Papier do pieczenia
Jevanto production/Adobe Stock
Triki kulinarne

Skończył się papier do pieczenia, a sklepy są już zamknięte? Wykorzystajcie ten niezwykły patent

Brak papieru do pieczenia? Od dziś to nie powinien być dla was żaden problem!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Papier do pieczenia sprawia, że pieczenie staje się prostsze. Dzięki niemu nie musimy martwić się o to, że nasze ciasta przykleją się do blaszki. Jednak historia papieru do pieczenia wcale nie jest tak długa, jak mogłoby się wydawać. Nasze babcie dawały sobie radę i bez niego! Przyzwyczajenia robią jednak swoje. Co zrobić podczas awarii na przykład w niehandlową niedzielę?

Na pewno znacie tę sytuację. Wszystkie składniki na stole, kończymy zagniatać ciasto i zaraz chcemy wykładać je na blachę. I nagle okazuje się, że czegoś brakuje… Brak papieru do pieczenia to zmora wielu z nas. Istnieją jednak proste sposoby, by poradzić sobie w takich trudnych momentach!

Za chwilkę dowiecie się, czego użyć zamiast papieru do pieczenia. Na pewno nie słyszeliście o wszystkich tego typu metodach!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposoby na brak papieru do pieczenia:

  • Folia aluminiowa, zwana niekiedy przez nas po prostu „sreberkiem”. Co prawda bardziej kojarzy się z pieczeniem ziemniaków na ognisku, ale spokojnie uratuje nas w podbramkowej sytuacji.
  • Tłuszcz do smarowania foremek i blach – stary sposób naszych mam i babć nadaje się jednak nie do wszystkich dań i ciast. Jest zagrożenie, że rozgrzeje się nieco za mocno, wtedy spód ciasta może nie wyjść tak jak trzeba.
  • Innym rozwiązaniem stosowanym dawniej jest bułka tarta. Wystarczy obficie posypać naszą formę tym sproszkowanym pieczywem, a będziemy mieli pewność, że wszystko ładnie się nam odklei po upieczeniu.
  • Papier śniadaniowy – wysmarujmy go tłuszczem, a powinien zadziałać jak tradycyjny papier do pieczenia.
  • Na koniec jeszcze jeden stary sposób doświadczonych gospodyń. Chodzi mianowicie o opakowanie po margarynie! Wystarczy wyłożyć blachę tłustą częścią opakowania do góry i gotowe.

Zobacz także

Źródło: onet.pl

pleśniak ciasto
Gotujmy.pl
Newsy Najprostszy przepis na pysznego pleśniaka. Jego wnętrze oczaruje cię swoim smakiem
Lubicie pleśniaka, ale nie wiecie, jak się za niego zabrać? Zdradzimy wam najprostszy przepis na to przepyszne ciasto!
Anna Borkowska
listopad 26, 2020

Pleśniak (nazywany też skubańcem) to przepyszne kruche ciasto, które skrywa w sobie warstwę dżemu z czarnej porzeczki , puszystą bezę i kruszonkę. Jego wykonanie może się wydawać trudne, ale to tylko pozory.  Chcesz zrobić samodzielnie pleśniaka? Nic prostszego! Wystarczy, że będziesz się trzymać poniższej instrukcji. Zaskocz nim swoich gości podczas kolejnej wizyty w twoim domu! Żeby przygotować to ciasto będziesz potrzebowała: blachę papier do pieczenia folię aluminiową 2 miski mikser tarkę Składniki: 3/4 szklanki brązowego/białego cukru 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 jajka kostka masła 2 łyżki kakao 1-2 łyżki kwaśnej śmietany słoiczek konfitury z czarnej porzeczki 2 soczyste jabłka Składniki na bezę: 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku 3/4 szklanki drobnego, białego cukru białka z 4 jajek szczypta soli Sposób wykonania Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem. Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy mąkę, po czym starannie zagniatamy wszystkie składniki. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego trzy części. Proporcje: 2/4 ciasta oraz dwa razy po 1/4 ciasta. Co dalej? Bierzemy większą część i wykładamy nią spód blachy tak, aby powstała cienka warstwa. Pozostałą 1/4 część ciasta zagniatamy z kakaem i śmietaną, a dwie mniejsze zawijamy oddzielnie w folię aluminiową i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika. Ciasto, które znajduje się w blaszce smarujemy konfiturami i na wierzch kładziemy starte jabłka. Wyjmujemy dwie mniejsze kulki ciasta z zamrażalnika. Kulę z dodatkiem kakao ścieramy na tarce na jabłka. Jak przygotować bezę? Przygotowanie bezy...

Przeczytaj
Ciasto francuskie
BMK/Wikipedia Commons
Triki kulinarne Przepis na udane ciasto francuskie. Jeden błąd i danie trafi do kosza!
Kochamy ciasto francuskie. Rogale, zapiekane parówki, cynamonowe ślimaki – zastosowań tego rodzaju ciasta jest mnóstwo. Jak przygotować je w domowym zaciszu?
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Zapracowane gospodynie domowe z pewnością znają właściwości i smak gotowego ciasta francuskiego. Sprzedawane w gotowych rulonach w każdym supermarkecie mają swoją jedną niezaprzeczalną zaletę – do przygotowania wypieku z takiego wyrobu nie potrzeba za wiele czasu. Warto jednak pomyśleć nad wykonaniem swojego własnego ciasta francuskiego. Wielkim atutem domowego ciasta francuskiego będą jego składniki i świeżość. Gdy robimy je sami, użyjemy wybranego przez nas tłuszczu. Nie będzie to powszechny w tego typu produktach tłuszcz palmowy, którego negatywne właściwości to temat na całkiem długi elaborat. Co zrobić, by nasze ciasto francuskie wyszło idealnie i było świetną podstawą pod ciekawe wypieki? Warto stosować się do poniższych zasad, gdyż jedna pomyłka może oznaczać niepowodzenie całej misji. Szkoda waszej pracy. Tak samo szkoda składników na ciasto. Gdy przygotowujecie ciasto francuskie, pamiętajcie o: Owijaniu go w folię spożywczą po włożeniu do lodówki Chłodzeniu go przed pieczeniem Kiedy wałkujemy ciasto i planujemy włożyć  je do lodówki – pamiętajmy o przełożeniu go papierem do pieczenia, tak by się nie posklejało Podczas pieczenia stosujmy odpowiednią temperaturę – ok. 200 st. C. bez termoobiegu. W przeciwnym razie ciasto może nam nie wyrosnąć! A teraz czas na dokładny przepis: Składniki: 200 ml zimnej wody Łyżka soli 0,5 kg masła 15 dag mąki krupczatki 25 dag mąki pszennej Przygotowanie: Rozpuszczamy sól w wodzie, a w rondelku 75 g masła. Zagniatamy ciasto z obu mieszanek i obu mąk. Formujemy kulę, spłaszczamy ją i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Pozostałe masło ucieramy na gładką masę. Utarte masło wkładamy...

Przeczytaj
barbara kurdej szatan
ONS
Newsy Barbara Kurdej-Szatan zdradziła niezawodny sposób na kaca. Aż trudno uwierzyć, że pomaga jej zwykła...
Zbliżający się Sylwester i karnawał oznaczają naprawdę intensywne świętowanie i potężnego kaca na drugi dzień. Jak sobie z nim poradzić? Znana aktorka wyjawiła swoją sprawdzoną metodę!
Katarzyna Wyborska
grudzień 14, 2020

Nadchodzący Sylwester to dla wielu osób okazja do naprawdę hucznej zabawy – niestety, później trzeba ją odchorować. Jeśli w trakcie świętowania pijemy dużo alkoholu, to następny dzień nie należy do najlepszych. Znana aktorka podzieliła się swoim sposobem na to, by jak najłagodniej przejść „dzień po” i lepiej się czuć. Kac po imprezie Kac to w istocie wpływ trucizny na organizm. Pewnie niewielu z was zdaje sobie sprawę, że alkohol jest najsilniejszym miękkim narkotykiem. Skutki picia są bardzo nieprzyjemne, ponieważ organizm musi usunąć podaną mu truciznę. Sposobów na zmniejszenie kaca jest mnóstwo. Jedni polecają mocną, czarną kawę następnego dnia, inni tłustą jajecznicę. Aktorka Barbara Kurdej-Szatan w popularnej gazecie wyznała, jaka jest jej metoda na poradzenie sobie ze złym samopoczuciem po zakrapianej imprezie. Twierdzi, że jest bardzo skuteczna! Sposób na kaca Sposób aktorki jest prosty i stary jak świat – Barbara przyznała, że pije bardzo dużo wody, stosuje witaminę C oraz… zjada kebab i hamburgera. Wszystkie te metody mogą być pomocne! Witaminę C poleca się na kaca, ponieważ jest w stanie zminimalizować jego skutki, a woda pomaga nawodnić organizm (nie zapominajmy, że alkohol bardzo ją wypłukuje). Natomiast tłusty i kaloryczny posiłek doda nam energii. Jednak kebab na kaca może być zdradliwy! Jeśli nasz organizm szczególnie źle toleruje alkohol, to ciężkie jedzenie z pewnością nie zostanie dobrze przyjęte przez podrażniony żołądek. Ale jeśli jesteśmy w stanie coś zjeść, to lepiej sięgnąć właśnie po coś tłustego, ponieważ duża dawka kalorii szybko postawi nas na nogi. Dobrze sprawdzi się np. szklanka domowego rosołu. Innym sposobem jest picie soku pomidorowego, który zawiera dużo potasu – a ten wypłukiwany jest z organizmu przez alkohol, dlatego jeżeli...

Przeczytaj
pizza bez drożdży i mąki
Adobe Stock
Newsy Pizza bez drożdży i mąki? Tak, to możliwe. Przepis jest banalnie prosty
Pizza to włoski przysmak, który od lat pieści podniebienia Polaków. Standardowo do jej przygotowania używa się drożdży i mąki. Okazuje się jednak, że spód można przyrządzić również bez tych składników. W zamian wystarczą 3 inne!
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Pizza z mozzarelli, jajek i serka to idealna propozycja nie tylko dla osób uczulonych na drożdże, ale również tych, którzy nie mają czasu na zabawę z tym produktem. Zaproponowany przez nas przepis z pewnością oszczędzi twój czas i nerwy. Upieczoną w ten sposób pizzę trudno będzie odróżnić od tej tradycyjnej! Przepis na pizzę bez mąki i drożdży Będziesz potrzebować 400 gramów mozzarelli w kawałku 150 gramów mozzarelli sypanej 3 średniej wielkości jajka 1 łyżka serka śmietankowego 1 butelkę passaty pomidorowej (najlepiej z dodatkiem czosnku i bazylii) Ulubione dodatki (jeśli nie masz pomysłu to połączenie cebuli, pieczarek, papryki czerwonej i salami będzie smakować idealnie) Przygotowanie Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce ze startą mozzarellą umieść również serek śmietankowy. Całość dokładnie wymieszaj. Do przygotowanej masy dodaj jajka i ponownie doprowadź do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i uformuj w kwadrat bądź okrąg. W tym przypadku podrzucanie ciasta nie zdałoby egzaminu, ponieważ jest zbyt rzadkie. Spód do pizzy piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu nałóż na ciasto warstwę passaty pomidorowej i dokładnie rozsmaruj, aż po same brzegi. Tak przygotowaną pizzę posyp połową mozzarelli w wiórkach, a następnie zacznij nakładać ulubione dodatki. Jeśli chcesz wypróbować te zaproponowane przez nas, wystarczy, że je pokroisz i nałożysz w odpowiedniej kolejności – salami, pieczarki, cebula, papryka. Całość oprósz pozostałą mozzarellą. Pizzę ponownie umieść w piekarniku i piecz przez ok. 8 minut. Po upływie tego czasu wyjmij przysmak z piekarnika i...

Przeczytaj