Herbata
Pixabay/congerdesign
Zdrowie

Boli cię gardło? Ta herbata błyskawicznie się z tym rozprawi. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej miód

Herbatę można uznać za polski napój narodowy. Polska zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich krajów europejskich, które szczególnym sentymentem darzą herbatę.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Więcej od Polaków tego napoju piją jedynie Irlandczycy i mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Prawdopodobnie dzięki obecności katechin, herbata może wspomagać ochronę przed miażdżycą i zawałem serca. Obniża poziom cholesterolu – największego wroga naszych tętnic. Ale to nie wszystko!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Cenne katechiny

Spośród flawonoidów, które mogą powstrzymać inwazję wolnych rodników, najcenniejsze są katechiny. Potrafią bowiem zneutralizować najniebezpieczniejszy dla człowieka rodnik hydroksylowy i są najłatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Występują też w czerwonym winie, jabłkach i skórkach winogron.

Herbata na ból gardła 

Przeziębienie lubi towarzystwo ciepłych naparów. Herbata nadaje się do tego wręcz idealnie. Nie ma nic lepszego niż filiżanka ciepłej herbaty. Aby uspokoić ból gardła lub gdy czujesz zbliżające się przeziębienie, sięgnij śmiało po herbatę. Ten gorący napój pomoże utrzymać gardło wilgotne i nawodnione.

Dostarcza jednocześnie bogate przeciwutleniacze, które mogą wspomóc w walce z chorobą lub wirusem. Herbata jest też doskonałym napojem, do którego możemy dodać łyżeczkę miodu. Miód ma wiele właściwości leczniczych i świetnie łagodzi ból gardła.

Która najlepsza?

Istnieje kilka herbat, które mogą pomóc w walce z irytującym bólem gardła. Na pierwszych miejscach plasują się herbaty z korzenia wiązu oraz herbata z korzenia lukrecji. Równie pomocne okazują się  rumianek, zielona herbata i mieszane herbaty z kombinacją składników ziołowych.

Szczególnie dobrym połączeniem w herbacie będzie wspomniany wiąz i korzeń lukrecji. Obydwa są uważane za ziołowe środki na przeziębienie. Powodem takiego ich działania jest to, że np. wiąz przekształca się w żel, który pokrywa gardło i zapewnia natychmiastowo potrzebną gardłu ulgę.

Herbaciane właściwości

Kubek ciepłej herbaty potrafi rozluźnić wszelkie napięcia. Niezależnie od tego, czy czujesz się jak zmarznięta kulka pod toną koców w deszczowy dzień lub po prostu chcesz cieszyć się kilkoma łykami zdrowia, herbata może sprawić, że każda sytuacja wyda ci się prostsza i o niebo lepsza.

Dwie z najbardziej powszechnie dostępnych odmian herbaty to jej wersja zielona i indyjski czarny chai. Ten drugi składa się ze sfermentowanych i przetworzonych liści czarnej herbaty, które zostały poddane utlenianiu. Do tego dochodzi mieszanka aromatycznych przypraw, które zazwyczaj obejmują gałkę muszkatołową, cynamon i goździki. Prawdziwie zimowe połączenie!

Zielona herbata pochodzi z tego samego gatunku roślin, a jej właściwości zdrowotne zmieniają się w wyniku procesu jej utleniania. Porcja zielonej herbaty zawiera 50 mg kofeiny. Ma duże ilości flawonoidów. Pomaga w komunikacji komórkowej i zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorób w organizmie.

Obie odmiany herbaty pomagają obniżyć poziom cholesterolu, minimalizując ryzyko chorób serca. Jeśli kochasz poranną filiżankę herbaty, masz powody do świętowania. Dopada cię przeziębienie? Herbata. Łyżka miodu i gotowe!

Komentarze
Kotlet schabowy
Pixabay/takedahrs
Przepisy Dodaj jeden składnik ze słoika do panierki schabowych, a zyskają niepowtarzalny smak
Schabowy to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Podpowiadamy co zrobić, by wersję znaną nam wszystkim podać w nowej, nieco urozmaiconej odsłonie.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Kotlet schabowy ma wiernych sympatyków. To także porządne danie obiadowe, które nasyci i napełni wasze brzucha na długo. Najlepszy to taki super soczysty z chrupiącą panierką. Jeśli macie podobny obraz przed oczami, nic dziwnego. Schabowy jest po prostu pyszny. A może czas na schabowego inaczej? Niezwykły kotlet Przygotowanie schabowego nie należy do najtrudniejszych. Wykonuje się go ze schabu, z kością lub bez. Przypomina sznycel wiedeński i jest jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Smakuje doskonale z tłuczonymi ziemniakami, posypanymi koperkiem oraz mizerią.  Mimo prostoty wykonania danie zbiera same pochlebne komentarze. Podaje się go jako codzienny obiad, jak również jako główny posiłek podczas imprez okolicznościowych takich jak wesele. To danie na wskroś swojskie i pyszne. Schabowy jest uwielbiamy także przez dzieci! Mięso w marynacie Nasz propozycja zawiera pewne udoskonalenie. Danie przygotujecie w 5 minut, jednak czas marynowania wynosi około 4 godzin. Uzbrójcie się w cierpliwość i zaczynamy. Składniki na 4 kotlety: 400 g schabu  1 średnie jajko 1 łyżka majonezu po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 4 łyżki bułki tartej olej roślinny do smażenia Z podanej ilości składników wysmażycie cztery bardzo duże kolety. Czas smażenia kotletów jest orientacyjny i w dużej mierze zależy od tego na ile partii będziecie smażyć swoje schabowe inaczej. Do tych kotletów pasują ziemniaki z wody lub kopytka oraz dowolna, ulubiona surówka.  Na początek potrzebujemy 400 gramów dobrej jakości schabu bez kości. Proponujemy wybranie schabu środkowego, ale schab bliżej karkówki też będzie świetny. Kawałek schabu...

Przeczytaj