Właściwości gorącej czekolady
Pixabay
Zdrowie

Dlaczego warto pić gorącą czekoladę? Zdębiejesz, gdy poznasz korzyści!

Gorąca czekolada, to zaraz obok rozgrzewającej herbaty z pomarańczą i goździkami, jeden z najpopularniejszych zimowych napojów, szczególnie uwielbiany przez dzieci. Oprócz nieziemskiego smaku ma też wiele innych korzyści!

Większość Polaków traktuje ją tylko jako wysokokaloryczną słodycz. Tymczasem okazuje się, że czekolada może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie!

Każda tabliczka czekolady, szczególnie tej gorzkiej, jest bogata w przeciwutleniacze, które między innymi minimalizują ryzyko zachorowania na serce, a nawet raka. Podobnie jest w przypadku filiżanki gorącej czekolady, której lecznicze właściwości są zaskakujące!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dla lepszej pracy mózgu

Badania dowodzą, że gorąca czekolada pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Dzięki niej zwiększa się bowiem przepływ krwi oraz tlenu, co sprawia, że lepiej i sprawniej myślimy.

Dla lepszego nastroju

Nie od dziś wiadomo, że czekolada, w tym gorąca, to niezastąpiony poprawiacz nastroju! Osoby, które piją ją regularnie są mniej podatne na depresje, stres, a nawet lęk. Ten niewinnie wyglądający napój stymuluje bowiem wydzielanie endorfin.

Dla zdrowych tętnic

Gorąca czekolada zawiera tak zwane flawonoidy spełniające funkcję przeciwutleniaczy. Te zmniejszają ryzyko zachorowania na serce poprzez obniżenie ciśnienia krwi.

Dla smukłej sylwetki

Co zaskakujące, dobrze przygotowana gorzka czekolada na gorąco może pomóc nawet w zrzuceniu wagi! Miazga kakaowa i tłuszcz to przecież produkty, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej.

Gorzką czekoladę możesz przygotowywać na wiele sposobów, na przykład z chili, imbirem i cynamonem, a nawet winem. Jeśli lubisz możesz ją posłodzić. Jednak wtedy musisz pamiętać, by pić ją z umiarem. Nie przekraczaj dwóch filiżanek dziennie!

Źródło: womanitely.com

Lidl rozdaje za darmo słodycze. Promocja trwa tylko jeden dzień
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Lidl rozdaje za darmo słodycze. Promocja trwa tylko jeden dzień
Tylko dziś w Lidlu możecie dostać za darmo słodycze. Co trzeba zrobić, żeby je otrzymać? Poznajcie szczegóły promocji!

Wczoraj, 23 września obchodziliśmy pierwszy dzień kalendarzowej jesieni . Z tej okazji Lidl przygotował dla swoich klientów świetną promocję na czekoladę . Nic nie potrafi tak umilić długich, jesiennych wieczorów, jak tabliczka czekolady. Jeśli wybierzecie się dziś do Lidla aż dwie takie czekolady możecie otrzymać za darmo. Co trzeba zrobić, żeby skorzystać z promocji? Lidl rozdaje za darmo czekolady Już dziś w Lidlu rusza świetna promocja na czekoladę. Warto z niej skorzystać, ponieważ do odebrania są aż dwie tabliczki pysznej czekolady. Promocja 2+2 polega na kupieniu dwóch czekolad i odebraniu w zamian dwóch kolejnych czekolad za darmo. Chodzi o czekoladę marki Fin Carré (tylko ta czekolada jest w promocji). Jeśli podejdziecie do kasy z czterema tabliczkami tej czekolady, dwie z nich otrzymacie zupełnie za darmo. Jeśli chcecie odebrać czekoladę Fin Carré za darmo, musicie wcześniej aktywować odpowiedni kupon w aplikacji Lidl Plus. Które czekolady zostały objęte promocją? Do wyboru macie: czekoladę białą z całymi orzechami laskowymi czekoladę deserową z całymi orzechami laskowymi czekoladę mleczną z całymi orzechami laskowymi czekoladę mleczną z bakaliami czekoladę mleczną z migdałami oraz czekoladę Crusti Choc z chrupkim wnętrzem Spieszcie się, bo promocja trwa do wyczerpania zapasów. Dlaczego warto jeść czekoladę? Jedzenie czekolady – oczywiście poza wspaniałym smakiem – niesie wiele korzyści zdrowotnych. Należy jednak pamiętać, aby spożywać ją z umiarem. Najwięcej wartości ma oczywiście ciemna, gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao i to właśnie jej szukajcie w sklepie. Wysokiej jakości ciemna czekolada jest bogata w błonnik, żelazo, magnez, miedź, mangan i kilka innych minerałów. Ciemna czekolada...

zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy
Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl  

nadciśnienie dieta
AdobeStock
Newsy
Macie problemy z ciśnieniem? Oto, co powinniście wtedy zjeść. Zmniejszycie ryzyko udaru
Leczenie ciśnienia odbywa się farmakologiczne oraz poprzez zmianę diety. Sprawdźcie, co należy wtedy jeść.

W wielu przypadkach problemy z nadciśnieniem pojawiają się z wiekiem – około 50. roku życia. To najwyższy czas na to, by zadbać o swój organizm i przeciwdziałać rozwojowi choroby! Dzięki temu długo będziecie cieszyli się dobrym zdrowiem i życiem bez uciążliwych dolegliwości. Jest to bardzo ważne szczególnie w przypadku nadciśnienia, które nieleczone może prowadzić do wylewu krwi do mózgu i w efekcie głębokiego paraliżu lub śmierci. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w diecie osób chorujących na nadciśnienie! Jakie są przyczyny nadciśnienia? Nadciśnienie najczęściej dzieli się na pierwotne i wtórne. Pierwotne nadciśnienie pojawia się zwykle samoistnie na skutek czynników genetycznych lub środowiskowych. Z kolei nadciśnienie wtórne jest efektem innych chorób toczących organizm. Zalicza się do nich m.in. przewlekłe choroby nerek, zespół Cushinga, zespół Conna, a także obturacyjny bezdech senny. Co wpływa na nadciśnienie? Zdecydowanie na rozwój nadciśnienia tętniczego mają czynniki środowiskowe, czyli najczęściej niezdrowy tryb życia . Wśród tych czynników wymienia się: Nadwagę Otyłość Brak ruchu Palenie papierosów Picie dużych ilości alkoholu Spożywanie nadmiernych ilości soli Również osoby, które mają w najbliższej rodzinie przypadki rozpoznanego nadciśnienia powinny być szczególnie czujne, ponieważ prawdopodobnie odziedziczyły skłonności do zachorowania na tę chorobę. Co jeść przy nadciśnieniu? Na szczęście nadciśnienie można regulować odpowiednią dietą. Jeżeli choroba nie jest jeszcze zaawansowana, to można ją łagodzić bez stosowania leczenia farmakologicznego. Ważna jest wówczas zmiana trybu życia oraz nawyków żywieniowych. Sprawdźcie, co warto jeść...

Przytyłyście w czasie menopauzy? Neurobiolodzy zaskakują: jedźcie z rana mleczną czekoladę, żeby schudnąć
Adobe Stock
Newsy
Przytyłyście w czasie menopauzy? Neurobiolodzy: jedźcie z rana mleczną czekoladę, żeby schudnąć
Kto by się spodziewał, jakie skutki może przynieść codzienne jedzenie czekolady z samego rana!

Przekwitanie, czyli menopauza to etap w życiu kobiety, który zaczyna się w momencie przejścia z tak zwanego wieku rozrodczego do fazy starzenia się organizmu. Dla wielu pań zmiany wewnątrz organizmu skutkują dodatkowo efektem w postaci znacznego przybrania na masie . Ostatnie badania wykazały, że panie po 50-tce, mają jedną, nieoczekiwaną sojuszniczkę w walce z otyłością w czasie przekwitania. Chodzi o czekoladę mleczną… Co daje jedzenie czekolady w okresie menopauzy? Choć na pozór ta informacja może wydawać się głupim żartem, badanie przeprowadzone przez zespół neurobiologów z USA i Hiszpanii przyniosło doprawdy niezwykłe rezultaty. Okazuje się bowiem, że posądzana zwykle o bycie tuczącą czekolada pozwala zbijać kilogramy w czasie menopauzy. Pozytywny skutek przynieść ma konkretnie jedzenie jej niewielkich ilości z rana przez kobiety w okresie przekwitania. Naukowy eksperyment przeprowadzony na grupie kobiet jasno wykazał, że czekolada mleczna może pomóc: W zmniejszeniu obwodu w talii W obniżeniu poziomu glukozy we krwi W obniżeniu poziomu hormonu stresu, czyli kortyzolu A także w poprawie procesów spalania tłuszczu Jak to możliwe? Dlaczego czekolada może wpłynąć na zahamowanie wzrostu masy w czasie menopauzy? Źródło nietypowego działania czekolady tkwi w wysokiej jakości flawonolach w niej zawartych, czyli związkach organicznych zawartych w składzie czekolady. Badanie wykazało, że u żadnej z badanych grup nie stwierdzono przybrania na wadze mimo zwiększenia przyjmowanych kalorii dziennie. Co ciekawe, najlepsze skutki przyniosło jedzenie kilku kostek czekolady z rana. To właśnie spośród tej grupy badanych odnotowano najkorzystniejsze efekty eksperymentu. Z kolei panie, które jadły czekoladę pod wieczór, nie odniosły w przeważającej...