Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, jadany jest też na Litwie i Białorusi. Ta tradycyjna potrawa od lat rozgrzewa w zimowe wieczory mieszkańców Polski i zachwyca swoim głębokim smakiem odwiedzających nasz kraj turystów. 

Tradycyjne składniki bigosu

Istnieje bardzo wiele różnych odmian i sposobów przygotowania bigosu. Przepisy różnią się nieznacznie w zależności od regionu Polski, w którym powstają. Niektórzy mają też swoje sekretne składniki, którymi zawsze podkręcają smak tego dania. W tradycyjnym staropolskim bigosie znajdziemy:

  • Kiszoną kapustę
  • Świeżą, poszatkowaną kapustę
  • Różnorodne mięsa, wędliny i kiełbasy
  • Suszone grzyby
  • Suszone (i czasem wędzone) śliwki
  • Cebulę

Czym doprawić bigos?

Tradycyjnie do przyprawienia bigosu używa się najczęściej:

• majeranku, który jest typowo polskim ziołem i sprawdza się w tradycyjnych potrawach kuchni polskiej

Zobacz także:

• kminku (choć nie każdy jest jego fanem). Zmienia on nieznacznie smak bigosu, ale nie tylko! Kminek wspomaga też proces trawienia, co w wypadku tak ciężkiej potrawy, bywa zbawienne

  • ziela angielskiego
  • ziarenek pieprzu
  • liści laurowych

Niektórzy przyprawiają bigos powidłami śliwkowymi, koncentratem pomidorowym lub czerwonym winem. Żaden z wymienionych składników, nie jest jednak tym sekretem, którym koniecznie chcieliśmy się z wami podzielić.

Koniecznie dodajcie do bigosu ten składnik

Uważamy, że wszyscy powinniście zacząć dodawać do bigosu ten składnik: miód. Łyżka miodu dodana do bigosu potrafi skutecznie uszlachetnić jego smak. Najczęstszym problemem w bigosie jest to, że jest on za kwaśny. Aby pozbyć się nadmiernej kwasowości, niektórzy przepłukują kiszoną kapustę pod bieżącą wodą albo wstępnie ją gotują. Te zabiegi powodują jednak pozbycie się wraz z kwasem części smaku potrawy. Słodki i szlachetny miód zbilansuje kwaśny smak bigosu i niesamowicie go wzbogaci. Koniecznie dodajcie łyżkę miodu do bigosu pod koniec gotowania, gdy będziecie przygotowywać tę potrawę następnym razem. Wasze podniebienia nie pożałują tego wyboru!