Grejpfrut
Adobe Stock
Zdrowie

Dlaczego warto pomyśleć dwa razy przed zjedzeniem grejpfruta? Skutki mogą być katastrofalne!

Bez tego cytrusa wielu Polaków nie wyobraża sobie swojej diety. Jednak grejpfrut, jedzony zbyt często i w nadmiarze, może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.
Weronika Kępa
listopad 11, 2020

Grejpfrut to dobrze wszystkim znany owoc cytrusowy o słodko-gorzkim smaku. W Polsce występuje przez cały rok. Niezależnie więc od tego czy jest lato czy zima, możesz bez problemu zobaczyć go na sklepowych półkach. Jego czerwone i soczyste wnętrze sprawia wrażenie całkowicie nieszkodliwego i zdrowego. Jednak pozory często mogą mylić i tak też jest w tym przypadku!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości

Jako owoc cytrusowy grejpfrut posiada wiele cennych właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie, a nawet naszą urodę. Zawarta w nim witamina C wzmacnia odporność, a pozostałe cenne substancje zmniejszają ryzyko zawału, udaru, miażdżycy, wspomagają regenerację wątroby oraz zapewniają odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Można więc pomyśleć, że grejpfrut to źródło zdrowia, które często powinno pojawiać się w naszej diecie. Nic bardziej mylnego!

Zagrożenie dla zdrowia

Bez względu na to czy jesz go na surowo, dodajesz do potraw, a może robisz z niego sok, uważaj! Grejpfrut wchodzi bowiem w interakcję i negatywnie wpływa na sposób działania różnorodnych leków. Jeśli więc zmagasz się z chorobą serca, nadciśnieniem, HIV lub AIDS pod żadnym pozorem nie jedz tego owocu!

Zawarta w grejpfrutach substancja zmniejsza również wchłanianie leków na różnego rodzaju bóle, bezsenność i alergię. Osłabia też działanie środków antykoncepcyjnych przyjmowanych w tabletkach. Jeśli więc nie planujesz w najbliższym czasie zostać mamą lepiej unikaj jedzenia grejpfrutów.

Idź do lekarza

Jeśli jednak bardzo lubisz te cytrusy, a przyjmujesz któreś z wymienionych leków, powinnaś skonsultować się z lekarzem lub innym specjalistą. Na pewno podpowie ci, jak postępować z tym cytrusem lub na co go zamienić.

Bezpieczną opcją może okazać się nie spożywanie grejpfrutów na 4 godziny przed przyjęciem wymaganej dawki leku i na 4 godziny po jego przyjęciu. Jednak ta metoda również nie daje stuprocentowej pewności, że zastosowane medykamenty zadziałają prawidłowo. Sama więc odpowiedz sobie na pytanie, czy warto ryzykować swoje zdrowie i życie na rzecz jednego przysmaku?

Teraz już wiesz, dlaczego jedzenie grejpfruta w wielu przypadkach może okazać się groźne dla naszego zdrowia. Najlepiej więc zamień go na inny smaczny owoc cytrusowy. Na przykład pomarańcze lub mandarynki, które również są źródłem rozmaitych witamin i wartości odżywczych.

Źródło: mashed.pl, zywienie.abczdrowie.p

Komentarze
mleko z czosnkiem na przeziębienie
Adobe Stock
Zdrowie Tak nasze babcie leczyły każde przeziębienie. Składniki na pewno macie w swojej kuchni
Nasze babcie były mistrzyniami w wynajdywaniu domowych sposobów leczenia przeziębień. Przyrządzane przez nie mikstury działały nie tylko przeciwwirusowo i bakteriobójczo, ale również wspomagały odporność.
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Nie od dziś wiadomo, że leczenie domowymi sposobami, oprócz tego, że jest zdrowsze niż chemia zawarta w lekach, to na dodatek często bardziej skuteczne. Choć trudno sobie to wyobrazić, przed laty dostęp do medykamentów był bardziej utrudniony niż dostęp do żywności wydzielanej na kartki. Stąd, autorkami wielu stawiających na nogi mikstur, w tym mleka z czosnkiem i miodem, są oczywiście nasze babcie! Lecznicze mleko Wielu nie ma pojęcia jak cennym produktem jest mleko odzwierzęce. Przede wszystkim napój ten pozytywnie wpływa na rozwój, wzrost i kości. Nie bez powodu mówi się przecież „pij mleko, będziesz wielki”. Jednak produkt ten oferuje o wiele więcej. Wykazuje również właściwości zdrowotne pomocne przy zwalczaniu różnego rodzaju infekcji. Przeciwbakteryjny czosnek Czosnek od wieków uchodzi za roślinę o silnym działaniu przeciwgrzybicznym, przeciwpasożytniczym, ale również przeciwbakteryjnym. Zawarte w nim żelazo, magnez, witaminy B i C, potas, chrom, flawonoidy, a przede wszystkim allicyna, wykazują silne działanie przeciwwirusowe. Jego spożywanie może bowiem pomóc w walce z grypą, a także rotawirusami najczęściej dotykającymi dzieci i niemowlęta. Ponadto, czosnek hamuje proces starzenia, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Cenny miód Kto, by się spodziewał, że miód oprócz słodyczy zapewnia również zdrowie! Może niektórym trudno w to uwierzyć, w końcu mówi się, że „gorzki lek najlepiej leczy”. W tym przypadku ta reguła nie znajduje potwierdzenia. Dzięki wielu cennym składnikom bioaktywnym miód wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Połączenie wszystkich trzech składników stworzy miksturę, która znakomicie poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Bez względu na to, czy...

Przeczytaj
woda z cytryną
Adobe Stock
Zdrowie Działa niczym tarcza na cały organizm. Wystarczy odrobina dziennie, by poczuć różnicę
Choć picie szklanki ciepłej wody z cytryną zaraz po przebudzeniu to metoda stara, jak świat, wciąż wielu o niej zapomina. To błąd. Koniecznie wyrób w sobie ten nawyk. Cytryna działa na nasz organizm niczym tarcza!
Weronika Kępa
listopad 26, 2020

Ten niepozorny owoc, na co dzień dodawany głównie do herbaty, potrafi zdziałać cuda. Zawarte w nim wartości odżywcze są bowiem niebywale cenne dla naszego organizmu. Wbrew powszechnemu myśleniu, cytryna to nie tylko źródło witaminy C, ale również między innymi błonnika, wapnia, żelaza, potasu oraz witaminy B6. Nie bez powodu jest więc nazywana jednym z najzdrowszych produktów dostępnych na rynku. Cytryna wspomaga pracę układu pokarmowego Regularne picie soku z cytryny korzystnie wpływa przede wszystkim na pracę układu pokarmowego. Eliminuje zgagę, nudności i wszelkie problemy trawienne. Szklanka ciepłej wody z cytryną i miodem to również idealny sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów - owoc ten wspaniale przyspiesza oczyszczanie organizmu. Na tym jednak nie koniec! Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka Cytrynę poleca się również osobom chorym na nadciśnienie . Zawarty w niej potas może bowiem pomóc w utrzymaniu ciśnienia w granicach normy. Eksperci twierdzą także, że zawarta w cytrynie witamina C i limonen, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc, piersi, wątroby, a nawet żołądka. Wzmacnia odporność Cytryna to również niezawodny sposób na wzmocnienie odporności. Picie jej soku zaleca się więc jesienią i zimą, kiedy nasz organizm szczególnie narażony jest na różne infekcje. Jeśli jednak na profilaktykę jest już za późno i leżysz chora w łóżku, spróbuj wyleczyć się cytryną. Zawarte w niej wartości odżywcze szybko postawią cię na nogi. Wbrew powszechnemu myśleniu cytryna, mimo że jest kwaśna, nie zakwasza organizmu. Przeciwnie. Jest produktem alkalizującym, który pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową. Woda z cytryną to podstawa codziennej diety wielu gwiazd. Napój stał się...

Przeczytaj
Masa makowa
Gotujmy.pl/migota28
Newsy Jak zrobić najlepszą masę makową? 4 proste składniki, dzięki którym będzie idealna
Masa makowa przyda się do kutii, ale i świątecznego makowca. Nie jest trudna do zrobienia, jednak jak w każdym dobrym przepisie, liczą się proporcje.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

Masa makowa posiada prawdziwie świąteczną symbolikę. Właściwie trudno wyobrazić sobie bez niej Boże Narodzenie. Jest pyszna, zdrowa i do jej zrobienia potrzebujecie tylko czterech składników. Mak zawiera wiele ważnych właściwości odżywczych Pierwszym, kluczowym składnikiem masy makowej jest mak. Właściwości narkotyzujące ma wysuszony mleczny sok z makówki, czyli opium – substancja, której najważniejszym składnikiem psychoaktywnym jest morfina. Opium stosuje się w produkcji leków uspokajających i przeciwbólowych. Jedząc mak odkryjecie z pewnością jego właściwości nasenne. W medycynie ludowej również kwiaty maku polnego wykorzystywane są do sporządzania naparu ułatwiającego zasypianie. Podobny napar traktuje się też jako remedium na biegunkę. Mleko jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania Drugi składnik masy makowej - mleko, jest nam równie potrzebny. To bogate źródło białka, elementu budulcowego organizmu ludzkiego, ale również lipidów, które są niezwykle ważne dla skóry. Mleko to także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i wapń, witaminy A, B12, fosfor, magnez oraz potas. Miód rozgrzewa, miód leczy Właściwości miodu są znane nawet naszym przodkom. Często był dodawany do zimowych naparów, które miały właściwości rozgrzewające i podnosiły odporność. Nawet dziś możecie taki sporządzić! Ponadto, miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan czy biotyna. Owoce suszone na słońcu Bakalie to nic innego jak owoce, z których usunięto nadmiar wody. Mają długą tradycję stosowania, słodki smak i zazwyczaj długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne. Na Wigilię...

Przeczytaj
Domowe przetwory na zimę
Pixabay/Cara Shelton
Triki kulinarne Robicie już domowe przetwory? Lepiej uważajcie. Przez jeden okropny błąd, może się w nich czaić okropna trucizna
W domowych przetworach znajdziemy moc smaku i naturalnych składników. Czy tylko to?
Aleksandra Jaworska
listopad 10, 2020

Rzadko kiedy martwimy się o efekt przygotowywania domowych przetworów. Zazwyczaj to proste, kilkuskładnikowe mikstury, które pomogą z przeziębieniem, jak również ozdobią okolicznościowy tort. Czy w trakcie ich przygotowań pomijamy coś ważnego? Śmiertelna trucizna Trudno szukać w przetworach śmiertelnego zagrożenia, o ile nie wie się o sekretach zaklętych w sposobie ich przygotowywania. Clostridium botulinum to bakteria, która jest odpowiedzialna za zatrucie tzw. jadem kiełbasianym.  Tego rodzaju zatrucie zagraża w bezpośredni sposób naszemu życiu. Sam jad kiełbasiany kojarzy się zazwyczaj z trucizną, jaką znajdziemy w przetworach mięsnych. m.in. w konserwach. Jak się jednak okazuje, przetwory z warzyw i owoców nie ulegają wyjątkowi od tej reguły.  Polskie statystyki podają całkowicie druzgocące liczby. Zatrucie toksyną botulinową to nawet 20 - 30 przypadków rocznie. Weźmy pod uwagę, że w podanych statystykach ujęte są jedynie oficjalne dane. Realna liczba zatrutych przypadków może więc odbiegać od tych danych. Wśród wszystkich przypadków, bez najmniejszego trudu, znajdziemy przypadki śmiertelne. Jesień to paradoksalnie najlepszy czas na zatrucia. Właśnie wtedy znacznie chętniej sięgamy po domowe przetwory i konserwy. - Nazwa jad kiełbasiany może wprowadzać w błąd, gdyż sugeruje, że przyczyną groźnego, czasem śmiertelnego zatrucia są wyłącznie wędliny i mięso, podczas gdy do zatruć dochodzić może również w wyniku spożycia konserwowanych warzyw, ryb, a nawet grzybów i owoców – podaje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH). Bez konserwantów Konserwanty wybieramy znacznie rzadziej niż jeszcze kilka lat temu. Nie oznacza to jednak, że sięgając po domowe przetwory mamy gwarancję jakości w...

Przeczytaj