Papier do pieczenia
Jevanto production/Adobe Stock
Triki kulinarne

Skończył się papier do pieczenia, a sklepy są już zamknięte? Wykorzystajcie ten niezwykły patent

Brak papieru do pieczenia? Od dziś to nie powinien być dla was żaden problem!

Papier do pieczenia sprawia, że pieczenie staje się prostsze. Dzięki niemu nie musimy martwić się o to, że ciasta przykleją się do blaszki. Jednak historia papieru do pieczenia wcale nie jest tak długa, jak mogłoby się wydawać. Nasze babcie dawały sobie radę bez niego! Przyzwyczajenia robią jednak swoje. Co zrobić podczas awarii na przykład w niehandlową niedzielę?

Na pewno znacie tę sytuację. Wszystkie składniki na stole, kończymy zagniatać ciasto i zaraz chcemy wykładać je na blachę. I nagle okazuje się, że czegoś brakuje…

Brak papieru do pieczenia to zmora wielu z nas. Istnieją jednak proste sposoby, by poradzić sobie w takich trudnych momentach! Za chwilę dowiecie się, czego użyć zamiast papieru do pieczenia. Na pewno nie słyszeliście o wszystkich tego typu metodach!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposoby na brak papieru do pieczenia:

  • Folia aluminiowa, zwana niekiedy przez nas po prostu „sreberkiem”. Co prawda bardziej kojarzy się z pieczeniem ziemniaków na ognisku, ale spokojnie uratuje nas w podbramkowej sytuacji.
  • Tłuszcz do smarowania foremek i blach – stary sposób naszych mam i babć nadaje się jednak nie do wszystkich dań i ciast. Jest zagrożenie, że rozgrzeje się nieco za mocno, wtedy spód ciasta może nie wyjść tak jak trzeba.
  • Bułka tarta to jeszcze inne rozwiązanie stosowane dawniej. Wystarczy obficie posypać formę tym sproszkowanym pieczywem, a będziemy mieli pewność, że nic nie przywrze i wszystko ładnie się nam odklei po upieczeniu.
  • Papier śniadaniowy – wysmarujmy go tłuszczem, a powinien zadziałać jak tradycyjny papier do pieczenia.
  • Na koniec jeszcze jeden stary sposób doświadczonych gospodyń. Chodzi mianowicie o opakowanie po margarynie! Wystarczy wyłożyć blachę tłustą częścią opakowania do góry i gotowe.
Zobacz także
Czym zastąpić papier do pieczenia? Wykorzystajcie te sposoby

Czym zastąpić papier do pieczenia? Wykorzystajcie te sposoby

Jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia? Ten sposób jest niezawodny

Jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia? Ten sposób jest niezawodny

Czym jest papier do pieczenia?

Ceniony z powodu wygody, jaką nam daje w kuchni, papier do pieczenia produkowany jest jak każdy inny papier: z celulozy. Włókna celulozy powlekane są  jednak tłuszczem lub silikonem. Taki papier jest trwalszy, ma dużą wytrzymałość na wysokie temperatury i może być wykorzystywany do pieczenia bez użycia tłuszczu.

W sprzedaży są głównie dwa rodzaje papieru: brązowy i biały. Biały dodatkowo jest wybielany, do czego niektórzy producenci używają chloru. Jest to więc papier, którego produkcja jest bardziej szkodliwa dla środowiska. Ponieważ kolor w żaden sposób nie wpływa na końcowy efekt, warto zawsze wybierać ten, w kolorze naturalnym.

Papier do pieczenia do niektórych rodzajów wypieków, można wykorzystywać wielokrotnie. Dlatego jeśli upieczenie ciasta czy dania nie doprowadziło do zniszczenia i przypalenia arkusza, odłóżcie go do szafki i śmiało użyjcie ponownie.

Źródło: onet.pl

Jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia? Ten sposób jest niezawodny
AdobeStock
Newsy
Jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia? Ten sposób jest niezawodny
Będziecie piekli ciasto w tortownicy, ale nie wiecie jak ją zabezpieczyć papierem do pieczenia? Wykorzystajcie tę metodę.

Pieczenie może stanowić wyzwanie – zwłaszcza dla początkujących! Przed włożeniem ciasta do formy, koniecznie trzeba ją odpowiednio zabezpieczyć, by ciasto się do niej nie przykleiło i nie przypaliło. W tym celu najczęściej stosuje się papier do pieczenia, dzięki któremu blaszki o wiele mniej się brudzą, a pieczenie jest łatwiejsze. Co jednak zrobić w przypadku, gdy zamierzacie piec w tortownicy albo innej formie, której kształt nie pozwala na użycie papieru do pieczenia? Sprawdźcie! Jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia? Używanie tortownicy nie jest szczególnie skomplikowane. Warto z niej skorzystać, ponieważ tylko przy użyciu tej formy powstają na przykład fantastycznie serniki na zimno ! Należy jedynie pamiętać o delikatnym odkrojeniu ciasta od okrągłej formy przed zdjęciem jej i gotowe! Konieczne jest jednak wyłożenie tortownicy papierem do pieczenia, co może dla niektórych stanowić pewną trudność. Przecież nie można tak po prostu włożyć papieru do środka! Wystarczy jednak, że wykorzystacie bardzo prosty sposób, by sobie z tym poradzić.  Potrzebny wam będzie: papier do pieczenia tortownica ołówek kawałek sznurka nożyczki Najpierw wyjmijcie spód tortownicy, połóżcie na papierze do pieczenia i ołówkiem odrysujcie kształt koła. Następnie wytnijcie go nożyczkami i połóżcie na posmarowany tłuszczem spód tortownicy. Później, za pomocą sznurka, zmierzcie obwód oraz wysokość tortownicy. Zaznaczcie na papierze wysokość formy oraz jej obwód i wytnijcie pasek papieru za pomocą nożyczek. Posmarujcie wnętrze tortownicy masłem i przyklejcie wycięty pasek papieru do pieczenia. I gotowe! Jeżeli wycięcie paska stanowi dla was problem wystarczy, że posmarowane tłuszczem boki tortownicy obsypiecie bułką tartą. Co zamiast papieru do pieczenia? Jeśli nie macie papieru do...

Czym zastąpić papier do pieczenia? Wykorzystajcie te sposoby
AdobeStock
Newsy
Czym zastąpić papier do pieczenia? Wykorzystajcie te sposoby
Zabrakło wam papieru do pieczenia? Możecie skorzystać z tych akcesoriów.

Obecnie większość osób do pieczenia używa specjalnego papieru. Dzięki niemu przyrządzanie wypieków jest znacznie łatwiejsze, a mycie blach i foremek mniej czasochłonne. Jednak czasami papieru może zabraknąć, a w przypadku niektórych form do pieczenia w ogóle się on nie sprawdza. Jak sobie poradzić w takich sytuacjach? Poznajcie proste sposoby na pieczenie bez papieru do pieczenia. Mata silikonowa do pieczenia zamiast papieru Jednym ze współczesnych wynalazków zdecydowanie ułatwiających pieczenie są specjalne maty silikonowe. W przeciwieństwie do papieru można ich używać wiele razy, a do tego o wiele lepiej utrzymują ciepło niż papier. Co prawda silikonowe maty są droższe od papieru do pieczenia, ale biorąc pod uwagę ich większą skuteczność i możliwość wielorazowego użytku, inwestycja szybko się zwraca. Niestety, maty nie są elastyczne i jeśli macie blaszki do pieczenia różnej wielkości, to musicie się zaopatrzyć w kilka mat. Folia aluminiowa zamiast papieru do pieczenia Kolejnym sposobem na zastąpienie papieru do pieczenia jest użycie folii aluminiowej. Świetnie się sprawdza zarówno w przypadku ciast, jak i zapiekanek czy mięs. Niestety, żywność łatwo przywiera do folii, dlatego wcześniej trzeba ją posmarować np. olejem. Tłuszcz i bułka tarta, czyli sprawdzony sposób na pieczenie Możecie także wykorzystać metodę stosowaną od lat, znaną z czasów, gdy o papierze do pieczenia nikt jeszcze nie słyszał. Wystarczy bowiem wysmarować formę masłem lub olejem i obsypać bułką tartą. Ten sposób sprawdza się szczególnie w przypadku foremek o nieregularnym kształcie, np. do pieczenia babki albo do tortownicy . Czym jeszcze można zastąpić papier do pieczenia? Istnieje jeszcze kilka pomysłów na wykorzystanie różnych, domowych materiałów do pieczenia....

sposoby na wykorzystanie papieru do pieczenia
Adobe Stock
Newsy
Przetrzyjcie papierem do pieczenia nóż a stanie się coś niezwykłego. Znaliście ten trik?
Papier do pieczenia stanowi niezbędne wyposażenie w każdej kuchni. W końcu bez niego ciasta przypalałyby się od spodu i nie odchodziły od foremki. Okazuje się jednak, że papier do pieczenia ma o wiele więcej zastosowań. Na większość z nich na pewno byście nie wpadli.

Kosztuje grosze i ratuje wszystkie domowe wypieki. Musicie przyznać, że bez tego brązowego pergaminu trudno byłoby się obejść. W końcu bez względu na to czy przygotowujecie szarlotkę, tartę, brownie czy pizzę – przed włożeniem do piekarnika wszystkie lądują na papierze do pieczenia.  Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że produkt, mimo swojej nazwy, znakomicie nadaje się również do innych czynności domowych. Większość z nich jest tak nietypowa, że na wieść o nich z pewnością opadną wam szczęki. W skrócie - warto zawsze mieć go pod ręką. Papier do pieczenia chroni przed rdzą Nie ulega wątpliwości, że nawet najlepsze noże na świecie z czasem rdzewieją. Okazuje się jednak, że możecie temu procesowi łatwo zapobiec, a na pewno go spowolnić. Wystarczy, że przetrzecie ostrze papierem do pieczenia. Ta czynność dodatkowo zapobiegnie ich tępieniu. W ten sam sposób możecie również postąpić chociażby z otwieraczem do konserw czy też z narzędziami ogrodowymi. Ułatwia prasowanie Zdarza się, że musicie włożyć w prasowanie bardzo dużo siły, szczególnie jeśli używacie starego żelazka. Koniec z tym. Wystarczy, że przetrzecie jego stopę woskowaną stroną papieru do pieczenia, a urządzenie praktycznie samo zacznie sunąć po waszych ubraniach.  Pomaga w utrzymaniu czystości Jeśli obowiązek sprzątania łazienki przypada właśnie wam, to z pewnością bardzo dobrze zrozumiecie ten punkt. W końcu nawet najpiękniej wyczyszczona bateria już po pierwszym umyciu rąk jest znowu zachlapana i sprawia wrażenie brudnej. Jeśli macie na tym punkcie hopla, koniecznie przetestujcie trik z papierem do pieczenia. Wystarczy, że po generalnym sprzątaniu przetrzecie baterię woskowaną stroną pergaminu. To zapobiegnie gromadzeniu się na niej kropli wody i powstawaniu odcisków. Chroni przed...

Przesiewać mąkę, przesiewanie mąki
photoguns/Adobe Stock
Triki kulinarne
Nigdy nie przesiewacie mąki? Możecie zrujnować swój przepis! Dowiedzcie się, dlaczego
Warto przesiewać mąkę czy nie warto? To pytanie zadajemy sobie wszyscy przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta. Spróbujmy odpowiedzieć sobie na to odwieczne pytanie.

Ten dylemat spotyka nas za każdym razem, gdy planujemy upiec jakieś ciasto. W większości przepisów widzimy poradę dotyczącą przesiewania mąki. Tak samo jest we wszystkich niemal programach kulinarnych, które oglądamy w telewizji. Przesiewanie kiedyś i dziś Na sam początek mała ciekawostka. Otóż w dawnych czasach piekarze przesiewali mąkę z nieco innych powodów, niż obecnie. Taki zabieg pozwalał oddzielić od mąki niechciane ziarna, które zawieruszyły się podczas jej mielenia albo innych nieproszonych gości, a więc różnych insektów żerujące w w workach ze zmielonym ziarnem pszenicy. Dzisiaj mąka ze sklepu jest już sprzedawana w czystej, zabezpieczonej postaci. Po co nam zatem przesiewanie mąki w dzisiejszych czasach? Warto czy nie warto? Mistrzowie piekarnictwa przesiewają mąkę do pieczenia już z przyzwyczajenia. Skoro tak, to większość z nas uzna, że tak po prostu trzeba.  Nie jest to jednak wyczerpująca temat odpowiedź. Warto zadać sobie pytanie, po co to w ogóle robimy. I czy nie jest to po prostu strata czasu dla każdej zabieganej gospodyni domowej? Przesiewanie mąki ma jednak konkretne plusy. Oto niektóre z nich: Przesiana przez sitko mąka staje się nieco bardziej puszysta i lekka. Wszystko to za sprawą powietrza. Ponadto przesianie mąki z innymi suchymi składnikami sprawia, że łatwiej się razem połączą. Ciasta pieczone z wykorzystaniem przesianej mąki będą wyraźnie lżejsze i nieco bardziej pulchne. Teraz pozostaje jeszcze jedna kwestia. Jak przesiewać mąkę? Tu wystarczy zwykłe, małe sitko o drobnych oczkach. Mało rozsądne wydaje się zakupywanie specjalnych mechanicznych urządzeń do przesiewania mąki, które są dostępne już na rynku. Zaufajmy starym sprawdzonym metodom z czasów naszych babć! Źródła: mashed.com,...