Marynowany śledź
Adobe Stock
Zdrowie

Dlaczego warto jeść więcej marynowanego śledzia? Powody mogą cię zaskoczyć!

Śledzie najczęściej pojawiają się w naszych domach przy okazji świąt. Można więc powiedzieć, że jadamy je okazyjnie i dosyć sporadycznie. Mało osób przyrządza je spontanicznie na przekąskę. To duży błąd.
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Nie od dziś wiadomo, że ryby mają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Na szczególną uwagę zasługują między innymi przez wielu niedoceniane marynowane śledzie. Bez względu na to czy przygotujesz je w oleju, occie czy śmietanie, będą tak samo zdrowe.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Lokalny produkt

Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim! To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniesz w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może cieszyć twoje podniebienie nawet przez cały rok.

Cenne wartości odżywcze

Śledź marynowany to przede wszystkim źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E. Jego regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, a także kości, które stają się mocniejsze.

Wspomniany kwas omega-3 pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, a co za tym idzie na spalanie tłuszczu. Zmniejsza on również ryzyko zachorowania na nowotwór.

Zawarte w śledziach wartości odżywcze rozwiązują też problemy z niedokrwistością, zmniejszają senność i pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Ryby te zawierają także niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży.

Źródło: mashed.com, zywienie.abczdrowie.pl

Komentarze
Sok z trzciny cukrowej
Adobe Stock
Przepisy Ten sok to prawdziwa BOMBA dla zdrowia! Pij dwa razy dziennie, a efekty cię zaskoczą!
Sok z trzciny cukrowej nie należy do popularnych napojów pitych w Polsce. Jest on jednak niesamowicie pyszny, a na dodatek bardzo zdrowy! Mimo że wydaje się egzotyczny z łatwością przyrządzisz go w domu.
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Trzcina cukrowa to produkt bogaty między innymi w kwas foliowy, witaminę B9, a także wapń i fosfor. Jej regularne spożywanie może uchronić przed różnego rodzaju wadami rozwojowymi , a nawet sprawić, że szkliwo naszych zębów będzie mocniejsze . Na tym jednak nie kończą się jej niesamowite właściwości! Badania potwierdzają, że picie soku z trzciny cukrowej to idealny sposób na problemy z owulacją. Sprawia on, że kobieta ma między innymi większe szansę na zajście w ciążę. Napój pozytywnie wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz dodaje energii. Chyba już wiesz dlaczego warto go pić! Będziesz potrzebować 4 szklanki posiekanej trzciny cukrowej (możesz ją kupić na stronach z azjatyckimi produktami, ale też w sklepach stacjonarnych z większym i różnorodnym zaopatrzeniem) Pół szklanki wody Pół łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżki soku z limonki Przygotowanie Trzcinę cukrową umyj, a następnie obierz ze skóry i pokrój na niewielkie kawałki. Tak przygotowaną trzcinę cukrową umieść w blenderze i zmiksuj. Do powstałej masy dodaj wodę i imbir i ponownie zmiksuj. Do całości dodaj sok z limonki (jeśli lubisz kwaśne napoje możesz go dodać więcej niż w przepisie). Na koniec możesz przelać napój przez sitko, jednak nie jest to obowiązkowe. Gotowe! Tak przygotowany napój najlepiej wypijać dwa razy dziennie: rano i wieczorem. Źródło: healthyhealingeats.com, zywienie.abczdrowie.pl

Przeczytaj