tendencje do tycia
AdobeStock
Zdrowie

6 oznak, że jesteś podatna na przyrost masy ciała. Dietetycy wykładają karty na stół!

Czy któryś z poniższych czynników brzmi znajomo? Uważaj! Możesz być w grupie osób z wyższą skłonnością do tycia!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Masz problemy z utrzymaniem wagi? Całkiem możliwe, że problem nie tkwi tylko w podjadaniu! Naukowcy wyróżnili aż 6 czynników, które mogą się przyczyniać do twoich problemów z nadwagą! Oczywiście jeżeli któryś z nich cię dotyczy nie oznacza to, że teraz możesz spocząć na laurach i zwalać całą winę za nadprogramowe kilogramy na niezależne od ciebie czynniki. Wypisane poniżej powody mogą ci pomóc zidentyfikować swój problem z powracającymi kilogramami i dowiedzieć się co zrobić, by utrzymać wagę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

#1: Często jesteś w trasie

Zbadano, że osoby dojeżdżające długo do pracy oraz te, których zawód polega na ciągłym przemieszczaniu się dużo częściej tyją. Podróże są bardzo męczące dla organizmu, a gdy jesteśmy zmęczeni, to zaczynamy dużo jeść. Senność wzbudza w nas chęć na słodycze i tłuste potrawy, a te mają najwięcej kalorii!

#2: Pijesz za mało wody

Odczuwasz nieposkromiony apetyt na tłuste sałatki i słodkie owoce? Twój organizm najpewniej nie jest głodny, tylko odwodniony! Jeśli nagle masz wielką ochotę na zjedzenie dwóch ogromnych pomarańczy, to spróbuj sobie przypomnieć kiedy ostatnio piłaś wodę.

#3: Twoja rodzina jest „duża”

Niestety, jeśli twoi najbliżsi mają nadwagę, to jesteś w grupie ryzyka. I nie dlatego, że masz „tendencję do tycia”. Dzieci, które mają otyłych rodziców same prawdopodobnie w przyszłości będą mieć nadwagę i wpojone złe nawyki żywieniowe. Gdy dorosną, będzie im o wiele trudniej przekonać się do zdrowego jedzenia i ograniczać porcje.

#4: Nie dojadasz

Jesteś jedną z tych osób, które rano nie jedzą śniadania, w pracy zjedzą kanapkę i batonika, a po pracy pochłaniają wielką kolację i deser? Już wiesz dlaczego masz nadwagę. Gdy jesteśmy głodni, to zaczynamy jeść oczami i nakładamy sobie na talerz wielkie porcje. Na domiar złego, sygnał z żołądka do mózgu o tym, że jesteśmy najedzone dociera po jakichś 15-20 minutach. Dlatego po wielkim obżarstwie czujesz się tak źle!

#5: Pijesz alkohol

Już udowodniono, że czysty alkohol nie tuczy. Na tym koniec dobrych wiadomości! Nadprogramowe kilogramy biorą się bowiem z zawartości drinków oraz tego, co do nich dojadamy! Whisky i cola, ciężkie owocowe koktajle z dodatkiem wódki czy piwo – wszystko to są słodkie napoje, które zawierają dużo kalorii. W dodatku alkohol wzmaga apetyt i mamy wtedy ochotę na orzeszki, pizzę i inne tłuste dania.

#6: Studiujesz

Ten czynnik można raczej potraktować w ramach ciekawostki. Wziął się tutaj z jednego powodu – według statystyk, większość ludzi na początku studiów tyje. Dlaczego? Zwykle spowodowane jest to brakiem umiejętności gotowania, jedzeniem na mieście i kupowaniem niezdrowych, gotowych obiadów w supermarkecie. Także jeśli studiujesz lub twoje dziecko właśnie zaczęło pracować nad wyższym wykształceniem, koniecznie udziel mu paru wskazówek jak gotować!

drinki przepisy
AdobeStock
Newsy Niskokaloryczne drinki na Sylwestra od barmana. Pijąc je na pewno nie przytyjecie
Jesteście na diecie? Nie szkodzi! Można łatwo wyczarować naprawdę smaczne i niskokaloryczne drinki, idealne na Sylwestra.
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Nie każdy lubi pić czystą wódkę lub whisky, dlatego z pomocą przychodzą smaczne drinki! To świetna propozycja na Sylwestra, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za smakiem mocnych alkoholi. Jednak trunki z dodatkiem egzotycznych owoców, soków i napojów mają zasadniczą wadę – są naprawdę kaloryczne! Na szczęście istnieją dietetyczne alternatywy. Dietetyczne drinki Jeżeli martwicie się, że przytyjecie od picia alkoholu, to uspokajamy – sam czysty alkohol nie tuczy. Tyje się natomiast od słodkich soków, które dodaje się do drinków oraz przekąsek, którymi chętnie każdy się zajada w trakcie picia. Alkohol mocno wzmaga apetyt na bardzo kaloryczne, tłuste i ciężkie jedzenie takie jak pizza, orzeszki czy fast foody. Sposobem na uniknięcie dodatkowych kilogramów po sylwestrowej zabawie jest uważne przygotowywanie drinków tak, by zawierały jak najmniej pustych kalorii! Poniżej zebraliśmy dla was trzy proste przepisy na smaczne alkoholowe drinki, od których nie przytyjecie. Bellini To bardzo popularny włoski drink. Do jego przygotowania potrzebne są: 75 ml szampana Mała brzoskwinia 3 maliny 100 ml tak przygotowanego drinka będzie miało około 70 kcal. Pitilin gorri Ten drink pozwoli wam się przenieść na gorące, hiszpańskie plaże! Będziecie potrzebowali: 100 ml wytrawnego, czerwonego wina 100 ml oranżady Kilka kostek lodu Ten drink w 100 ml będzie miał około 55 kalorii. Ananasowe martini Wstrząśnięte, niemieszane? Spróbujcie ulubionego trunku sławnego agenta w nieco egzotycznej wersji! Przygotujcie: 30 ml ginu 100 ml soku z ananasa Kilka kostek lodu Takie martini zawiera 111 kalorii na 120 mililitrów.

Przeczytaj
wzrost wagi choroby
Adobe Stock
Newsy Przytyliście ostatnio? Ostrzegamy. W takim razie jesteście w grupie ryzyka
Gwałtowny wzrost wagi to bardzo groźny znak dla waszego organizmu. Nawet 5 nadprogramowych kilogramów może prowadzić do powstania wielu niebezpiecznych chorób przewlekłych dotyczących między innymi układu krążenia. To nie żarty!
Weronika Kępa
grudzień 22, 2020

Nagły wzrost wagi nigdy nie zwiastuje niczego dobrego. Jeśli w ostatnim czasie zaobserwowaliście go u siebie, powinniście zacząć się martwić. Bo o ile w okresie dojrzewania kilogramy ulegają licznym przekształceniom, o tyle w życiu dorosłym już nie powinny. Chyba, że jest to zamierzony efekt lub jesteście w ciąży. Nadwaga wywołuje poważne choroby Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Lekarskiego, negatywny wpływ na wasze zdrowie mają każde nadprogramowe kilogramy. W czasie świąt Bożego Narodzenia większości Polaków z pewnością przybędzie ich nawet ok. 2-3. Taka zmiana może przyczynić się między innymi do powstania licznych chorób układu krążenia , takich jak nadciśnienie, miażdżyca, udar mózgu, zawał, a nawet nowotwór serca. Nie od dziś wiadomo, że spożywana w nadmiernych ilościach niezdrowa, tłusta, przetworzona lub bardzo słodka żywność prowadzi nie tylko do uzależnienia, ale również do nadwagi. Tyjąc przez tego typu produkty możecie nabawić się między innymi cukrzycy typu 2, zaćmy i problemów ze stawami. Brak ruchu głównym winowajcą nadwagi Należy jednak pamiętać, że za gwałtowny wzrost waszej wagi odpowiadają nie tylko spożywane posiłki, ale także brak ruchu. W dobie pandemii to zjawisko szczególnie groźne, bowiem większość ludzi, nawet jeśli nigdy nie korzystała z siłowni, to codziennie pokonywała drogę z domu do szkoły lub pracy. Teraz, w wielu przypadkach, jest to po prostu niemożliwe.  Siedząc w domu i jedząc trudno jest nie przytyć, szczególnie jeśli macie do tego predyspozycje. Pamiętajcie jednak, że od nadwagi do otyłości jest naprawdę krótka droga, a każde nadprogramowe kilogramy sprawiają, że wasz organizm doznaje szoku i traci resztki energii. Dodatkowe kilogramy wpływają na psychikę Pewnie się domyślacie, że taki stan...

Przeczytaj
gotowanie porady
AdobeStock
Newsy Nie czytasz do końca przepisów? Skutki mogą być katastrofalne
Początkujący kucharze często niedokładnie czytają przepisy, co zwykle bardzo źle się kończy. Sprawdź, czy też popełniasz ten i wiele innych błędów!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Przyznaj się, ile razy zdarzyło ci się przeczytać ostatni punkt przepisu już w trakcie gotowania? Wszyscy wiemy jak to się kończy! Dowiedz się co zrobić, by uniknąć tego i innych popularnych błędów popełnianych w kuchni! #1: Nie czytasz całego przepisu Zamarzyła ci się pieczeń, więc zabierasz się do roboty: masz potrzebne składniki i sprzęt, więc do dzieła! Dopiero w trakcie gotowania mina ci rzednie, gdy między siekaniem cebuli a obieraniem marchewki czytasz, że mięso musi się marynować przez dobę w lodówce lub, że wymaga pieczenia przez cztery godziny, a ty liczyłaś na szybki obiad po pracy. Tak się kończy nieuwaga! A już w szkole nas uczono, że trzeba czytać instrukcje do końca. #2: Przegotowujesz jedzenie Może wynikać z nieuwagi lub strachu przed niedogotowanym mięsem. Niezależnie od intencji, rozgotowane jedzenie jest po prostu niedobre. Makaron będzie się kleił, ryż osiągnie konsystencję kluchy, a warzywa się rozpadną i staną się niezbyt apetycznie wyglądającą papką. Dlatego zawsze dokładnie czytaj instrukcję gotowania żywności, którą przygotowujesz i koniecznie pilnuj czasu! Jeśli jesteś zabiegana, może warto zainwestować w minutnik? #3: Smażysz na zimnym oleju Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego twoje kotlety zawsze wychodzą bardzo tłuste? Powód jest bardzo prosty – smażysz na zimnym oleju! Zanim mięso zacznie się smażyć, to nasiąknie tłuszczem i będzie ciężkie i tłuste. Nasza rada? Zawsze wrzucaj mięso na rozgrzany tłuszcz. Nie letni, nie ciepły, tylko gorący! Kotlety mają skwierczeć, gdy tylko trafią na patelnię. To zjawisko nazywa się „zamykaniem mięsa”. Dzięki temu będą wysmażone, ale nie nadmiernie tłuste. #4: Dodajesz zioła w trakcie gotowania Lubisz włoską kuchnię? Zastanawiałaś się pewnie jak oni to robią, że ich dania są tak aromatyczne. Przecież...

Przeczytaj
śmietanowiec przepis
Gotujmy.pl
Przepisy Śmietanowiec z kolorowymi galaretkami i twoimi ulubionymi owocami! Przepis, który zrobi nawet dziecko!
Masz ochotę na proste ciasto z minimalną ilością składników i niewymagające pieczenia? Mamy coś dla ciebie!
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Jeżeli jesteś poczatkującym adeptem sztuki pieczenia, to śmietanowiec jest ciastem dla ciebie! Ten bardzo prosty w przygotowaniu deser to świetna propozycja dla osób, które dopiero uczą się przygotowywać wypieki lub chcą nauczyć tego swoje dzieci. Śmietanowiec jest banalnie prosty do zrobienia i nawet maluchy mogą go zrobić – oczywiście z pomocą dorosłego! Ciasto bez pieczenia Zwłaszcza osoby stawiające pierwsze kroki w gotowaniu i wypiekaniu ciast często się martwią, że ciasto im nie wyjdzie i z tego powodu nawet nie próbują. To prawda, że pieczenie ciast nie jest aż takie proste, jak to się wydaje. Wiele zależy od struktury samego ciasta, piekarnika oraz różnych bliżej nieokreślonych czynników, które sprawiają, że raz wypieki z tej samej receptury wychodzą idealnie, a innym razem nadają się tylko do wyrzucenia. Świetną alternatywą są ciasta, które nie wymagają pieczenia! Nie musimy się wtedy martwić piekarnikiem czy czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta. Przepis na śmietanowiec z truskawkami Jeśli masz ochotę na śmietanowiec, przygotuj te składniki: 1 litr śmietany 18% 3 opakowania galaretki, każda w innym kolorze 2 opakowania galaretki truskawkowej 300-400 g truskawek (tyle, aby wystarczyło na ułożenie z wierzchu ciasta) Szklanka cukru pudru Żelatyna Przygotowanie Trzy różnokolorowe galaretki przygotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej do płaskich naczyń. Gdy stężeją, pokrój je w kostkę. Trzy łyżki żelatyny rozpuść w mleku. Do dużej miski wlej śmietanę i ubij na sztywno. Następnie powoli dodawaj cukier puder, a na koniec wlej ostudzoną żelatynę, cały czas ubijając. Pokrojone galaretki dodaj do ubitej masy i wymieszaj. Do średniej wielkości tortownicy przełóż masę z galaretkami. Szpatułką wygładź powierzchnię...

Przeczytaj