Dieta
stokkete/Adobe Stock
Zdrowie

5 najbardziej niebezpiecznych diet w historii. Uważaj! Niektóre mogą cię zabić!

Kiedy czasem zerkamy na swoje brzuchy, myślimy nieraz o radykalnych dietach. Zamiast zgubienia zbędnych kilogramów, możemy przypłacić zdrowiem!
Hubert Rój
listopad 12, 2020

Jak mówi stare polskie przysłowie – nie wszystko złoto, co się święci. Nie inaczej jest z niektórymi dietami. Wykluczanie jednego bądź drugiego składnika ze swojego jadłospisu nie jest czymś złym. Jednak całkowita rewolucja żywieniowa przeprowadzona w krótkim czasie może skończyć się fatalnie.

Jak w każdej dziedzinie życia, także w dietach i w odżywianiu powinien królować zdrowy rozsądek. Nieraz jednak determinacja do celu, czyli zrzucenia zbędnego balastu jest ogromna. Wtedy przestajemy liczyć się z konsekwencjami, tylko ślepo wierzymy w żywieniowe czary-mary znalezione w czeluściach internetu. Jak więc pozostać czujnym?

Przede wszystkim należy przestrzegać dwóch zasad. Pierwszą z nich jest zasada ograniczonego zaufania do anonimowych, internetowych dietetyków, którzy nie zawsze mogą pochwalić się odpowiednimi kwalifikacjami i doświadczeniem.

Po drugie warto zawsze zachowywać zimną krew i starać się szukać złotego środka w dążeniu do poprawy naszego wyglądu. Pamiętajmy – nie ma dróg na skróty. Oprócz konsekwencji zdrowotnych, źle dobrana dieta może skończyć  się także przykrym i rozczarowującym efektem jojo. A tego boi się jak ognia każdy, kto walczy ze zbędnymi kilogramami.

Poniżej krótka lista jednych z najniebezpieczniejszych diet.

Magda Gessler odpowiada na pytania

5 szczególnie niebezpiecznych diet:

  • Tzw. liczenie kalorii. W tym rodzaju żywienia chodzi o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości kalorii, bez względu na składniki odżywcze. Źle zbilansowana dieta to droga do poważnych problemów ze zdrowiem.
  • Dieta bezglutenowa – ostatnio niezwykle popularna, ale wymagająca dużo uwagi. Szczególnie wtedy, kiedy nie jesteśmy uczuleni na gluten. Kiedy usuwamy produkty zawierające gluten w swoim składzie, łatwo możemy pozbyć się z jadłospisu innych ważnych składników odżywczych.
  • Dieta gorsetowa – drakońska dieta, która sprowadza się do ściskania żołądka w celu ograniczenia łaknienia. W ten sposób rzeczywiście możemy doprowadzić do skurczenia naszego żołądka, ale jednocześnie łatwo uszkodzimy inne organy wewnętrzne. Stanowczo nie polecamy.
  • Dieta bawełnianej kulki – dla niektórych zabrzmi to jak niedorzeczny żart, ale radzimy zachować powagę. Tego rodzaju katowanie swojego organizmu miały ordynować sobie modelki – ile w tym prawdy, nie wiadomo, ale tego rodzaju praktyki szybko znalazły swoich zwolenników. Tego rodzaju dieta miała polegać na jedzeniu wyłącznie nasączonych sokiem wacików – o skutkach ubocznych tego rodzaju „odżywiania” lepiej nawet nie wspominajmy.
  • Na koniec jeszcze jedna nietypowa dieta, a mianowicie tzw. „dieta małego dziecka” – sprowadza się ona do położenia większego nacisku na spożywanie węglowodanów i cukrów, kosztem choćby błonnika. W tym miejscu nasz komentarz będzie krótki, ale treściwy – bądźmy dorośli…

Źródło: papilot.pl

diety 40 lat
Kayla Farmer/Unsplash
Zdrowie Skończyłaś 40 lat? Wprowadź te zmiany w diecie, zanim będzie za późno!
Jesz tyle samo co wcześniej, a wszystkie twoje spodnie są za ciasne? To może oznaczać, że już czas na radykalne zmiany w diecie! Sprawdź, co powinna zawierać dieta 40-latki.
Katarzyna Wyborska
listopad 04, 2020

Według lekarzy rośniemy i rozwijamy się do 25 roku życia. Po tym czasie nasz organizm zwalnia i przestaje tak intensywnie pracować. Skóra jest coraz mniej sprężysta i traci młodzieńczy blask, na głowie znajdujemy pierwsze siwe włosy, a nasze ciało może być mniej sprawne niż wtedy, gdy byliśmy nastolatkami. Natomiast czwarta dekada naszego życia wiąże się ze zmianami, które musimy wprowadzić, jeżeli chcemy zachować młodzieńczy wygląd. Co robić, gdy osiągniemy kolejny kamień milowy i skończymy 40 lat? Sprawdzamy! Wprowadź zmiany w swojej diecie Wiele kobiet, szczególnie tych, które późno zaszły w ciążę narzeka, że choć jedzą tyle samo albo nawet mniej niż wcześniej, nie są w stanie schudnąć. Czyżby nie mówiły całej prawdy? Niekoniecznie – to, że masz trudności z utratą wagi po 40. roku życia nie oznacza od razu, że lunatykujesz i w nocy wyjadasz resztki z lodówki. W tym wieku metabolizm zaczyna zauważalnie spowalniać. To oznacza, że potrzebujesz do funkcjonowania mniej kalorii niż wcześniej. Dlatego może się zdarzyć, jesz tyle samo co zwykle i tyjesz. Jak temu zapobiec?  Trzeba wprowadzić do swojej diety kilka zmian! Co powinna zawierać dieta 40-latki? Czterdziestolatki powinny szczególnie zadbać o to, by ich dieta była zbilansowana i bogata w pełnowartościowe produkty. To oznacza, że należy zrezygnować z tłustych mięs, dań mącznych i słodyczy na rzecz warzyw, ryb i chudego mięsa. Warto zrezygnować z wieprzowiny (która jest bardzo tłusta) i zastąpić ją drobiem i wołowiną. Uwaga na owoce! Kojarzymy je ze zdrowym odżywianiem, ale nie możemy zapominać, że owoce pełne są cukru i ich nadmierne spożycie będzie prowadziło do tycia. Jedzmy je, ale z rozwagą. Wpływ diety na przebieg menopauzy Jeśli perspektywa szczuplejszej sylwetki nie jest dla was wystarczającym...

Przeczytaj
wegetariańska dieta
Adobe Stock
Newsy Odstawcie ten składnik, a schudniecie o wiele szybciej. Nie chodzi o słodycze
Święta, święta i po świętach. A po rodzinnych zjazdach, ucztach i biesiadach u wielu z nas pojawiły się zbędne kilogramy i oponka z tłuszczu na brzuchu.
Hubert Rój
grudzień 28, 2020

Przed świętami szukamy w internecie przepisów na przepyszne świąteczne dania. Po świętach sytuacja ulega zmianie – teraz poszukujemy w sieci sposób na zrzucenie kilogramów. Różnorodność diet, które reklamowane są w internecie wręcz poraża. Wielu z nas zadaje sobie pytanie: czego to ludzie nie wymyślą. My nie będziemy radzili wam, by postawić swoje życie na głowie. Oczywiście w celu zgubienia nadprogramowych kilogramów. Jak schudnąć? Przybliżymy wam za to ustalenia grupy naukowców z Clinical Research at the Physicians Committee for Responsible Medicine w Waszyngtonie. Amerykanie przebadali osoby chore na cukrzycę typu 2. Badacze sprawdzali, w jaki sposób, takie osoby mogą poradzić sobie z otyłością. Amerykańscy naukowcy starali się udowodnić, że samo zmniejszenie liczby kalorii nie jest gwarancją sukcesu. Oczywiście żadna dieta nie będzie miała zbyt dużego sensu, jeżeli nie dołożymy do niej całego szeregu prozdrowotnych działań. Aktywny tryb życia, rezygnacja z używek, dbanie o regenerację organizmu i dobry sen – to wszystko jest warunkiem niezbędnym dobrej, zbalansowanej diety. Takiej, którą wybraliśmy, by nieco schudnąć. Jak przyspieszyć odchudzanie? Amerykanie dowiedli, że w szybkim chudnięciu pomaga jeszcze jedna rzecz. Chodzi tu mianowicie o spożywanie mięsa. Eliminacja mięsa i zdecydowane ograniczenie produktów odzwierzęcych według badania waszyngtońskich uczonych przyspiesza odchudzanie niemal dwukrotnie. Do takich wniosków doszli amerykańscy lekarze dzięki 74-osobowej grupy ochotników, cierpiących oprócz nadwagi także na cukrzycę typu 2. Grupa, która ograniczyła wyłącznie ilość spożywanych kalorii odniosła o wiele mniejszy skutek w walce ze zbędnymi kilogramami. Roślinne zamienniki mięsa To prawda, nie samym mięsem żyje...

Przeczytaj
Wyrzucanie jedzenia
Andriej Popow/Adobe Stock
Triki kulinarne 4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie
O marnowaniu jedzenia w domach naszych mam i babć nie było mowy. Jak radzić sobie obecnie z resztkami pożywienia z korzyścią dla środowiska i własnej kieszeni?
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Obecnie żyjemy już w nieco innych czasach niż nasi dziadkowie czy nawet rodzice. Wizja głodu czy niedoboru któregoś ze składników odżywczych nie mieści się nam już w głowach. Kto by dzisiaj pomyślał, że jeszcze pod koniec lat 80. niektóre produkty można było dostać tylko na kartki. Zbiorowa pamięć o wojennej biedzie wśród młodszego pokolenia zanikła już niemal zupełnie. Wraz z odchodzeniem najstarszego pokolenia, zanikają także piękne tradycje szacunku dla chleba. Pamiętacie, jak nasze babcie całowały z wielką powagą każdą upuszczoną przypadkowo kromkę ? Dzisiaj, w dobie powszechnego dobrobytu, takie zachowania wywołać mogą jedynie ciekawość i zdziwienie. Mimo tego, powoli wracamy do szacunku dla pożywienia, choćby na fali popularności tzw. ruchu zero waste. Motywy takiego działania są już jednak inne. Młodsze pokolenie nie chce wyrzucać jedzenia raczej nie względu na pracę potrzebną do jego wytworzenia, czy duże koszty pożywienia. Obecnie chodzi zazwyczaj o to, że bardziej troszczymy się o środowisko. To właśnie w imię zrównoważonego rozwoju naszej planety nie chcemy marnować jedzenia. Dość marnowania jedzenia! Bez względu na różnego rodzaju motywacje, niewyrzucanie jedzenia zawsze będzie godne pochwały. W jaki sposób można skończyć z marnowaniem jedzenia? Poniżej przedstawimy wam kilka praktycznych wskazówek: Mniej restrykcyjnie podchodźmy do kwestii daty ważności produktów . Zdarza się nam wyrzucać do kosza opakowania pożywienia, które ledwo co przekroczyły datę ważności. Owszem, spożycie przeterminowanego mięsa może być ryzykowne, ale warto brać pod uwagę to, co zbyt pochopnie wyrzucamy (chleb, produkty suche, takie jak kasze czy makarony).   Warto także korzystać z szeregu akcji promocyjnych w sklepach działających w myśl zasady:...

Przeczytaj
rosół, zupa, zupa z makaronem
rzelkazag
Newsy Solisz rosół w trakcie gotowania? To błąd, przez który twoja zupa jest...
Rosół to tylko pozornie zupa łatwa w przygotowaniu. Jeżeli chcemy osiągnąć fantastyczny i satysfakcjonujący nas smak, warto wziąć sobie do serca kilka zasad, o których wcześniej nawet nie słyszeliśmy.
Hubert Rój
grudzień 03, 2020

W staropolskiej kuchni „prawdziwy rosół” gotowało się na kościach wołowych i cielęcych z obowiązkowym dodatkiem kilku różnych gatunków mięsa. Dzisiaj zwykle ograniczamy się do jedynie jednego rodzaju mięsnej podstawy naszej zupy. Zwieńczona makaronem i tak dalej jest kochaną potrawą większości Polaków. Filary smacznego wywaru Oprócz tego ważna jest także włoszczyzna i przyprawy. Każda pani domu ma swoje własne proporcje i dokładnie opracowane kolejne czynności podczas przygotowywania swojego rosołu. Bez mięsa i włoszczyzny możemy zapomnieć o smacznym wywarze, którego zapach będzie przyciągał do kuchni domowników. Oprócz tego ważne jest także powolne, mozolne wręcz gotowanie rosołu na maleńkim ogniu przez nawet kilka godzin. Mało osób wie, że do rosołu warto wlać nieco spirytusu lub nawet wódki. Zapytacie – a to w jakim celu? Odpowiedź jest prosta. Alkohol sprawi, że rosół nie straci swojego wyjątkowego smaku w kolejnych dniach po ugotowaniu, a przede wszystkim będzie bardziej klarowny i przejrzysty. Dajmy mu czas Ważne jest także zbieranie z powierzchni gotującego się rosołu tak zwanych szumów, czyli struktur białkowych, które wytrącają się podczas gotowania z naszego mięsa. Gotując rosół zalewamy mięso zimną wodą i spokojnie dajemy mu wystarczająco dużo czasu na oddanie nam całego swojego smaku i aromatu. Warto jednak nie solić mięsa zbyt wcześnie. Jeżeli dodamy sól zbyt wcześnie, nasze warzywa i mięso nie oddadzą pełni smaku, który w nich drzemie. Dlatego w tym miejscu udzielimy wam małej, ale przydatnej wskazówki – rosół posólmy dopiero pod koniec jego gotowania!

Przeczytaj