Właściwości gorącej czekolady
Pixabay
Zdrowie

Dlaczego warto pić gorącą czekoladę? Zdębiejesz, gdy poznasz korzyści!

Gorąca czekolada, to zaraz obok rozgrzewającej herbaty z pomarańczą i goździkami, jeden z najpopularniejszych zimowych napojów, szczególnie uwielbiany przez dzieci. Oprócz nieziemskiego smaku ma też wiele innych korzyści!

Większość Polaków traktuje ją tylko jako wysokokaloryczną słodycz. Tymczasem okazuje się, że czekolada może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie!

Każda tabliczka czekolady, szczególnie tej gorzkiej, jest bogata w przeciwutleniacze, które między innymi minimalizują ryzyko zachorowania na serce, a nawet raka. Podobnie jest w przypadku filiżanki gorącej czekolady, której lecznicze właściwości są zaskakujące!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dla lepszej pracy mózgu

Badania dowodzą, że gorąca czekolada pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Dzięki niej zwiększa się bowiem przepływ krwi oraz tlenu, co sprawia, że lepiej i sprawniej myślimy.

Dla lepszego nastroju

Nie od dziś wiadomo, że czekolada, w tym gorąca, to niezastąpiony poprawiacz nastroju! Osoby, które piją ją regularnie są mniej podatne na depresje, stres, a nawet lęk. Ten niewinnie wyglądający napój stymuluje bowiem wydzielanie endorfin.

Dla zdrowych tętnic

Gorąca czekolada zawiera tak zwane flawonoidy spełniające funkcję przeciwutleniaczy. Te zmniejszają ryzyko zachorowania na serce poprzez obniżenie ciśnienia krwi.

Dla smukłej sylwetki

Co zaskakujące, dobrze przygotowana gorzka czekolada na gorąco może pomóc nawet w zrzuceniu wagi! Miazga kakaowa i tłuszcz to przecież produkty, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej.

Gorzką czekoladę możesz przygotowywać na wiele sposobów, na przykład z chili, imbirem i cynamonem, a nawet winem. Jeśli lubisz możesz ją posłodzić. Jednak wtedy musisz pamiętać, by pić ją z umiarem. Nie przekraczaj dwóch filiżanek dziennie!

Źródło: womanitely.com

Naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia. Zacznijcie jeść te produkty
Flickr
Newsy
Oto naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia. Zacznijcie jeść te produkty
Cierpicie na nadciśnienie? Poniższe produkty pomogą wam wzmocnić organizm i zmniejszyć objawy choroby.

Coraz więcej osób w Polsce choruje na nadciśnienie – już co trzecia osoba w naszym kraju cierpi na problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem! Z kolei na świecie nadciśnienie to jeden z najczęstszych powodów zgonów. Dlatego bardzo ważne jest, by regularnie się badać i dbać o swoje zdrowie. Sprawdźcie, jak w naturalny sposób można obniżyć ciśnienie krwi. Produkty, które obniżą ciśnienie krwi Można obniżyć ciśnienie krwi poprzez włączenie do swojej diety odpowiednich produktów: Gorzka czekolada – jest bogata w flawonole, dzięki którym nie dochodzi do skurczów naczyń krwionośnych. Należy jeść codziennie od 1 do 3 kostek gorzkiej czekolady, która zawiera co najmniej 70% kakao. Koniecznie musi to być czekolada gorzka, ponieważ tylko w takiej znajduje się odpowiednia ilość kakao – czekolada mleczna nie da niestety takiego samego efektu. Produkty bogate w potas – ten składnik znany jest z tego, że obniża ciśnienie. Znaleźć go możecie m.in. w pomarańczach, pomidorach , brokułach, ziemniakach, bananach, suszonych śliwkach i rodzynkach oraz w groszku. Morskie ryby – ryby takie, jak makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, śledzie i halibut są bogate w kwasy omega-3. Rozrzedzają one krew i obniżają ciśnienie. Herbaty ziołowe – codziennie picie naparu z dziurawca, lipy, głogu oraz hibiskusa może znacznie poprawić stan zdrowia osób cierpiących na nadciśnienie. Należy pić codziennie około 2 filiżanki ziołowych naparów. Jak naturalnie obniżyć ciśnienie krwi? Poza wprowadzeniem zmian w diecie, trzeba też zmienić nieco swój styl życia na bardziej zdrowy, by naturalnie zapobiegać nadciśnieniu. Starajcie się nie przepracowywać, ponieważ codzienny, silny stres może aż o 15% zwiększyć ryzyko zachorowania na nadciśnienie. Dobrze też jest zrezygnować z takich używek jak alkohol i papierosy, ponieważ znacznie...

Lidl rozdaje za darmo słodycze. Promocja trwa tylko jeden dzień
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Lidl rozdaje za darmo słodycze. Promocja trwa tylko jeden dzień
Tylko dziś w Lidlu możecie dostać za darmo słodycze. Co trzeba zrobić, żeby je otrzymać? Poznajcie szczegóły promocji!

Wczoraj, 23 września obchodziliśmy pierwszy dzień kalendarzowej jesieni . Z tej okazji Lidl przygotował dla swoich klientów świetną promocję na czekoladę . Nic nie potrafi tak umilić długich, jesiennych wieczorów, jak tabliczka czekolady. Jeśli wybierzecie się dziś do Lidla aż dwie takie czekolady możecie otrzymać za darmo. Co trzeba zrobić, żeby skorzystać z promocji? Lidl rozdaje za darmo czekolady Już dziś w Lidlu rusza świetna promocja na czekoladę. Warto z niej skorzystać, ponieważ do odebrania są aż dwie tabliczki pysznej czekolady. Promocja 2+2 polega na kupieniu dwóch czekolad i odebraniu w zamian dwóch kolejnych czekolad za darmo. Chodzi o czekoladę marki Fin Carré (tylko ta czekolada jest w promocji). Jeśli podejdziecie do kasy z czterema tabliczkami tej czekolady, dwie z nich otrzymacie zupełnie za darmo. Jeśli chcecie odebrać czekoladę Fin Carré za darmo, musicie wcześniej aktywować odpowiedni kupon w aplikacji Lidl Plus. Które czekolady zostały objęte promocją? Do wyboru macie: czekoladę białą z całymi orzechami laskowymi czekoladę deserową z całymi orzechami laskowymi czekoladę mleczną z całymi orzechami laskowymi czekoladę mleczną z bakaliami czekoladę mleczną z migdałami oraz czekoladę Crusti Choc z chrupkim wnętrzem Spieszcie się, bo promocja trwa do wyczerpania zapasów. Dlaczego warto jeść czekoladę? Jedzenie czekolady – oczywiście poza wspaniałym smakiem – niesie wiele korzyści zdrowotnych. Należy jednak pamiętać, aby spożywać ją z umiarem. Najwięcej wartości ma oczywiście ciemna, gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao i to właśnie jej szukajcie w sklepie. Wysokiej jakości ciemna czekolada jest bogata w błonnik, żelazo, magnez, miedź, mangan i kilka innych minerałów. Ciemna czekolada...

Niezwykłe zastosowanie ciemnej czekolady. Pomoże rozwiązać pewien częsty problem skórny
Adobe Stock
Newsy
Niezwykłe zastosowanie ciemnej czekolady. Pomoże rozwiązać pewien częsty problem skórny
Ciemna czekolada jest pełna składników odżywczych, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Pomoże też zachować piękną cerę.

Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach ciemnej czekolady? Czekolada ta jest wytwarzana z nasion drzewa kakaowego i jest jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy. Dobrej jakości, prawdziwa gorzka czekolada jest bogata w błonnik, żelazo, magnez, miedź, mangan i kilka innych minerałów. Dlaczego warto ją jeść?  Właściwości zdrowotne ciemnej czekolady Czy czekolada może nieść korzyści dla naszego zdrowia? Tak, ale pod warunkiem, że jest to prawdziwa, gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao (co najmniej 70%). Czy wiecie, że: Związki bioaktywne zawarte w kakao mogą poprawiać przepływ krwi w tętnicach i powodować spadek ciśnienia krwi. Ciemna czekolada zmniejsza też podatność LDL na uszkodzenia oksydacyjne, jednocześnie zwiększając HDL i poprawiając wrażliwość na insulinę. Regularne jedzenie gorzkiej czekolady powoduje zmniejszenie ryzyka chorób serca. Flawanole obecne w kakao mogą poprawić przepływ krwi do skóry i chronić ją przed uszkodzeniami słonecznymi. Gorzka czekolada może poprawić funkcjonowanie mózgu poprzez zwiększenie przepływu krwi. Produkt ten zawiera również stymulanty, takie jak kofeina i teobromina. To nie wszystko, co może nam zaoferować ciemna czekolada. Czy wiecie, że może również poprawić wygląd waszej skóry?  Ciemna czekolada pomoże upiększyć skórę Marzy wam się promienna skóra bez wizyty u kosmetyczki? Skorzystajcie z naturalnej metody, jaką jest przygotowanie maseczki na bazie ciemnej czekolady. Ciemna czekolada oferuje wiele korzyści dla skóry, ponieważ jest bogata w przeciwutleniacze i pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami. To nie wszystko, ponieważ czekoladowa maseczka na twarz może również usunąć martwe komórki naskórka i...

Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? Te 3 produkty dają poczucie szczęścia
Adobe Stock
Newsy
Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? Te 3 produkty dają poczucie szczęścia
Zróbcie listę produktów, które przy najbliższej wizycie w sklepie włożycie do koszyka. Do dzięki nim nawet w trudnych chwilach nie opuści was humor i optymizm.

Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? W pierwszym odruchu w takich sytuacjach sięgamy po produkty, które tylko pozornie wpływają na poprawę nastroju. To słodycze, wysokokaloryczne, pełne tłuszczy utwardzanych fast foody, czy przekąski pełne ulepszaczy. W rezultacie zamiast poprawy humoru potrawy te podnoszą nam cukier we krwi, powodują ospałość i uczucie zmęczenia, a czasem nawet wywołują niestrawność. Nie ma więc mowy o poprawie nastroju. Zamieńcie je na te trzy produkty, które dadzą efekt murowany. Serotonina, czyli hormon szczęścia powstaje w jelitach Serotonina nazywana jest hormonem szczęścia. Jest jednym z ważniejszych neuroprzekaźników, wpływających na wiele procesów w organizmie. Od jej prawidłowego poziomu zależy nasze dobre samopoczucie i apetyt. Obniżony poziom serotoniny może wywoływać stany obniżonego nastroju, a nawet depresję.  Produkowana jest w jelitach. Aby narząd produkował serotoninę i wchłaniał witaminy i minerały musi mieć stały dopływ różnorodnego pokarmu, w których się znajdują: Świeże owoce i warzywa Nasiona Nieprzetworzone ziarna Kiszonki Sfermentowany nabiał: kefir, maślanka, jogurt 3 składniki dań najważniejsze na dobry humor Pośród wymienionych grup produktów najważniejsze znaczenia dla poprawy humoru mają następujące: Świeże owoce i warzywa Ważne są szczególnie te zawierające witaminę C. Witamina jest antyoksydantem i zmniejsza stany depresyjne. Działa terapeutycznie w sytuacjach stresu oksydacyjnego. Jeśli sięgacie po te produkty, chcąc wprawić się w dobry nastrój, wybierzcie przede wszystkim: Ananasy – stymulują produkcję serotoniny Banany – źródło potasu, witamin z grupy B i tryptofanu, aminokwasy niezbędnego do produkcji serotoniny Seler naciowy – zawiera związek, który zmniejsza poziom hormonów stresu we krwi i...