Nuggetsy z kurczaka
maho/Adobe Stock
Zdrowie

Co się stanie, gdy będziecie regularnie jeść nuggetsy? Niektóre składniki mogą doprowadzić do długotrwałych problemów zdrowotnych!

Gotowe nuggetsy z kurczaka to szybkie i wygodne danie. Ich smak niemalże uzależnia. Chrupiące kąski mają jednak swoje ciemne strony. Czy są niezdrowe?
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Świetnie przyrządzona panierka, smaczne mięso i trudna do opisania chrupkość – za to wszystko niektórzy z nas uwielbiają gotowe nuggetsy z kurczaka.
Kupujemy je w sklepach, zamawiamy w barach. Ponadto często są ulubionym (niesłodkim) przysmakiem naszych dzieciaków.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak nuggetsy szkodzą zdrowiu

To danie, jak każda przetworzona żywność, ma swoje minusy. Dlatego jeżeli nie możemy się oprzeć po raz kolejny chrupiącej skórce i piersi z kurczaka, przemyślmy ten temat na spokojnie.
Może czasem warto przyrządzić kurze mięso w domu, nieco innym sposobem?

Nuggetsy z kurczaka sprzedawane na wynos to źródło nasyconych tłuszczów, których zbyt duże spożycie z pewnością zaszkodzi naszemu organizmowi.
Ponadto w tych kawałeczkach kurzego mięsa obsmażonych we fryturze znajdziemy ogromne ilości sodu. To wszystko sprawi, że nuggetsy będą smaczne, ale ich wpływ na nasze zdrowie będzie opłakany.

Tak nie stanie się oczywiście, jeżeli to danie występuje w naszej diecie tylko okazjonalnie.
Jedzone regularnie nuggetsy, zwłaszcza w duecie z innymi fast-foodami, takimi jak frytki to prawdziwe zagrożenie dla naszego serca.

Poszukiwanie zdrowego balansu

Jakby tego było mało, taka dieta prowadzi w szybkim tempie do cukrzycy, a także przyspiesza przybieranie na wadze. Wspomniana nadwyżka sodu w organizmie, to z kolei szybka droga do podwyższonego ciśnienia tętniczego we krwi.

O konsekwencjach tych chorób nikogo nie trzeba informować. Unikajmy więc zbyt dużej ilości pochłanianych nuggetsów i innych fast-foodów.
Ważne, byśmy potrafili zaszczepić  odpowiednie zachowania żywieniowe wśród najmłodszych. Promujmy więc gotowanie we własnym domu i prowadzenie zdrowej i zbilansowanej diety wśród najbliższych.

Co zamiast nuggetsów? Postarajmy się czasem o ugotowanie mięsa drobiowego. Idealnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z problemami krążeniowymi i cukrzyków będzie kurczak gotowany na parze. 
Kiedy dodamy do takiego mięsa kilka zielonych dodatków, nasza dieta od razu nabierze bardziej optymistycznych barw!

Źródło: mashed.com

 

Komentarze
Kuleczki twarogowe
Flickr/Jimmie
Przepisy Dla tych, co dbają o figurę. Dietetyczne twarogowe kuleczki. 20 minut i na talerzu
Źródło białka, energii, a przede wszystkim dobrego smaku. Te twarogowe kulki przygotujecie szybko, w sam raz na pożywne śniadanie.
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Niejedna z pań marzy o smukłej sylwetce. Tylko jak tu zrzucić parę kilogramów, skoro wokół same smakowitości? Jest jedno rozwiązanie. Warto gotować smacznie, ale w miarę dietetycznie i zdrowo. Dobrą drogą do utraty kilogramów, może być usunięcie ze swojego menu zbędnej ilości węglowodanów. Cóż, to zła wiadomość dla osób gustujących w białym pieczywie, bułkach i drożdżówkach. Jeżeli decydujemy się na pracę nad sobą, musimy o nich zapomnieć. Alternatywą dla bogatego w węglowodany śniadania, jest śniadanie białkowe. Co więc przygotować sobie na dobry start dnia? Tutaj naturalnym składnikiem i sprzymierzeńcem osób odchudzających się jest chudy twaróg . Sęk w tym, by przygotować go w smaczny sposób. My dzisiaj skupimy się na opcji „słodkiej”. A będą nią nasze tytułowe twarogowe kuleczki.  „Kulki mocy” to prawdziwa bomba białkowa. W sam raz na śniadanie przed trudnym i wyczerpującym dniem. Ich przygotowanie to pestka. Wystarczy kilkanaście minut wyrabiania i chwila w lodówce. Mamy świadomość, że są osoby, które nie lubią jedzenia „deserów” na śniadanie. Spokojnie, bez obaw. Dietetyczne twarogowe kuleczki zawierają naprawdę niewiele cukru, a smakują bardzo dobrze. Panie i panowie, którzy dbają o figurę, powinni spać więc spokojnie. Przy zakupie składników musimy pamiętać o wyborze odpowiedniego rodzaju sera białego . Tak, wiemy, że twaróg tłusty jest najsmaczniejszy, ale w tym przypadku stawiamy na walory dietetyczne i zdrowotne. Wybierzmy zatem ser biały w wersji chudej , o małej zawartości tłuszczu. Składniki: 40 dag twarogu Ok. 5 dag posiekanych drobno orzechów (wybierzmy włoskie lub laskowe) 200 g pokruszonych herbatników Cukier - łyżeczka Cukier waniliowy...

Przeczytaj