Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne

Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas

Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób?

Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców. 

Nadzienie nie tylko jabłkowe

Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty.

Składniki na pyszną szarlotkę:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 25 dag margaryny

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 kg jabłek już obranych

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy

Szarlotka w kilku etapach

Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika.

Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy.

Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej ciastem.

Szarlotka powinna się piec w 180 stopniach około godziny. Po upieczeniu odkładamy ją do ostygnięcia. Dopiero kiedy osiągnie temperaturę pokojową, można ją podać. Najlepiej przy wyborze jabłek do naszej szarlotki kierować się ich smakiem.

Na targu, czy straganach znajdziemy jabłka słodkie, ale i bardziej cierpkie. W zależności od tego, jaki smak bardziej do nas przemawia, takie jabłka powinny znaleźć się w szarlotce.

Mistrzowskie podanie

Szarlotka doskonale komponuje się z cukrem pudrem, ale i lodami. Można ją podać na ciepło lub całkiem wystudzoną. Do szarlotki pasuje również kawa, szczególnie ta ze spienionym mlekiem i cynamonem, mniam!

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

 

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

szarlotka
Pixabay
Newsy
Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach
Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza. Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd! Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim. Mogą spowodować opadanie ciasta Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę. Jak najlepiej ugotować jabłka? Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz,...

Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę
Kruchy spód, delikatna pianka i aromatyczne nadzienie, taka właśnie jest idealna królewska szarlotka. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje jak najlepsze ciasto z cukierni. Bliscy nie przejdą obok niej obojętnie!

Szarlotka to jedno z szybszych, a zarazem najsmaczniejszych ciast. Wyróżnia się swoją prostotą, która właśnie nadaje całemu wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Jabłka z dodatkiem cynamonu na idealnie kruchym cieście to deser, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Świetnie smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi. To po prostu raj dla podniebienia! Królewska szarlotka dla wszystkich  Dwukolorowe kruche ciasto, pachnące cynamonem nadzienie i delikatna pianka to połączenie idealne. Sprawdzi się jako deser do niedzielnej kawy bądź podczas większych uroczystości. Królewska szarlotka poleca się na różne okazje. Jej wyjątkowy smak podbija serca oraz podniebienia bliskich z taką prędkością, że nie zauważycie, kiedy zniknie z talerzyków.  Przepis na królewską szarlotkę Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 2 żółtka 2 łyżki śmietany 12% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Piana: 2 białka 4 łyżki cukru 1 opakowanie dowolnego kisielu, np. cytrynowy Nadzienie: ½ kg jabłek cynamon Dodatkowo: bułka tarta margaryna cukier puder do posypania Przygotowanie: Do większej miski wsypcie mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszajcie. Dodajcie do nich margarynę, dwa żółtka i śmietanę. Z podanych produktów zagniećcie jednolite, elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie równe części. Do jednej z nich dodajcie kakao i ponownie je zagniećcie. Oba ciasta owińcie w folię spożywczą, a następnie włóżcie je do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Jabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Starte owoce...

Szarlotka bez pieczenia
Gotujmy.pl/wanilioweimprowizacj
Newsy
Szarlotka, która nie wymaga pieczenia? Gwarantujemy, że pokochacie to proste i przepyszne ciasto
Koniecznie wypróbujcie przepis na ten przepyszny i prosty deser! Wszyscy będą zachwyceni.

Ciężko znaleźć kogoś, kto odmówiłby pysznej domowej szarlotki. Ten deser ma naprawdę wielu miłośników. Warto poznać awaryjny przepis na szarlotkę, która nie wymaga pieczenia. Zrobicie ją w mig! Szalotka to ukochane ciasto Polaków, ale też innych narodów. Tradycyjna szarlotka powstaje z wykorzystaniem jabłek z dodatkiem cynamonu, jest pieczona i bardzo często podawana na ciepło. Chętnie jadacie ją może z lodami waniliowymi. Podanie tego deseru w tradycyjnej wersji, wymaga pieczenia. Jeśli macie ochotę na lżejszą wersję szarlotki, którą zrobicie bez włączania piekarnika, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na szarlotkę bez pieczenia Szarlotkę przygotujecie na gotowych biszkoptach, które będą stanowiły podstawę ciasta. Pozostała część ciasta składa się z jabłek wymieszanych z galaretką i kremowej mlecznej masy. Ciasto udekorujecie tartą czekoladą, która nada mu jeszcze bardziej odświętnego charakteru. Składniki na szarlotkę bez pieczenia Paczka okrągłych biszkoptów Ok. 2,5 szklanki musu z prażonych jabłek lub jabłka z cynamonem, by zrobić domowy mus Galaretka cytrynowa Galaretka o smaku egzotycznych owoców Opakowanie śnieżki  Pół szklanki ziemnego mleka Pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej Przygotowanie szarlotki bez pieczenia Przygotujcie okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy wyłóżcie warstwę biszkoptów. Mus z jabłek przełóżcie do garnka, podgrzewajcie by był gorący. Jeśli korzystacie ze świeżych jabłek, pokrójcie je w kostki, dodajcie odrobinę wody i gotujcie z cynamonem, aż uzyskacie konsystencję musu. Jabłka możecie dosłodzić do smaku, jeśli korzystacie z kwaśniej odmiany. Gdy jabłka...

Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami. Nikt mu się nie oprze
gosia47-47/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami. Nikt mu się nie oprze
Skubaniec z tego przepisu wychodzi cudownie soczysty i rozpływający się w ustach. Ostrzegamy – zniknie w mgnieniu oka!

Gdy w sklepach pojawiają się już świeże maliny, nie można przejść obok nich obojętnie! Świetnie sprawdzą się do zrobienia wielu smacznych ciast – na przykład skubańca. Skąd ta zabawna nazwa? Wzięła się ona ze sposobu przygotowania skubańca – wierzchnia warstwa to po prostu to samo ciasto, które znajduje się na spodzie, tylko „skubane” palcami i porozrzucane po warstwie z białek. Zwykle do tego ciasta wykorzystuje się tylko jeden rodzaj owoców, ale uwierzcie, że doskonale smakuje on z dodatkiem malin oraz… jabłek! Takie połączenie jest naprawdę pyszne. Wypróbujcie przepis na skubańca z jabłkami i malinami autorstwa gosia47-47, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami Do upieczenia skubańca z owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 200 g masła lub margaryny 5 łyżek cukru 1 opakowanie kisielu truskawkowego 6 dużych jabłek 250 g malin Cynamon mielony Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wysypcie na stolnicę. Dodajcie 1,5 szklanki cukru i pośrodku zróbcie dziurkę lub rowek. Do środka wlejcie żółtka, 3 łyżki śmietany oraz dodajcie masło. Wyróbcie dokładnie ciasto i wstawcie do lodówki na 20 minut. Następnie podzielcie ciasto na dwie części. Jedną z nich wyłóżcie na blachę do pieczenia i posypcie bułkę tartą. Obierzcie jabłka, zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Posypcie cukrem i cynamonem do smaku i wymieszajcie. Połóżcie na pierwszej warstwie ciasta na blasze. Umyjcie maliny i ułóżcie je na warstwie ze startych jabłek. Białka jaj ubijcie z cukrem i kisielem...