mięso
Search creative commons
Zdrowie

Czym może grozić zjedzenie zepsutego mięsa? Lepiej usiądź! 

Zepsute lub nieświeże mięso naraża nas na kontakt z niebezpiecznymi bakteriami oraz toksynami. W najlepszym wypadku skończy się to zatruciem pokarmowym, a w najgorszym poważnymi konsekwencjami. 
Magda Borucińska
listopad 21, 2020
Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Po czym poznać, że mięso jest nieświeże? 

Z łatwością można to sprawdzić za organoleptycznie. Zdradza je zarówno nieprzyjemny zapach, jak i wygląd. Co powinno wzbudzić podejrzenia? Kwaśny, gnilny aromat, dziwny, nienaturalny kolor (na przykład wyjątkowo ciemny, szarawy lub zielonkawy), lepka, mazista powierzchnia. Świeże mięso ma jędrną strukturę, która po naciśnięciu szybko się wyrównuje, natomiast jeśli tak się nie dzieje to znak, że produkt jest nieświeży i nie nadaje się do spożycia. 

Jak unikać zepsutego mięsa? 

Mięso powinno kupować się wyłącznie od sprawdzonych producentów i w dobrych, godnych zaufania miejscach. Należy również pamiętać o tym, by dokładnie sprawdzić termin ważności zakupionych produktów i przechowywać je w domu w lodówce lub w zamrażarce. Niestety, mięso po przekroczeniu daty ważności nie nadaje się do jedzenia, a jego spożycie grozi poważnymi chorobami. 

Zatrucie pokarmowe 

Co zrobić, gdy mimo środków ostrożności spożyjemy nieświeży produkt i się nim zatrujemy? Najprawdopodobniej skończy się to biegunką, wymiotami, wysoką gorączką i złym samopoczuciem. W takiej sytuacji warto zrezygnować z ciężkiego jedzenia i przejść na lekkostrawną dietę, pić dużo płynów, aby nie doszło do odwodnienia organizmu, oraz przyjmować elektrolity i probiotyki, aby odbudować florę bakteryjną. Sprawdzi się również przyjmowanie tabletek z węglem. 

Co jeszcze nam grozi? 

Nieświeże mięso często zawiera bakterie takie jak salmonella, listeria czy Escherichia coli (E.coli), a nawet larwy pasożytów, dlatego jeśli zatrucie pokarmowe przebiega w wyjątkowo intensywny i nagły albo bardzo nietypowy sposób konieczny jest kontakt z lekarzem.  

Co jeszcze nam grozi? Na przykład zatrucie jadem kiełbasianym, którego objawy możemy zaobserwować w ciągu 12-72 godzin po spożyciu. Część objawów przypomina klasyczne zatrucie pokarmowe (rozstrój żołądka, nudności, bóle brzucha), ale dodatkowo charakteryzuje się również zaburzeniami widzenia, suchością w ustach i gardle oraz trudnościami z przełykaniem, porażeniem mięśni, niedowładem, problemami z mową. 

Na zatrucia narażone są przede wszystkim osoby starsze i małe dzieci oraz osoby, które cierpią na choroby układu pokarmowego. Dlatego przed obróbką mięsa warto dokładnie sprawdzić datę ważności oraz stan i wygląd produktu.

Komentarze
Panierka do kotletów schabowych
Adobe Stock
Przepisy Dodaj to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste, jak nigdy przedtem! Banalnie prosty chwyt!
Choć smażone na głębokim oleju mięso panierowane to nie najzdrowsza propozycja, od czasu do czasu można, a nawet trzeba sobie na nią pozwolić. Jeden banalnie porosty chwyt sprawi, że na nowo zakochasz się w swoich kotletach schabowych!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony! Potrawa bowiem od lat króluje na polskich stołach i nie zamierza ustępować miejsca nowoczesnym frykasom. W końcu w kuchni nie ma nic cenniejszego niż tradycja. Przyznacie jednak, że po latach nawet przyrządzanie klasycznego schabowego może zacząć wychodzić uszami, ale i na to mamy sposób! Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie wzbogaca smaku mięsa jak idealna panierka. Do jej przygotowania zazwyczaj używamy trzech składników: jajek, bułki tartej i mąki . Okazuje się jednak, że nic nie smakuje tak dobrze, jak panierka zrobiona z masy maślankowej! Sami się przekonajcie. Przepis na kotlety schabowe w panierce z maślanki Będziesz potrzebować 600 g schabu bez kości 2 jajka (najlepiej wiejskie) 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej Olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy) Przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła Przygotowanie Schab dokładnie umyj, a następnie pokrój na ok. 5 równych kawałków. Mięso połóż na desce, nakryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa (kotlety mogą wyjść nawet bardzo duże, ważne żeby nie były zbyt grube). W plastikowej misce umieść maślankę, jajka, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Powinno go być dosyć dużo – ok. 2 cm. Tłuszcz musi być naprawdę bardzo gorący, inaczej kotlety nie wyjdą. Do niewielkiego naczynia nasyp mąki pszennej. Panierowanie mięsa zacznij od obtoczenia go w mące pszennej. Następnie zanurz kotleta w masie maślankowej i pozostaw na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtocz mięso w mące pszennej. Tak przygotowane schabowe powoli wyłóż na rozgrzaną patelnię. Smaż na dużym ogniu...

Przeczytaj