Kapuśniak
Flickr/Varchar N
Triki kulinarne

Zdrowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przez jeden sekretny składnik nabierze niezwykłego smaku!

Sok z kiszonej kapusty jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Pamiętacie o częstym spożywaniu kiszonek?
Aleksandra Jaworska
listopad 20, 2020

Okres jesienno-zimowy to idealny czas na kiszonki. To także moment, w którym potrawy z kiszonej kapusty zadbają o nasz organizm. Wartość energetyczna kapusty kwaszonej dla 100 g to około 17 kcal, co może być dobrą informacją dla osób na diecie. Jak widzicie, potrawy z kapusty to samo zdrowie!

W chłodne, jesienne dni nasz organizm domaga się ciepłych posiłków. Doskonałym kompromisem między łatwością przygotowywania, smakiem i ciepłym sposobem podawania dania będzie zupa. Szczególnie polecamy kapuśniak. Obiecujemy, że wasze ciało wam za to podziękuje!

Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia poprzez proces zasolenia i fermentacji. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Bogaty skład

Mogłoby się wydawać, że kiszona kapusta niczym nie zaskoczy. Błąd! Właśnie w niej znajdziemy:

- witaminę C 

- wapń i fosfor

- witamy E

- naturalne przeciwutleniacze,

- bakterie Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy

- fitoncydy działające bakteriobójczo

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

To tradycyjna, swojska zupa, której nie może zabraknąć na rodzinnym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce, ale i dodaniu kilku kropel sosu sojowego. To ekstra składnik! Ponadto, można podczas jej przygotowania, do podsmażanej wcześnie szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Będzie jeszcze bogatsza. Choć pamiętajmy, że i bez kiełbasy kapuśniak to sycąca zupa. A do tego jak rozgrzewa! 

Składniki na nasz kapuśniak:

  • 0,3 kg żeberek 
  • 0,3 kg kiszonej kapusty
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • cebula szalotka
  • łyżka masła
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 4-6 ziarenek czarnego pieprzu
  • sos sojowy do smaku
  • sól morska do smaku
  • pół łyżeczki mielonego kminku

Krok po kroku

Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso wrzucamy do garnka i zalewamy ok. 1,2 l wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy „szumy”. Dodajemy umyte, obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, dorzucamy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu oraz szczyptę soli.

Wywar gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy kolejne 20 minut. W tym samym czasie przekładamy kapustę pod bieżącą wodę. Lekko ją odsączamy, kładziemy na deskę i dokładnie siekamy nożem.

Obraną i pokrojoną szalotkę szklimy na maśle. Na patelnie z cebulą wrzucamy kapustę. Skrapiamy ją sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Z zupy można w tym momencie wyciągnąć marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso.

Zostało tylko dodanie podduszonej kapusty. Gotujemy ją w zupie 5 minut. Mięso oddzielamy od kostek i podajemy z taką "wkładką" na stół. Zupę posypujemy zieleniną i cieszymy się każdym jej kęsem.

Komentarze
gotowanie triki
AdobeStock
Triki kulinarne 7 świetnych trików do wykorzystania w kuchni! Dzięki nim gotowanie będzie przyjemniejsze niż kiedykolwiek!
Jeśli chcesz, by gotowanie sprawiało ci jeszcze więcej przyjemności i było prostsze, sprawdź te sposoby!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Gotowanie to jedna z przyjemniejszych czynności. Odpręża, relaksuje, a wynik (najczęściej) jest niezwykle satysfakcjonujący! Istnieje wiele trików na ułatwienie pracy w kuchni – dziś przedstawimy wam kilka z nich! Sposób na gorzkie pomidory Gdy robimy zupę pomidorową lub sos do spaghetti, często mamy problem ze zbyt gorzkim smakiem potrawy. Pomidory w dużym stężeniu, np. w postaci przecieru lub koncentratu pomidorowego mają charakterystyczną goryczkę, którą staramy się zmniejszyć za pomocą cukru. Niepotrzebnie! Wystarczy dodać do pomidorów odrobinę sody oczyszczonej. Noże ostre jak brzytwa! Wiecie, po czym można poznać dobrego szefa kuchni? Używane przez niego noże są zawsze idealnie naostrzone! Ostry nóż do podstawa dobrego gotowania, bo tylko takim narzędziem można dokładnie pokroić, posiekać i poszatkować wszystkie składniki.  Pieczesz drożdżówki? Użyj łyżki do lodów! Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje drożdżówki będą idealnie upieczone musisz zadbać o to, by wszystkie były mniej więcej takiej samej wielkości. Idealną miarką jest łyżka do lodów! Z jej pomocą możesz równo wydzielić kawałki ciasta i z kulek formować drożdżówki. Nigdy więcej smug na kuchence Szorujesz kuchenkę środkiem usuwającym tłuszcz, a i tak po myciu zostają nieestetyczne smugi i plamy? Użyj środka do czyszczenia okien! Po umyciu kuchenki po prostu spryskaj papierowy ręcznik spray’em do szyb i przetrzyj urządzenie.  Wygodne krojenie Wściekasz się, gdy próbujesz pokroić mięso, a deska do krojenia ślizga się po całym blacie? Jest na to sposób! Wystarczy włożyć pod spód mokry ręcznik – dzięki temu deska nie będzie się przesuwać! Zostaw miejsce na patelni Jednym z większych błędów podczas gotowania jest...

Przeczytaj