Grejpfrut to dobrze wszystkim znany owoc cytrusowy o słodko-gorzkim smaku. W Polsce występuje przez cały rok. Niezależnie więc od tego czy jest lato czy zima, możesz bez problemu zobaczyć go na sklepowych półkach. Jego czerwone i soczyste wnętrze sprawia wrażenie całkowicie nieszkodliwego i zdrowego. Jednak pozory często mogą mylić i tak też jest w tym przypadku!

Cenne właściwości

Jako owoc cytrusowy grejpfrut posiada wiele cennych właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie, a nawet naszą urodę. Zawarta w nim witamina C wzmacnia odporność, a pozostałe cenne substancje zmniejszają ryzyko zawału, udaru, miażdżycy, wspomagają regenerację wątroby oraz zapewniają odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Można więc pomyśleć, że grejpfrut to źródło zdrowia, które często powinno pojawiać się w naszej diecie. Nic bardziej mylnego!

Zagrożenie dla zdrowia

Bez względu na to czy jesz go na surowo, dodajesz do potraw, a może robisz z niego sok, uważaj! Grejpfrut wchodzi bowiem w interakcję i negatywnie wpływa na sposób działania różnorodnych leków. Jeśli więc zmagasz się z chorobą serca, nadciśnieniem, HIV lub AIDS pod żadnym pozorem nie jedz tego owocu!

Zawarta w grejpfrutach substancja zmniejsza również wchłanianie leków na różnego rodzaju bóle, bezsenność i alergię. Osłabia też działanie środków antykoncepcyjnych przyjmowanych w tabletkach. Jeśli więc nie planujesz w najbliższym czasie zostać mamą lepiej unikaj jedzenia grejpfrutów.

Zobacz także:

Idź do lekarza

Jeśli jednak bardzo lubisz te cytrusy, a przyjmujesz któreś z wymienionych leków, powinnaś skonsultować się z lekarzem lub innym specjalistą. Na pewno podpowie ci, jak postępować z tym cytrusem lub na co go zamienić.

Bezpieczną opcją może okazać się nie spożywanie grejpfrutów na 4 godziny przed przyjęciem wymaganej dawki leku i na 4 godziny po jego przyjęciu. Jednak ta metoda również nie daje stuprocentowej pewności, że zastosowane medykamenty zadziałają prawidłowo. Sama więc odpowiedz sobie na pytanie, czy warto ryzykować swoje zdrowie i życie na rzecz jednego przysmaku?

Teraz już wiesz, dlaczego jedzenie grejpfruta w wielu przypadkach może okazać się groźne dla naszego zdrowia. Najlepiej więc zamień go na inny smaczny owoc cytrusowy. Na przykład pomarańcze lub mandarynki, które również są źródłem rozmaitych witamin i wartości odżywczych.

Źródło: mashed.pl, zywienie.abczdrowie.p