Nuggetsy z kurczaka
maho/Adobe Stock
Zdrowie

Co się stanie, gdy będziecie regularnie jeść nuggetsy? Niektóre składniki mogą doprowadzić do długotrwałych problemów zdrowotnych!

Gotowe nuggetsy z kurczaka to szybkie i wygodne danie. Ich smak niemalże uzależnia. Chrupiące kąski mają jednak swoje ciemne strony. Czy są niezdrowe?

Świetnie przyrządzona panierka, smaczne mięso i trudna do opisania chrupkość – za to wszystko niektórzy z nas uwielbiają gotowe nuggetsy z kurczaka.
Kupujemy je w sklepach, zamawiamy w barach. Ponadto często są ulubionym (niesłodkim) przysmakiem naszych dzieciaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak nuggetsy szkodzą zdrowiu

To danie, jak każda przetworzona żywność, ma swoje minusy. Dlatego jeżeli nie możemy się oprzeć po raz kolejny chrupiącej skórce i piersi z kurczaka, przemyślmy ten temat na spokojnie.
Może czasem warto przyrządzić kurze mięso w domu, nieco innym sposobem?

Nuggetsy z kurczaka sprzedawane na wynos to źródło nasyconych tłuszczów, których zbyt duże spożycie z pewnością zaszkodzi naszemu organizmowi.
Ponadto w tych kawałeczkach kurzego mięsa obsmażonych we fryturze znajdziemy ogromne ilości sodu. To wszystko sprawi, że nuggetsy będą smaczne, ale ich wpływ na nasze zdrowie będzie opłakany.

Tak nie stanie się oczywiście, jeżeli to danie występuje w naszej diecie tylko okazjonalnie.
Jedzone regularnie nuggetsy, zwłaszcza w duecie z innymi fast-foodami, takimi jak frytki to prawdziwe zagrożenie dla naszego serca.

Poszukiwanie zdrowego balansu

Jakby tego było mało, taka dieta prowadzi w szybkim tempie do cukrzycy, a także przyspiesza przybieranie na wadze. Wspomniana nadwyżka sodu w organizmie, to z kolei szybka droga do podwyższonego ciśnienia tętniczego we krwi.

O konsekwencjach tych chorób nikogo nie trzeba informować. Unikajmy więc zbyt dużej ilości pochłanianych nuggetsów i innych fast-foodów.
Ważne, byśmy potrafili zaszczepić  odpowiednie zachowania żywieniowe wśród najmłodszych. Promujmy więc gotowanie we własnym domu i prowadzenie zdrowej i zbilansowanej diety wśród najbliższych.

Co zamiast nuggetsów? Postarajmy się czasem o ugotowanie mięsa drobiowego. Idealnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z problemami krążeniowymi i cukrzyków będzie kurczak gotowany na parze. 
Kiedy dodamy do takiego mięsa kilka zielonych dodatków, nasza dieta od razu nabierze bardziej optymistycznych barw!

Źródło: mashed.com

 

Wędliny
Pixabay/congerdesign
Newsy
5 najgorszych typów mięsa. Spożycie 3 może skończyć się tragicznie
Skąd mieć pewność, że kupujemy dobrej jakości mięso? Najlepiej zaufać zaprzyjaźnionemu rzeźnikowi lub wnikliwie czytać etykiety.

Polacy to naród w dużej mierze mięsożerny. Schabowe, mielone i pulpety to tylko przykłady dań, które goszczą na naszych stołach częściej niż raz w tygodniu. Nic nie dorówna domowym wędlinom Domowe wędliny to jeden z niewielu sposobów, dzięki któremu wiecie, co jecie. Pieczona w rękawie karkówka, schab ze śliwką i wędzona w domu kiełbasa, nie mają sobie równych. Ponadto, mięso, które było źle przechowywane, nie będzie działać na naszą korzyść. Każdorazowo przed zakupem sprawdźcie źródło, producenta i skład danej sztuki mięsa. Rodzaje mięsa, z którymi warto obejść się bez żalu Czasami o wyborze mięsa decyduje cena, która niekoniecznie jest ona dobrym wyznacznikiem powodującym udane zakupy. Jeśli zależy wam na zmianie nawyków żywieniowych lub chcecie dostarczać swojemu organizmowi tylko tego, czego potrzebuje, zrezygnujcie z niektórych rodzajów mięsa. To może się okazać zbawienne dla waszego zdrowia! Kupne wędliny Wędliny z supermarketu są naładowane są solą, tłuszczem i azotanami, używanymi jako konserwanty. Azotany są główną przyczyną powstawania raka żołądka i jelita grubego. Nadmierne objadanie się takimi produktami, może prowadzić do powstawania nadciśnienia i problemów z sercem. Głównym winowajcą jest tu sód zawarty w wędlinach. Także on odpowiada również za otyłość czy problemy z oczyszczaniem organizmu. Niestety, kupne wędliny zawierają wysoko przetworzone mięso i duże ilości sodu. Ich częste spożywanie może prowadzić do raka żołądka! Wystrzegajcie się: Kiełbaski i parówki są jednymi z popularniejszych produktów wykorzystywanych do przyrządzania kolacji czy ekonomicznego obiadu. Niestety, zawierają wysoko przetworzone mięso i duże ilości sodu. Dwie...

Jak wybrać mięso
Christophe Fouquin/Adobe Stock
Newsy
Mięso króluje na naszych stołach. Jak wybrać najlepsze w sklepie? Podpowiadamy
Na śniadanie kanapki z szynką. Na obiad kotlety mielone albo schabowe. Na kolację maleńki plasterek boczku albo kawałek kiełbasy. Mięsa jemy dość dużo. Warto wybierać to najbardziej wartościowe.

Organizm człowieka został przystosowany w drodze ewolucji do spożywania mięsa, warzyw i roślin. Od czasów prehistorycznego łowcy-zbieracza upłynęło sporo lat, ale miłość do wieprzowiny, drobiu i innych gatunków mięs nie przeminęła. Człowiek-mięsożerca? Taki, a nie inny rodowód człowieka jest jednak dość mylący. Wbrew pozorom, tradycja diety tak obfitej w mięso nie jest zbyt długa. Nie wracajmy już do prapoczątków gatunku ludzkiego. Nawet nasi dziadowie jedli znikome ilości mięsa w porównaniu do nas. Przyczyną była oczywiście bieda. Na ucztę złożoną z pieczystego i innych mięs mogli sobie pozwolić przez długie lata tylko bogaci ludzie. Polskie społeczeństwo, które w swojej ogromnej masie wywodzi się z ubogiego chłopstwa, dopiero w ostatnich latach dostąpiło możliwości jedzenia mięsa niemalże w nieograniczonych ilościach. Echem tych dziejowych zawirowań jest historia kotleta schabowego. Cienko rozbity placek miał imitować sznycla wiedeńskiego. W ten sposób w PRL-u władze chciały dać ludowi namiastkę luksusu. Dzisiaj to już codzienność, a regularne jedzenie schabu przestało być już symbolem wysokiego statusu społecznego. Sytuacja zmieniła się nawet do tego stopnia, że coraz bardziej popularna staje się dieta bezmięsna, czyli wegetariańska, a nawet wegańska, czyli taka, w której w ogóle unika się spożywania produktów odzwierzęcych. Na to wszystko wpływ ma coraz większa troska człowieka o los zwierząt. Zmieńmy nasze przyzwyczajenia Nie dajmy pogrążyć się jednak w poczuciu winy – zamiast rezygnować z mięsa, zacznijmy kupować je po prostu z większą rozwagą. Zrównoważone spożycie mięsa pomoże nie tylko przyrodzie, ale także i naszym organizmom. Oto kilka praktycznych rad, jak kupować mięso. Dokładnie sprawdzajmy daty ważności na...

Placuszki z kurczaka z musztardą
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Nie macie pomysłu na szybki obiad? Zróbcie placuszki z kurczaka z musztardą. Wystarczy 10 minut
Pierś z kurczaka to mięso smaczne, ale dość suche. Zwłaszcza, gdy przedłużymy jego pobyt na patelni. Placuszki z kurczaka z musztardą to rozwiązanie tego problemu.

Soczyste, szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. To wszystko z pełną odpowiedzialnością możemy powiedzieć o placuszkach z kurczaka z musztardą. Niektórzy nazywają je także kurczakowymi kotlecikami. Jak zwał, tak zwał. Tego typu potrawa będzie miłą odmianą od standardowych kotletów czy nuggetsów. Wystarczy dodać do nich jakąś surówkę, a także uzupełnić talerz solidną porcją węglowodanów w postaci ziemniaków, ryżu czy kaszy. I voilà. Szybki i smaczny obiad gotowy. Użycie jajka i mąki sprawi, że nasze placuszki w smaku będą nieco przypominały niektórym coś w rodzaju omletu. Spróbujcie sami i przekonajcie się o ich smaku. Przepis na placuszki z kurczaka z musztardą Składniki: Filet z kurczaka (podwójny kawałek mięsa) 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz lub papryka ostra Olej Przygotowanie: Zacznijcie od pokrojenia mięsa na dość drobne kawałki. Do naczynia włóżcie mięso, dodajcie mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbijcie jajka. Doprawcie składniki majonezem, musztardą, sosem sojowym, a także solą i pieprzem lub papryką. Wymieszajcie razem ciasto na gładką masę. Na patelni rozgrzejcie olej i łyżką nakładajcie masę formując na patelni placuszki. Smażcie kotleciki na złoty kolor. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Obłędnie pyszny filet z kurczaka w panierce. Rozkosznie chrupiący i smaczny dzięki 1 składnikowi
Adobe Stock
Newsy
Obłędnie pyszny filet z kurczaka w panierce. Dodajcie do niego ten 1 składnik, a wyjdzie lepiej niż zwykle
Szukacie pomysłu na obiad? Kotlety z piersi kurczaka są dość naturalnym wyborem dla wielu z was. Warto go nieco urozmaicić.

Smażony filet z kurczaka w panierce to ulubione danie wielu Polaków. Zwłaszcza tych nieco młodszych. Dzieciaki uwielbiają zwłaszcza tzw. nuggetsy, czyli małe kawałeczki kurzej piersi smażone w panierce, najlepiej doprawioną tak jak w restauracji KFC. Nuggetsy zwykle podaje się z sosami. Sos ostry, sos tysiąca wysp, sos słodko-kwaśny – wybór w tej kwestii jest szeroki. Starsi smakosze wolą jednak raczej płaskie kotlety z kurczaka, przygotowane dość podobnie jak sznycle po wiedeńsku czy też po prostu jak schabowe. Panierka zapewnia mięsu z piersi nie tylko chrupkość. Dzięki jej obecności, filet zachowuje nieco więcej wilgotności. Nie wysusza się zupełnie podczas smażenia. Dlatego też warto obtoczyć swojego fileta z piersi kurczaka w mące, jajku i bułce tartej. Jak poprawić smak piersi kurczaka w panierce? Doświadczeni kucharze twierdzą, że ciekawym pomysłem na jeszcze bardziej chrupiącą panierkę jest obtoczenie kawałków kurczaka w mące ziemniaczanej. Zamiast tradycyjnego panierowania, kawałeczki kurczaka w skrobi powinno się smażyć dwukrotnie. Po pierwszym wysmażeniu, należy je wyłożyć na papierowy ręcznik, a za chwilę wysmażyć raz jeszcze. Ten wybór zostawiamy już wam. Zastanówmy się za to, jak można jeszcze bardziej podkreślić smak samego mięsa z piersi kurczaka. Kurzy filet sam w sobie jest mięsem delikatnym i dobrze przyswajającym inne smaki. Można nadać mu nieco charakteru, skrapiając kawałki mięsa cytryną, a dopiero potem przystępować do panierowania. Filet z kurczaka w panierce z cytryną Składniki: Podwójny filet z kurczaka Bułka tarta 2 jajka Mąka pszenna 2 łyżki soku z cytryny (1-2 plastry) Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Mięso oczyśćcie z błonek, żył i tłuszczów. Pokrójcie filet na wybrane przez was kształty. Ważne, by kawałki nie były zbyt grube...