kawa cukier biały czy brązowy
shixugang/Pixabay.com
Zdrowie

Cukier biały czy brązowy? Uważaj, który sypiesz do swojej kawy!

Słodzisz kawę? Pewnie nie zastanawiasz się nad tym, jakiego cukru używasz. A to wielki błąd! Dowiedz się jaki cukier do kawy jest najlepszy.

Choć zapaleni kawosze reagują przerażeniem na myśl o poprawianiu smaku kawy mlekiem lub cukrem, większość z nas nie wyobraża sobie tego napoju bez przynajmniej jednego z tych dodatków. Jednak czy wiedzieliście, że to jakim cukrem słodzicie kawę ma ogromny wpływ na wasze zdrowie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Biały cukier – biała śmierć?

Dziś większość produktów na sklepowych półkach zawiera cukier. Nawet keczup jest słodzony! Co więcej, przetworzona żywność słodzi się białym cukrem, który według naukowców jest najgorszy dla naszego zdrowia. Wysnuli oni nawet tezę mówiącą o tym, że biały cukier uzależnia silniej, niż niektóre narkotyki. Powoduje on nadwagę oraz próchnicę, a ponadto prowadzi do miażdżycy i cukrzycy.

Cukier biały i brązowy – różnice

Alternatywą jest cukier brązowy, który pochodzi z trzciny cukrowej. Czy poza sposobem pozyskiwania różni się czymś od białego cukru? Oczywiście!

Biały cukier otrzymuje się z buraków cukrowych. Jest słodki i na tym kończą się jego walory, ponieważ nie ma on żadnych wartości odżywczych – poza solidną dawką węglowodanów. Natomiast cukier brązowy dzięki temu, że nie poddaje się go procesowi rafinacji (czyli oczyszczania) zawiera wapń, magnez i potas. Temu też zawdzięcza swój charakterystyczny, brązowy kolor.

Co zamiast cukru?

Jeżeli szukacie zdrowszej alternatywy dla cukru, warto sięgnąć po inne substancje słodzące, takie jak:

  • Ksylitol
  • Syrop klonowy
  • Erytrol
Cukier
Pixabay/Gabriela Sanda
Newsy
Jak zamienić biały cukier w brązowy? Genialna metoda, którą znają tylko wtajemniczeni
Każdy dietetyk powie wam to samo - zamiast białego cukru sięgnijcie po jego zastępniki, np. fruktozę.

Cukier zalicza się do słodkich substancji, które nadają potrawom specyficzny smak. Trudno wyobrazić sobie wyroby cukiernicze bez jego użycia. Jak zmienić cukier biały w brązowy? Słodka substancja w formie proszku Cukier wytwarzany jest zazwyczaj z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. To nieodłączny element sporów wśród dietetyków. Jedni uważają, że niewielka jego ilość wam nie zaszkodzi, drudzy polecają całkowite jego wyeliminowanie z codziennej diety. Cukier trzcinowy, brązowy, biały, buraczany, czy kryształ to określenia, z którymi możecie spotkać się na co dzień  w sklepach spożywczych. Wszystkie wymienione określenia można zastąpić słowem sacharoza. Występuje ona w postaci białych lub bezbarwnych kryształów, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i ma słodki smak.  Największa zawartość cukru występuje w burakach cukrowych oraz trzcinie cukrowej. Sacharoza wchodzi również w skład niektórych warzyw takich jak pomidor, marchew, papryka czy seler naciowy. Cukier znajdziecie również w melonie, brzoskwiniach i winogronach.  Popularne rodzaje cukru Używany w kuchni cukier stołowy, może być wytwarzany z buraków cukrowych. Sacharoza produkowana jest również z trzciny cukrowej, z której powstaje cukier trzcinowy. Budowa chemiczna oraz wartości odżywcze w przypadku obu tych cukrów, są takie same. Cukier trzcinowy i buraczany dostępny na półkach sklepowych, występuje najczęściej w postaci białego cukru rafinowanego, który jest oczyszczony i pozbawiony tzw. melasy. Właśnie ona nadaje mu kolor. Na rynku dostaniecie również biały cukier z aromatem wanilii, nazywany po prostu cukrem waniliowym. Nowością na rynku i alternatywą dla klasycznego białego cukru, jest cukier kokosowy pozyskiwany z kwiatostanów palm...

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)
Newsy
Co zamiast cukru do herbaty? Ten zdrowy produkt dostaniecie w każdym sklepie
Da się pić słodką, a zdrową herbatę! Stosowaliście kiedyś?

Wszyscy dobrze wiecie, że herbata i kawa z cukrem nie są zdrowe . Słodzenie napojów to nie jest dobry nawyk. Nawet jeśli dodajecie do nich mało cukru, zwiększacie kaloryczność takiego napoju i szkodzicie swojemu zdrowiu. Nie każdy lubi jednak pić herbatę bez cukru . Jest jakaś alternatywa? Zdrowe zamienniki cukru do herbaty i kawy Czy słyszeliście kiedyś o ksylitolu lub erytrolu? To nasze propozycje słodzików do herbaty lub kawy. Są one znacznie mniej kaloryczne, nie wpływają negatywnie na szkliwo i są prawie równie słodkie! Właściwości ksylitolu Ksylitol to cukier brzozowy, nie jest to w zasadzie cukier z chemicznego punktu widzenia. To substancja należąca do grupy polioli. Ksylitol ma prawie o połowę mniej kalorii, niż zwykły biały cukier. W 100 g ksylitolu znajdziecie ok. 240 kcal, jedna łyżeczka to więc zaledwie ok. 12 kcal. To naprawdę niewiele. Jak smakuje ksylitol? Ksylitol smakuje bardzo podobnie do cukru. Niektórzy mówią, że jest „chłodny” w smaku. Ciężko określić dokładnie ten smak, najlepiej sami spróbujcie. Ksylitol dodatkowo bardzo dobrze wpływa na zęby. To pod tym względem wręcz przeciwieństwo białego cukru. Ksylitol działa ochronnie na szkliwo zębów. Właściwości erytrolu Erytrol, znany też jako erytrytol, to „brak” ksylitolu. Kaloryczność erytrolu to około 0 kalorii! Nie jest on pod żadnym względem szkodliwy dla organizmu ludzkiego. Jeśli zaakceptujecie jego smak, stosujcie go zamiast cukru do herbaty, ale też do wypieków. Erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier, by osiągnąć pożądaną słodycz herbaty, będziecie musieli dodać go do niej trochę więcej. Gdzie kupić erytrol i ksylitol? Wspomniane słodziki możecie kupić już prawie we wszystkich sklepach. Dostępne są nawet w Biedronce i Lidlu. Szukajcie nieprzezroczystych...

miód zamiast cukru
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny zamiennik cukru wcale nie jest lepszym wyborem. Ma 2 razy więcej kalorii
Jeżeli się odchudzacie i zastąpiliście cukier tym popularnym zamiennikiem, nie mamy dobrych wiadomości.

Większość osób przechodzących na dietę odchudzającą postanawia całkowicie odstawić biały cukier. Nie jedzą słodyczy, ciast i nie słodzą kawy ani herbaty. Niektórzy nie potrafią jednak odmówić sobie choćby łyżeczki słodkiego dodatku do tych napojów i sięgają po brązowy cukier albo miód. Zwłaszcza ten drugi jest uznawany za o wiele zdrowszy i mniej tuczący zamiennik tradycyjnego cukru. Ale czy rzeczywiście od miodu się nie tyje? Sprawdźcie. Właściwości miodu Miód jest wytwarzany przez pszczoły, które do jego produkcji używają nektaru kwiatów oraz spadzi – słodkiej substancji wytwarzanej przez mszyce oraz czerwce. Pszczoły zbierają spadź i robią z niej miód. Ze względu na jego wspaniałe właściwości, miód od wieków jest stosowany na różne dolegliwości. Poznajcie jego zalety: Ułatwia zasypianie i pomaga w problemach z bezsennością – miód ma właściwości relaksujące i odstresowujące, dlatego poleca się go osobom zestresowanym. Łagodzi problemy żołądkowe – jeśli dokuczają wam dolegliwości ze strony układu pokarmowego, miód zadziała łagodząco. A do tego poprawi przemianę materii. Wzmacnia odporność dzięki zawartości aminokwasów Wspomaga gojenie się ran Jest bogaty w takie minerały jak fosfor, wapń, potas, miedź, żelazo i magnez, a także w witaminę C i witaminy z grupy B Czy od miodu można utyć? Wydaje się, że skoro miód jest tak zdrowy, to na pewno można go używać zamiast cukru. Nic bardziej mylnego! Niewielu zdaje sobie sprawę, że w łyżeczce miodu znajduje się aż dwa razy tyle kalorii, co w łyżeczce cukru! Jeżeli więc dodajecie do kawy lub herbaty miód, to spożywacie więcej pustych kalorii niż gdybyście używali zwykłego, białego cukru. A w dodatku w wysokiej temperaturze...

cukier puder
Adobe Stock
Newsy
Zbrylony i twardy jak kamień cukier puder? Użyjcie tego, a znowu stanie się sypki
Nieodpowiednie bądź dłuższe przechowywanie otwartego cukru pudru prowadzi do jego zbrylenia. Dzięki temu trikowi, ponownie szybko stanie się sypki! Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Zbrylony cukier puder to zmora niejednej gospodyni domowej. Na ten stan ma wpływ kilka czynników, a między innymi sposób jego przechowywania. Choć często również można się spotkać z taką postacią cukru już w sklepie. By uporać się z niepraktycznymi grudkami, warto zastosować jeden prosty patent. Z czego powstaje cukier? Cukier to substancja słodząca najczęściej pochodząca z trzciny cukrowej oraz buraków cukrowych. Mimo iż od wielu lat jest sporną kwestią wśród dietetyków, to jednak gości w każdym domu i stanowi dodatek do wielu potraw czy wypieków.  Drogi cukier Cukier pojawił się już wiele tysięcy lat temu, jednak przez cały ten czas był różnie postrzegany i wykorzystywany. Niegdyś był dość drogim produktem, co uniemożliwiało go nabycie przez każdego człowieka. Wówczas był zarezerwowany dla bogatszych ludzi z wyższych sfer. Początkowo był wykorzystywany jako lekarstwo i przyprawa.  Z czasem stał się jednak dobrem luksusowym, a jego spożycie z roku na rok coraz szybciej rosło. Obecnie jest jednym z najbardziej pożądanych produktów na rynku. Jest wykorzystywany niemal do wszystkiego, co też spowodowało znaczny wzrost jego spożywania.  Rodzaje cukru na rynku W sprzedaży można się spotkać z wieloma rodzajami cukru. Każdy z nich czymś się różni. Wśród dostępnych produktów należy wyróżnić, takie jak: biały cukier rafinowany - jest produkowany z buraków cukrowych, to oczyszczona wersja produktu pozbawiona melasy, dzięki czemu ma postać krystaliczną, cukier trzcinowy - wytwarzany z trzciny cukrowej, zawiera melasę, która nadaje mu charakterystyczny, delikatny, bursztynowy kolor, biały cukier z aromatem z wanilii, nazywany również po prostu cukrem wanilinowym. Ze względu na wielkość ziaren, cukier...