Kapuśniak
Flickr/Varchar N
Triki kulinarne

Zdrowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przez jeden sekretny składnik nabierze niezwykłego smaku!

Sok z kiszonej kapusty jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Pamiętacie o częstym spożywaniu kiszonek?
Aleksandra Jaworska
listopad 20, 2020

Okres jesienno-zimowy to idealny czas na kiszonki. To także moment, w którym potrawy z kiszonej kapusty zadbają o nasz organizm. Wartość energetyczna kapusty kwaszonej dla 100 g to około 17 kcal, co może być dobrą informacją dla osób na diecie. Jak widzicie, potrawy z kapusty to samo zdrowie!

W chłodne, jesienne dni nasz organizm domaga się ciepłych posiłków. Doskonałym kompromisem między łatwością przygotowywania, smakiem i ciepłym sposobem podawania dania będzie zupa. Szczególnie polecamy kapuśniak. Obiecujemy, że wasze ciało wam za to podziękuje!

Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia poprzez proces zasolenia i fermentacji. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Bogaty skład kiszonej kapusty

Mogłoby się wydawać, że kiszona kapusta niczym nie zaskoczy. Błąd! Właśnie w niej znajdziemy:

  • witaminę C 
  • wapń i fosfor
  • witamy E
  • naturalne przeciwutleniacze,
  • bakterie Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy
  • fitoncydy działające bakteriobójczo

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

To tradycyjna, swojska zupa, której nie może zabraknąć na rodzinnym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce, ale i dodaniu kilku kropel sosu sojowego. To ekstra składnik! Ponadto, można podczas jej przygotowania, do podsmażanej wcześnie szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Będzie jeszcze bogatsza. Choć pamiętajmy, że i bez kiełbasy kapuśniak to sycąca zupa. A do tego jak rozgrzewa! 

Zobacz także

Składniki na nasz kapuśniak:

  • 0,3 kg żeberek 
  • 0,3 kg kiszonej kapusty
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • cebula szalotka
  • łyżka masła
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 4-6 ziarenek czarnego pieprzu
  • sos sojowy do smaku
  • sól morska do smaku
  • pół łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie kapuśniaku

  1. Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso wrzucamy do garnka i zalewamy ok. 1,2 l wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy „szumy”. Dodajemy umyte, obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, dorzucamy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu oraz szczyptę soli.
  2. Wywar gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy kolejne 20 minut. W tym samym czasie przekładamy kapustę pod bieżącą wodę. Lekko ją odsączamy, kładziemy na deskę i dokładnie siekamy nożem.
  3. Obraną i pokrojoną szalotkę szklimy na maśle. Na patelnie z cebulą wrzucamy kapustę. Skrapiamy ją sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Z zupy można w tym momencie wyciągnąć marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso.
  4. Zostało tylko dodanie podduszonej kapusty. Gotujemy ją w zupie 5 minut. Mięso oddzielamy od kostek i podajemy z taką "wkładką" na stół. Zupę posypujemy zieleniną i cieszymy się każdym jej kęsem.

Czytaj także:

Komentarze