Wszyscy je uwielbiają. Kluski śląskie „z dziurką". Dzięki jednemu trikowi wyjdą jeszcze smaczniejsze
Adobe Stock
Triki kulinarne

Wszyscy je uwielbiają. Kluski śląskie „z dziurką". Dzięki jednemu trikowi wyjdą jeszcze smaczniejsze

Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Jak je zrobić, by były sprężyste i miękkie jednocześnie?

Kluski śląskie to rodzaj popularnych klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki. Specjalne formowanie polega na mocnym spłaszczeniu kulki i okrągłym wgłębieniu. Śląskie robi się szybko a ich gotowanie w osolonym wrzątku to także moment i gotowe!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kluski śląskie jada się w całej Polsce

Śląskie to nie całkiem zwyczajne kluski. Oficjalnie są wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego. Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku, ale nie tylko. Kluski śląskie jada się w całej Polsce do obiadów mięsnych i sosów pieczeniowych.

W zależności od użytego gatunku ziemniaków i koloru żółtka jajka, przyjmują barwę białokremową, lekko żółtą, a nawet koloru żółtka. Wgłębienie w klusce oprócz funkcji dekoracyjnej spełnia rolę miejsca, w którym zatrzyma się podany z potrawą sos. „Dziurka” pomaga także równomiernie ugotować śląskie.

Zobacz także
 Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? To ma znaczenie. Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą Obsługa czytników ekranu włączona.

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad

Czy można jeść kluski śląskie na słodko?

Kluski śląskie podaje się zwłaszcza jako dodatek do pieczonych dań mięsnych. Często spotykaną wersją śląskich jest podanie ich z sosem lub z przyrządzaną na rozmaite sposoby kapustą. Na Śląsku jada się je tradycyjnie z roladą i modrą kapustą. Występują także jako danie okraszone stopioną słoniną. Kluski śląskie można podawać również na słodko z dodatkiem cukru.

Przepis na kluski śląskie „z dziurką":

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Przygotowanie:

  1. Obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą.
  2. Dosypujemy sól wedle uznania i gotujemy. Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę i dokładnie ugniatamy w misce.
  3. Dzielimy masę ziemniaczaną na 4 części. Wyjmujemy jedną część ziemniaków i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
  4. Dodajemy jajko, wyjęte ziemniaki i zagniatamy szybkie ciasto. Dzięki trikowi z wsypaniem mąki tylko do części ziemniaków nasze ciasto będzie gładkie i sprężyste.
  5. Z otrzymanej masy formujemy niewielkie kulki. W środku każdej z nich robimy charakterystyczne wgłębienie.
  6. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Jak wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wybieramy je łyżką cedzakową na talerze, polewamy ulubionym sosem i voilà!
kluski
Gotujmy.pl/aneta8185/bogusia82
Newsy
Najlepszy patent gospodyń domowych na mięciutkie kluski śląskie. Tajemnica ukryta w tym przepisie
Dla niektórych przygotowanie klusek śląskich to zmora, a dla innych bułka z masłem. Przygotowaliśmy dla Was przepis, który zawsze się sprawdza, a kluski wręcz rozpływają się w ustach!

Kluski śląskie to tradycyjna potrawa, przyrządzana głównie w północno-zachodniej Polsce. Została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego i śląskiego, gdzie stanowi symbol niedzielnego obiadu. Są podawane z sosem, roladą i surówką z czerwonej kapusty. To typowo śląski obiad, który serwuje się podczas rodzinnych spotkań czy imprez. W tym rejonie jest odpowiednikiem kotleta schabowego.  Sposób na idealne kluski Są one przygotowywane z ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Formuje się je w kulki na kształt orzecha włoskiego i robi się charakterystyczną dziurkę. Tworzy się ją po to, aby mógł ukryć się w niej sos. Patentem gospodyń domowych na idealne kluski śląskie, jest odpowiednia proporcja mąki do ziemniaków. Jest wiele opinii w tej kwestii, ale tylko ten sposób sprawi, że kluski będą rozpływały się w ustach! Do przeciśniętych ziemniaków, mąkę ziemniaczaną należy dodać w proporcji 1:4. Przykładowo, proporcje najlepiej obliczyć przekładając ziemniaki do miski, dzieląc je na cztery części, wykładając jedną i wypełniając powstałą dziurę mąką. Dzięki takiemu zestawieniu wyjdzie idealnie gładkie, jednolite ciasto, a kluski po ugotowaniu będą niezwykle delikatne. Sprawdźcie! Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Wykonanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Kiedy ostygną, przeciśnijcie je przez praskę. Do rozgniecionych ziemniaków dodajcie mąkę ziemniaczaną, sól do smaku i rozbite jajko. Całość wyróbcie na gładką, jednolitą masę. Z przygotowanego ciasta formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego, w środku tworząc charakterystyczną dla tych klusek dziurkę. Kluski gotujcie w osolonej wodzie przez około dwie minuty, od...

Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie
Kluski śląskie cieszą się ogromną popularnością. Są łatwe do zrobienia, świetnie smakują solo podane po prostu z sosem lub skwarkami. Są doskonałym dodatkiem obiadowym do mięsa.

Kluski śląskie oczywiście kojarzą nam się z potrawami podawanymi na Śląsku, ale są one niezwykle popularne w całej Polsce. Nie są trudne do zrobienia, stanową przepyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakują podane z kruchym, miękkim mięsem, śląską roladą z modrą kapustą albo sosem np. pieczeniowym albo pieczarkowym . Niektórzy do klusek dodają jajko, ale nie jest ono niezbędne. Przyda się jednak w sytuacji, gdy masa nie chce się lepić. Może to się zdarzyć przy niektórych odmianach ziemniaków. Wystarczy, że dodacie żółtko, a z łatwością uformujecie zgrabne kluseczki. Tarte kluski ze skwarkami - przepis Składniki na kluski 2 kg ziemniaków 8 ziemniaków 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Mąka pszenna Składniki na skwarki 4 łyżki słoniny ze skwarkami 4 łyżki tłuszczu Przygotowanie 2 kilogramy ziemniaków obierzcie ze skórki, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonym wrzątku albo na parze. Gorące ziemniaki przeciśnijcie przez specjalną praskę do ziemniaków i ostudźcie. Pozostałe ziemniaki umyjcie i zetrzyjcie na ostrej tarce do placków ziemniaczanych. Ziemniaczaną masę odciśnijcie z nadmiaru soku. Sok przelejcie do miseczki – po pewnym czasie wytrąci się z niego skrobia. Odlejcie sok, a skrobię dodajcie do ziemniaków. Wymieszajcie ugotowane ziemniaki oraz starte ziemniaki z mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Z masy formujcie okrągłe kluski, spłaszczcie je delikatnie i zróbcie dziurkę na środku. Blat posypcie mąką pszenną. Każdą kluskę obtoczcie w mące. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do wrzątku wrzucajcie kluski. Powinny się gotować około 8-10 minut od momentu wypłynięcia. Słoninę ze skwarkami i tłuszczem przełóżcie na patelnię i...

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
halina/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
Nie macie pomysłu na obiad? Zróbcie błyskawiczne kluski śląskie z sosem – domownicy będą prosić o dokładkę!

Tradycyjne kluski śląskie to potrawa, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Przyrządza się je bardzo szybko, są tanie i komponują się niemal każdym sosem. Jednak to nie jedyny sposób na przygotowanie tego pysznego dania. Możecie zaszaleć i przygotować np. szpinakowe kluski śląskie czy kluski śląskie w kształcie kopytek . Możecie również wypróbować smaczny przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym autorstwa Haliny, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym Do przygotowania klusek śląskich z sosem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,2 kg ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Pieprz 500 g pieczarek 1 cebula 0,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki, ostudźcie i zmielcie za pomocą maszynki lub po prostu tłuczkiem. Zmielone ziemniaki przełóżcie do miski, wyrównajcie z wierzchu i za pomocą noża podzielcie je na cztery części. Jedną z nich wyjmijcie i połóżcie na resztę ziemniaków. W powstałe wolne miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną – tyle, by wypełniła lukę po ćwiartce ziemniaków. Dodajcie do masy jedno jajko i wyróbcie. Doprawcie solą i pieprzem. Gdy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie z niego po kawałku i formujcie w kulki. W każdej z nich palcem lub za pomocą trzonka łyżki zróbcie dziurkę. W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól oraz dwie łyżki oleju i partiami gotujcie kluski przez około 5 minut. Wyciągajcie je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Pieczarki umyjcie, oczyśćcie z ziemi i pokrójcie w plastry. Cebulę posiekajcie....

Lepienie klusek śląskich
Adobe Stock
Newsy
Lepicie kluski śląskie, a one nie chcą się kleić? Wystarczy, że zrobicie jeden trik z ziemniakami
Wasze kluski śląskie od teraz już zawsze będą klejące i idealne! Zapomnijcie o suchej masie.

Kluski śląskie to absolutny klasyk polskiej kuchni. Potrawa te jest szczególnie popularna oczywiście na Śląsku, gdzie kluski przygotowywane są w niektórych domach nawet częściej niż klasyczne gotowane ziemniaki. Potrawa ta jest wpisana nawet na „Listę produktów tradycyjnych” w województwie śląskim i opolskim. Kluski śląskie nazywa się też czasem kluskami białymi lub guminowymi. Kluski śląskie przygotowuje się z gotowanych ziemniaków i mąki połączonych w odpowiednich proporcjach. Mają one bardzo charakterystyczny wygląd dzięki dziurce w środku. Ma się w niej zatrzymywać sos, bardzo częsty dodatek do klusek śląskich. Proporcje ziemniaków do mąki w kluskach śląskich Kluski śląskie to nie jest trudne danie. Najważniejszym elementem ich przygotowania jest połączenie ziemniaków i mąki w odpowiednich proporcjach. Ziemniaki powinny być zmieszane z mąką ziemniaczaną w stosunku 4:1. Na każdy kilogram ziemniaków potrzebujecie więc 0,25 kg mąki ziemniaczanej.  Co zrobić, gdy kluski ziemniaczane nie chcą się kleić? Częsty problem przy przygotowaniu klusek śląskich, który zdarza się nawet dobrze wprawionym kucharzom. Kluski śląskie, które nie chcą się kleić. Może zależeć to od rodzaju ziemniaków dobranych do przygotowania tego dania. Jeśli przytrafi się wam taka sytuacja, możecie łatwo uratować danie. Skorzystajcie z poniższych wskazówek. Temperatura ziemniaków do klusek śląskich Masa do formowania klusek śląskich powinna być jeszcze ciepła. Najlepiej jest więc wykorzystać ziemniaki świeżo ugotowane. Kluski, które będziecie robić z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, też wyjdą, ale nie będą tak klejące, jeśli zrobicie je z zimnych ziemniaków. Możecie wtedy podgrzać lekko ziemniaki np. w kąpieli wodnej....