Papier do pieczenia
Jevanto production/Adobe Stock
Triki kulinarne

Zużyłaś cały papier do pieczenia, a sklepy są już zamknięte? Wykorzystaj ten niezwykły patent

Umiejętność radzenia sobie w najmniej spodziewanych sytuacjach to nieodzowna cecha każdej dobrej gospodyni domowej. Brak papieru do pieczenia? Od dziś to nie powinien być dla was żaden problem!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Papier do pieczenia sprawia, że pieczenie staje się prostsze. Dzięki niemu nie musimy martwić się o to, że nasze ciasta przykleją się do blaszki. Jednak historia papieru do pieczenia wcale nie jest tak długa, jak mogłoby się wydawać. Nasze babcie dawały sobie radę i bez niego! Przyzwyczajenia robią jednak swoje. Co zrobić podczas awarii na przykład w niehandlową niedzielę?

Na pewno znacie tę sytuację. Wszystkie składniki na stole, kończymy zagniatać ciasto i zaraz chcemy wykładać je na blachę. I nagle okazuje się, że czegoś brakuje… Brak papieru do pieczenia to zmora wielu z nas. Istnieją jednak proste sposoby, by poradzić sobie w takich trudnych momentach!

Za chwilkę dowiecie się, czego możemy użyć zamiast papieru do pieczenia. Na pewno nie słyszeliście o wszystkich tego typu metodach!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Sposoby na brak papieru do pieczenia:

  • Folia aluminiowa, zwana niekiedy przez nas po prostu „sreberkiem”. Co prawda bardziej kojarzy się z pieczeniem ziemniaków na ognisku, ale spokojnie uratuje nas w podbramkowej sytuacji.
  • Tłuszcz do smarowania foremek i blach – stary sposób naszych mam i babć nadaje się jednak nie do wszystkich dań i ciast. Jest zagrożenie, że rozgrzeje się nieco za mocno, wtedy spód ciasta może nie wyjść tak jak trzeba.
  • Innym rozwiązaniem stosowanym dawniej jest bułka tarta. Wystarczy obficie posypać naszą formę tym sproszkowanym pieczywem, a będziemy mieli pewność , że wszystko ładnie się nam odklei po upieczeniu.
  • Papier śniadaniowy – wysmarujmy go tłuszczem, a powinien zadziałać jak tradycyjny papier do pieczenia.
  • Na koniec jeszcze jeden stary sposób doświadczonych gospodyń. Chodzi mianowicie o opakowanie po margarynie! Wystarczy wyłożyć blachę tłustą częścią opakowania do góry i gotowe.

Źródło: onet.pl

Komentarze
Kremówka
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy Obłędny przepis na domowe kremówki. Gdy spróbujesz oniemiejesz z wrażenia
Macie w domu łasuchów, którzy tylko czekają, aż z piekarnika wyciągniecie kolejne ciasto? Uważajcie, bo ta kremówka zniknie w oka mgnieniu!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Kremówki kojarzą się nam jednoznacznie. Niezwykłą popularność ciastka te zyskały po pamiętnej przemowie św. Jana Pawła II. Cała historia sięga szkolnych czasów papieża Polaka. Podczas spotkania z mieszkańcami Wadowic na rynku tego miasta w 1999 r., papież pozwolił sobie na wesołe wspominki. Razem z kolegami miał zajadać się kremówkami po maturze. Wystarczyło kilka zdań Jana Pawła II, a cała machina ruszyła. Od tej pory nazwa kremówka nieodłącznie występuje z określeniem „papieska”. Do dzisiaj niewyjaśniona pozostaje kwestia przepisu na kremówki, którymi objadał się w cukierni niejakiego Hagenhubera przyszły papież. Wątpliwości jest wiele. Czy Wojtyła jadał ciastka z samym kremem budyniowym, czy też jego ulubione łakocie miały w sobie także część śmietanową? Większość cukierni uporządkowała ten stan rzeczy – wersja z samym budyniem to napoleonka, a wariant mieszany to kremówka. Tego się więc trzymajmy. Jeszcze innym zagadnieniem pozostaje dwuznaczny śmiech ukochanego papieża wszystkich Polaków. Domysłów nie brakowało – jedni utrzymywali, że papież śmiał się na myśl o liczbie zjedzonych ciasteczek, jeszcze inni doszukiwali się w całej sytuacji czegoś innego… Chodzi oczywiście o występujący w cieście alkohol. Czy w wadowickich kremówkach z lat 30-tych używano alkoholu? Tego też nie wiadomo. Tak, czy inaczej, w naszym przepisie na kremówki nie wykorzystamy żadnego trunku. Kremówka to dość pracochłonne ciasto. Dlatego jeżeli nie dysponujecie dużą ilością czasu, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Nasz przepis na ciasto francuskie znajdziecie pod tym adresem . A teraz do dzieła! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 3 szklanki mleka 10 dag cukru pudru 25-30 dag cukru waniliowego 3 żółtka jaj 4 łyżki...

Przeczytaj