kawa cukier biały czy brązowy
shixugang/Pixabay.com
Zdrowie

Cukier biały czy brązowy? Uważaj, który sypiesz do swojej kawy!

Słodzisz kawę? Pewnie nie zastanawiasz się nad tym, jakiego cukru używasz. A to wielki błąd! Dowiedz się jaki cukier do kawy jest najlepszy.
Katarzyna Wyborska
listopad 04, 2020

Choć zapaleni kawosze reagują przerażeniem na myśl o poprawianiu smaku kawy mlekiem lub cukrem, większość z nas nie wyobraża sobie tego napoju bez przynajmniej jednego z tych dodatków. Jednak czy wiedzieliście, że to jakim cukrem słodzicie kawę ma ogromny wpływ na wasze zdrowie?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Biały cukier – biała śmierć?

Dziś większość produktów na sklepowych półkach zawiera cukier. Nawet keczup jest słodzony! Co więcej, przetworzona żywność słodzi się białym cukrem, który według naukowców jest najgorszy dla naszego zdrowia. Wysnuli oni nawet tezę mówiącą o tym, że biały cukier uzależnia silniej, niż niektóre narkotyki. Powoduje on nadwagę oraz próchnicę, a ponadto prowadzi do miażdżycy i cukrzycy.

Cukier biały i brązowy – różnice

Alternatywą jest cukier brązowy, który pochodzi z trzciny cukrowej. Czy poza sposobem pozyskiwania różni się czymś od białego cukru? Oczywiście!

Biały cukier otrzymuje się z buraków cukrowych. Jest słodki i na tym kończą się jego walory, ponieważ nie ma on żadnych wartości odżywczych – poza solidną dawką węglowodanów. Natomiast cukier brązowy dzięki temu, że nie poddaje się go procesowi rafinacji (czyli oczyszczania) zawiera wapń, magnez i potas. Temu też zawdzięcza swój charakterystyczny, brązowy kolor.

Co zamiast cukru?

Jeżeli szukacie zdrowszej alternatywy dla cukru, warto sięgnąć po inne substancje słodzące, takie jak:

  • Ksylitol
  • Syrop klonowy
  • Erytrol
Komentarze
diety 40 lat
Kayla Farmer/Unsplash
Zdrowie Skończyłaś 40 lat? Wprowadź te zmiany w diecie, zanim będzie za późno!
Jesz tyle samo co wcześniej, a wszystkie twoje spodnie są za ciasne? To może oznaczać, że już czas na radykalne zmiany w diecie! Sprawdź, co powinna zawierać dieta 40-latki.
Katarzyna Wyborska
listopad 04, 2020

Według lekarzy rośniemy i rozwijamy się do 25 roku życia. Po tym czasie nasz organizm zwalnia i przestaje tak intensywnie pracować. Skóra jest coraz mniej sprężysta i traci młodzieńczy blask, na głowie znajdujemy pierwsze siwe włosy, a nasze ciało może być mniej sprawne niż wtedy, gdy byliśmy nastolatkami. Natomiast czwarta dekada naszego życia wiąże się ze zmianami, które musimy wprowadzić, jeżeli chcemy zachować młodzieńczy wygląd. Co robić, gdy osiągniemy kolejny kamień milowy i skończymy 40 lat? Sprawdzamy! Wprowadź zmiany w swojej diecie Wiele kobiet, szczególnie tych, które późno zaszły w ciążę narzeka, że choć jedzą tyle samo albo nawet mniej niż wcześniej, nie są w stanie schudnąć. Czyżby nie mówiły całej prawdy? Niekoniecznie – to, że masz trudności z utratą wagi po 40. roku życia nie oznacza od razu, że lunatykujesz i w nocy wyjadasz resztki z lodówki. W tym wieku metabolizm zaczyna zauważalnie spowalniać. To oznacza, że potrzebujesz do funkcjonowania mniej kalorii niż wcześniej. Dlatego może się zdarzyć, jesz tyle samo co zwykle i tyjesz. Jak temu zapobiec?  Trzeba wprowadzić do swojej diety kilka zmian! Co powinna zawierać dieta 40-latki? Czterdziestolatki powinny szczególnie zadbać o to, by ich dieta była zbilansowana i bogata w pełnowartościowe produkty. To oznacza, że należy zrezygnować z tłustych mięs, dań mącznych i słodyczy na rzecz warzyw, ryb i chudego mięsa. Warto zrezygnować z wieprzowiny (która jest bardzo tłusta) i zastąpić ją drobiem i wołowiną. Uwaga na owoce! Kojarzymy je ze zdrowym odżywianiem, ale nie możemy zapominać, że owoce pełne są cukru i ich nadmierne spożycie będzie prowadziło do tycia. Jedzmy je, ale z rozwagą. Wpływ diety na przebieg menopauzy Jeśli perspektywa szczuplejszej sylwetki nie jest dla was wystarczającym...

Przeczytaj
Zdrowie, kiwi, dieta
Adobe Stock
Zdrowie Kiwi jest najzdrowszym owocem świata. Niesamowicie wzmacnia odporność
Wapń i witamina K to tylko niektóre obecne w kiwi substancje, które pomogą zachować układ kostny w dobrej kondycji na długie lata. w czym jeszcze wzmacnia organizm kiwi?
Aleksandra Jaworska
listopad 04, 2020

Do podstawowych zalet kiwi można zaliczyć między innymi, szczególnie ważne w okresie jesienno - zimowym, wzmocnienie odporności, skracanie leczenia infekcji, a nawet - pomoc w walce  nowotworami, czy depresją. Serce to jeden z organów, który kiwi podziękuję szczególnie. Głównie za sprawą wysokiej zawartości witaminy C i E. Czego jeszcze nie wiesz o kiwi? W zasadzie nie ma obszaru, w którym kiwi wypada blado i niekorzystnie. Wpływ kiwi docenią na przykład wszyscy, którzy chcą poprawić sylwetkę lub zacząć rzeźbić ciało na lato. Jedna uwaga, która można mieć wpływ na dołączenie kiwi do codziennej diety - to pamięć o tym, że kiwi działa na organizm wychładzająco. Sprawdzi się zatem  doskonale jako dodatek do drugiego śniadania, czy lekka przekąska zamiast podwieczorku.  Na kaloryczność kiwi kąciki ust również same unoszą się do śmiechu. Jeden średni owoc liczy sobie do 50 kcal. Nieco większy - 100 g zmieści się w 60 kcal i dużej dawce błonnika, aż 2 gramy. Najzdrowszy owoc świata Europejczycy mają do czynienia z owocem kiwi dopiero od połowy ubiegłego wieku. Ta krótka znajomość nie przeszkodziła jednak w okrzyknięciu kiwi owocem zdrowia. Nie tylko przez zawarte w kiwi witaminy, ale również - ogrom właściwości usprawniających działanie poszczególnych organów. Jednym z najbardziej szczególnych zastosowań kiwi jest ochrona komórek przed działaniem wolnych rodników i co za tym idzie, wspomaganie regeneracji uszkodzonych komórek. W kiwi występuje również glutation, który odpowiada za stopowanie mutacji genów, w tym stopowanie rozwoju jednostki chorobowej. Na ratunek cukrzykom Nie trzeba być specjalistą by wiedzieć, że dieta w której ogranicza się cukry pomoże naszemu organizmowi na wielu...

Przeczytaj
Przetwory, domowe przetwory - przykra informacja
Unsplash
Newsy Przygotowujesz domowe przetwory? Mamy przykrą informację!
Właśnie rusza sezon na zimowe przetwory. W tym roku zdecydowanie mniej Polaków przygotuje słoik do domowej spiżarni. Dlaczego?
Aleksandra Jaworska
listopad 03, 2020

Sezon na domowe przetwory tuż tuż - mimo tego, w tym roku zdecydowanie mniej Polaków planuje przygotować słoiki na zimę. Taki zamiar ma 52 proc. ankietowanych - wynika z Barometru Providenta.  Do słoików najczęściej trafiają ogórki. Polacy lubią też dżemy i konfitury. W tym roku, w przeciwieństwie do ubiegłego, na przetwory zdecydowało się 25 procent mniej badanych. Kiedy w ubiegłym roku pomysły na domowe przetwory deklarowało 75 procent badanych, w tym roku liczna ta spadła do 52 procent. Wśród ankietowanych pań twierdząco odpowiedziało prawie 60 procent, zaś wśród panów podobną chęć zadeklarowało 45 procent.   – Zdecydowanie najczęściej robimy ogórki – kiszone i konserwowe. Drugie w kolejności są dżemy i konfitury – wymienia Karolina Łuczak.   Blisko 55 proc. ankietowanych twierdzi, że w ich domach słoiki na zimę robi się niemal co roku, zaś co trzeci mówi, że zdarza się to czasami. Motywacją jest przede wszystkim smak domowych przetworów. Polacy oceniają je jako lepszy niż kupowanych produktów w słoikach. Cenią także to, że można je przygotować z naturalnych składników. Dodatkowym wartością samodzielnie przygotowywanych słoików jest ich zawartość. Zimowe przetwory to prawdziwe bogactwo odporności! – Przetwory przygotowują przede wszystkim osoby młode, do 24. roku życia, oraz osoby powyżej 50. roku życia. Wynika to prawdopodobnie stąd, że młodzi ludzie kierują się przede wszystkim szczególnym podejściem do zdrowego żywienia i ekologii, natomiast starsze kontynuują z kolei domową tradycję – wskazuje rzeczniczka Provident Polska. Najczęściej korzystamy z rzeczy, które sadzimy we własnych ogrodach lub tych, jakie akurat przekażą nam w odpowiednim na to sezonie - rodzina, czy znajomi....

Przeczytaj