Papier do pieczenia sprawia, że pieczenie staje się prostsze. Dzięki niemu nie musimy martwić się o to, że ciasta przykleją się do blaszki. Jednak historia papieru do pieczenia wcale nie jest tak długa, jak mogłoby się wydawać. Nasze babcie dawały sobie radę bez niego! Przyzwyczajenia robią jednak swoje. Co zrobić podczas awarii na przykład w niehandlową niedzielę?

Na pewno znacie tę sytuację. Wszystkie składniki na stole, kończymy zagniatać ciasto i zaraz chcemy wykładać je na blachę. I nagle okazuje się, że czegoś brakuje…

Brak papieru do pieczenia to zmora wielu z nas. Istnieją jednak proste sposoby, by poradzić sobie w takich trudnych momentach! Za chwilę dowiecie się, czego użyć zamiast papieru do pieczenia. Na pewno nie słyszeliście o wszystkich tego typu metodach!

Sposoby na brak papieru do pieczenia:

  • Folia aluminiowa, zwana niekiedy przez nas po prostu „sreberkiem”. Co prawda bardziej kojarzy się z pieczeniem ziemniaków na ognisku, ale spokojnie uratuje nas w podbramkowej sytuacji.
  • Tłuszcz do smarowania foremek i blach – stary sposób naszych mam i babć nadaje się jednak nie do wszystkich dań i ciast. Jest zagrożenie, że rozgrzeje się nieco za mocno, wtedy spód ciasta może nie wyjść tak jak trzeba.
  • Bułka tarta to jeszcze inne rozwiązanie stosowane dawniej. Wystarczy obficie posypać formę tym sproszkowanym pieczywem, a będziemy mieli pewność, że nic nie przywrze i wszystko ładnie się nam odklei po upieczeniu.
  • Papier śniadaniowy – wysmarujmy go tłuszczem, a powinien zadziałać jak tradycyjny papier do pieczenia.
  • Na koniec jeszcze jeden stary sposób doświadczonych gospodyń. Chodzi mianowicie o opakowanie po margarynie! Wystarczy wyłożyć blachę tłustą częścią opakowania do góry i gotowe.

Czym jest papier do pieczenia?

Ceniony z powodu wygody, jaką nam daje w kuchni, papier do pieczenia produkowany jest jak każdy inny papier: z celulozy. Włókna celulozy powlekane są  jednak tłuszczem lub silikonem. Taki papier jest trwalszy, ma dużą wytrzymałość na wysokie temperatury i może być wykorzystywany do pieczenia bez użycia tłuszczu.

Zobacz także:

W sprzedaży są głównie dwa rodzaje papieru: brązowy i biały. Biały dodatkowo jest wybielany, do czego niektórzy producenci używają chloru. Jest to więc papier, którego produkcja jest bardziej szkodliwa dla środowiska. Ponieważ kolor w żaden sposób nie wpływa na końcowy efekt, warto zawsze wybierać ten, w kolorze naturalnym.

Papier do pieczenia do niektórych rodzajów wypieków, można wykorzystywać wielokrotnie. Dlatego jeśli upieczenie ciasta czy dania nie doprowadziło do zniszczenia i przypalenia arkusza, odłóżcie go do szafki i śmiało użyjcie ponownie.

Źródło: onet.pl