Nie od dziś wiadomo, że ryby mają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Na szczególną uwagę zasługują między innymi przez wielu niedoceniane marynowane śledzie. Bez względu na to czy przygotujecie je w oleju, occie czy śmietanie, będą wciąż wartościowe dla organizmu.

Gdzie łowione są śledzie?

Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim. To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniecie w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może cieszyć wasze podniebienia nawet przez cały rok, a nie tylko od wielkiego dzwonu, czyli w okresie postów czy Bożego Narodzenia.

Cenne wartości odżywcze śledzi

Jakie są korzyści spożywania śledzi? Zobaczcie sami:

  • Śledź marynowany to przede wszystkim źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E
  • Jego regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, a także kości, które stają się mocniejsze
  • Wspomniany kwas omega-3 pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, a co za tym idzie na spalanie tłuszczu.
  • Zmniejsza on również ryzyko zachorowania na nowotwór.
  • Zawarte w śledziach wartości odżywcze rozwiązują też problemy z niedokrwistością, zmniejszają senność i pozytywnie wpływają na nasz nastrój
  •  Ryby te zawierają także niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży

W jaki sposób można jeść śledzie?

Śledzie nadają się do spożycia pod wieloma różnymi odsłonami. Wypróbujcie nie tylko gotowe produkty z marketów, ale także spróbujcie przygotować rybę na własną modłę. Polecamy choćby takie warianty jak:

Zobacz także:

  • Śledzie z cebulą w oleju rzepakowym
  • Śledzie w śmietanie
  • Śledzie po kaszubsku
  • Śledzie po myśliwsku
  • Koreczki śledziowe