
Biją na głowę cytryny i pomarańcze. Kupisz je za grosze w każdym supermarkecie. Doskonałe na odporność
Witamina C ma ogromny wpływ na organizm
Witamina C jest bardzo cenna dla naszego organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta podatność na wszelkie infekcje i przeziębienia. Związek ten wspomaga bowiem pracę układu odpornościowego. W praktyce oznacza to, że choroby, które nas dotykają przebiegają o wiele łagodniej niż zazwyczaj. Na tym jednak nie koniec.
Witamina C odgrywa ogromną rolę w procesie wchłaniania żelaza i wapnia do przewodu pokarmowego, a także chroni przed rakiem, między innymi jelita grubego, żołądka oraz przełyku. Ponadto, zapobiega uszkodzeniom mózgu przez wolne rodniki, a co za tym idzie wspomaga leczenie Alzheimera czy schizofrenii. Stosuje się ją również podczas leczenia wolno gojących się ran, odleżyn, a także pękających naczyń krwionośnych.
Owoce dzikiej róży biją na głowę cytryny i pomarańcze
Powszechnie uważa się, że najwięcej witaminy C zawierają cytryny oraz pomarańcze. Nic bardziej mylnego. Jeśli chodzi o warzywa w tym temacie przoduje nać pietruszki oraz papryka. Z kolei jeśli wziąć pod lupę owoce, najwięcej witaminy C zawiera dzika róża. Szacuje się, że w każdych 100 gramach świeżej masy produktu znajduje się od 250 do nawet 800 mg witaminy C, podczas gdy w cytrynie jest jej tylko 40 – 60 mg.
Cenne właściwości dzikiej róży
Owoce dzikiej róży stanowią ważny składnik wielu produktów leczniczych. Trudno się dziwić. Owoc ten przede wszystkim uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, ale nie tylko. Dzika róża między innymi wzmacnia układ odpornościowy i naczynia krwionośne, niweluje objawy reumatyzmu, uspokaja, ułatwia zasypianie, leczy problemy żołądkowe oraz ma właściwości przeciwzapalne.
Zamknij dziką różę w przetworach
Codzienną suplementację dzikiej róży ułatwią ci przetwory. Możesz z niej zrobić na przykład sok, nalewkę, wino, ale również konfiturę. Przygotowanie tej ostatniej jest banalnie proste. Wystarczy, że zalejesz owoce dzikiej róży wodą i zagotujesz aż do miękkości. Tak powstałą miksturę przetrzyj przez sitko, a następnie ponownie umieść w garnku z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Po kilku minutach konfitura jest gotowa!