Szparagi
Radomil/Wikipedia Commons
Triki kulinarne

Wyrzucasz KOŃCÓWKI szparagów? To BŁĄD! Niesamowite, co można z nich zrobić!

Szparagi to warzywny rarytas. Przygotowujemy go na specjalne okazje. Warto zużyć je w całości i nie zmarnować ani kawałeczka tego cennego warzywa.

Szparagi to produkt, który przez długie lata był poza zasięgiem dla polskich rodzin. Jedno z ponurych skojarzeń, jakie budziła ta roślina, to wyjazdy na saksy do naszych zachodnich sąsiadów właśnie w celu zbioru tych szlachetnych warzyw. Do dzisiaj zresztą Niemcy są największym producentem szparagów w Europie.

Obecnie szparagi coraz częściej dostępne są nie tylko w drogich restauracjach, ale w naszych sklepach. Ich ceny także dawno przestały oscylować wokół astronomicznego poziomu. Jednak mimo wszystko warto szanować ich każdą część. Taką, czasem nie do końca szanowaną, częścią szparagów są końcówki. Okazuje się, że można je sprytnie spożytkować.

W jaki sposób? Z końcówek szparagów warto przyrządzić smaczną zupę! A konkretnie chodzi nam o zupę krem ze szparagów. W ten sposób upieczecie dwie pieczenie na jednym ogniu. Jednego dnia podajcie gotowane szparagi, a drugiego zaskoczcie swoich bliskich smakowitym pierwszym daniem, również ze szparagami w roli głównej.

Poniżej przedstawimy wam sprytny przepis na zupę z końcówek szparagów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Końcówki z pęczka szparagów
  • Pół batata (wersja ekonomiczna – 2 średniej wielkości ziemniaki)
  • Pół szklanki zielonego groszku
  • 3-4 ząbki pieczonego w łupinach czosnku
  • Sól, pieprz
  • Czarnuszka
  • Nieco jarmużu
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy około litr wody. Gotujemy w garnku części szparagów z pokrojonym batatem (lub z ziemniakami) i z groszkiem przez około pół godziny.
  • Dodajemy czosnek. Przyprawiamy do smaku.
  • Miksujemy blenderem na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można odparować nieco wody na wolnym ogniu.
  • Zupę krem ze szparagów podajemy z chipsami z jarmużu z oliwą.

Źródło: flymetothespoon.com, mashed.com

Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak
Jeśli przepadacie za szparagami, to musicie wypróbować ten przepis na smaczną i prostą w przygotowaniu zupę krem z białych szparagów.

Gdy na sklepowych półkach królują szparagi , nie sposób nie wykorzystać ich na obiad! Przygotujecie rewelacyjną zupę krem ze szparagów z kluskami z przepisu jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Wypróbujcie koniecznie! Przepis na krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi Do przygotowania zupy krem ze szparagów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 żółtka 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka śmietanki kremówki Sól Pieprz Do klusek: 1 szklanka wody Pół szklanki kaszki kukurydzianej Pół łyżeczki soli Przygotowanie: Najpierw zróbcie kluski: W garnku zagotujcie wodę z solą, wsypcie do niej pół szklanki kaszki kukurydzianej i szybko mieszajcie. Po chwili zmniejszcie ogień i gotujcie przez kilka minut, cały czas mieszając. Ugotowaną kaszkę rozsmarujcie bardzo cienko na folii i ostudźcie. Następnie za pomocą foremek (np. do ciastek) powycinajcie kaszkę w różne wzorki. Tak przygotowane kluski dodajcie na koniec do zupy. Obierzcie szparagi: przemyjcie je, odłamcie twarde i zdrewniałe końcówki, a górne części łodyg obierzcie cienko ze skóry. Włóżcie szparagi do wody z sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją! Obierzcie też dolną część szparagów. Do garnka wlejcie 1 szklankę bulionu, dodajcie do niej dolne części szparagów oraz obierki. Zagotujcie i gotujcie przez kwadrans. Po ugotowaniu przetrzyjcie szparagi przez sitko. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła i podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Po chwili, gdy warzywa nieco się usmażą, dodajcie ugotowane szparagi, obierki, całość zalejcie...

Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże
Flickr
Newsy
Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże
Szparagi powinno się gotować jak najszybciej po zakupie. Jeżeli jednak musicie przełożyć ich gotowanie na później, przechowacie je na przykład tak jak cięte kwiaty, czyli w wodzie.

Prawidłowe przechowywanie szparagów jest ważne dla ich smaku i tekstury. Mamy na to kilka sposobów: od trzymania szparagów w naczyniu z wodą jak w przypadku kwiatów ciętych, do innych, nietypowych sposobów z wykorzystaniem torebki z zakupów. Jak przechowywać zielone szparagi? Jeżeli kupiliście szparagi, a nie planujecie z jakichś powodów od razu ich ugotować, mamy dla was pewne rozwiązanie. Zamiast kłaść je do lodówki, przygotujcie szklankę wody lub nalejcie wodę do innego naczynia i tam włóżcie swoje szparagi. W ten sposób końcówki łodyg nie powinny zwiędnąć przez nawet kilka dni. Mało tego. Tego rodzaju sposób przechowywania szparagów sprawi, że być może po krótkim czasie uda się im puścić pędy i delikatnie podrosnąć. Czy można jeść przerośnięte szparagi? Boicie się, ze takie przerośnięte szparagi będą do niczego? Nic z tych rzeczy. Odrastanie końcówek łodyg jest naturalnym procesem dla tych roślin. Ponadto odrośnięte końcówki i wzrastające świeże pędy nie ustępują smakiem tym kupionym na warzywniaku. Wykorzystajcie do obiadu i świeże, i stare. Zanim jednak włożycie szparagi do wody, odpowiednio je do tego przygotujcie. Ten proces będzie przypominał nieco to, co robicie z kupionymi w kwiaciarni kwiatami ciętymi. Szparagi przed włożeniem do wody także należy podciąć z dołu, najlepiej pod kątem. W ten sposób sprawicie, że wasze zielone lub białe warzywa lepiej będą wchłaniały ze szklanki wodę i po prostu dłużej pozostaną świeże. Podcinanie szparagów będzie dużo łatwiejsze, kiedy owiniecie szparagi gumką i wykonacie ostre cięcie na wszystkich kupionych łodygach za jednym zamachem. Jak przechowywać szparagi w lodówce? Szparagi nie najlepiej znoszą dłuższy pobyt w lodówce. Ich łodygi...

 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Newsy
Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Koniecznie przeczytajcie ten poradnik zanim wybierzecie się na zakupy.

Sezon na szparagi jest krótki, ale intensywny. Zbliża się on wielkimi krokami. Jeśli lubicie szparagi, jedzcie ich jak najwięcej. Są bardzo zdrowe i pożywne, można z nich przygotować wiele smacznych dań.  Jak kupić dobre szparagi? Przygotowaliśmy dla was dziś porady, dzięki którym kupicie lepsze szparagi. Dobre szparagi to taki, które są delikatne w smaku, szybko się gotują i mają jak najmniejszą zdrewniałą końcówkę. Przeczytajcie, na co warto zwrócić uwagę przed wizytą na targu i wybierzcie najsmaczniejsze szparagi. Niestety szparagi nie są zbyt trwałe. Szybko się psują, więc najlepiej zjeść je od razu po zakupie. Koniecznie nauczcie się też jak wybrać najświeższe sztuki.  Zasady kupowania szparagów Ocena wzrokowa Zacznijcie ocenę szparagów od końcówek. Powinny być lekko wilgotne. Nie mogą być suche, bardzo twarde i zdrewniałe Główka szparagów musi być z kolei jędrna i twarda. Jeśli jest jasna i zamknięta, macie do czynienia z dobrymi okazami szparagów. Jeśli główki są w nich otwarte, szparagi są już wiekowe i nie najświeższe. Dokładnie oglądnijcie też powierzchnię szparagów. Powinna połyskiwać delikatnie i atrakcyjnie się prezentować. Ocena dotykowa szparagów Jak obejrzycie już szparagi ze wszystkich stron, dotknijcie ich. Potrzyjcie łodygi o siebie. Powinny one charakterystycznie skrzypieć. To bardzo pożądane i świadczy o ich świeżości. Jeśli macie taką możliwość, przełamcie szparaga na pół. Jeśli łamie się łatwo i jest sprężysty, jest bardzo świeży. Z miąższu świeżo przełamanego szparaga powinien wypłynąć też sok.  Jakiej wielkości szparagi wybrać? Jeśli chodzi o rozmiar, warto wybierać szparagi o średniej grubości. Im grubsze są szparagi, tym bardziej zdrewniała...

Przepis na zielone szparagi z patelni. Idealne do obiadu
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zielone szparagi z patelni. Idealne do obiadu
Zielone szparagi smażone na maśle na patelni to perfekcyjny dodatek do wystawnego i wykwintnego obiadu z rodziną. Nie wymagają dużo pracy i są gotowe w 10 minut.

Smażenie szparagów na maśle to dobry pomysł, by wydobyć z nich olbrzymią ilość wspaniałego smaku. Co prawda, gotowanie na wodzie lub na parze czy też pieczenie szparagów wydaje się nieco zdrowszym rozwiązaniem. Jesteśmy jednak zdania, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki delikates jak szparagi smażone z obfitym dodatkiem masła. Przyznacie sami, że na samą myśl o takim specjale ślinka zaczyna cieknąć! Dlatego też nie ociągajcie się z podjęciem decyzji, tylko maszerujcie do sklepów po świeże szparagi. Warto zrobić to zwłaszcza teraz, czyli w czasie wiosny. Kwiecień i maj to okres, w którym trwa sezon na te wspaniałe i zdrowe warzywa. Przepis na zielone szparagi smażone na maśle Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 3 łyżki oliwy 4 łyżki masła Sól Pieprz mielony Przygotowanie: Szparagi oczyśćcie, umyjcie i odetnijcie twarde, zdrewniałe końcówki. Jeśli dysponujecie długimi szparagami, przetnijcie je na dwie części. Na patelnię wylejcie odrobinę oliwy i rozgrzejcie ją. Smażcie na rumiany kolor przez ok. 10 min, w trakcie smażenia przewracajcie szparagi na drugą stronę. Pod koniec smażenia dodajcie do szparagów masło. Pozwólcie, by masło na patelni się rozpuściło i nabrało lekko brązowego koloru. Posólcie i popieprzcie do smaku. Podawajcie np. z młodymi ziemniakami i pieczonym mięsem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeśli uważacie, że smażone w maśle i na oliwie szparagi mogą być dla was nieco za tłuste, wypróbujcie innych sposobów ich przygotowania. Kliknijcie tutaj, jeżeli chcecie dowiedzieć się jak prawidłowo gotować szparagi. O tym, jak wybrać najlepsze szparagi w warzywniaku, sklepie spożywczym, czy też na targowisku pisaliśmy w tym miejscu: Jak kupić najlepsze...