Znaleźliście 2 żółtka w jajku i nie wiecie, czy się cieszyć, czy może trzeba wyrzucić je do kosza, a potem unikać miejsca, w którym je kupiliście, bo może zawierać antybiotyki? Odpowiadamy!

Dwużółtkowe jajka

Mało kto wyobraża sobie dietę bez jajek. Są przecież głównym składnikiem jajecznicy, omletów czy wielu ciast. Pewnie codziennie zjadacie jakieś danie, które zawiera w swoim składzie jajka. Jak postąpić, kiedy po rozbiciu okaże się, że w skorupce znajduje się nie jedno, a aż dwa żółtka? Na pewno nie wyrzucajcie takiego jajka do kosza! 

Dlaczego jajka mają 2 żółtka?

Bez obaw, nie jest to wina antybiotyków! Nie musicie wyrzucać dwużółtkowego jajka, potraktujcie je raczej jako łut szczęścia. Winę za obecność dwóch żółtek ponosi… Układ rozrodczy kury! Najczęściej dwużółtkowe jajka przytrafiają się starszym kurom, które są na końcu swoich rozrodczych dni. Równie często znoszą je też bardzo młode kury. Podwójne żółtko to wynik różnorodnych zmian hormonalnych w kurzym ciele, a nie skutek karmienia kur antybiotykami. 

Jak znaleźć dwużółtkowe jajko?

Dwużółtkowe jajka przytrafiają się zarówno kurom, które znoszą je w masowych hodowlach, jak i wiejskim kurom ze wsi. Jajka z kurzymi bliźniętami przytrafiały się kurom także w dawnych czasach, nie można więc winić nowoczesnych technologii, a tym bardziej antybiotyków. Jeśli polujecie na dwużółtkowe jaja, starajcie wybierać się te większe. Większa szansa, że będą zawierały dwa żółtka. 

Zobacz także:

Jajeczny biznes

W Stanach Zjednoczonych można kupić nawet specjalnie wyselekcjonowane jajka z dwoma żółtkami! Firma je produkująca prześwietla skorupki jaj i oddziela jaja dwużółtkowe od tych z jednym żółtkiem. Oczywiście sprzedaje je później po wyższej cenie. Taki hormonalny wybryk natury stanowi więc dla nich niezły biznes!

Przesądy wokół jaj z dwoma żółtkami

Istnieje nawet kilka przesądów powiązanych z podwójnymi żółtkami. Według nich, jeśli to wy otworzycie takie jajko, czeka was szczęście. Osoby, którym często przytrafiają się jajka z podwójnym żółtkiem, mogą też według niektórych przesądów liczyć na obfite potomstwo. 

Właściwości zdrowotne żółtek

W waszym jajku są 2 żółtka? Możecie się tylko cieszyć! To właśnie najbardziej wartościowy element jajka. Żółtko skupia w sobie najwięcej zdrowych elementów. To prawdziwa naturalna multiwitamina! W żółtku znajdziecie między innymi:

  • Wapń
  • Żelazo
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę A
  • Witaminę E

Co ciekawe, żółtka zawierają też bardzo dużo białka. Więcej, niż białe części jaj! Żółtka są więc pomocne w utrzymywaniu siły, zdrowia i odbudowie organizmu po chorobach. Nie przesadzajcie jednak z ich ilością, bo w nadmiarze też mogą szkodzić.