Chrupiące chrusty, faworki
iziona/gotujmy.pl
Triki kulinarne

Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…

Karnawał to czas zabawy i rozkoszowania się pączkami i faworkami, a tłusty czwartek to ich prawdziwe święto. Chcecie przygotować idealne, chrupiące faworki? Dowiedzcie się jakiego błędu nie możecie popełnić!

Jeśli przygotowujecie samodzielnie słodycze na tłusty czwartek, pewnie będziecie robić faworki, które w niektórych domach nazywa się chrustami. To karnawałowy specjał, któremu ciężko się oprzeć. Idealne faworki są chrupiące i lekkie. Żeby osiągnąć ten efekt, musicie pamiętać o kilku zasadach. Na pewno nie możecie popełnić tego błędu… 

Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować faworki?

Tradycyjne faworki przygotowuje się, używając: 

  • mąki
  • żółtek
  • kwaśnej śmietany
  • cukru
  • spirytusu lub wódki
  • oleju rzepakowego, lub smalcu (do smażenia)
  • soli
  • cukru pudru (do obsypania gotowych chrustów)

Dokładny przepis na pyszne, proste faworki znajdziecie tutaj.

Jaka mąka do faworków

Do przygotowania idealnych faworków, trzeba koniecznie użyć odpowiedniej mąki. Odpowiednia będzie mąka pszenna tortowa. Najlepiej sprawdzi się ta typu 450. Pamiętajcie, że wykorzystana mąka, koniecznie musi być też przesiana przez sito. Inaczej faworki nie będą tak pyszne, kruche i chrupiące. To właśnie sekret idealnych faworków. 

Porady dotyczące przygotowywania faworków

Oprócz wyboru idealnej mąki, pamiętajcie też o kilku innych zasadach, które zagwarantują wam kulinarny sukces przy przygotowaniu faworków. 

  • Zawsze do ciasta dodajcie spirytusu, wódki lub octu. Dzięki temu ciasto nie wchłania tłuszczu w dużej ilości i faworki są chrupiące i lekkie. 
  • Wszystkie składniki na faworki muszą być zimne, najlepiej wyjmijcie je z lodówki i od razu rozpocznijcie przygotowanie. To zagwarantuje kruchość ciasta.
  • Wyrabiajcie ciasto, odpowiednio je napowietrzając. Podczas smażenia chcecie uzyskać wiele bąbelków powietrza, które zapewnią charakterystyczny wygląd i lekką strukturę. W tym celu wyrabiając ciasto, rozwałkowujcie je i wielokrotnie składajcie na pół.
  • Pozwólcie ciastu odpocząć! Po wyrobieniu odstawcie je na co najmniej godzinę do lodówki. Im zimniejsze ciasto, tym bardziej kruche i delikatne chrusty uzyskacie.
  • Rozwałkujcie ciasto na odpowiednią grubość. Im cieńsze ciasto, tym delikatniejszy faworek. Celujcie w grubość ok. 3 milimetrów.
  • Po usmażeniu, odsączcie faworki z nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu cukier puder, którym potem je posypiecie, będzie jasny, sypki i apetyczny, a nie nasiąknięty tłuszczem.
faworki przepis
ONS, iziona/gotujmy.pl
Newsy
Receptura na faworki od Ewy Wachowicz bije na głowę te od Gessler. Wszystko przez 1 dodatek, który wpływa na smak
Wolicie raczej pączki czy chrusty? Jeśli wybieracie to drugie, to wypróbujcie w Tłusty Czwartek świetny przepis od Ewy Wachowicz na faworki!

Do Tłustego Czwartku zostały jeszcze tylko dwa dni! Pewnie wielu z was planuje tego dnia zrobić mnóstwo pączków z różnym nadzieniem. Nie należy jednak zapominać, że poza pączkami, kolejnym popularnym tego dnia łakociem są oczywiście faworki! Cudownie kruche, chrupiące i posypane cukrem pudrem są idealną przekąską tego dnia. Zróbcie je sami w domu z genialnego przepisu Ewy Wachowicz. Palce lizać! Tradycyjne chrusty Faworki, chruściki albo chrusty to nazwa kruchych ciastek smażonych w głębokim tłuszczu. Popularne są nie tylko w Polsce! Zajadają się nimi również Niemcy, którzy na faworki mówią „Raderkuchen”. Ciastka te są także przyrządzane na Litwie. Robi się je z ciasta śmietanowego i smaży dokładnie tak, jak pączki. Przepis na faworki od Ewy Wachowicz Według tradycji Tłusty Czwartek to początek ostatniego tygodnia karnawału. Wobec tego w ten dzień dozwolone jest objadanie się. Nie ma czego sobie żałować! Zróbcie pyszne faworki, posypcie je szczodrze cukrem pudrem i tego jednego dnia, zajadajcie się nimi bez wyrzutów sumienia. Do przygotowania chruścików będą wam potrzebne poniższe składniki: 40 dag mąki 8 żółtek 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 łyżka mleka Kieliszek spirytusu Olej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę. Dosypcie cukier, zróbcie w środku dołek, wbijcie 4 jajka i dodajcie 8 żółtek. Za pomocą noża delikatnie „siekajcie” jajka z mąką i cukrem. Gdy zaczną się z nich robić kluski, znów zróbcie dołek na środku i wlejcie w niego kieliszek spirytusu, 2 łyżki mleka oraz połóżcie 2 łyżki ciepłego masła. Masło jest sekretem tych chrupiących faworków! Ewa zawsze je dodaje do ciasta na chrusty. Powoli zagniatajcie...

serowe oponki
Gotujmy.pl/kasia.nma
Newsy
Mięciutkie serowe oponki. Tak dobre, że do Tłustego Czwartku zrobicie je kilka razy
Tłusty Czwartek tuż, tuż. Faworki, pączki z nadzieniem oraz serowe oponki z pewnością będą królować na waszych stołach.

To jeden z najbardziej wyczekiwanych dni w roku. To właśnie w Tłusty Czwartek wszyscy zapominają o dietach, a liczenie kalorii tego dnia odchodzi w zapomnienie. Wszyscy konkurują ze sobą pod względem liczby zjedzonych pączków. To ostatnia okazja, aby sobie pofolgować przed Wielkim Postem. To także pogański zwyczaj świętowania końca zimy i początku wiosny, właśnie za pośrednictwem spożywania tłustych potraw. Początkowo było to tłuste mięso oraz pączki z dodatkiem… słoniny. Dopiero później zaczęto raczyć się pączkami na słodko. Co podać na Tłusty Czwartek? Jeśli lubicie lekkie słodkości, koniecznie spróbujcie tych delikatnych serowych oponek. Są miękkie, puszyste i słodkie. Po prostu przepyszne! Są doskonałą alternatywą dla lekkich i kruchych faworków oraz pączków nadzianych konfiturą z róży, ajerkoniakiem albo marmoladą. Według zwyczaju tego dnia trzeba zjeść co najmniej jednego pączka – inaczej nie będziemy mogli liczyć na powodzenie. Przepis na serowe oponki Składniki 25dag białego sera 2 jajka ½ szklanki cukru Płaska łyżka cukru waniliowego Mąka Pół kieliszka spirytusu Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie W dużej misce połączcie biały ser z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz sodą. Dodawajcie po trochę mąkę, tak, żeby ciasto miało luźną konsystencję – jest idealne, gdy nie lepi się za bardzo do dłoni. Stolnicę wysypcie mąką. Rozwałkujcie ciasto na grubość 1cm i wykrawajcie dużą szklanką kółka, a środki kieliszkiem do wódki. Dzięki temu uzyskacie kształt oponek. W szerokim garnku rozgrzejcie olej i włóżcie do niego oponki. Gdy się zezłocą z jednej strony, przekręćcie je na drugą. Na koniec usmażcie kółeczka, które uzyskaliście z wykrawania...

Kruche faworki
gotujmy.pl/dibloguje
Newsy
Najlepsze faworki tylko ze sprawdzonego przepisu siostry Anastazji. Sekretem ciasta jest…
Idealne faworki na karnawał nie powinny być zbyt tłuste. Muszą być kruche i delikatne. Znamy ich sekret!

Chyba nie ma wśród was osoby, która nie słyszałaby o siostrze Anastazji Pustelnik i jej pysznych przepisach. Są polecane chyba przez wszystkie gospodynie domowe, ponieważ podbiły niejedno podniebienie. Receptury siostry Anastazji na ciasta czy potrawy wytrawne są wymyślane prosto z serca i smakują jak u ukochanej babci. O ich popularności świadczy również fakt, że skromna siostra zakonna swoich książek o gotowaniu sprzedała już około 4 mln! Zagraniczne media porównywały ją m.in. do Nigeli Lawson. Jedno jest pewne: siostra Anastazja jest naszym polskim skarbem narodowym o czym pisaliśmy tutaj: link  Na karnawał najlepsze faworki  Okres karnawałowy, czyli czas największych balów i imprez, rozpoczął się 6 stycznia w święto Trzech Króli. Niestety, pandemia koronawirusa pokrzyżowała nasze plany i nie możemy wybrać się na zabawę. Karnawał to najlepszy czas na smażenie pączków oraz faworków, tradycyjnych kruchych ciastek. Dlatego proponujemy wam umilenie sobie tego czasu, przyrządzeniem przepysznych chruścików według przepisu siostry Anastazji. Naszym zdaniem jej receptura jest najlepsza, a słodkie faworki wychodzą wyjątkowo smakowite i delikatne. Jesteśmy pewni, że każdy z was będzie w kulinarnym niebie.  Idealne faworki z przepisu siostry Anastazji Przepis na faworki nie jest zbyt trudny, ale pamiętajcie, aby w napowietrzenie ciasta włożyć sporo siły, bo właśnie w tym tkwi sekret idealnie kruchych faworków . Po włożeniu do ust ciasteczka będą się rozpływać, a po rozgryzieniu kruszyć. Po prostu pycha.  Składniki: 6 żółtek 400 g mąki pszennej 12 łyżek śmietany 2 łyżki spirytusu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder i cukier waniliowy do posypania Sposób przygotowania:...

Wyrabianie ciasta kruchego
Newsy
Ten sposób wyrabiania kruchego ciasta sprawia, że ma ono gorszą konsystencję. Robicie to odwrotnie niż powinniście
Chcecie zrobić naprawdę pyszne kruche ciasto? Jeśli będziecie za bardzo się starać, być może uzyskacie efekt odwrotny od pożądanego.

Kruche ciasto to baza wielu wypieków. Można zrobić z niego pyszne kruche ciasteczka, wytrawną lub słodką tartę na kruchym spodzie albo różnego rodzaju tartelki. Sztuka wyrabiania ciasta kruchego, wcale nie jest trudna do opanowania. Trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach, a wasze ciasto zawsze będzie kruche, pyszne i rozpływające się w ustach. Składniki niezbędne do wykonania kruchego ciasta Są trzy podstawowe składniki ciasta kruchego. Na pewno musi znaleźć się w nim mąka, jaja i jakiś stały tłuszcz. Bez tych składników ciasto kruche się nie uda: Jajka Niektórzy dodają do ciasta same żółtka. Zbyt dużo białek zmniejsza bowiem kruchość ciasta. Żółtka dodawane są do ciasta kruchego na surowo, ale też ugotowane. Surowe żółtka zwiększają plastyczność ciasta, a żółtka gotowane poprawiają jego kruchość. Tłuszcz Tłuszcz dodawany do ciasta kruchego koniecznie musi mieć stałą konsystencję. Najszlachetniejsze kruche ciasto powstanie na bazie masła. Niektórzy mieszają masło z margaryną, a niekiedy przepisy mówią o dodawaniu do ciasta smalcu. Kruche ciasto jest bardzo tłuste. Zawartość tłuszczu w cieście kruchym waha się od 40 do 65%. Mąka Według doświadczonych cukierników, najlepiej do wyrobu ciasta kruchego nadaje się mąka krupczatka. Dobra mąka na kruche ciasto powinna charakteryzować się dużą lub średnią zawartością glutenu, który odpowiada za elastyczność wyrabianego ciasta. Oczywiście przy kruchym cieście zależy wam na jego kruchości, ale ciasto musi być też odpowiednio zwarte, a osiąga się to dzięki glutenowi. Sekret dobrego ciasta kruchego Jednym z sekretów przepysznego kruchego ciasta, jest utrzymywanie go w odpowiedniej temperaturze. Składniki na ciasto kruche, powinny być wyjęte bezpośrednio z lodówki. Przegrzewanie ciasta...