dwużółtkowe jajo
Adobe Stock
Triki kulinarne

Zauważyliście, że jajko ma 2 żółtka? Czy to oznacza, że kura była karmiona antybiotykami? Sprawdźcie

Czy przytrafiło się wam kiedyś, że jajko po rozbiciu miało 2 żółtka? To nie zdarza się zbyt często! Sprawdźcie, co może oznaczać obecność dwóch żółtek w jajku.

Znaleźliście 2 żółtka w jajku i nie wiecie, czy się cieszyć, czy może trzeba wyrzucić je do kosza, a potem unikać miejsca, w którym je kupiliście, bo może zawierać antybiotyki? Odpowiadamy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dwużółtkowe jajka

Mało kto wyobraża sobie dietę bez jajek. Są przecież głównym składnikiem jajecznicy, omletów czy wielu ciast. Pewnie codziennie zjadacie jakieś danie, które zawiera w swoim składzie jajka. Jak postąpić, kiedy po rozbiciu okaże się, że w skorupce znajduje się nie jedno, a aż dwa żółtka? Na pewno nie wyrzucajcie takiego jajka do kosza! 

Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Dlaczego jajka mają 2 żółtka?

Bez obaw, nie jest to wina antybiotyków! Nie musicie wyrzucać dwużółtkowego jajka, potraktujcie je raczej jako łut szczęścia. Winę za obecność dwóch żółtek ponosi… Układ rozrodczy kury! Najczęściej dwużółtkowe jajka przytrafiają się starszym kurom, które są na końcu swoich rozrodczych dni. Równie często znoszą je też bardzo młode kury. Podwójne żółtko to wynik różnorodnych zmian hormonalnych w kurzym ciele, a nie skutek karmienia kur antybiotykami. 

Jak znaleźć dwużółtkowe jajko?

Dwużółtkowe jajka przytrafiają się zarówno kurom, które znoszą je w masowych hodowlach, jak i wiejskim kurom ze wsi. Jajka z kurzymi bliźniętami przytrafiały się kurom także w dawnych czasach, nie można więc winić nowoczesnych technologii, a tym bardziej antybiotyków. Jeśli polujecie na dwużółtkowe jaja, starajcie wybierać się te większe. Większa szansa, że będą zawierały dwa żółtka. 

Jajeczny biznes

W Stanach Zjednoczonych można kupić nawet specjalnie wyselekcjonowane jajka z dwoma żółtkami! Firma je produkująca prześwietla skorupki jaj i oddziela jaja dwużółtkowe od tych z jednym żółtkiem. Oczywiście sprzedaje je później po wyższej cenie. Taki hormonalny wybryk natury stanowi więc dla nich niezły biznes!

Przesądy wokół jaj z dwoma żółtkami

Istnieje nawet kilka przesądów powiązanych z podwójnymi żółtkami. Według nich, jeśli to wy otworzycie takie jajko, czeka was szczęście. Osoby, którym często przytrafiają się jajka z podwójnym żółtkiem, mogą też według niektórych przesądów liczyć na obfite potomstwo. 

Właściwości zdrowotne żółtek

W waszym jajku są 2 żółtka? Możecie się tylko cieszyć! To właśnie najbardziej wartościowy element jajka. Żółtko skupia w sobie najwięcej zdrowych elementów. To prawdziwa naturalna multiwitamina! W żółtku znajdziecie między innymi:

  • Wapń
  • Żelazo
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę A
  • Witaminę E

Co ciekawe, żółtka zawierają też bardzo dużo białka. Więcej, niż białe części jaj! Żółtka są więc pomocne w utrzymywaniu siły, zdrowia i odbudowie organizmu po chorobach. Nie przesadzajcie jednak z ich ilością, bo w nadmiarze też mogą szkodzić.

jajko
AdobeStock
Newsy
Całe jajko, żółtko czy samo białko? Wiecie co jest dla was najzdrowsze?
Wiecie, dlaczego warto jeść jajka? Przeczytajcie, co znajduje się w żółtku, a co w białku jaja.

Na pewno macie w swoich domach jajka. Przygotowuje się z nich wiele kultowych potraw. Jajecznica, omlety, ciasta, babeczki, placuszki… Gotowanie bez jajek byłoby na pewno ciężkie. Oprócz tego, że jajka mają bardzo szerokie zastosowania kulinarne, warto umieszczać je w diecie też ze względów zdrowotnych!  Jajka są od wieków jednym z bardziej cenionych składników pokarmowych. To wyjątkowo skondensowane źródło witamin i minerałów. Przeczytajcie o tym, jakich elementów dostarczają jajka, ile można ich jeść i wreszcie o tym, co jest zdrowsze: żółtka czy białka jaj.  Właściwości zdrowotne jajek Jeśli nie macie na nie alergii, jajka prawie na pewno mogą być składnikiem waszej diety. Pod wapienną skorupką, ukryte jest niesamowicie dużo cennych mikro i makroelementów. Jaja naturalnie muszą stanowić źródło energii dla rozwijających się w nich piskląt. W jajkach kumuluje się więc wiele minerałów i witamin! W jajkach znajdziecie między innymi: Sporo dobrze strawnego białka Dobrze przyswajalne żelazo Prawie wszystkie witaminy (oprócz witaminy C) w pokaźnych ilościach! Magnez, potas, wapń Która część jajka jest najzdrowsza? Żółtko jaja Najbardziej skondensowanych źródłem witamin i minerałów, jest żółtko. Można więc powiedzieć, że to ono jest najzdrowszym elementem jajka. Niektórzy zalecają nawet jedzenie surowych żółtek jako swego rodzaju multiwitaminy. W przypadku żółtek, nie sprawdza się jednak zasada: im więcej, tym lepiej. Żółtko zawiera też znacznie więcej tłuszczu i cholesterolu niż białko jaja. To z tego powodu wydawane są rekomendacje o tym, że jajek też nie można jeść bez limitu. Zdrowe osoby nie powinny przekraczać ilości 7 jajek tygodniowo, a osoby z...

czy trzeba usuwać białą skrętkę na jajku
Wikipedia Commons
Newsy
Czy białe skrętki w jajkach należy usunąć? Wiele osób o tym nie wiedziało
Widzieliście to kiedyś po rozbiciu świeżego jajka? Czy należy mieć powody do niepokoju? Wyjaśniamy o co chodzi w przypadku chalazy.

Statystyczny Polak w ciągu roku zjada mniej więcej 160 jaj w różnej postaci. Z kolei zdrowe kury nioski w fermach znoszą rocznie podobno nawet około 300 jaj. Tyle na dzisiaj ze statystyki. Mimo tego, że Polacy pochłaniają jajka na potęgę na różne sposoby, być może nawet dokładnie nie wiedzą o tym, co tak naprawdę jedzą. Przyglądaliście się kiedyś dokładnie kurzemu jajku? Zauważyliście coś nietypowego o białym odcieniu wokół żółtka? Czy usuwacie je przed spożyciem? Czym są białe skrętki na jajkach? Na początku winni jesteśmy wyjaśnienie, czym białe skrętki na jajku tak w ogóle są. Najprościej rzecz ujmując, są strukturami białka pomiędzy żółtkiem a właściwym białkiem jajka. Taka właśnie struktura nosi nazwę chalazy lub chalazonu. To gęste pasmo białka ma za zadanie utrzymywać kulę żółtkową w jaju, a także w utrzymaniu komórki jajowej w stałym położeniu. Przyznacie, że brzmi to trochę skomplikowanie. Na dodatek niezbyt apetyczny czasem widok białych skrętek może zniechęcić niejedną osobę do usmażenia jajecznicy.\ Czy białe skrętki z jajek powinno się usuwać? Czy jest się czego bać? Czy trzeba takie białe skrętki czym prędzej z jajka usuwać? Spieszymy z wyjaśnieniami. Jeśli po rozbiciu skorupki z jajkiem waszym oczom ukazało się żółtko z dziwną białą obwódką, nie jest to powód do większego niepokoju. Nie ma potrzeby usuwania chalazy z jajka przed rozpoczęciem jego gotowania w jakikolwiek sposób. Mało tego, biała skrętka na jajku to dobry znak! To nic innego jak oznaka tego, że jajko jest zdrowe, świeże i gotowe do zjedzenia. Jeśli chalaza jest niewidoczna lub ledwie zauważalna, może to oznaczać, że jajo nie jest już pierwszej świeżości. Chalazy, lub jak kto woli, białe skrętki, powoli znikają wraz ze...

dlaczego jajka na twardo mają szarą obwódkę
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego w jajkach pojawia się szara obwódka wokół żółtka? Łatwo temu zapobiec
Wielkanoc to najbardziej „jajeczne” ze wszystkich świąt. Jak ugotować jajka perfekcyjnie, by nie wstydzić się przed gośćmi szarą obwódką wokół żółtka?

Zbliżają się święta wielkanocne. Znów zabierzemy się wszyscy za malowanie pisanek, zdobienie kraszanek i dzielenie się wspólnie jajkiem. Zastanawialiście się kiedyś w wielkanocnym okresie nad tym, dlaczego niektóre ugotowane na twardo sztuki mają szarą obwódkę wokół żółtka? Dlaczego na ugotowanym żółtku jajka pojawia się szara obwódka? W dużej mierze ten nieestetyczny wygląd jajka na twardo bierze się z czasu gotowania. Przyjęło się, by gotować jajka na twardo przynajmniej przez 10 minut. Tymczasem nawet 7-8 minut od rozpoczęcia gotowania wody powinno wystarczyć do tego, by uzyskać stabilnie ścięte żółtko. Po ugotowaniu pamiętajcie oczywiście także o tym, by zahartować jajko w zimnej wodzie – w ten sposób zatrzymacie proces dalszego ścinania i unikniecie efektu szarej obwódki wokół żółtka. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krotką rozpiskę z czasem gotowania jajek, w zależności od tego jaki efekt chcecie osiągnąć. Pamiętajcie, że czas należy zacząć mierzyć od momentu rozpoczęcia procesu wrzenia wody w garnku. Ponadto może on nieco się różnić w zależności od wielkości jaja. Nasza rozpiska dotyczy jajka w rozmiarze M. Jajko na miękko – płynne żółtko – 2 min Jajko na miękko – żółtko półpłynne – 4 min Jajko z połowicznie ściętym żółtkiem – 5-6 min Jajko z zupełnie ściętym żółtkiem – 7-8 min Jajko na twardo (sypiące się żółtko o konsystencji kredy) – ok. 10-12 min Skąd bierze się szara obwódka na ugotowanym jajku? Skoro już wiadomo, jak gotować jajka, by uniknąć mało estetycznej szarej obwódki, zastanówmy się skąd się ona w ogóle bierze. To nic innego jak niegroźna reakcja...

Czy można zjeść jajko z czerwoną plamką?
Adobe Stock
Newsy
Zauważyliście czerwoną plamkę w rozbitym surowym jajku? Czy można je bezpiecznie zjeść? Będziecie zaskoczeni
Czerwona plamka na surowym jajku to wbrew założeniom większości konsumentów, wcale nie zarodek, z którego miał rozwinąć się kurczak. Zagadka została rozwiązana.

Niekiedy po rozbiciu jajka okazuje się, że na jego powierzchni jest niewielka, czerwona plamka. Większość z was zapewne wyrzuca taki produkt do kosza sądząc, że to nierozwinięty zarodek kurczaka. To duży błąd. Eksperci wyjaśniają, że tego typu skaza ma zupełnie inne źródło. Kupno jajek to nie lada wyzwanie Mnogość dostępnych na rynku jajek może wprowadzać w zakłopotanie. Ich zakup to nie lada wyzwanie, szczególnie dla początkujących pań domu. Z kolei doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, na co zwracać uwagę i przy wyborze kierują się trzema głównymi czynnikami: ceną, rodzajem i kolorem. Najtańsze i jednocześnie najbardziej nafaszerowane antybiotykami, są jaja z chowu klatkowego. Nieco droższe i lepszej jakości są te pochodzące z chowu ściółkowego. Jednak, mimo wysokiej ceny, najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu. A co jeśli chodzi o ich kolor? Polacy najchętniej sięgają po brązowe jajka Okazuje się, że spośród jaj białych, beżowych i brązowych, Polacy najchętniej wybierają te ostatnie. Bowiem większość uważa, że pochodzą one od kur hodowanych naturalnie. Biały kolor kojarzony jest z różnego rodzaju modyfikacjami genetycznymi.  Według polskich portali, fanami brązowych jajek są również Azjaci. Ich upodobania wynikają jednak z uwarunkowań kulturowych. Czy kolor skorupki wpływa na wartości odżywcze jajek? W rzeczywistości, kolor skorupki jajek jest uwarunkowany genetycznie. Kury o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, z kolei te o ciemnym – brązowe. Ot, cała filozofia. Taki stan rzeczy nie ma więc nic wspólnego z ich karmieniem, hodowlą, ani nawet rasą.  Barwa znoszonych jajek nie wpływa również na smak ani wartości odżywcze produktu. Bez względu na to czy sięgniecie po jajka brązowe czy też białe, będą one zawierać witaminę A, B i E, a także...