Herbata
Pixabay/congerdesign
Zdrowie

Boli cię gardło? Ta herbata błyskawicznie się z tym rozprawi. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej miód

Herbatę można uznać za polski napój narodowy. Polska zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich krajów europejskich, które szczególnym sentymentem darzą herbatę.

Więcej od Polaków tego napoju piją jedynie Irlandczycy i mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Prawdopodobnie dzięki obecności katechin, herbata może wspomagać ochronę przed miażdżycą i zawałem serca. Obniża poziom cholesterolu – największego wroga naszych tętnic. Ale to nie wszystko!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne katechiny

Spośród flawonoidów, które mogą powstrzymać inwazję wolnych rodników, najcenniejsze są katechiny. Potrafią bowiem zneutralizować najniebezpieczniejszy dla człowieka rodnik hydroksylowy i są najłatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Występują też w czerwonym winie, jabłkach i skórkach winogron.

Herbata na ból gardła 

Przeziębienie lubi towarzystwo ciepłych naparów. Herbata nadaje się do tego wręcz idealnie. Nie ma nic lepszego niż filiżanka ciepłej herbaty. Aby uspokoić ból gardła lub gdy czujesz zbliżające się przeziębienie, sięgnij śmiało po herbatę. Ten gorący napój pomoże utrzymać gardło wilgotne i nawodnione.

Dostarcza jednocześnie bogate przeciwutleniacze, które mogą wspomóc w walce z chorobą lub wirusem. Herbata jest też doskonałym napojem, do którego możemy dodać łyżeczkę miodu. Miód ma wiele właściwości leczniczych i świetnie łagodzi ból gardła.

Która najlepsza?

Istnieje kilka herbat, które mogą pomóc w walce z irytującym bólem gardła. Na pierwszych miejscach plasują się herbaty z korzenia wiązu oraz herbata z korzenia lukrecji. Równie pomocne okazują się  rumianek, zielona herbata i mieszane herbaty z kombinacją składników ziołowych.

Szczególnie dobrym połączeniem w herbacie będzie wspomniany wiąz i korzeń lukrecji. Obydwa są uważane za ziołowe środki na przeziębienie. Powodem takiego ich działania jest to, że np. wiąz przekształca się w żel, który pokrywa gardło i zapewnia natychmiastowo potrzebną gardłu ulgę.

Herbaciane właściwości

Kubek ciepłej herbaty potrafi rozluźnić wszelkie napięcia. Niezależnie od tego, czy czujesz się jak zmarznięta kulka pod toną koców w deszczowy dzień lub po prostu chcesz cieszyć się kilkoma łykami zdrowia, herbata może sprawić, że każda sytuacja wyda ci się prostsza i o niebo lepsza.

Dwie z najbardziej powszechnie dostępnych odmian herbaty to jej wersja zielona i indyjski czarny chai. Ten drugi składa się ze sfermentowanych i przetworzonych liści czarnej herbaty, które zostały poddane utlenianiu. Do tego dochodzi mieszanka aromatycznych przypraw, które zazwyczaj obejmują gałkę muszkatołową, cynamon i goździki. Prawdziwie zimowe połączenie!

Zielona herbata pochodzi z tego samego gatunku roślin, a jej właściwości zdrowotne zmieniają się w wyniku procesu jej utleniania. Porcja zielonej herbaty zawiera 50 mg kofeiny. Ma duże ilości flawonoidów. Pomaga w komunikacji komórkowej i zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorób w organizmie.

Obie odmiany herbaty pomagają obniżyć poziom cholesterolu, minimalizując ryzyko chorób serca. Jeśli kochasz poranną filiżankę herbaty, masz powody do świętowania. Dopada cię przeziębienie? Herbata. Łyżka miodu i gotowe!

Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Pexels
Newsy
Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Lubicie pić herbatę? To świetnie, ale czy wiecie, że nie powinno się jej pić w nadmiernych ilościach? Czy można „przedawkować” herbatę i czym to grozi? Przeczytajcie!

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najchętniej pitych napojów świata. Istnieje mnóstwo odmian herbat. Do wyboru mamy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a nawet białą. Każda z nich skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Właściwości zdrowotne herbaty W zależności od odmiany herbaty, a konkretnie liści, z których została zrobiona, herbata skrywa w sobie wiele korzystnych właściwości. A czy wiedzieliście, że  lepiej nie wrzucać cytryny do herbaty?  Napój ten już od wieków stosuje się w medycynie tradycyjnej ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Herbata nie tylko wspaniale smakuje i poprawia nastrój, ale też, co wykazały liczne badania, może odgrywać kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby serca. Jaka dawka herbaty jest bezpieczna dla naszego zdrowia? Czy da się „przedawkować” herbatę? Jaka dawka tego napoju jest dla nas w pełni bezpieczna? Mimo iż umiarkowane picie herbaty jest bardzo zdrowe, przekraczanie 3-4 filiżanek (710-950 ml) tego napoju dziennie, może mieć pewne skutki uboczne. Poznajcie 6 możliwych skutków ubocznych picia zbyt dużej ilości herbaty: Słabszy sen Ponieważ herbata naturalnie zawiera kofeinę, nadmierne spożycie tego napoju może zakłócić prawidłowy cykl snu. Nudności Niektóre związki zawarte w herbacie mogą powodować nudności. Szczególnie gdy pijemy herbatę w dużych ilościach lub na pusty żołądek. Zmniejszona absorpcja żelaza Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych na świecie. Osoby, które mają niski poziom żelaza, powinny ograniczyć spożycie herbaty, ponieważ nadmierne picie tego napoju może pogorszyć ich stan. Herbata...

Ten sok chroni przed udarem mózgu, podnosi odporność i obniża cholesterol. Wystarczą 3 składniki
AdobeStock
Newsy
Ta herbata obniża ciśnienie, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Pijcie ją codziennie
Pijcie regularnie tę herbatę. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Biała herbata ma łagodniejszy smak niż większość czarnych lub zielonych herbat ze względu na to, że jest wytwarzana z niedojrzałych jeszcze herbacianych liści. Podobnie jak zielona herbata, pochodzi z rośliny Camellia sinesis, ale różni się od niej smakiem i zawartością kofeiny, ponieważ jej delikatne liście są zbierane wcześnie, gdy są jeszcze pąkami. Herbata ta jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych, ale również najzdrowszych herbat świata. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? Właściwości zdrowotne białej herbaty Biała herbata jest bogata w aminokwas l-teaninę, który wycisza umysł i poprawia koncentrację. Biała herbata ma właściwości przeciwutleniające, które zostały powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym potencjałem w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi. Podobnie jak inne herbaty, biała herbata jest bogata w przeciwutleniacze – szczególnie galusan epigallokatechiny (EGCG), który jest ważny w zwalczaniu skutków zapalenia i stresu oksydacyjnego. Biała herbata zawiera również mangan, który wspiera zdrowie kości, co jest ważne dla obniżenia ryzyka osteoporozy. Napój ten zawiera fitochemiczne przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami, które w przeciwnym razie mogłyby rozwinąć się w raka.  Spożywanie herbat z rośliny Camellia sineses wiąże się z działaniem ochronnym u osób z cukrzycą. Jak wykazały badania, picie białej herbaty przez ponad 12 miesięcy odwraca uszkodzenia oksydacyjne komórek serca, dzięki czemu serce odzyskuje aktywność przeciwutleniającą. Picie białej herbaty obniża poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co ostatecznie obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych...

Ta herbata obniża cholesterol, odchudza i wzmacnia odporność. Polacy zbyt rzadko po nią sięgają
Flickr
Newsy
Ta herbata obniża cholesterol, odchudza i wzmacnia odporność. Polacy zbyt rzadko po nią sięgają
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach tej herbaty? Jeśli nie, to przeczytajcie i skorzystajcie z jej plusów.

Polacy zwykle sięgają po herbatę czarną, zieloną lub ziołową, kompletnie pomijając herbatę o tajemniczo brzmiącej nazwie pu-erh. Czym jest czerwona herbata pu-erh i jakie są jej największe korzyści zdrowotne? Właściwości zdrowotne herbaty pu-erh Pu-erh to herbata pochodząca z prowincji Yunnan w Chinach. Swoją nazwę zawdzięcza miastu Pu'er. Mimo iż herbata pu-erh pochodzi z tej samej rośliny, co większość innych herbat, wywodzi się ona z odmian krzewów herbacianych o szczególnie dużych liściach. Cechą szczególną tej herbaty jest jej długi proces fermentacji, zarezerwowany wyłącznie dla tak zwanych „ciemnych” herbat. Zalety herbaty pu-erh znane są od tysiącleci. Napój ten znany jest ze swoich właściwości trawiennych. Zawiera też cenne przeciwutleniacze i oczyszcza organizm, a także przyspiesza spalanie tłuszczu. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę pu-erh? Oto inne plusy wynikające z picia czerwonej herbaty pu-erh: Czujność umysłu i zwiększona energia. Herbata pu-erh zawiera kofeinę, która pomaga nam zachować bystrość umysłu, energię i czujność.  Pomaga na trawienie i spala tłuszcz. Herbata pu-erh poprawia trawienie i może pomóc złagodzić objawy zaparć dzięki obecności lowastatyny. Przeciwutleniacze i polifenole zawarte w tej herbacie, również wspomagają trawienie i rozkład tłuszczu. Poprawia stan zdrowia serca. Herbata pu-erh pomaga w zapobieganiu chorobom serca, ponieważ pomaga w produkcji lowastatyny. Ta naturalna statyna jest powszechnie stosowana w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i wolnych rodników. Herbata pu-erh powoduje zwiększony poziom tlenu w komórkach, co poprawia krążenie i przepływ krwi, dostarczając więcej tlenu do naszego mózgu.  Pomaga na migreny. Herbata ta może...

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...