Nuggetsy z kurczaka
maho/Adobe Stock
Zdrowie

Co się stanie, gdy będziecie regularnie jeść nuggetsy? Niektóre składniki mogą doprowadzić do długotrwałych problemów zdrowotnych!

Gotowe nuggetsy z kurczaka to szybkie i wygodne danie. Ich smak niemalże uzależnia. Chrupiące kąski mają jednak swoje ciemne strony. Czy są niezdrowe?
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Świetnie przyrządzona panierka, smaczne mięso i trudna do opisania chrupkość – za to wszystko niektórzy z nas uwielbiają gotowe nuggetsy z kurczaka.
Kupujemy je w sklepach, zamawiamy w barach. Ponadto często są ulubionym (niesłodkim) przysmakiem naszych dzieciaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak nuggetsy szkodzą zdrowiu

To danie, jak każda przetworzona żywność, ma swoje minusy. Dlatego jeżeli nie możemy się oprzeć po raz kolejny chrupiącej skórce i piersi z kurczaka, przemyślmy ten temat na spokojnie.
Może czasem warto przyrządzić kurze mięso w domu, nieco innym sposobem?

Nuggetsy z kurczaka sprzedawane na wynos to źródło nasyconych tłuszczów, których zbyt duże spożycie z pewnością zaszkodzi naszemu organizmowi.
Ponadto w tych kawałeczkach kurzego mięsa obsmażonych we fryturze znajdziemy ogromne ilości sodu. To wszystko sprawi, że nuggetsy będą smaczne, ale ich wpływ na nasze zdrowie będzie opłakany.

Tak nie stanie się oczywiście, jeżeli to danie występuje w naszej diecie tylko okazjonalnie.
Jedzone regularnie nuggetsy, zwłaszcza w duecie z innymi fast-foodami, takimi jak frytki to prawdziwe zagrożenie dla naszego serca.

Poszukiwanie zdrowego balansu

Jakby tego było mało, taka dieta prowadzi w szybkim tempie do cukrzycy, a także przyspiesza przybieranie na wadze. Wspomniana nadwyżka sodu w organizmie, to z kolei szybka droga do podwyższonego ciśnienia tętniczego we krwi.

O konsekwencjach tych chorób nikogo nie trzeba informować. Unikajmy więc zbyt dużej ilości pochłanianych nuggetsów i innych fast-foodów.
Ważne, byśmy potrafili zaszczepić  odpowiednie zachowania żywieniowe wśród najmłodszych. Promujmy więc gotowanie we własnym domu i prowadzenie zdrowej i zbilansowanej diety wśród najbliższych.

Co zamiast nuggetsów? Postarajmy się czasem o ugotowanie mięsa drobiowego. Idealnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z problemami krążeniowymi i cukrzyków będzie kurczak gotowany na parze. 
Kiedy dodamy do takiego mięsa kilka zielonych dodatków, nasza dieta od razu nabierze bardziej optymistycznych barw!

Źródło: mashed.com

 

Komentarze
Jak wybrać mięso
Christophe Fouquin/Adobe Stock
Newsy Mięso króluje na naszych stołach. Jak wybrać najlepsze w sklepie? Podpowiadamy
Na śniadanie kanapki z szynką. Na obiad kotlety mielone albo schabowe. Na kolację maleńki plasterek boczku albo kawałek kiełbasy. Mięsa jemy dość dużo. Warto wybierać to najbardziej wartościowe.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Organizm człowieka został przystosowany w drodze ewolucji do spożywania mięsa, warzyw i roślin. Od czasów prehistorycznego łowcy-zbieracza upłynęło sporo lat, ale miłość do wieprzowiny, drobiu i innych gatunków mięs nie przeminęła. Człowiek-mięsożerca? Taki, a nie inny rodowód człowieka jest jednak dość mylący. Wbrew pozorom, tradycja diety tak obfitej w mięso nie jest zbyt długa. Nie wracajmy już do prapoczątków gatunku ludzkiego. Nawet nasi dziadowie jedli znikome ilości mięsa w porównaniu do nas. Przyczyną była oczywiście bieda. Na ucztę złożoną z pieczystego i innych mięs mogli sobie pozwolić przez długie lata tylko bogaci ludzie. Polskie społeczeństwo, które w swojej ogromnej masie wywodzi się z ubogiego chłopstwa, dopiero w ostatnich latach dostąpiło możliwości jedzenia mięsa niemalże w nieograniczonych ilościach. Echem tych dziejowych zawirowań jest historia kotleta schabowego. Cienko rozbity placek miał imitować sznycla wiedeńskiego. W ten sposób w PRL-u władze chciały dać ludowi namiastkę luksusu. Dzisiaj to już codzienność, a regularne jedzenie schabu przestało być już symbolem wysokiego statusu społecznego. Sytuacja zmieniła się nawet do tego stopnia, że coraz bardziej popularna staje się dieta bezmięsna, czyli wegetariańska, a nawet wegańska, czyli taka, w której w ogóle unika się spożywania produktów odzwierzęcych. Na to wszystko wpływ ma coraz większa troska człowieka o los zwierząt. Zmieńmy nasze przyzwyczajenia Nie dajmy pogrążyć się jednak w poczuciu winy – zamiast rezygnować z mięsa, zacznijmy kupować je po prostu z większą rozwagą. Zrównoważone spożycie mięsa pomoże nie tylko przyrodzie, ale także i naszym organizmom. Oto kilka praktycznych rad, jak kupować mięso. Dokładnie sprawdzajmy daty ważności na...

Przeczytaj
Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!
Hubert Rój
grudzień 08, 2020

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.

Przeczytaj
Biedronka
Tomasz Warszewski/Adobe Stock
Newsy SUPER PROMKA w Biedronce! Oszałamiająco niskie ceny produktów! Leć i upoluj okazję!
Jeżeli jeszcze nie zrobiliście cotygodniowych zapasów w Biedronce, czas ruszyć na zakupy. Sieć przygotowała dla nas sporo godnych uwagi promocji. Sprawdźcie razem z nami, na co warto zapolować!
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Podstawą jadłospisu większości naszych rodzin jest pożywne mięso. W tym zakresie Biedronka proponuje nam na ten tydzień pierś z kurczaka. A teraz wstrzymajcie oddech – z kartą Moja Biedronka kilogram tego kurzego mięsa otrzymacie za jedyne 8,45 zł! Aż się prosi, by na jeden z obiadów w tygodniu przygotować smaczne nuggetsy albo jakiś aromatyczny sos! Dla mięsożerców jeszcze jedna dobra wiadomość – Biedronka ma dla was specjalną ofertę na kiełbasę śląską. W ten weekend drugie opakowanie Kiełbasy Śląskiej marki Kraina Wędlin 550 g dostaniemy aż 90% taniej! Krótko mówiąc – kupcie dwa opakowania jednej z najpopularniejszych gatunków kiełbas, a cena za kilogram wyniesie łącznie 9,98 zł! Warto zadbać także o jakościowy tłuszcz dla naszych wypieków. Takim z pewnością będzie Masło Extra Polskie Mlekovita, 200 g. Biedronka zachęca do kupna dwóch sztuk w cenie 3,49 zł za kostkę. Zachęcamy, ale jednocześnie ostrzegamy, byście nie rozczarowali się przy kasie – weźcie ze sobą kartę Moja Biedronka – wszystkie opisywane przez nas promocje działają tylko po jej wczytaniu! Na koniec obowiązkowy słodki akcent. Dla łasuchów przygotowano w Biedronce promocję na czekoladę Milka 250-300 g. Kupcie w pakiecie 2 tabliczki różnego rodzaju Milki w takiej gramaturze, a zapłacicie za jedną tylko 6,99 zł. Uważajcie! Limit dzienny w tej promocji to 6 opakowań na jedną kartę Moja Biedronka! Życzymy udanych łowów! Źródło: biedronka.pl

Przeczytaj
pizza wskazowki
AdobeStock
Newsy W jakiej kolejności układać dodatki na pizzy? To ma ogromny wpływ na jej smak
Pewnie większość z was przynajmniej raz w życiu upiekła pizzę w domu. W końcu nie jest to nic trudnego! Wiedzieliście jednak, jakie znaczenie ma kolejność ułożenia dodatków do pizzy?
Katarzyna Wyborska
grudzień 11, 2020

Znana na całym świecie, podawana z najróżniejszymi dodatkami i w różnych formach. A do tego nie znamy nikogo, komu by nie smakowała. Chodzi oczywiście o dumę Włoch, czyli pizzę! Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak zachęca nawet najbardziej niechętnych do spróbowania swoich sił w kuchni i upieczenia własnej pizzy. Gdy robicie ją sami w domu, musicie koniecznie pamiętać o tym, jak układacie składniki. Może brzmi to zabawnie, ale uwierzcie – kolejność dodatków na pizzy ma wielkie znaczenie! Jeden błąd i przestanie wam tak smakować. Dowiedzcie się, jak robić to poprawnie! Przysmak starożytnych Dziś pizzę kojarzymy z niezbyt zdrowym jedzeniem i wymieniamy ją jednym tchem wraz z innymi daniami znajdującymi się w kategorii „fast food”, jak hamburgery i frytki. Jeżeli się zastanowić, to trudno wymyślić chociaż jeden powód, dla którego pizza powinna się znaleźć w tym niezbyt zaszczytnym gronie. Jedyny składnik, który może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie to duże ilości sera – tłuszcz w takich ilościach to nie tylko kalorie, ale i problemy z nadciśnieniem oraz miażdżycą. Ale ciasto na pizzę jest bardzo lekkie! Sos zrobiony z pomidorów nie ma praktycznie kalorii, a dodatki to najczęściej warzywa i odrobina mięsa. Spożywana od tysięcy lat – placki pieczone w piecu uwielbiali już starożytni Grecy, a z czasem zaczęto przyprawiać je serem, bazylią, a nawet rybami. Pizza w takiej formie, jaką znamy, rozpowszechniła się około XVIII wieku, gdy w Europie zaczęto na dużą skalę uprawiać pomidory, które przybyły do nas z Ameryki. Jak zrobić dobrą pizzę? Kolejność, w jakiej układamy dodatki na pizzy ma ogromne znaczenie. Dzięki temu smaki odpowiednio się przenikają – jeśli zrobimy błąd, to pizza nie będzie zbyt smaczna. Należy trzymać się następującej kolejności:...

Przeczytaj