Herbata w torebkach
Bert Folsom/Adobe Stock
Zdrowie

Czy wiecie, że tania herbata może być szkodliwa? Przeczytajcie, zanim sięgniecie po nią w sklepie!

Złe wieści dla amatorów herbaty i oszczędzania. Warto dwa razy się zastanowić, zanim sięgniemy kolejny raz po najtańszy produkt.

O zdrowotnych walorach herbaty sporo już powiedziano i napisano. Najwięcej zalet przypisuje się zwykle herbatom białym i zielonym. Napar z liści tej rośliny wpływa pozytywnie na układ krążenia, metabolizm, koi układ nerwowy i pomaga w spalaniu tłuszczu. Plusów picia zielonej herbaty jest więc co niemiara.

Herbata czarna, choć zwykle znajduje się w tego typu zestawieniach bardziej w cieniu, także ma liczne grono swoich zwolenników. Być może zyska ich jeszcze więcej, zwłaszcza po tym, gdy dowiemy się o czarnych stronach… zielonej herbaty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szkodliwy wpływ zdrowotnego napoju

O co chodzi? Jak to możliwe, że nasz ulubiony napój może nam w jakikolwiek sposób szkodzić? Cóż, nie wszystko złoto co się świeci. Badania opublikowane kilka lat temu w specjalistycznym czasopiśmie medycznym „Journal of Toxicology” wykazały, że szczególnie tańsze gatunki zielonej herbaty zawierają niezwykle dużo szkodliwego ołowiu.
Uwaga, spośród 30 badanych gatunków zielonej herbaty aż 70% przekroczyło dopuszczalne normy ołowiu dla naszego organizmu!

Problem metali ciężkich w naszych herbatach bierze się z zanieczyszczenia środowiska.
W Chinach i w Indiach, a więc w krajach skąd pochodzi większość eksportowanego do Polski suszu, normy ekologiczne znacznie odbiegają od tych europejskich. Stan tamtejszego powietrza odzwierciedlają plony z tamtejszych pól herbacianych. Warto więc szukać w sklepach choćby z Kenii czy z Japonii.

Zdrowie przede wszystkim

20% z badanych marek herbat wykazywało z kolei groźny dla naszego zdrowia poziom glinu (inaczej aluminium). Trzeba przyznać, że brzmi to niezwykle groźnie. Jakby tego było mało, okazało się, że o wiele mniej bezpieczne dla naszego organizmu jest picie herbaty liściastej.
Często pogardzane torebki stanowią dodatkowy filtr zabezpieczający nasz napar przed szkodliwymi substancjami. Wniosek? Warto przerzucić się na picie herbaty zielonej w torebkach.
Innym rozwiązaniem będzie dorzucenie kilku złotych więcej do budżetu na kupno herbaty. Zamiast kupować tanie, niesprawdzone marki, zainwestujmy we własne w zdrowie i kupujmy nieco droższe, ale lepsze gatunki herbat.

Źródła: mashed.com, zdrowie.dziennik.pl

Upał doskwiera? Pijcie ten napój. Nikt by na to nie wpadł
AdobeStock
Newsy
Upał doskwiera? Pijcie ten napój. Nikt by na to nie wpadł
Pijcie ten napój kilka razy dziennie, a odczujecie wyraźną ulgę w trakcie upału!

Większość osób w upały chętnie sięga po schłodzone napoje wyjęte prosto z lodówki. Ale czy faktycznie dają one orzeźwienie? Można się zdziwić! Wbrew pozorom ulgę w upały da wam… ciepła herbata. Arabski sposób na upały Gorąca herbata to sprawdzony sposób na upały w krajach arabskich. Zaskoczeni? Podobno picie ciepłego napoju to sygnał dla organizmu, że na zewnątrz jest gorąco, więc zaczyna się pocić – a to schładza organizm. Nie należy też wierzyć teoriom, jakoby herbata miała odwadniać. Może się tak wydawać przez znajdującą się w niej teinę, jednak jest jej w herbacie na tyle mało, że nie działa ona na organizm tak moczopędnie, jak np. kawa . Dlatego warto ją pić dla uzupełnienia płynów, zwłaszcza w trakcie upałów! Jaka jest najlepsza herbata na upały? W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów herbat. Które z nich sprawdzą się w upał najlepiej? Dietetyk kliniczny mgr Kinga Głąszewska w rozmowie z portalem WP AbcZdrowie wyjaśniła, jaką herbatę należy pić, gdy na zewnątrz panują bardzo wysokie temperatury. Podkreśliła też, że herbata powinna stanowić część wszystkich wypitych w ciągu dnia płynów, a nie większość! Natomiast polecana przez nią herbata, choć dostępna w Polsce, wciąż jest mało popularna wśród Polaków: Ja bym polecała herbatę białą, pod warunkiem, że jest to herbata z dobrej jakości suszu – mówi mgr Głaszewska. Herbata biała jest lżejsza, delikatniejsza w smaku, bardziej orzeźwiająca, więc latem sprawdzi się idealnie. Można napar z niej dowolnie modyfikować, dodając np. soku z pomarańczy czy soku z cytryny. Jakich herbat nie pić w upały? Ekspert nie poleca natomiast picia herbaty zielonej w upały. Podkreśla, że znajduje się w niej najwięcej kofeiny spośród wszystkich herbat, dlatego...

Skąd się bierze charakterystyczny GORZKI smak zielonej herbaty i jak go wyeliminować?
Własne
Triki kulinarne
Skąd bierze się gorzki smak zielonej herbaty? Oto sprytny sposób wyeliminowanie goryczki
Nic nie jest w stanie szybciej ukoić naszego ciała, umysłu i duszy niż filiżanka pysznej i niezwykle aromatycznej zielonej herbaty. Czy wiecie, że picie tego napoju ma ogromne korzyści zdrowotne?

Regularne picie zielonej herbaty ma wiele korzyści zdrowotnych - oczyszcza, leczy i odmładza nasz organizm od wewnątrz. Dlaczego tak się dzieje? Właściwości zdrowotne zielonej herbaty Ponieważ zielona herbata jest pełna przeciwutleniaczy, polifenoli i flawonoidów, które nie tylko wzmacniają odporność, ale także chronią nas przed kaszlem i grypą i pomagają nam zachować młodość. Regularne spożywanie zielonej herbaty pomaga też w obniżaniu poziomu cholesterolu, a także ułatwia odchudzanie i wspomaga trawienie. Spożywanie zielonej herbaty pomaga również w utrzymaniu zdrowych włosów i oczyszczeniu skóry. Co jednak, gdy nie lubimy jej charakterystycznego gorzkawego smaku? Skąd się bierze gorycz w zielonej herbacie? Zielona herbata, w przeciwieństwie do wielu innych gatunków herbat, jest zwykle mniej przetworzona, co oznacza, że zachowuje wiele ziemistych i naturalnych związków, które nadają jej charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Związki te to katechiny, chlorofil i kofeina. Warto przy okazji wspomnieć o procesie produkcji zielonej herbaty, który także może wpływać na jej smak. - Po zerwaniu liście zielonej herbaty są wypalane na patelni lub gotowane na parze, aby zapobiec utlenianiu, przy czym liście wypalane na patelni mają trawiasty i prażony smak, podczas gdy liście gotowane na parze mają bardziej roślinny smak z nutą słodyczy - pisze na swojej stronie Sencha Tea Bar. Dodatkowo zielona herbata jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę wody i długi czas zaparzania, dlatego - parzona w zbyt gorącej wodzie lub zbyt długo - może nabierać nieprzyjemnego i bardzo gorzkiego i smaku. Czy da się to jakoś wyeliminować? Jak zwalczyć gorzki smak zielonej herbaty? Najlepsza temperatura parzenia zielonej herbaty waha się od 60 do 85 stopni...

herbata z mlekiem
Pixabay
Newsy
Dodajecie to do herbaty? Lepiej przestańcie. Taka kombinacja doprowadzi do ruiny wasze zdrowie
Pijecie codziennie herbatę? Jeden popularny dodatek do tego napoju sprawia, że herbata ma destrukcyjny wpływ na wasze zdrowie.

Kiedyś Polacy pili głównie kawę – koniecznie czarną! Pojawienie się herbaty na rynku, nie spotkało się początkowo z dużym entuzjazmem. Do tego, jedną z pierwszych herbat sprowadzanych do naszego kraju, była herbata zielona, która znana jest z charakterystycznej goryczki. Nie przypadła ona do gustu Polakom! Jednak z czasem picie herbaty było coraz popularniejsze. Niektórzy zaczęli dodawać do niej różne dodatki, takie jak miód, cytryna, cukier czy mleko. Właśnie ten ostatni przyczynia się do różnych problemów, które powoduje nadmierne picie takiej herbaty! Wszystko przez to, że mleko łagodzi smak i cierpkość czarnej herbaty, więc w efekcie pije się jej więcej. A to prowadzi do różnych nieprzyjemnych dolegliwości, a nawet może być niebezpieczne dla zdrowia! Skutki picia herbaty z mlekiem Choć niektórzy bardzo lubią pić bawarkę, trzeba być świadomym tego, jaki ma ona wpływ na nasze zdrowie! A niestety, skutki picia herbaty z mlekiem nie są pozytywne. Wypicie jej od czasu do czasu, nie powinno wam zaszkodzić. Jednak jeśli jesteście smakoszami bawarki, to możecie zacząć odczuwać różne nieprzyjemne dolegliwości. Oto niektóre z nich: Wypryski na twarzy – nieestetyczne pryszcze i grudki na policzkach, kojarzą się raczej z okresem dojrzewania, dlatego każdy dorosły jest zaskoczony, gdy nagle patrząc w lustro, dostrzeże wypryski na swojej twarzy. Jest to jeden ze skutków picia herbaty w bardzo dużych ilościach. Napój ten ma właściwości rozgrzewające i jeżeli go nadużywacie, to równowaga w waszym organizmie zostaje zachwiana. Jednym z jej objawów są właśnie pryszcze. Wypryski spowodowane nadmiernym spożyciem herbaty, pojawiają się na twarzy, szyi i dekolcie. Skoki ciśnienia – czy czasami, zupełnie bez powodu, czujecie się nagle słabo i...

Czy herbaty na odchudzanie naprawdę pomagają schudnąć? Sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Które herbaty na odchudzanie naprawdę pomagają schudnąć? Niektórych lepiej unikać
Chcecie schudnąć, więc sięgacie po herbaty na odchudzanie? Dowiedzcie się, jak one działają i czy są skuteczne.

Odchudzanie potrafi być sporym wyzwaniem dla wielu osób. Liczenie kalorii, przygotowywanie posiłków i ćwiczenia to dla niektórych za duży wysiłek lub po prostu nie mają na to czasu. Wówczas chętnie sięga się po reklamowane w telewizji specjalne herbaty na odchudzanie. Czy one rzeczywiście działają? Przekonajcie się sami. Właściwości herbat na odchudzanie Sprzedawane w sklepach produkty pod nazwą „herbata odchudzająca” to najczęściej mieszanki różnych odmian herbat oraz ziół, które mają przyspieszyć przemianę materii i oczyszczać organizm. Tak przygotowany napar zawiera teinę oraz mateinę – substancje znajdujące się m.in. w kawie, o nieco łagodniejszym i przedłużonym działaniu. Herbaty na odchudzanie mogą: Zredukować tkankę tłuszczową Przyspieszyć metabolizm Polepszyć przemianę materii Część z nich ma także działanie rozgrzewające, które zwiększa ilość spalonych przez cały dzień kalorii. Rodzaje herbat na odchudzanie Herbaty, które najczęściej poleca się na odchudzanie i które można znaleźć w popularnych mieszankach na zmniejszenie masy ciała to: Czerwona herbata (Pu-erh) – poddana procesowi fermentacji, czerwona herbata zmniejsza ilość tłuszczu wchłanianego przez organizm, dzięki czemu może być skuteczna w dietach odchudzających.  Należy pić napar z czerwonej herbaty nie częściej niż dwa razy dziennie po posiłku. Zielona herbata – zawarta w niej katechina redukuje tkankę tłuszczową i zapobiega powstawaniu nowych komórek tłuszczowych. Ponadto, dzięki polifenolom regularne picie zielonej herbaty zmniejsza przyswajanie tłuszczów i węglowodanów, a tym samym przeciwdziała tyciu. Biała herbata – jest zdrowszym zamiennikiem kawy, ponieważ podobnie pobudza i zmniejsza apetyt, a przy tym jest...