Szparagi to produkt, który przez długie lata był poza zasięgiem dla polskich rodzin. Jedno z ponurych skojarzeń, jakie budziła ta roślina, to wyjazdy na saksy do naszych zachodnich sąsiadów właśnie w celu zbioru tych szlachetnych warzyw. Do dzisiaj zresztą Niemcy są największym producentem szparagów w Europie.

Obecnie szparagi coraz częściej dostępne są nie tylko w drogich restauracjach, ale w naszych sklepach. Ich ceny także dawno przestały oscylować wokół astronomicznego poziomu. Jednak mimo wszystko warto szanować ich każdą część. Taką, czasem nie do końca szanowaną, częścią szparagów są końcówki. Okazuje się, że można je sprytnie spożytkować.

W jaki sposób? Z końcówek szparagów warto przyrządzić smaczną zupę! A konkretnie chodzi nam o zupę krem ze szparagów. W ten sposób upieczecie dwie pieczenie na jednym ogniu. Jednego dnia podajcie gotowane szparagi, a drugiego zaskoczcie swoich bliskich smakowitym pierwszym daniem, również ze szparagami w roli głównej.

Poniżej przedstawimy wam sprytny przepis na zupę z końcówek szparagów.

Zobacz także:

Składniki:

  • Końcówki z pęczka szparagów
  • Pół batata (wersja ekonomiczna – 2 średniej wielkości ziemniaki)
  • Pół szklanki zielonego groszku
  • 3-4 ząbki pieczonego w łupinach czosnku
  • Sól, pieprz
  • Czarnuszka
  • Nieco jarmużu
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy około litr wody. Gotujemy w garnku części szparagów z pokrojonym batatem (lub z ziemniakami) i z groszkiem przez około pół godziny.
  • Dodajemy czosnek. Przyprawiamy do smaku.
  • Miksujemy blenderem na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można odparować nieco wody na wolnym ogniu.
  • Zupę krem ze szparagów podajemy z chipsami z jarmużu z oliwą.

Źródło: flymetothespoon.com, mashed.com