zjadlam plesn co robic
AdobeStock
Zdrowie

Co się stanie, jeśli przypadkowo zjemy pleśń? Przeczytaj, zanim będzie za późno!

Zjadłaś kiedyś kawałek spleśniałego jedzenia? Sprawdź, jakie mogą być konsekwencje!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Zdarzyło ci się kiedyś przypadkiem zjeść kromkę spleśniałego chleba? A może martwisz się, że twoje dzieci zjedzą kawałek pleśniejącego ciasta z zeszłego tygodnia? Sprawdź, co się może stać, jeśli zjesz pleśń!

Pleśń na jedzeniu przybiera najczęściej formę puchatych i niezbyt przyjemnie pachnących placków. Grzyby są zwykle białe lub ciemnozielone i dość łatwo je zauważyć, choć w początkowych etapach pleśnienia żywności trudno je dostrzec. Wtedy właśnie istnieje ryzyko, że zjemy nadpsute jedzenie. Czy jest się czym martwić?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Co się stanie, gdy zjemy pleśń?

Po pierwsze – bez paniki! Najczęściej zdajemy sobie sprawę z tego, że coś nie gra już po nadgryzieniu pierwszego kęsa. Pleśń ma charakterystyczny zapach i smak nie do pomylenia z innym, więc najczęściej od razu wypluwamy zepsutą część. Jednak jeśli połkniemy kawałek zajęty pleśnią, to czy coś nam grozi? Najprawdopodobniej po prostu mocno się pochorujemy i zaczniemy wymiotować. Być może zdarzyło wam się kiedyś nagle zwymiotować chwilę po zjedzeniu czegoś, co jeszcze wyglądało i smakowało dobrze? To, że jeszcze nie widać pleśni nie znaczy, że żywność nie zaczęła się psuć. Wymioty to reakcja organizmu na zjedzenie trucizny.

Inne nieprzyjemne konsekwencje to reakcje alergiczne. Dotyczy to nie tylko spożycia pleśni, ale i powąchania, dlatego absolutnie nie wąchamy spleśniałego jedzenia! Może dojść do podrażnienia dróg oddechowych.

Co zrobić ze spleśniałą żywnością?

Odpowiedź jest tylko jedna – wyrzucić! I to jak najszybciej, najlepiej zawijając ją wcześniej w plastikowy worek. Absolutnie nie wolno odkrajać spleśniałej części np. chleba albo sera i zjadać reszty. Wystąpienie pleśni na powierzchni żywności oznacza, że całość już zaczęła się psuć i nie nadaje się do spożycia.

 

Źródło: mashed.com

Komentarze
Marynowany śledź
Adobe Stock
Zdrowie Dlaczego warto jeść więcej marynowanego śledzia? Powody mogą cię zaskoczyć!
Śledzie najczęściej pojawiają się w naszych domach przy okazji świąt. Można więc powiedzieć, że jadamy je okazyjnie i dosyć sporadycznie. Mało osób przyrządza je spontanicznie na przekąskę. To duży błąd.
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Nie od dziś wiadomo, że ryby mają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Na szczególną uwagę zasługują między innymi przez wielu niedoceniane marynowane śledzie. Bez względu na to czy przygotujesz je w oleju, occie czy śmietanie, będą tak samo zdrowe. Lokalny produkt Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim! To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniesz w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może cieszyć twoje podniebienie nawet przez cały rok. Cenne wartości odżywcze Śledź marynowany to przede wszystkim źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E. Jego regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, a także kości, które stają się mocniejsze. Wspomniany kwas omega-3 pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, a co za tym idzie na spalanie tłuszczu. Zmniejsza on również ryzyko zachorowania na nowotwór. Zawarte w śledziach wartości odżywcze rozwiązują też problemy z niedokrwistością, zmniejszają senność i pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Ryby te zawierają także niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży. Źródło: mashed.com, zywienie.abczdrowie.pl

Przeczytaj
konserwy czy są zdrowe
AdobeStock
Zdrowie Jedzenie z puszki nie warte trzech groszy! Trucie na własne życzenie! Głównym winowajcą jest...
Jeżeli chętnie korzystasz w kuchni z konserw, to koniecznie przeczytaj ten artykuł! Możesz tym uratować własne zdrowie i swoich bliskich.
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Każda gospodyni używa konserw. Przydają się do sałatek i obiadów, nie wymagają żadnego przygotowania, a zamknięte mogą bardzo długo stać na półce. Jednak zakonserwowana w puszce żywność nie jest taka zdrowa, jak nam się wydaje! Trucizna z puszki Puszki szkodzą – dosłownie. Metalowe opakowania zawierają toksyczną substancję bisfenol. Co ciekawe, nikt temu nie przeczy. Po prostu uważa się, że ilość bisfenolu zawartego w puszkach i przechodzącego do żywności nie jest trująca dla ludzi. Jednak niektórzy mają co do tego wątpliwości i prowadzi się badania które dowodzą, że związek ten wpływa na układ hormonalny ludzi. Może prowadzić do takich chorób jak otyłość, bezpłodność, a nawet powodować nowotwory. Szkodzi też kobietom w ciąży i dzieciom. Niektóre kraje wprowadzają nawet powoli zakazy stosowania bisfenolu w produkcji opakowań! Groźne substancje konserwujące Powyższe zdanie może trochę dziwić. W końcu czymże jest konserwa? Przecież to właśnie zakonserwowane jedzenie, dzięki czemu jest zdatne do spożycia nawet kilka lat po zamknięciu w puszce. Jednak konserwant konserwantowi nierówny! Koniecznie sprawdzajmy etykiety na opakowaniach. Unikajmy najtańszych produktów konserwowych, ponieważ zawierają one niebezpiecznie dla naszego zdrowia konserwanty. Mogą one wywoływać alergie pokarmowe, w tym astmę alergiczną u dzieci. Zwracajmy uwagę na podaną ilość soli, ponieważ ta w nadmiarze jest szkodliwa.   Źródło: hellozdrowie.pl

Przeczytaj
Jak schudnąć z brzucha
Adobe Stock
Zdrowie Chcesz stracić tłuszcz z brzucha? Unikaj TYCH 6 pokarmów!
Nagromadzony w organizmie tłuszcz to największy wróg każdego człowieka. Walka z nim jest niesamowicie trudna. Jeśli więc nie chcesz za kilka lat mierzyć się z nadwagą, sprawdź jakich produktów powinnaś unikać!
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Idąc do sklepu za każdym razem walczymy sami ze sobą, żeby nie wrócić do domu z masą niepotrzebnych, niezdrowych i słodkich rzeczy. Nie zawsze to się jednak udaje. I dopóki małe przyjemności są tylko dodatkiem do zdrowej diety nie stanowią ogromnego zagrożenia. Jednak spożywane w nadmiernych ilościach mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Z uwagi na różną genetykę i skłonności każdy z nas tyje w innym miejscu. Najczęściej jednak problematyczną strefą okazuje się brzuch. Oto lista produktów, które sprawiają, że tłuszcz może gromadzić się właśnie w tym miejscu. Kawa Przyrządzona w domu kawa nie stanowi ogromnego zagrożenia, szczególnie jeśli pijesz ją bez cukru i mleka. Szkodliwa okazuje się jednak ta zamawiana w rozmaitych kawiarniach . Serwowane w takich miejscach kawy najczęściej są smakowe i z dodatkiem ogromnej ilości cukru. Choć smakują wyśmienicie, są tak samo niezdrowe jak kolorowe napoje gazowane. Chleb pszenny Chleb zrobiony z mąki pszennej nie należy do najzdrowszych. Zawiera on ziarna rafinowane , które wpływają negatywnie między innymi na twoją wagę. Spróbuj go zamienić, na przykład na ciemne pieczywo pełnoziarniste. Popcorn Często siadamy z nim przed telewizorem, ale czy kiedykolwiek sprawdziliśmy jego skład? Problem żywności przetworzonej, do której zaliczamy między innymi popcorn, polega na zawartości tak zwanych tłuszczów typu trans. Ich spożywanie prowadzi nie tylko do otyłości, ale też do chorób serca i udaru. Przetworzone mięso Mowa tu o tak uwielbianym przez nas sklepowym pepperoni i bekonie, ale również kiełbasie, a nawet wędlinach. Jeśli nie chcesz, żeby twój brzuch był jak balon lepiej unikaj tych produktów. Ciasto Nie chodzi oczywiście o domowe wypieki, a sklepowe ciasta...

Przeczytaj