Ćwiczenia fizyczne w domu
ikostudio/Adobe Stock
Zdrowie

7 powodów, dla których warto ćwiczyć jesienią! Jeden z nich cię zaskoczy!

Ciepły koc, gorąca herbata i ciekawa książka albo film – taki scenariusz na jesień jest najwygodniejszy. Warto jednak zmusić się do jesiennej aktywności. A wszystko to dla ducha i ciała!
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Z pewnością słyszeliście już setki razy o tym, że ćwiczenia fizyczne szczególnie poza okresem letnim i wiosennym są konieczne dla zdrowia.
Skoro prośby i groźby nie pomagają, może warto zamiast tak zwanego kija, zaproponować marchewkę? A zatem, spróbujmy sobie odpowiedzieć na pytanie – co zyskamy dzięki jesiennym ćwiczeniom fizycznym?

  1. Popraw sobie nastrój

Godzina 15, a za oknem już ciemno? Nic w tym dziwnego, że z łatwością dopada nas jesienna chandra. Sposobem mogą być ćwiczenia fizyczne. Prosty wysiłek sprawia, że nasz organizm wytwarza sporą ilość endorfin, a więc tzw. hormonów szczęścia.

  1. Spal zbędne kalorii

Ciągłe przesiadywanie w domu wzmaga poczucie apetytu. W odchudzaniu nie pomaga z pewnością ciężka, tłusta jesienna dieta. W takim wypadku jak znalazł mogą być dla nas codzienne przysiady, pompki czy sesja zumby zaaranżowana w domowych warunkach za pomocą komputera. 

  1. Poszerz wachlarz ćwiczeń

Jesienią trudno niekiedy o dobre warunki do komfortowego biegania czy uprawiania naszych ulubionych sportów. W tym wypadku warto poszerzyć swój własny arsenał domowych ćwiczeń, które zaangażują wszystkie partie naszych mięśni. Zróbmy to szczególnie w obliczu nadciągającego lockdownu!

  1. Wzmocnij swoją odporność

Po wielu miesiącach pandemii z pewnością nie musimy nikogo już przekonywać do konieczności dbania o swój system odpornościowy. A nic nie robi tak dobrze naszemu organizmowi pod tym względem jak solidne ćwiczenia fizyczne. Obowiązkowo także w okresie jesienno-zimowym!

  1. Pozostań w formie

Kiedy kończymy letni sezon sportowy, zwykle na kolejne poważne fizyczne wyzwania czekamy aż do kolejnej wiosny. To błąd! Warto utrzymać dobrą, letnią formę także przez jesień i zimę. W ten sposób w wiosnę wejdziemy z przytupem, a w lecie nie będziemy wstydzili się naszego brzucha na plaży!

  1. Skończ z wymówkami

Odwlekanie prozdrowotnych decyzji mamy chyba w genach. Ileż to razy obiecywaliśmy już sobie radykalne zmiany od konkretnego momentu. Dość tego! Warto wziąć się w garść i natychmiast zabrać się do roboty.

  1. Przedłuż swoje życie!

Na koniec mamy dla was krótką refleksję – tak, to prawda, codzienne ćwiczenia fizyczne mają całą masę zalet. Ta jednak łączy je wszystkie – aktywny tryb życia to prosty sposób na dłuższe życie!

 

Źródło: womanitely.com

Komentarze
przeziębienie domowe sposoby
AdobeStock
Przepisy Wypij to NA CZCZO, a choroba cię nie dopadnie! Składniki masz w lodówce!
Przyszła jesień i czujesz się osłabiona? Wypróbuj ten przepis na prawdziwą bombę witaminową - domowy sok na wzmocnienie odporności!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Jesienna aura nas nie rozpieszcza. Zimno, wilgotno i ponuro – ten czas to prawdziwe wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. Jak wzmocnić organizm jesienią i ustrzec się przed przeziębieniem? Wypróbuj ten banalnie prosty przepis na sok warzywny! Domowe soki na wzmocnienie odporności Na odporność i zdrowy organizm nie ma nic lepszego niż witaminy prosto ze świeżych warzyw i owoców. Nie ma sensu łykać multiwitaminy w tabletkach – wszystkie znajdziecie w pobliskim warzywniaku! Wystarczy wrzucić wybrane warzywa i owoce do blendera, zmiksować i już – domowy zastrzyk witamin gotowy! Dziś mamy dla was świetny i prosty przepis na witaminowy sok, idealny na jesień. Domowy sok na odporność – przepis Do przygotowania tego soku potrzebujecie: 2-3 garści świeżego szpinaku 2 duże pomarańcze 2 łodygi selera Kawałeczek imbiru (ok. 2 cm) Pomarańcze i imbir obierz, umyj seler i pokrój wszystko na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Możesz dolać odrobinę wody lub mleka. I gotowe! Jeśli konsystencja gęstej papki ci nie odpowiada, to możesz wlać więcej wody do blendera lub wycisnąć mieszankę na sitku do kubka. I gotowe!

Przeczytaj
Kobieta kaszląca
Aleksandra Suzi/Adobe Stock
Zdrowie Jedyny skuteczny syrop na męczący kaszel. Wyleczy cię już po 2 dniach. Wystarczy dodać jeden składnik, który każdy ma w domu
Kaszel to prawdziwa zmora nie tylko w czasie pandemii koronawirusa. Sprawdźcie jak sobie z nim radzić.
Hubert Rój
listopad 16, 2020

Kaszle mąż, kaszlą dzieci, kaszlą przechodnie na ulicy czy w środkach transportu. Z racji zaostrzonego rygoru sanitarnego i trwającej właśnie ogólnopolskiej kwarantanny, wystrzegamy się kaszlących ludzi jak ognia. Jednak kaszel to nie tylko COVID-19.  Kaszel to także zwykła jesienna codzienność. Trzeba sobie z nim radzić w każdych warunkach. Zapytacie więc słusznie: tylko jak to robić? Odpowiedź może być  jedna. Najlepsze sposoby na kaszel to stare domowe metody naszych babć i dziadków. Nasi przodkowie radzili sobie w okresie uciążliwego braku wielu leków i byli w stanie zadbać o swoją odporność. Dlatego – nie wydawajcie fortuny na syropy, tabletki i inne lekarstwa.  Zamiast leczyć, od razu warto postawić na zapobieganie chorobie. Świetnym środkiem zapobiegawczym dla całej rodziny będzie skuteczny domowej roboty syrop. Wystarczą nam składniki, które mamy w domach. Niestety, tego typu mikstura z racji na występujący w niej ostry czosnek (nasz naturalny antybiotyk) może nie przypaść do gustu najmłodszym. Dla nich też jest jednak wyjście. Sprawdźcie sami! Przepis na domowy syrop na kaszel: Składniki: Kilka ząbków czosnku Sok ze świeżej cytryny Miód Opcjonalnie mleko (wersja dla dzieci i osób nie lubiących ostrego smaku czosnku) Przygotowanie: Czosnek wyciskamy w wyciskarce, tak by puścił sok. Dodajemy do niego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i dwie łyżki miodu. Całość blendujemy na gładką, płynną masę. Syrop nabierze zdrowotnej mocy, jeżeli będziemy przechowywać go w zimnym miejscu przez kilka dni.  Dawkowanie: dla osiągnięcia odpowiednich efektów, dorośli powinni pić syrop dwa razy dziennie. Jeśli chcemy, by ostry syrop z czosnku piły także nasze dzieci – możemy rozpuścić nieco nasza miksturę w mleku o...

Przeczytaj
Gotowanie pierogów
mariwanna/gotujmy.pl
Newsy Ten błąd sprawia, że pierogi są wyjątkowo niesmaczne. Koniecznie zwróćcie uwagę na...
Wigilia to nie tylko uszka – w wielu domach gotuje się także pierogi z kapustą i grzybami. Co zrobić, gdy rozpadają nam się na części już podczas gotowania?
Hubert Rój
grudzień 17, 2020

W ciągu roku zajadamy się przede wszystkim pierogami ruskimi. Gdy za oknem pierwsza gwiazdka, a przy wigilijnym stole cała rodzina, na półmisku gotowe są za to pierogi z kapustą i grzybami. Wiele gospodyń domowych odsmaża jeszcze dodatkowo na oleju swoje pierogi. Tak przygotowane je się potem z barszczem czerwonym. Przyznacie, wystarczy tylko kilka słów, by zaczęła nam wszystkim cieknąć ślinka. Wiele młodszych i niedoświadczonych adeptów kulinariów ma jednak z pierogami problem. Jak gotować pierogi? Jaki? Ich pierożki rozpadają się już przy pierwszej fazie obróbki termicznej, a więc przy gotowaniu. Ten problem jest stary jak świat, ale wielu z nas może nawet nie wiedzieć gdzie leży jego przyczyna. Nic straconego. Wystarczy zwrócić uwagę na jedną podstawową kwestię, a więc temperaturę wody, w której gotujemy pierogi. Słusznie zapytacie: - Jak to? Przecież wszyscy gotujemy pierogi we wrzącej, osolonej wodzie! No niestety, prawda jest nieco inna. Owszem, doprowadzamy wodę do wrzenia, ale szybko powodujemy obniżenie jej temperatury. Dzieje się tak, gdy wrzucimy do garnka zbyt dużą ilość pierogów na raz. Rozwiązanie jest więc następujące – dorzucajmy kolejne partie pierogów z głową, rozsądnie – mamy przecież czas. Kilka groszy zaoszczędzonych na mniejszym gazie nie może się równać stracie wielu rozgotowanych pierogów. Co z odsmażaniem? Warto także pamiętać o tym, by szczególnie na samym początku gotowania, zaraz po wrzuceniu pierogów do wody, przekręcić kurek z gazem na maksymalny dostępny poziom. Dobrym wyjściem będzie także wybranie dość szerokiego, a także całkiem głębokiego garnka, w którym zmieści się nieco wody. Po co gotować cały garnek wrzątku, skoro pierogi i tak pływają na powierzchni? Chodzi tu znowu o...

Przeczytaj
pulpety z cukinią przepis
Gotujmy.pl
Newsy Wymieszaj składniki, uformuj i wrzuć do piekarnika. Danie, które samo się robi i smakuje wszystkim domownikom
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zrób to pyszne danie, które robi się bardzo szybko i jest banalnie proste w przygotowaniu!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu obiad? Mamy coś dla ciebie! Nie dość, że spełnia wszystkie wymienione wymagania, to jeszcze z całą pewnością zasmakuje twoim najbliższym. Szybki i smaczny obiad Pulpety są daniem bardzo mało wymagającym. Najprostsze przepisy zawierają jedynie mięso mielone z przyprawami, odrobiną bułki i sosem pomidorowym. To danie bardzo proste, a jego ogromną zaletą jest fakt, że przepis można dowolnie modyfikować w zależności od naszych upodobań! Do mięsa możemy dodać grzyby, cebulę, marchew czy dynię – dosłownie cokolwiek jeśli uznamy, że będzie pasowało do pulpetów i nam zasmakuje. Przepis na pulpety z cukinią w sosie Dziś mamy dla was prosty przepis na smaczne pulpety z cukinią prosto z piekarnika! Polecamy szczególnie w sezonie letnim, gdy cukinii jest pod dostatkiem. To smaczne warzywo z powodzeniem zastąpi mąkę, ponieważ jest świetnym zagęszczaczem i dobrze wypełnia mięso. I jak smakuje! Przygotuj sobie te składniki: 1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 cukinia Bułka tarta 1 jajo Pół litra przecieru pomidorowego Oregano Bazylia Mielona słodka papryka Zioła prowansalskie Sól Pieprz Przygotowanie Umyj cukinię, obierz i umyj raz jeszcze – to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie cukinia może być gorzka i zepsuje smak pulpetów! Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Do miski dodaj startą cukinię, mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej oraz po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem według uznania i zamieszaj. Gdy składniki się połączą, uformuj z mięsa pulpety. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i poukładaj na niej pulpety. Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię,...

Przeczytaj