Chrupiące chrusty, faworki
iziona/gotujmy.pl
Triki kulinarne

Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…

Karnawał to czas zabawy i rozkoszowania się pączkami i faworkami, a tłusty czwartek to ich prawdziwe święto. Chcecie przygotować idealne, chrupiące faworki? Dowiedzcie się jakiego błędu nie możecie popełnić!

Jeśli przygotowujecie samodzielnie słodycze na tłusty czwartek, pewnie będziecie robić faworki, które w niektórych domach nazywa się chrustami. To karnawałowy specjał, któremu ciężko się oprzeć. Idealne faworki są chrupiące i lekkie. Żeby osiągnąć ten efekt, musicie pamiętać o kilku zasadach. Na pewno nie możecie popełnić tego błędu… 

Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować faworki?

Tradycyjne faworki przygotowuje się, używając: 

  • mąki
  • żółtek
  • kwaśnej śmietany
  • cukru
  • spirytusu lub wódki
  • oleju rzepakowego, lub smalcu (do smażenia)
  • soli
  • cukru pudru (do obsypania gotowych chrustów)

Dokładny przepis na pyszne, proste faworki znajdziecie tutaj.

Jaka mąka do faworków

Do przygotowania idealnych faworków, trzeba koniecznie użyć odpowiedniej mąki. Odpowiednia będzie mąka pszenna tortowa. Najlepiej sprawdzi się ta typu 450. Pamiętajcie, że wykorzystana mąka, koniecznie musi być też przesiana przez sito. Inaczej faworki nie będą tak pyszne, kruche i chrupiące. To właśnie sekret idealnych faworków. 

Porady dotyczące przygotowywania faworków

Oprócz wyboru idealnej mąki, pamiętajcie też o kilku innych zasadach, które zagwarantują wam kulinarny sukces przy przygotowaniu faworków. 

  • Zawsze do ciasta dodajcie spirytusu, wódki lub octu. Dzięki temu ciasto nie wchłania tłuszczu w dużej ilości i faworki są chrupiące i lekkie. 
  • Wszystkie składniki na faworki muszą być zimne, najlepiej wyjmijcie je z lodówki i od razu rozpocznijcie przygotowanie. To zagwarantuje kruchość ciasta.
  • Wyrabiajcie ciasto, odpowiednio je napowietrzając. Podczas smażenia chcecie uzyskać wiele bąbelków powietrza, które zapewnią charakterystyczny wygląd i lekką strukturę. W tym celu wyrabiając ciasto, rozwałkowujcie je i wielokrotnie składajcie na pół.
  • Pozwólcie ciastu odpocząć! Po wyrobieniu odstawcie je na co najmniej godzinę do lodówki. Im zimniejsze ciasto, tym bardziej kruche i delikatne chrusty uzyskacie.
  • Rozwałkujcie ciasto na odpowiednią grubość. Im cieńsze ciasto, tym delikatniejszy faworek. Celujcie w grubość ok. 3 milimetrów.
  • Po usmażeniu, odsączcie faworki z nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu cukier puder, którym potem je posypiecie, będzie jasny, sypki i apetyczny, a nie nasiąknięty tłuszczem.
Robicie faworki? Nie rezygnujcie z napowietrzania ciasta, wyjaśniamy co to daje
Adobe Stock
Newsy
Robicie faworki? Nie rezygnujcie z napowietrzania ciasta. Od niego zależy smak chrustu
Żeby napowietrzyć ciasto, możecie użyć kilku metod. W przypadku faworków dobrze sprawdzi się metoda fizyczna, która dodatkowo odstresuje napowietrzającego.

Faworki, czyli chruściki powinny być kruche, lekkie i rozpływające się w ustach. Po usmażeniu wyłówcie z oleju i odłóżcie na ręcznik papierowy, żeby usunąć z nich resztki tłuszczu, a jak przestygną, oprószcie cukrem pudrem. Czy okażą się kruche i lekkie? To zależy od przygotowania ciasta. Ważnym etapem jego przygotowania jest napowietrzenie. Oto jak to zrobić. Napowietrzanie ciasta – metoda na zwiększenie objętości ciasta i…odstresowanie kucharza Napowietrzanie, to inaczej spulchnianie ciasta. W czasie spulchniania ciasto zwiększa swoją objętość, ponieważ wypełnia się pęcherzykami gazu, tu powietrza. Dzieje się tak dlatego, że gaz pod wpływem ciepła rozszerza się, zwiększa objętość i nabiera porowatej struktury. Faworki usmażone z dobrze napowietrzonego ciasta będą delikatne, puszyste, naszpikowane pęcherzykami z powietrzem. Istnieje kilka sposobów napowietrzana ciasta. Te najczęściej używane to metody chemiczne, czyli zwiększenie objętości poprzez dodanie do ciasta środków spulchniających jak proszek do pieczenia czy soda oczyszczona lub biologiczne, czyli dodanie do ciasta drożdży do zakwasu. Przygotowując faworki dobrze jest użyć jeszcze innej metody, czyli tej fizycznej, polegającej na wprowadzeniu pęcherzyków powietrza podczas przygotowania mąki i wyrabiania. Napowietrzanie mąki polega na przesianiu jej przez sito. Z kolei napowietrzanie podczas wyrabiania wymaga siły. Wyrabiajcie ciasto mocno jej ugniatając, ale nie unikajcie też tego dobrego sposobu, który poza napowietrzeniem mąki odstresuje także was. W celu napowietrzenia i odstresowania weźcie do ręki wałek i uderzajcie ciasto z różnych stron. Po kilku uderzeniem złóżcie ciasto na pół i dalej uderzajcie w nie wałkiem. Wystarczy wykonać kilka-kilkanaście uderzeń. Inne ważne etapy...

Po co spirytus dodaje się do faworków? Oto czym zastąpić alkohol w faworkach
Adobe Stock
Newsy
Po co dodaje się spirytus do faworków? Sprawdźcie, czym można zastąpić alkohol przygotowując chrust
Wiemy jak usmażyć idealne faworki. Będą delikatne, puszyste i bez nadmiaru tłuszczu. Jaką rolę pełni w tym dodatek w postaci alkoholu?

Choć smażenie chrustu, jak nieraz nazywa się także faworki, to staropolski zwyczaj związany z karnawałem, same ciastka nie pochodzą z Polski. Przywędrowały do nas z Litwy i Niemiec. To tam najpierw zaczęto wypiekać smakołyki przypominające kształtem złożoną kokardkę. Jednym ze składników ciasta jest mocny spirytus. Czy jest konieczny i czym możecie go zastąpić jeśli nie macie w domu tego alkoholu? Dlaczego do faworków dodaje się spirytus? Alkohol w postaci mocnego spirytusu to jeden ze składników ciasta na faworki. Na dwie szklanki mąki należy dodać 1 łyżkę spirytusu. To nie dużo, taka ilość nie będzie wyczuwalna w ciastkach, do tego sam alkohol wyparuje podczas smażenia. Jednak dodanie takiej ilości spirytusu ma jeden bardzo ważny powód. Podczas smażenia ciasto nie nasiąka tłuszczem. Jeśli po wysmażeniu ułożycie do tego faworki na chwilę na ręczniku papierowym, żeby usunąć resztkę tłuszczu, otrzymacie cudowne, lekkie puszyste faworki, od których rodzina nie będzie się mgła oderwać. Istnieją dwa sposoby skorzystania z właściwości alkoholu ograniczających wchłonięcie tłuszczu: Dodajcie spirytus do ciasta wg proporcji 1 łyżka na 2 szklanki mąki Dodajcie łyżkę spirytusu do zimnego tłuszczu na patelni. Dopiero po jego dodaniu powoli podgrzewajcie tłuszcz wraz z alkoholem Czy spirytus w składzie faworków można pominąć lub czymś zastąpić? Nie każdy chce używać spirytusu do ciasta pomimo tego, że jest polecany przez cukierników jako składnik, który nie tylko pozwala uchronić smażone wyroby przed nadmiernym nasiąknięciem tłuszczem, ale także nadaje delikatności i smaku. Podobną funkcję w cieście może jednak pełnić ocet. Użyjcie takiej samej ilości 6-porcentowego, zwykłego octu kuchennego.        ...

Adobe Stock, Instagram/Tomasz Strzelczyk
Newsy
Faworki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Przed smażeniem robi z nimi 1 rzecz
Prosty przepis na faworki, które według tego przepisu zrobicie błyskawicznie. Ciastka będą delikatne, chrupiące i bez nadmiaru tłuszczu.

Żeby faworki pozostały chrustem, czyli były delikatne i chrupiące, przygotujcie je tak, jak radzi Tomasz Strzelczyk: - Chrupiące chruściki z chruścikowatego ciasta. Będą pyszne i mega chruścikowate. Dlaczego faworki nazywamy „chrustem”? Te karnawałowe ciastka wypiekane są w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Maja kilka różnych nazw: faworki, chrust, chruścik, chruścik, a dawniej także kreple. Językoznawca, prof. Jerzy Bralczyk wyjaśniał w rozmowie z Wyborcza.pl pochodzenie tych nazw: - Chrust to określenie polskie, metaforyczne. Przyrównuje niewielkie, kruche ciasteczka do delikatnych, suchych gałązek. Natomiast obca nazwa faworek prawdopodobnie pochodzi od rodzaju kokardki, którą kiedyś przyozdabiało się strój. A ciastko właśnie przypomina wstążeczkę. O tym, w których regionach mówimy na ciastka chrust, a w których faworki, prof. Bralczyk także ma swoje zdanie: - Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju. Przepis na faworki Tomasza Strzelczyka Ważnym etapem przygotowania ciastek, jest odłożenie wyrobionego ciasta na pół godziny do lodówki. W tym celu owińcie ciasto folią i pozwólcie mu odpocząć, jak to pewnie robicie w przypadku ciasta na makaron. Składniki: 400 g mąki pszennej 8 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc. 5 żółtek 3 łyżki wódki 1 łyżeczka pasty waniliowej Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wrzućcie pszenną mąkę i dodajcie śmietanę, 5 żółtek, pastę z wanilii i wódkę. Najpierw wymieszajcie składniki łyżką, a następnie dłonią aż skleją się ze...

Jakiej mąki użyć do faworków? Tylko ta jest gwarancją idealnego wypieku
AdobeStock
Newsy
Jakiej mąki użyć do faworków? Tylko ta jest gwarancją perfekcyjnego smaku
Faworki, nazywane również chrustem, to obok pączków, jeden z symboli tłustego czwartku. Jak je przygotować i jakiej użyć do nich mąki?

Już niedługo, czyli 24 luteg, będziemy obchodzili tłusty czwartek. To święto ruchome, które rozpoczyna ostatki, czyli ostatni tydzień karnawału, który trwa do Środy Popielcowej. W tym dniu zgodnie z tradycją, możemy do woli objadać się pączkami, faworkami i innymi słodkimi przysmakami. Przypomina nam nawet o tym  staropolskie przysłowie, które mówi: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła". Poza pączkami, w tłusty czwartek na polskich stołach często goszczą faworki. Jak zrobić idealne faworki i jakiej najlepiej użyć do nich mąki? Jakiej mąki użyć do faworków? Rodzaj mąki warunkuje stopień wchłaniania mokrych składników. W przypadku ciasta na faworki, najlepszym rozwiązaniem będzie wybór mąki tortowej, typ 450. W przypadku przygotowywania chrustu nie ma miejsca na eksperymenty z mąką mniej oczyszczoną, zawierającą więcej błonnika z zewznętrznej warstwy ziarna. Mąki typów 650 i tych oznaczonych wyższymi liczbami są rzeczywiście zdrowsze i świetnie nadają się do innych wypieków  i celów, ale na pewno nie do delikatnych faworków. W końcu przygotowując chrust na tłusty czwartek nikt nie ma w głowie diety! Jak zrobić smaczne faworki? Żeby przygotować smakowite, kruche faworki, oprócz właściwego wyboru mąki, należy trzymać się jeszcze kilku prostych zasad. Składniki na faworki powinny być zimne, najlepiej więc zacznijcie przygotowywać ciasto od razu po wyjęciu ich z lodówki. Dzięki temu wasze faworki będą kruche. Do ciasta warto dodać spirytus, dzięki któremu faworki nie będą wsiąkały zbyt dużo tłuszczu (możemy też zastąpić go octem). Dobre napowietrzenie ciasta. Ciasto na faworki powinno być dobrze ugniecione i napowietrzone....