Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne

Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas

Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!
Aleksandra Jaworska
listopad 16, 2020

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób?

Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców. 

Nadzienie nie tylko jabłkowe

Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty.

Składniki na pyszną szarlotkę:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 25 dag margaryny

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 kg jabłek już obranych

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy

Szarlotka w kilku etapach

Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika.

Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy.

Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej ciastem.

Szarlotka powinna się piec w 180 stopniach około godziny. Po upieczeniu odkładamy ją do ostygnięcia. Dopiero kiedy osiągnie temperaturę pokojową, można ją podać. Najlepiej przy wyborze jabłek do naszej szarlotki kierować się ich smakiem.

Na targu, czy straganach znajdziemy jabłka słodkie, ale i bardziej cierpkie. W zależności od tego, jaki smak bardziej do nas przemawia, takie jabłka powinny znaleźć się w szarlotce.

Mistrzowskie podanie

Szarlotka doskonale komponuje się z cukrem pudrem, ale i lodami. Można ją podać na ciepło lub całkiem wystudzoną. Do szarlotki pasuje również kawa, szczególnie ta ze spienionym mlekiem i cynamonem, mniam!

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

 

 

Komentarze
Koreczki
Pexels
Przepisy Przepis na jedną z najtańszych przekąsek. Efektowne koreczki. Małe pyszności wyczarujesz w kilka chwil 
Wymyślnych przepisów są setki. Grunt to znaleźć jeden, prosty, smaczny i sprawdzony. Koreczki z oliwkami zachwycą ciebie i twoich gości!
Aleksandra Jaworska
listopad 16, 2020

Koreczki są jednocześnie potrawą dla mało zaawansowanych kucharzy, ale i osób, które w kuchni lubią wymyślać ciekawe połączenia. Koreczki można bowiem robić dosłownie ze wszystkiego. Przystawki to ta część posiłku, od której najczęściej zaczynamy biesiadowanie. Im prostsze, tym lepiej. Powinny być niewielkie, różnorodne i starczać na dokładnie jeden kęs. Koreczki spełniają każdy w wymienionych wymogów. Koreczki na każdą uroczystość Do wykonania przekąski nie potrzeba wielkich zakupów. Choć jak wspominaliśmy, przy robieniu koreczków można puścić wodzę fantazji. Możecie je także modyfikować swoimi ulubionymi składnikami. Kozi ser, buraki - czemu nie? Składniki na koreczki serowe z sardelami i oliwkami: 30 dag sera żółtego w kostce typu cheddar ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami 10 dag sardelek - fileciki w oliwie z oliwek sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku cytrynowa oliwa z oliwek do skropienia miks sałat do podania wykałaczki Jak przygotować koreczki: Ser kroimy na równe, małe kwadraciki. Oliwki i sardelki odsączamy z nadmiaru oliwy. Kolejność wkładania produktów na wykałaczkę można zmienić, jednak najlepiej wyglądają w chronologii: ser, oliwka, sardelki.  Gotowe koreczki będą się apetycznie prezentować na dużym półmisku, w towarzystwie różnego rodzaju sałat. W razie potrzeby przekąskę można delikatnie oprószyć pieprzem i solą.  Do zestawu ser, oliwki i sardelki pasuje również cytryna, która doda koreczkom wyrazistości. Proste, prawda?   Źródło: Gotujmy.pl    

Przeczytaj