mięso
Search creative commons
Zdrowie

Czym może grozić zjedzenie zepsutego mięsa? Lepiej usiądź! 

Zepsute lub nieświeże mięso naraża nas na kontakt z niebezpiecznymi bakteriami oraz toksynami. W najlepszym wypadku skończy się to zatruciem pokarmowym, a w najgorszym poważnymi konsekwencjami. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po czym poznać, że mięso jest nieświeże? 

Z łatwością można to sprawdzić za organoleptycznie. Zdradza je zarówno nieprzyjemny zapach, jak i wygląd. Co powinno wzbudzić podejrzenia? Kwaśny, gnilny aromat, dziwny, nienaturalny kolor (na przykład wyjątkowo ciemny, szarawy lub zielonkawy), lepka, mazista powierzchnia. Świeże mięso ma jędrną strukturę, która po naciśnięciu szybko się wyrównuje, natomiast jeśli tak się nie dzieje to znak, że produkt jest nieświeży i nie nadaje się do spożycia. 

Jak unikać zepsutego mięsa? 

Mięso powinno kupować się wyłącznie od sprawdzonych producentów i w dobrych, godnych zaufania miejscach. Należy również pamiętać o tym, by dokładnie sprawdzić termin ważności zakupionych produktów i przechowywać je w domu w lodówce lub w zamrażarce. Niestety, mięso po przekroczeniu daty ważności nie nadaje się do jedzenia, a jego spożycie grozi poważnymi chorobami. 

Zatrucie pokarmowe 

Co zrobić, gdy mimo środków ostrożności spożyjemy nieświeży produkt i się nim zatrujemy? Najprawdopodobniej skończy się to biegunką, wymiotami, wysoką gorączką i złym samopoczuciem. W takiej sytuacji warto zrezygnować z ciężkiego jedzenia i przejść na lekkostrawną dietę, pić dużo płynów, aby nie doszło do odwodnienia organizmu, oraz przyjmować elektrolity i probiotyki, aby odbudować florę bakteryjną. Sprawdzi się również przyjmowanie tabletek z węglem. 

Co jeszcze nam grozi? 

Nieświeże mięso często zawiera bakterie takie jak salmonella, listeria czy Escherichia coli (E.coli), a nawet larwy pasożytów, dlatego jeśli zatrucie pokarmowe przebiega w wyjątkowo intensywny i nagły albo bardzo nietypowy sposób konieczny jest kontakt z lekarzem.  

Co jeszcze nam grozi? Na przykład zatrucie jadem kiełbasianym, którego objawy możemy zaobserwować w ciągu 12-72 godzin po spożyciu. Część objawów przypomina klasyczne zatrucie pokarmowe (rozstrój żołądka, nudności, bóle brzucha), ale dodatkowo charakteryzuje się również zaburzeniami widzenia, suchością w ustach i gardle oraz trudnościami z przełykaniem, porażeniem mięśni, niedowładem, problemami z mową. 

Na zatrucia narażone są przede wszystkim osoby starsze i małe dzieci oraz osoby, które cierpią na choroby układu pokarmowego. Dlatego przed obróbką mięsa warto dokładnie sprawdzić datę ważności oraz stan i wygląd produktu.

Zauważyliście taki nalot na mięsie? Natychmiast zwróćcie je do sklepu. Możecie się zatruć
Flickr
Newsy
Zauważyliście na mięsie taki nalot? Natychmiast zwróćcie je do sklepu. Możecie się zatruć
Jeżeli kupione przez was mięso wygląda nieświeżo lub jego data ważności właśnie upłynęła, lepiej zrezygnować z jego jedzenia. Z troski o własne zdrowie.

Kupując mięso, a następnie zabierając się za jego przyrządzanie, trzeba koniecznie zwrócić uwagę na jego wygląd. To jak wygląda mięso zapakowane zwykle próżniowo w sklepie, jest obok daty ważności, pierwszym etapem sprawdzania świeżości mięsa. Jak ocenić czy mięso nadaje się do spożycia? Szczelne opakowania wykluczają niestety możliwość sprawdzenia tego, jak dany kawałek drobiu czy wieprzowiny po prostu pachnie. Podobnie podczas zakupu mięsa w marketach czy sklepach spożywczych, nie można z czystym sumieniem ocenić, czy konsystencja mięsa jest właściwa. Dopiero po otworzeniu „podejrzanego” opakowania można ocenić, czy mięso nie jest za bardzo lepkie i kleiste – to pierwsze oznaki psucia się produktu. Czy mięso z szarymi i żółtymi nalotami nadaje się do zjedzenia? Dlatego zanim kupicie mięso, dokładnie sprawdźcie je wizualnie. Nie powinno zawierać żadnych szarych przebarwień, niepokojących jasnych nalotów na swojej powierzchni. Szary kolor czy też żółkniejące naloty, to cechy charakterystyczne dla drobiu. Z kolei, nieświeża wołowina staje się za to nieco bardziej ciemna. Takim samym sygnałem alarmowym powinny być zabarwienia o odcieniu żółtym na mięsie. Świeże mięso powinno charakteryzować się żywym, jasnym kolorem bez innych odcieni. Czym grozi zjedzenie nieświeżego mięsa? Zatrucie pokarmowe wywołane pałeczkami bakterii salmonelli i E.coli, gronkowca czy clostridium (objawy – biegunka, wymioty, złe samopoczucie). Zakażenie żołądka i jelita grubego. Zatrucie jadem kiełbasianym (objawy początkowe to rozstrój żołądka, bóle brzucha, silne nudności). Ze względu na niebezpieczeństwo powyższych zatruć, oprócz dokładnego oglądania mięsa podczas zakupów, niezwykle ważne jest także jego odpowiednie...

kotlety
AdobeStock
Newsy
Co sprzedawcy robią z przeterminowanymi kotletami? Wcale ich nie wyrzucają. Szok, na co są przerabiane
Niewielu konsumentów zdaje sobie sprawę z tego, że sklepy nie mogą zwracać swoim dostawcom przeterminowanych wędlin i mięs. Tego typu produkty są więc odświeżane, przerabiane i ponownie dopuszczane do sprzedaży…

Wokół mięsa i wędlin sprzedawanych w popularnych marketach spożywczych, już nieraz rodził się spór. Część konsumentów uważa bowiem, że oferowane w tych miejscach produkty są nieświeże i bardzo złej jakości. Druga strona twierdzi jednak, że mięso jest w porządku i nigdy się nim nie otruli. Prawda może was przerazić. Markety spożywcze odświeżają mięso Pracownicy dużych marketów spożywczych i mniejszych sklepów zdradzili, jak naprawdę w dzisiejszych czasach wygląda kwestia sprzedaży mięsa oraz wędlin. Okazuje się, że firmy nie mogą zwracać swoim dostawcom przeterminowanych produktów. Dlatego też, aby nie stracić wydanych pieniędzy, muszą odświeżyć mięso i ponownie wprowadzić je do obrotu. Robią to na kilka sposobów. Jeśli produkt wygląda w miarę dobrze (nie widać na nim pleśni, ani innych oznak psucia), pracownicy podmieniają etykiety na takie, które sugerują, że mięso jest wciąż świeże. Po prostu drukują nowy, fikcyjny termin przydatności do spożycia i przyklejają go na opakowaniu. Jeśli wygląd produktu od razu sugeruje, że ten jest nieświeży, pracownicy moczą go w wodzie z solą i ponownie wystawiają na sprzedaż. Tego typu mikstura sprawia bowiem, że wędlina tymczasowo odzyskuje świeży, różowy wygląd, czego niestety nie można powiedzieć o smaku. Ale, bądźmy szczerzy, kto z was próbuje w sklepie wędlinę? No właśnie… W kwestii gnijącego mięsa, sprawa wygląda o wiele bardziej skomplikowanie. Pracownicy odkrawają bowiem najbardziej popsute fragmenty produktu, mielą je, formują z nich klopsy i ponownie dopuszczają do sprzedaży. Oczywiście, w tego typu masie lądują również przeterminowane jajka, stara bułka tarta i specjalne przyprawy w bardzo dużych ilościach. Pewnie zastanawiacie się również, co się dzieje z przeterminowanymi kotletami i...

Ekspert od zatruć wymienił 6 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust! Unikajcie ich!
Pixabay
Newsy
Ekspert od zatruć wymienił 5 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust. Unikajcie ich!
Na pewno większości z was zdarzyło się kiedyś zatruć jedzeniem. Zatrucie pokarmowe jest najczęściej spowodowane spożyciem skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Przeczytajcie, przed czym kategorycznie nas ostrzega ekspert!

Zatrucie pokarmowe jest skutkiem spożywania skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Najczęstsze objawy obejmują nudności, wymioty i biegunkę. Mimo iż zatrucie pokarmowe może nam bardzo uprzykrzyć życie, zwykle nie to stan zagrażający życiu lub zdrowiu. Objawy zatrucia pokarmowego Do najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego zaliczamy: skurcze brzucha biegunkę wymioty utratę apetytu lekką gorączkę osłabienie nudności bóle głowy Jeśli biegunka utrzymuje się dłużej niż trzy dni i towarzyszy jej wysoka gorączka, trudności z widzeniem i objawy odwodnienia, takie jak suchość w ustach i skąpe oddawanie moczu, konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza. Przyczyny zatrucia pokarmowego Co najczęściej powoduje zatrucia pokarmowe? Zwykle są to bakterie takie, jak E. coli, Listeria i Salmonella . Zatrucia pokarmowe są też wywoływane przez pasożyty przenoszone przez żywność, ale nie występują one tak często, jak zatrucia spowodowane bakteriami. Wśród przyczyn zatruć pokarmowych wymienia się także wirusy - norovirusy, sapowirusy, rotawirusy i astrowirusy. Wirus zapalenia wątroby typu A to poważna choroba, która także może być przenoszona przez żywność. Rady eksperta Amerykański prawnik Bill Marler, który od ponad 20 lat prowadzi sprawy sądowe dotyczące zatruć pokarmowych zdradził, czego nigdy w życiu nie weźmie do swoich ust. Mimo iż nie jest on lekarzem, widział naprawdę wiele i warto wziąć sobie do serca jego rady. Tych pokarmów lepiej jest unikać 1. Surowe ostrygi Marler przyznaje, że w ciągu ostatnich pięciu lat widział więcej przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową związanych ze spożyciem skorupiaków niż w ciągu ostatnich dwóch dekad. Głównym sprawcą jest ocieplenie wód. Gdy...

Najwięcej zatruć pokarmowych ma miejsce latem. Uważajcie - tymi produktami o wiele łatwiej można się zatruć
AdobeStock
Newsy
Najwięcej zatruć pokarmowych ma miejsce latem. Uważajcie - tymi produktami o wiele łatwiej można się zatruć
Latem, przez wysokie temperatury, do zatruć dochodzi o wiele częściej. Zachowajcie ostrożność!

Nic tak nie psuje urlopu jak nagłe zatrucie pokarmowe. A to właśnie latem najczęściej dochodzi do zatruć! Winne temu są głównie bardzo wysokie temperatury, w których żywność szybciej się psuje. Sprawdźcie, na które produkty trzeba uważać najbardziej. Jakie bakterie wywołują zatrucie pokarmowe? Zatrucie pokarmowe wywoływane jest przez zjedzenie żywności, która jest skażona bakteriami. W trakcie upałów namnażają się one w jedzeniu wyjątkowo szybko, dlatego ryzyko zatrucia jest wyższe. Te bakterie to: Bakterie E.coli – można je znaleźć praktycznie wszędzie, ponieważ E.coli przenoszą muchy i inne owady. Salmonella – znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli  mięsie , mleku, jajach i przetworach mlecznych. Gronkowiec – skażone nim są przede wszystkim produkty słodkie, pełne węglowodanów. Jad kiełbasiany – szczególnie niebezpieczny. Pojawia się w konserwach rybnych, mięsnych oraz warzywnych, które były nieprawidłowo przechowywane. W jakich produktach znajdują się groźne bakterie? Na liście poniżej znajdują się produkty spożywcze, na które trzeba szczególnie uważać w trakcie upałów, by uniknąć zatrucia: Tatar – składa się z surowego jajka i mięsa, a to największe ryzyko zakażenia bakteriami. Niedopieczone i niedogotowane potrawy – obróbka termiczna pozwala unicestwić większość bakterii, jednak jeśli jedzenie jest niedogotowane, to o zakażenie nietrudno. W takiej żywności najczęściej znajdują się bakterie E.coli. Źle schłodzone lody oraz ciasta i ciastka z kremem. Podroby – psują się bardzo szybko, zwłaszcza w upalne dni. Intensywnie przyprawione potrawy – jeżeli stołujecie się w restauracji, uważajcie na bardzo pikantne i mocno doprawione...