Macie dość przewlekłych problemów z zapaleniem pęcherza? Ten sok może rozwiązać problem
Adobe Stock
Zdrowie

Macie dość przewlekłych problemów z zapaleniem pęcherza? Ten sok może rozwiązać problem

Te statystyki mogą zrobić na was wrażenie. Lekarze szacują, że niemal połowa dorosłej populacji Polek przynajmniej raz w życiu będzie zmagać się z zapaleniem pęcherza. Czas zadbać o swoją odporność.

Okropne pieczenie i krwawienie podczas oddawania moczu, nieustanne parcie na pęcherz i dokuczająca gorączka – to tylko kilka z typowych objawów zapalenia pęcherza. O tym jak bardzo uciążliwe i nieprzyjemne schorzenie wiedzą tylko ci, którzy przez to już przeszli.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zapobiegać infekcjom pęcherza?

Zapalenie pęcherza to doprawdy fatalna dolegliwość. Oprócz tego, że wywołuje nieprzyjemne bóle, to na nieszczęście dla chorujących może wielokrotnie nawracać z tą samą siłą. Na tę chorobę kobiety zapadają niemal 50 razy częściej niż mężczyźni. Stąd nasz apel właśnie do pań – nie lekceważmy tego zagrożenia i zawsze konsultujmy z lekarzem wyżej wymienione objawy.

Są jednak sposoby, by nieco wspomóc swój organizm w walce z zakażeniami. Jeżeli nasze ciało jest odpowiednio do tego przygotowane, może zwalczyć infekcję dróg moczowych już na samym początku. Aby tak się działo, należy przede wszystkim zachowywać higienę miejsc intymnych. Oprócz tego warto wprowadzić do swojej diety jeden składnik.

Zobacz także
Macie problemy z zasypianiem? Ten sok w mig się z tym rozprawi

Macie problemy z zasypianiem? Ten sok w mig się z tym rozprawi

Dodajcie do porannej wody ten sok. Ma o wiele lepsze działanie niż cytryna

Dodajcie do porannej wody tego soku. Ma o wiele lepsze działanie niż cytryna

Jak działa sok z żurawiny na zapalenie pęcherza?

Sok z tego owocu to prawdziwe remedium na problemy z drogami moczowymi. Nie bez przyczyny żurawina (a raczej wyciąg z niej) jest głównym składnikiem suplementów diety i tabletek, które często dostajemy w aptece właśnie na problemy z pęcherzem.

Zamiast truć się tak zwaną chemią, warto postawić na naturę i zacząć spożywać sok z żurawiny. Ten życiodajny napój czyni prawdziwe cuda. Żurawina utrudnia bakteriom e.coli przyleganie do błony śluzowej dróg moczowych.

Sok z żurawiny to nie tylko działanie antybakteryjne. To prawdziwy eliksir młodości. O co chodzi? Badania wykazują, że sok żurawinowy wspomaga układ krwionośny i zmniejsza ryzyko udarów. Kłopot z sokiem z tych czerwonych jagód jest taki, że zwykle zawiera dużo cukru. Ponadto trzeba go pić codziennie, by należycie działał na nasz organizm.

Jak pić sok z żurawiny? Czysty sok z tego owocu jest napojem trudnym do przyjęcia przez człowieka w większych ilościach. Dlatego też zaleca się popijanie małych kieliszków soku żurawinowego (25 ml) w dwóch dawkach na dobę tuż przed posiłkiem. Taką kurację można stosować w razie problemów z pęcherzem, ale także w ramach profilaktyki.

Źródło: medicalnewstoday.com, medicover.pl, medonet.pl

Macie problemy z pęcherzem i drogami moczowymi? Koniecznie jedzcie wtedy takie dania
Adobe Stock
Newsy
Macie problemy z pęcherzem i drogami moczowymi? Koniecznie jedzcie wtedy takie dania
Nie tylko antybiotyki i medykamenty na bazie żurawiny – w walce z zapaleniem pęcherza i dróg moczowych ważna jest także odpowiednia dieta.

Zapalenie pęcherza moczowego to niezwykle przykre i dolegliwe schorzenie, które w większym stopniu dotyczy zwykle kobiet. Panie, bardziej podatne na infekcje dróg moczowych od panów, powinny przykładać szczególną wagę do diety w czasie przebywania takiej choroby. Czy na zapalenie pęcherza dobra jest tylko żurawina? Najczęściej polecanym przez aptekarzy środkiem na problemy z pęcherzem jest żurawina w wielu postaciach. Tabletki, syropy, dżemy – o tym wszystkim wiadomo nie od dziś. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że w walce z zapaleniem pęcherza moczowego pomaga także odpowiednio dobrane jedzenie. Nie ma prostej odpowiedzi na to, co jeść w trakcie przebywania tej niezwykle nieprzyjemnej choroby. Eksperci są jednak zdania, że w trakcie walki z infekcjami dróg moczowych i z zapaleniem pęcherza ważne jest utrzymywanie ciepła narządów wewnętrznych. Usuwanie zimna i wilgoci z organizmu jest możliwe dzięki konsumpcji ciepłych posiłków. To nie znaczy jednak, że chorzy na zapalenie pęcherza powinni popijać „wiadrami” wrząca herbatę i zarzucać organizm wściekle gorącą zupą… Co jeść w czasie chorowania na zapalenie dróg moczowych i pęcherza? Zamiast tego, należy spożywać m.in. te pokarmy, które nie tylko rozgrzewają, ale też po prostu dłużej utrzymują ciepło – także wewnątrz organizmu, już w trakcie procesu trawienia. Oto lista dań, które warto jeść w trakcie zapalenia pęcherza moczowego: Kasza jęczmienna Kasza gryczana Kasza jaglana Dania z ryżu Płatki owsiane Dania z imbirem, cynamonem i czosnkiem Orzechy włoskie Koper włoski Dania z żurawiną Czego nie jeść w czasie zapalenia pęcherza moczowego? Ciepłe posiłki to jednak nie wszystko. Podczas walki ze schorzeniami pęcherza ważne jest...

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa bomba dla zdrowia. Kobiety powinny się nimi zajadać
AdobeStock
Newsy
Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa prozdrowotna bomba. Kobiety powinny się nimi zajadać
Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach żurawiny? O regularnym jedzeniu tych smacznych owoców szczególnie powinny pamiętać kobiety. Wyjaśniamy, dlaczego.

Żurawina to nic innego, jak małe, okrągłe, jadalne jagody, które mają kolor od jasnoczerwonego do ciemnoczerwonego. Owoce żurawiny rosną na niewielkich, wiecznie zielonych krzewach i można je spotkać w całej Europie oraz Ameryce Północnej i Środkowej. Z uwagi na swój specyficzny, cierpki i kwaskowaty smak, żurawina nie jest lubiana przez wszystkich. W przeciwieństwie do większości jagód nie jest słodka. To dlatego, żeby uczynić ją smaczniejszą, większość ludzi dodaje do nich cukier lub dodaje ją do różnych wypieków, takich jak ciasta czy tarty. Właściwości zdrowotne żurawiny Żurawina posiada jednak niezliczone właściwości prozdrowotne. Oto tylko niektóre z nich: Żurawina jest dobrym źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym przeciwutleniającej witaminy C. Jak pokazują badania, regularne spożywanie świeżych żurawin może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiec gromadzeniu się płytki nazębnej na ścianach tętnic, przyczyniając się do zdrowia układu krążenia. Dzięki dużej ilości witaminy C, żurawina ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Posiada też właściwości ściągające, a także pomaga łagodzić biegunki. Badania pokazują, że owoce te szczególnie powinny sobie upodobać kobiety. Preparaty z żurawiną pomagają hamować wzrost bakterii E. coli, zmniejszając częstość infekcji dróg moczowych, a także hamując rozprzestrzenianie się innych rodzajów bakterii. Wykazano również, że żurawina zawiera specjalne związki, które pomagają zapobiegać próchnicy i zmniejszają ryzyko chorób zapalnych. Ze względu na zawartość witaminy C i potencjał przeciwzapalny, świeże jagody są dobre dla osób cierpiących na zapalenie stawów, pomagając...

sałatka Agaty Młynarskiej przepis
ONS.pl/Instagram/agata_mlynarska
Newsy
Nie macie czasu? Wystarczą 3 minuty, żeby zrobić ukochaną sałatkę Agaty Młynarskiej. Zaskakuje smakiem i lekkością
Znana dziennikarka, prezenterka telewizyjna i aktorka, Agata Młynarska, postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na błyskawiczną i zdrową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujecie 6 składników.

Choć przepis zakłada użycie majonezu, w rzeczywistości jest bardzo zdrowy. W końcu do jego odwzorowania potrzebujecie również pomarańczy, cykorii, orzechów włoskich i suszonej żurawiny. Nawet nie macie pojęcia, jak wiele cennych wartości odżywczych zawierają te składniki. Pomarańcza a witamina C Ten cytrus zawiera bardzo dużo witaminy C. Jej regularne spożywanie nie tylko minimalizuje poziom stresu, ale również chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory. Prawidłowy poziom witaminy C w organizmie chroni także przed chorobami serca, stabilizuje ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na stan skóry. Właściwości cykorii Cykoria to warzywo bogate przede wszystkim w sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor oraz witaminy czy kwas foliowy. Jej regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego.  Orzechy włoskie Włączenie orzechów włoskich do diety nie tylko usprawni funkcjonowanie waszego układu krążenia, ale również zmniejszy ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na nadpotliwość, żylaki, hemoroidy oraz problemy z cerą. Suszona żurawina Nie od dziś wiadomo, że żurawina jest pomocna przy leczeniu wielu schorzeń. Należą do nich między innymi infekcje dróg moczowych, choroby żołądka oraz układu krwionośnego. W końcu żurawina wspaniale obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Obniża też ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych. Przepis na lekką sałatkę Agaty Młynarskiej Składniki: 1 pomarańczę 2 cykorie 1 łyżkę majonezu (zdrowszy będzie domowy) 1 łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego Garść orzechów włoskich Garść suszonej żurawiny...

Śledzie według Janka Kuronia
ONS/Gotujmy.pl, Igraszki Losu
Newsy
Lubicie śledzie? Te z przepisu Jaśka Kuronia są wyborne. Jeden składnik całkowicie odmieni ich smak
Śledzie muszą się znaleźć na wigilijnym stole. Nie trzeba ich jednak przygotowywać zawsze w tradycyjny sposób. Pewne smaki pasują do nich niemalże idealnie. Jesteście ciekawi jakie?

Świąteczny czas to okres oryginalnych przepisów na postne potrawy. Oprócz blogerów, podpowiedzi na danie wigilijne można znaleźć również na stronach gwiazd. Jan Kuroń jest na to najlepszym przykładem. Jan Kuroń cenionym w całej Polsce kucharzem Syn kucharza Macieja Kuronia poszedł w ślady swojego ojca. Został cenionym w Polsce kucharzem, który inspiruje do łączenia tradycji z nowoczesnością. Janka Kuronia możecie kojarzyć w dużej mierze z różnych programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Występował także w programie „Agent Gwiazdy”. Pierwsze doświadczenia kulinarne zdobywał w polskich restauracjach. Syn Macieja Kuronia miał okazję szkolić się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Hiszpanii, Włoszech, Chorwacji czy Wielkiej Brytanii. Często powtarza, że w swojej kuchni ceni sezonowość i lokalność. Swoimi przepisami dzieli się na prowadzonym od lat Instagramie. Jaki składnik dodaje do świątecznych śledzi? Żurawina działa przeciwzapalne i przeciwalergiczne Owoce krzewu są bogate w proantocyjanidyny. Dzięki nim wasz organizm wolniej się starzeje, a także jest dodatkowo ochroniony przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Żurawina poprawia wzrok i przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu. Warto włączyć ją do codziennej diety. Jak smakuje ze śledziami? Musicie się przekonać. Śledzie z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny stół. Przepis na śledzie z żurawiną Do śledzi oprócz cebuli warto dodać kilka rzeczy. Janek Kuroń zdecydował się na żurawinę, która dodaje nieco słodyczy i cierpkości. Intensywność śledziom zapewni z kolei liść laurowy i ziele angielskie. Składniki: 300 g śledzia matjas lub a'la matjas  2 duże cebule obrane i pokrojone w piórka 50 g...