Potrawy z kiszonej kapusty zadbają o nasz organizm. Wartość energetyczna kapusty kwaszonej dla 100 g to około 17 kcal, co może być dobrą informacją dla osób na diecie. Jak widzicie, potrawy z kapusty to samo zdrowie!
Doskonałym kompromisem między łatwością przygotowywania, smakiem i ciepłym sposobem podawania dania będzie zupa. Szczególnie polecamy kapuśniak. Obiecujemy, że wasze ciało wam za to podziękuje!
Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia poprzez proces zasolenia i fermentacji. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie.
Bogaty skład kiszonej kapusty
Mogłoby się wydawać, że kiszona kapusta niczym nie zaskoczy. Błąd! Właśnie w niej znajdziemy:
Zobacz także:
- witaminę C
- wapń i fosfor
- witamy E
- naturalne przeciwutleniacze,
- bakterie Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy
- fitoncydy działające bakteriobójczo
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
To tradycyjna, swojska zupa, której nie może zabraknąć na rodzinnym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce, ale i dodaniu kilku kropel sosu sojowego. To ekstra składnik! Ponadto, można podczas jej przygotowania, do podsmażanej wcześnie szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Będzie jeszcze bogatsza. Choć pamiętajmy, że i bez kiełbasy kapuśniak to i tak sycąca zupa.
[content:0_6829,0_5675:undefined]Składniki na nasz kapuśniak:
- 0,3 kg żeberek
- 0,3 kg kiszonej kapusty
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- cebula szalotka
- łyżka masła
- 6-7 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 4-6 ziarenek czarnego pieprzu
- sos sojowy do smaku
- sól morska do smaku
- pół łyżeczki mielonego kminku
Przygotowanie kapuśniaku
- Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso wrzucamy do garnka i zalewamy ok. 1,2 l wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy „szumy”. Dodajemy umyte, obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, dorzucamy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu oraz szczyptę soli.
- Wywar gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy kolejne 20 minut. W tym samym czasie przekładamy kapustę pod bieżącą wodę. Lekko ją odsączamy, kładziemy na deskę i dokładnie siekamy nożem.
- Obraną i pokrojoną szalotkę szklimy na maśle. Na patelnie z cebulą wrzucamy kapustę. Skrapiamy ją sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Z zupy można w tym momencie wyciągnąć marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso.
- Zostało tylko dodanie podduszonej kapusty. Gotujemy ją w zupie 5 minut. Mięso oddzielamy od kostek i podajemy z taką „wkładką" na stół. Zupę posypujemy zieleniną i cieszymy się każdym jej kęsem.