cytryny i pomarańcze
Adobe Stock
Zdrowie

Bije na głowę cytryny i pomarańcze. Doskonała na odporność. Kupicie ją za grosze wszędzie

Wydawać by się mogło, że największe złoża cennej dla organizmu witaminy C znajdują się w cytrynach i pomarańczach. Nic bardziej mylnego. Pod tym względem wśród owoców zdecydowanie króluje dzika róża.

Witamina C jest bardzo cenna dla naszego zdrowia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta podatność na infekcje i przeziębienia. Substancja ta wspomaga pracę układu odpornościowego, co w praktyce oznacza to, że choroby, które nas dotykają, przebiegają o wiele łagodniej niż zazwyczaj. Na tym jednak nie koniec.

Witamina C odgrywa ogromną rolę w procesie wchłaniania żelaza i wapnia do przewodu pokarmowego, a także chroni przed rakiem, między innymi jelita grubego, żołądka oraz przełyku. Ponadto, zapobiega uszkodzeniom mózgu, a co za tym idzie wspomaga leczenie choroby Alzheimera czy schizofrenii. Stosuje się ją również podczas leczenia wolno gojących się ran, odleżyn, a także pękających naczyń krwionośnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dzika róża - bogate źródło witaminy C

Powszechnie uważa się, że najwięcej witaminy C zawierają cytryny oraz pomarańcze. Nic bardziej mylnego. Jeśli chodzi o warzywa, najwięcej tej witaminy znajduje się w natce pietruszki oraz papryce. Z kolei w grupie owoców, najbogatsza w nią jest dzika róża. Szacuje się, że w każdych 100 gramach świeżej masy produktu znajduje się od 250 do nawet 800 mg witaminy C, podczas gdy w cytrynie jest jej tylko 40 – 60 mg. 

Cenne właściwości dzikiej róży

Owoce dzikiej róży są składnikiem wielu produktów leczniczych. Trudno się dziwić. Owoc ten przede wszystkim uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wzmacnia układ odpornościowy i naczynia krwionośne, niweluje objawy reumatyzmu, uspokaja, ułatwia zasypianie, leczy problemy żołądkowe oraz ma właściwości przeciwzapalne.

Lekarze mówią też o korzystnym wpływie jej owoców na prace wątroby i nerek. 

Zobacz także
Więcej witaminy D3? Jedzcie orzechy i nasiona, ale nie mieszajcie z tym produktem

Cierpicie na niedobór witaminy D3? Za żadne skarby nie łączcie orzechów i nasion z 1 produktem

Każdy o tym wie, teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek

Teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek

Jak używać dzikiej róży?

Codzienną suplementację witaminy zawartej w dzikiej róży, ułatwią wam przetwory. Możecie z niej zrobić napar, sok, nalewkę, wino czy konfiturę.

Przygotowanie tej ostatniej jest banalnie proste. Wystarczy, że zalejecie owoce dzikiej róży wodą i będziecie powoli gotować, aż staną się miękkie. Tak powstałą miksturę przetrzyjcie przez sitko, a następnie ponownie przełóżcie do garnka, z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Po kilku minutach ponownego gotowania na małym ogniu, konfitura będzie gotowa.

Równie prostym sposobem na wykorzystanie owoców dzikiej róży jest przygotowanie herbatki z róży. Używa się do niej suszonych owoców. Kilka sztuk wsypcie na dno kubka i zalejcie gorącą, ale nie wrzącą wodą. Po 15 minutach parzenia powstanie napar pomagający w leczeniu przeziębienia i innych stanów obniżonej odporności. 

Źródło: medonet.pl

Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu
Dzika róża to zwyczajowo owoc, który rozwija się z kwiatów dzikiej róży. Owocuje pod koniec sezonu wegetacyjnego, od późnego lata do jesieni. Czy słyszeliście kiedyś o nalewce z dzikiej róży? Pijcie ją na zdrowie, bo ma wiele dobroczynnych właściwości.

Dzika róża zawiera wiele ważnych przeciwutleniaczy - w tym witaminę C, witaminę E, beta-karoten i likopen, które są korzystne dla naszego zdrowia. Zdaniem ekspertów, dzika róża może leczyć szeroki zakres objawów żołądkowo-jelitowych i zapalnych. Dlaczego warto włączyć do diety dziką różę? Dzika różna znana jest jako naturalny środek na wiele powszechnych dolegliwości, takich jak:  artretyzm ból pleców zaparcia  cukrzyca biegunka kamienie żółciowe wrzody infekcje dróg moczowych Ponadto, uważa się, że dzika róża:  wzmacnia układ odpornościowy odtruwa organizm ma działanie uspokajające działa przeciwkaszlowo poprawia samopoczucie wspomaga krążenie zmniejsza stany zapalne zapobiega chorobom serca Herbata z dzikiej róży to nieoceniona pomoc w problemach z wątrobą, dzięki swoim bogatym właściwościom oczyszczającym. Kiedy najlepiej zbierać owoce dzikiej róży? Zarówno płatki, jak i owoce dzikiej róży można jeść. Owoce tej rośliny zbiera się od sierpnia do października, do czasu nadejścia przymrozków. To ważne, aby zebrać je tuż przed przymrozkami, ponieważ przemrożone owoce dzikiej róży tracą pewne ilości niezwykle cennej witaminy C. Jeżeli chcecie przygotować z nich nalewkę, herbatę lub napar, najlepiej zbierać owoce dojrzałe, o czerwonym zabarwieniu. Jak przygotować nalewkę z dzikiej róży? Do przygotowania prozdrowotnej nalewki z dzikiej róży, będziecie potrzebować kilku prostych składników. Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży 0,6 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Przygotowanie: Owoce dzikiej róży płuczemy i dokładnie...

herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy
Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...

Oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin. Składniki na ten sok macie pod domem
AdobeStock
Newsy
Sok z pokrzywy oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin [PRZEPIS]
Niektórzy decydują się na kupowanie suplementów z witaminami w aptece, podczas gdy rośliny pełne zdrowych składników rosną dosłownie wszędzie. Na przykład młode pokrzywy, z których zrobicie pyszny sok!

Gdy zaczyna się sezon na różne warzywa, owoce i zioła, warto je włączyć do swojej codziennej diety. To właśnie w tych produktach znajduje się najwięcej witamin, gdy są świeże! Na przykład pokrzywy – młode okazy to prawdziwa bomba witaminowa. Zróbcie z nich pyszny i bardzo zdrowy sok! Właściwości młodej pokrzywy Pokrzywy przez większość ludzi traktowane są jako pospolity i mocno uciążliwy chwast. Kto choć raz poparzył się pokrzywą ten dobrze wie, o czym mowa! Jednak poddane odpowiedniej obróbce pokrzywy przestają parzyć i nadają się do zjedzenia – warto to zrobić, ponieważ zawierają mnóstwo witamin! W pokrzywach znajduje się witamina A, C, E i K, a także krzem, magnez i żelazo. Picie soku z młodej pokrzywy oczyści wasz organizm i pomoże w przypadku problemów z cerą, słabymi włosami i paznokciami. Uważajcie tylko z ilością, ponieważ pokrzywa działa bardzo moczopędnie! Dania z pokrzywą Sok to nie jedyny sposób na wykorzystanie pokrzywy. Można też zrobić z niej wiele smacznych dań, jak choćby jajecznicę z pokrzywą , drobiowe roladki czy wiosenny omlet . Warto spróbować! Przepis na sok z młodej pokrzywy Do przygotowania soku potrzebna wam będzie przede wszystkim młoda pokrzywa, która obecnie rośnie praktycznie wszędzie. Uważajcie jednak, by podczas zbierania się nie poparzyć! Koniecznie załóżcie wcześniej rękawiczki – będą wam potrzebne również do wypłukania i sparzenia pokrzyw. Składniki: 2 szklanki liści młodej pokrzywy 1 średnie jabłko 1 limonka Przygotowanie: Dokładnie umyjcie pokrzywę w zimnej wodzie, by pozbyć się kurzu i piasku z liści. Następnie ułóżcie liście pokrzywy na sitku i polejcie wrzącą wodą. Przełóżcie pokrzywę od razu do zimnej wody na minutę, a następnie odcedźcie....

Tej ważnej witaminy przyjmowaliście za mało. Naukowcy podają nowe zalecenia
Adobe Stock
Newsy
Tej ważnej witaminy przyjmowaliście za mało. Naukowcy podają nowe zalecenia
Cytryna, mandarynki, pomarańcze, ale też kapusta czerwona, brukselka czy ziemniaki, to żywność Bogata w witaminę C. Ile ich jeść, żeby być zdrowym i odpornym?

Witamina C to najważniejszy przeciwutleniacz, który obecny w organizmie, na bieżąco neutralizuje szkodliwe cząsteczki, tzw. wolne rodniki, mogące wywoływać choroby. Prawidłowy poziom witaminy C obniża ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Opóźnia też procesy starzenia. Podpowiadamy skąd ją brać i jak zapewnić sobie właściwy poziom witaminy oraz co w zaleceniach na temat zapotrzebowania organizmu na tę witaminę zmieniło się w ostatnim czasie. Zapotrzebowanie na witaminę C Obowiązujące do dziś, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) normy dziennych dawek witaminy C, były ustalane wiele lat temu, gdy badana naukowe w tym zakresie przeprowadzano w dość prymitywny sposób. Do tego wyniki testów zostały błędnie zinterpretowane przez co ogłoszone finalnie normy zapewniające zdrowie, były de facto minimalnymi dawkami chroniącymi przed szkorbutem, ustalonymi na drodze prostego eksperymentu. Ochrona przed szkorbutem i utrzymanie dobrego zdrowia to nie to samo Co prawda nazwa chemiczna witaminy C – kwas askorbinowy, jest kojarzona ze szkorbutem, objawiającym się krwawieniem dziąseł, wypadaniem zębów i złym gojeniem się ran, a można go uniknąć jedząc produkty bogate w witaminę C, to jednak czymś zupełnie innym są dawki witaminy, które mają chronić przed konkretną chorobą, a takie, które powinny być zalecane w celu utrzymania dobrego zdrowia i kondycji. Na szczęście choć publikowane przez WHO normy na temat zapotrzebowania na witaminę C były przez całe lata zaniżane i dopiero w ostatnim czasie zostały skorygowane, to zarówno amerykańscy, jak i polscy lekarze zalecali swoim pacjentom przyjmować większe dawki dzienne. Które produkty mają najwięcej witaminy C i jak je jeść? W Polsce obowiązują zalecenia spożywania 90mg witaminy C dla...