Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób?

Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców. 

Nadzienie nie tylko jabłkowe

Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty.

Składniki na pyszną szarlotkę:

Zobacz także:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 25 dag margaryny

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 kg jabłek już obranych

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy

Szarlotka w kilku etapach

Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika.

Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy.

Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej ciastem.

Szarlotka powinna się piec w 180 stopniach około godziny. Po upieczeniu odkładamy ją do ostygnięcia. Dopiero kiedy osiągnie temperaturę pokojową, można ją podać. Najlepiej przy wyborze jabłek do naszej szarlotki kierować się ich smakiem.

Na targu, czy straganach znajdziemy jabłka słodkie, ale i bardziej cierpkie. W zależności od tego, jaki smak bardziej do nas przemawia, takie jabłka powinny znaleźć się w szarlotce.

Mistrzowskie podanie

Szarlotka doskonale komponuje się z cukrem pudrem, ale i lodami. Można ją podać na ciepło lub całkiem wystudzoną. Do szarlotki pasuje również kawa, szczególnie ta ze spienionym mlekiem i cynamonem, mniam!

 

Źródło: Gotujmy.pl