Szparagi
Radomil/Wikipedia Commons
Triki kulinarne

Wyrzucasz KOŃCÓWKI szparagów? To BŁĄD! Niesamowite, co można z nich zrobić!

Szparagi to warzywny rarytas. Przygotowujemy go na specjalne okazje. Warto zużyć je w całości i nie zmarnować ani kawałeczka tego cennego warzywa.
Hubert Rój
listopad 11, 2020

Szparagi to produkt, który przez długie lata był poza zasięgiem dla polskich rodzin. Jedno z ponurych skojarzeń, jakie budziła ta roślina, to wyjazdy na saksy do naszych zachodnich sąsiadów właśnie w celu zbioru tych szlachetnych warzyw. Do dzisiaj zresztą Niemcy są największym producentem szparagów w Europie.

Obecnie szparagi coraz częściej dostępne są nie tylko w drogich restauracjach, ale w naszych sklepach. Ich ceny także dawno przestały oscylować wokół astronomicznego poziomu. Jednak mimo wszystko warto szanować ich każdą część. Taką, czasem nie do końca szanowaną, częścią szparagów są końcówki. Okazuje się, że można je sprytnie spożytkować.

W jaki sposób? Z końcówek szparagów warto przyrządzić smaczną zupę! A konkretnie chodzi nam o zupę krem ze szparagów. W ten sposób upieczecie dwie pieczenie na jednym ogniu. Jednego dnia podajcie gotowane szparagi, a drugiego zaskoczcie swoich bliskich smakowitym pierwszym daniem, również ze szparagami w roli głównej.

Poniżej przedstawimy wam sprytny przepis na zupę z końcówek szparagów.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Końcówki z pęczka szparagów
  • Pół batata (wersja ekonomiczna – 2 średniej wielkości ziemniaki)
  • Pół szklanki zielonego groszku
  • 3-4 ząbki pieczonego w łupinach czosnku
  • Sól, pieprz
  • Czarnuszka
  • Nieco jarmużu
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy około litr wody. Gotujemy w garnku części szparagów z pokrojonym batatem (lub z ziemniakami) i z groszkiem przez około pół godziny.
  • Dodajemy czosnek. Przyprawiamy do smaku.
  • Miksujemy blenderem na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można odparować nieco wody na wolnym ogniu.
  • Zupę krem ze szparagów podajemy z chipsami z jarmużu z oliwą.

Źródło: flymetothespoon.com, mashed.com

Komentarze
Sałata
Sergkarman/Wikipedia Commons
Triki kulinarne Dlaczego warto UGOTOWAĆ sałatę? Zdziwisz się, gdy poznasz prawdę!
Sałata kojarzy nam się zwykle ze składnikiem surówki do drugiego dania. Okazuje się, że warto czasem użyć jej w nieco inny sposób!
Hubert Rój
listopad 11, 2020

Sałata lodowa, rzymska, kapusta pekińska, roszponka, rukola, masłowa, cykoria – asortyment sklepów z zakresie różnych rodzajów sałat jest przeogromny. Dla zwolenników zieleniny dobra wiadomość jest taka, że sałaty są już dostępne w sklepach przez cały, okrągły rok. Dodajemy je do dań mięsnych jako dodatek, przygotowujemy z nich ciekawe połączenia, wykorzystując różnego rodzaju dressingi. Wydawałoby się, że zastosowanie sałat jest tylko jedno – do jedzenia tylko i wyłącznie na surowo. Pomyśleliście kiedyś może, a co gdyby tak spróbować poddać sałatę obróbce termicznej? Kuchenne rewolucje Dla sceptyków od razu kubeł zimnej wody – gotowanie sałaty to wcale nie jest pomysł z kosmosu! Tego typu zabiegi stosują z powodzeniem w swojej kuchni Azjaci. Mieszkańcy Azji w ten sposób potrafią uzyskać z zieleniny całkiem inne smaki i aromaty. Również i my możemy pobawić się w swojej kuchni w różnego rodzaju eksperymenty z obsmażaniem czy grillowaniem sałaty. Do tego typu obróbki termicznej nadadzą  się głównie trzy jej rodzaje – sałata rzymska, cykoria, a także powoli wchodzący do naszych sklepów egzotyczny gatunek pak choi. Jak już wspomnieliśmy, by uzyskać ciekawy, nawet lepszy smak niż na surowo naszych sałat, warto skorzystać z patelni albo grilla. Nie taki diabeł straszny… Grillowanie będzie dużo wygodniejsze – wystarczy potraktować sałatę kroplą oliwy i wyłożyć na grillu. Efekty mogą przekroczyć wasze oczekiwania. Smażenie sałaty to już inna para kaloszy. By smażyć zieleninę jak rodowici Chińczycy czy Wietnamczycy musimy dysponować dużym, wysokim wokiem – tradycyjną, azjatycką patelnią o charakterystycznym kształcie.  Ponadto do smażenia trzeba być zaopatrzonym w tłuszcz o niezwykle wysokiej temperaturze...

Przeczytaj