gardła. Banalny przepis

Ten syrop wzmacnia odporność, chroni wątrobę i pomaga ukoić ból gardła. Banalny przepis

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis

Przygotowanie:

  1. Czosnek wyciskamy w wyciskarce, tak by puścił sok.
  2. Dodajemy do niego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i dwie łyżki miodu.
  3. Całość blendujemy na gładką, płynną masę.
  4. Syrop nabierze zdrowotnej mocy, jeżeli będziemy przechowywać go w zimnym miejscu przez kilka dni. 
  5. Dawkowanie: dla osiągnięcia odpowiednich efektów, dorośli powinni pić syrop dwa razy dziennie.
  6. Jeśli chcemy, by ostry syrop z czosnku piły także nasze dzieci – możemy rozpuścić nieco nasza miksturę w mleku o temperaturze pokojowej.

Źródło: wapteka.pl

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...

Syrop z czosnku to najtańszy i najskuteczniejszy antybiotyk. Zrobicie go z 3 produktów
AdobeStock
Newsy
Syrop z czosnku to najtańszy i najskuteczniejszy antybiotyk. Zrobicie go z 3 produktów
Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych infekcji. Dlatego w tym czasie warto sięgnąć po syrop z czosnku. Syrop ten jest nawet 10 razy silniejszy niż sama penicylina. Jak go przygotować?

Czosnek od wieków jest stosowany w leczeniu wielu problemów zdrowotnych. Znany jest nie tylko ze swojego charakterystycznego smaku, ale też z tego, że pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi oraz w poprawie krążenia. Czosnek jest również silnym antybiotykiem ze względu na zawartość allicyny. Właściwości przeciwwirusowe tego warzywa sprawiają, że jest ono także doskonałym sposobem na naturalne wzmocnienie układu odpornościowego. Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy w czosnku niektórzy badacze uważają, że może on pomóc w ochronie przed uszkodzeniem komórek i starzeniem się, co może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera i demencji. Czosnek jest przy okazji niskokaloryczny i bogaty w witaminy C i B6. Oprócz wszystkich tych wspaniałych korzyści, warzywo to ma właściwości antyseptyczne, które mogą pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju niechcianych grzybów i bakterii, które chronią nas przed nieprzyjemnymi infekcjami, takimi jak przeziębienie i grypa. Dlaczego warto przygotować syrop z czosnku? Syrop czosnkowy to świetny środek na chrypkę, ból gardła, przekrwienie i kaszel. Może łagodzić przekrwienie płuc, ponieważ może powodować rozluźnienie flegmy w płucach w wyniku działania wykrztuśnego. Może też być bardzo pomocny w przypadku zapalenia oskrzeli. Jak go przygotować? Przepis na syrop z czosnku Oto przepis na domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny. Składniki: 3 cytryny 2 główki/12-13 ząbków czosnku (polskiego - ten zwykle jest różowy) 1/2 szklanki miodu (1 szklanka = 250 ml; dobrej jakości) 1/2 szklanki wody (ciepłej, ale nie gorącej) Przygotowanie: Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Cytryny dobrze wymyjcie i wyciśnijcie z nich sok, który może zawierać pestki i...

Ten syrop ma tylko 2 składniki i całą listę leczniczych właściwościań. Działa jak antybiotyk
Adobe Stock
Newsy
Ten syrop ma tylko 3 składniki i całą listę leczniczych właściwości. Działa jak antybiotyk
Znacie tę miksturę z wykorzystaniem popularnej, ostrej rośliny, która w Polsce rośnie także dziko? Do syropu wykorzystajcie jej korzeń.

Ten domowej roboty syrop warto stosować podczas infekcji. Na kaszel, grypę czy inne choroby górnych dróg oddechowych. Główny składnik mikstury jest ostry, w syropie jest więc rozcieńczony wodą w proporcji, która pozwala zachować silne działanie, ale łagodzi smak. Chrzan – naturalny antybiotyk Ostry chrzan, który w naszym kraju można spotkać nawet przy drodze, jest naturalnym antybiotykiem o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Ma działanie rozgrzewające i odkażające, a także dużą zawartość witaminy C. Oto jego działanie na organizm: Podnosi odporność Niszczy wolne rodniki, ma działanie antyoksydacyjne Obniża zły cholesterol Wspomaga leczenie kaszlu, objawy grypy i chorób płuc Poprawia przemianę materii, wspiera odchudzanie Łagodzi bóle reumatyczne i te pochodzące ze strony kręgosłupa Są kraje, jak Francja, Szwajcaria czy Holandia, w których chrzan jest stosowany wyłącznie jako roślina lecznicza, a nie przyprawa jak u nas. Miód działa bakteriobójczo Duże znaczenie zdrowotne w miodzie mają enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych owadów. Zawarty w gotowym produkcie nadtlenek wodoru ma silne właściwości bakteriostatyczne. Wbrew pozorom, miód nie uczula i bardzo rzadko stwierdza się jego działanie alergizujące na organizm. Do tego miód: Działa przeciwbiegunkowo. Obniża ciśnienie tętnicze krwi Hamuje procesy miażdżycowe Pomaga leczyć schorzenia wątroby i dróg żółciowych Przyspiesza gojenie się ran Leczy wrzody żołądka Przepis na syrop na kaszel z chrzanu i miodu Składniki: 200 g korzenia świeżego chrzanu 200 g jasnego miodu (lipowego, akacjowego lub wielokwiatowego) 1 szklankę przegotowanej i wystudzonej wody Dla smaku i dodatkowej dawki...

Syrop z cebuli
Borzywoj/Adobe Stock
Newsy
Ten pyszny eliksir ma w sobie ogromną moc uzdrawiania. Najlepszy na zimowe infekcje
Jesień już minęła, ale infekcje nie dają za wygraną. Jak z nimi walczyć? Najlepiej domowymi sposobami i domowymi lekarstwami. Takim jak właśnie ten syrop!

Kiedy za oknem temperatura oscyluje wokół 0 st. C, nasze organizmy są narażone na wszelkiego rodzaju infekcje, wirusy i bakterie. Niskie i wysokie temperatury to trudniejsze warunki dla rozwoju groźnych drobnoustrojów. Infekcje „lubią” więc w miarę ciepłe, dzisiejsze zimy. Zadajmy sobie więc pytanie: czego infekcje nie lubią? Tutaj odpowiedź wcale nie będzie skomplikowana. Śmiertelnym wrogiem wszystkich mikrobów są naturalne antybiotyki, takie jak na przykład czosnek i inne produkty, mające właściwości bakteriobójcze. Należą do nich między innymi miód, imbir, sok z cytryny, a także cebula.  I to właśnie na niej dziś się skupimy. Żeby wzmocnić zdrowotne, antyinfekcyjne działanie cebuli, pomyślmy o przygotowaniu zdrowego syropu na jej bazie. Co da nam picie takiego eliksiru? Syrop z cebuli leczy katar, kaszel i inne objawy przeziębienia. Cebula to nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także działanie wykrztuśne. Syrop z cebuli pomoże także osobom cierpiącym na anemię. Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż można byłoby sobie wyobrazić. Potrzeba nam będzie tylko trochę cierpliwości – cebula wymaga odrobinę czasu, by puścić sok. Przepis na syrop z cebuli Składniki: 3-4 duże cebule Cukier – kilka łyżek Opcjonalnie – odrobina miodu Przygotowanie: Cebulę obieramy. Kroimy nasze cebule w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 6-8 godzin. W tym czasie cebula powinna puścić sok. Po tym czasie syrop jest gotowy. Jeżeli macie taką możliwość, możecie zmiksować cebulę z sokiem w blenderze. Można dodać do syropu odrobinę miodu. Syrop z cebuli należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce. W ten właśnie sposób uda nam się odczuć jego fantastyczne właściwości zdrowotne. Syrop przechowujmy w...