Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Triki kulinarne

Większość z nas źle gotuje jajka. Jeden błąd wywołuje w nich niepożądane zmiany

Czy z pozoru łatwe gotowanie jajek kryje w sobie jakieś zagadki? Inny kolor, nieprzyjemny zapach, znacie te problemy? Mamy odpowiedź czemu tak się dzieje.

Zdarza się, że jajko na twardo żółtko ma siną obwódkę i nieładny zapach? Powodem jest jeden błąd popełniany podczas gotowania. Podpowiadamy wam co robić w takim przypadku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego jajko wygląda dziwnie po ugotowaniu?

Pierwsza myśl, jaka przychodzi nam do głowy po tym, że z jajkiem jest coś nie tak, to wina hodowców. Pierwsze podejrzenia co do świeżości jajka lub jego pochodzenia mogą jednak okazać się błędne. Najczęściej winowajcą jesteśmy my sami. 

Wiemy, że jajko gotowane to takie z dobrze ściętym żółtkiem. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda. Równie dobrze mogą stanowić część innych potraw. Można je dodawać do sałatek, kanapek, czy zup.

Zobacz także
Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Wiele osób mrozi jajka przed ich smażeniem. Powód was zaskoczy. Spróbujecie?

Wiele osób mrozi jajka przed ich smażeniem. Powód was zaskoczy. Spróbujecie?

Ile można przechowywać jajka na twardo?

Jedno kurze jajko na twardo zawiera około 78 kilokalorii. To bogate źródło białka i odpowiedni produkt dla wszystkich, którzy przebywają na różnego rodzaju dietach. Dostępnych jest wiele technik gotowania jaj na twardo. Jedna sugeruje powolne gotowanie we wrzątku, inna wrzucenie jajek do wrzącej wody.

Jaja ugotowane na twardo mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Po tym czasie należy je wyrzucić. Jajko jest również tradycyjnym elementem kultury związanej ze świętami. Dekorowane jajka, nazywane potocznie pisankami, stanowią ważną część Wielkanocy.

Ile powinno gotować się jajka?

Jeśli lubicie gotowane jajka, powinniście wiedzieć, że czas ich gotowania ma ogromne znaczenie. Niezależenie od metody, którą wybierzecie, liczy się każda minuta. Zbyt długo gotowane jajko, ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor, a na żółtku może powstać zielonkawy nalot.

Zbyt długi czas gotowania wywołuje w jajku niepożądane zmiany. Jajko traci na swojej wartości i jest mniej smaczne. Są osoby, dla których jajko w takiej wersji jest wręcz niejadalne. W idealnie ugotowanym nie wyczujemy woni siarkowodoru, ani nie odnotujemy zmiany zapachu. Chyba o to nam właśnie chodzi?

Większość Polaków źle gotuje jajka. Zapomina o 1 podstawowej rzeczy
AdobeStock
Newsy
Większość Polaków źle gotuje jajka. Zapomina o 1 podstawowej rzeczy
Czy ugotowanie jajek faktycznie jest takie banalne? Często nie wychodzą zbyt smaczne przez zlekceważenie jednej zasady.

W teorii dania z jajek należą do najprostszych. Ale czy rzeczywiście tak jest? Błędy popełniane podczas przyrządzania zwykłej jajecznicy albo jajek na twardo pokazują, że opanowanie tej sztuki nie jest wcale takie łatwe! Dlaczego warto jeść jajka? Część osób być może z obawy przed zwiększeniem poziomu cholesterolu nie sięga po jajka albo zdecydowanie ogranicza je w swojej diecie. Nie ma się czego obawiać! Już wiele lat temu udowodniono, że choć jajka są bogate w cholesterol, to nie wpływa to na jego poziom w ludzkim organizmie. Poza tym jajka są przecież doskonałym źródłem białka i wielu witamin, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Znajdziecie w nich m.in.: Witaminę A Witaminę E Witaminę K Witaminę D Potas Fosfor Żelazo Magnez Cynk Selen Jak poprawnie gotować jajka? Ponieważ jajka są bardzo delikatne, łatwo można je uszkodzić w trakcie gotowania lub smażenia. Sprawdźcie, jakie błędy często są popełniane przez początkujących kucharzy! Jajka na twardo Teoretycznie najprostszy sposób przygotowania jajek. Niektórzy uważają, że wystarczy włożyć jajka do gotującej się wody, poczekać i gotowe. Ale nawet w przypadku jajek na twardo należy kontrolować czas! Jeśli będziecie gotowali je zbyt długo, to żółtko lekko zsinieje i nie będzie wyglądać zachęcająco. Wszystko za sprawą siarkowodoru, który przez zbyt długie oddziaływanie wysokiej temperatury wchodzi w reakcję z żółtkiem i barwi je na zielono. Jajka powinno się gotować od 7 do 10 minut, w zależności od ich wielkości. Im większe jajko, tym dłuższy czas gotowania! Jajka sadzone By mieć pewność, że jajko równomiernie się usmaży, zawsze wylewajcie je na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. W przeciwnym razie fragmenty jajka mogą być przesmażone lub surowe. Jeśli...

jajka na twardo i na miękko
Adobe Stock
Newsy
Tylko jedno z tych jajek jest naprawdę zdrowe. Zgadniecie które?
Jedni zalecają jedzenie jajek, inni przed nimi ostrzegają. My dzisiaj rozstrzygniemy zaś, jakie jajka są zdrowsze. Te ugotowane na twardo, czy te na miękko.

O zdrowotności jajek lub wręcz ich szkodliwości napisano już setki stron w naukowych książkach. Cholesterol czy cenne wartości odżywcze i tak dalej… To dziś pozostawimy na boku. Dzisiaj odpowiemy osobom jedzącym regularnie jaja, w jaki sposób spożywać je z troską o własny organizm. Zastanowimy się, czy lepsze będą jajka na twardo, na miękko. Na twardo, na miękko, a może jajecznica? A co z jajecznicą? To przecież jeden z najpopularniejszych sposobów obróbki termicznej jajka w naszym kraju. Kryterium zdrowotności naszego jajka to jego stan skupienia po ugotowaniu. Czyli dokładnie rzecz ujmując to, czy jajko jest ugotowane na twardo, czy na miękko. Jajecznica pod względem procesu ścinania się żółtka i białka nie różni się od innych rodzajów gotowanego jajka. Samo mieszanie jajka na patelni nie zmienia jego właściwości. Salmonella w jajkach Dlatego też zaczniemy od jajka gotowanego na twardo. Ten rodzaj gotowania ma jedną niewątpliwie sporą zaletę. O co chodzi? Tak ugotowane jajko to gwarancja bezpieczeństwa. Przed czym? Oczywiście, że przed salmonellą. Gotowane przez 10 min w wodzie jajo będzie wolne od wszelkiego rodzaju bakterii, które zagrażają zwłaszcza dzieciom i osobom o niskiej odporności. Pozostaje tylko pytanie, co ze smakiem i co z wartościami odżywczymi? O pierwszym nie będziemy tutaj rozprawiać – każdy z nas ma przecież swoje własne preferencje. Miękkie lądowanie dla żołądka A co z wartościami odżywczymi? Tutaj też różnica nie będzie wcale widoczna ani odczuwalna. Gotowane na twardo jajko zachowa podobne właściwości jak to gotowane na miękko. Dlaczego? Temperatura gotowania nie jest na tyle wysoka, by zmienić strukturę tłuszczów, białek i aminokwasów naszego jajka. Jedynie długi czas gotowania może powodować reakcje siarki z...

jajko na miekko
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować idealne jajko na miękko za każdym razem? Wypróbujcie ten sposób, zawsze działa
Jajecznica, jajko sadzone, na twardo albo na miękko – to w wielu domach podstawa zdrowego, sycącego śniadania. Niestety, wiele osób ma problem z przygotowaniem tego ostatniego.

Porad dotyczących gotowania jajek jest mnóstwo. Na wrzątek, na zimną wodę, 3 minuty, 5 minut, gotować koniecznie z minutnikiem w ręku, po ugotowaniu zalać zimną wodą… Każdy ma swój sprawdzony sposób. Ale i tak jajka na miękko nie zawsze wychodzą takie, jakbyśmy chcieli. Białko, które się nie ścięło albo żółtko ścięte zbyt mocno – co zrobić, żeby zrobić je „w punkt”? Jak ugotować jajka? Przede wszystkim jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli na co dzień trzymacie je w lodówce, musicie wyjąc je odpowiednio wcześniej, żeby się ogrzały. Pamiętajcie, że ten produkt wcale nie musi być przechowywany w chłodzie, więc jeśli często przyrządzacie potrawy na bazie jajek to możecie trzymać je poza lodówką. Wkładać do zimnej wody i powoli gotować czy może lepiej wrzucać na osolony wrzątek? Zdania są bardzo podzielone, ale spróbujcie drugiej metody, jest o wiele szybsza. Koniecznie nastawcie minutnik albo alarm w telefonie – czas ma kluczowe znaczenie. Ile gotować jajko na miękko? Perfekcyjne jajko na miękko to jajko z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Niestety, sztuka ta dla wielu jest ciężka do opanowania i bardzo często okazuje się, ze znowu wyszło im jajko na twardo. Sekretem jest czas gotowania. Zależy on głównie od tego, jakiego rozmiaru jest jajko! Gotowanie jajek na miękko: Rozmiar S – 3,5 minuty M – 4 minuty L – od 5 do 5,5 minuty Pamiętajcie - jajko włóżcie do osolonej, wrzącej wody i kontrolujcie upływ czasu. Gdy jajko jest idealnie ugotowane – można dodatkowo przelać je zimną wodą. Doskonale smakuje z grzankami np. pociętymi w cienkie paski. Można je maczać w płynnym żółtku ze szczyptą soli… Palce lizać! Źródło: gotujmy.pl

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą
AdobeStock
Newsy
Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą
Jajka pękają podczas gotowania? Zastosujcie te triki, a zapomnicie o problemie!

Gotowane jajka to absolutna podstawa na wielu śniadaniowych stołach. Niestety, często w trakcie gotowania jajko pęka, białko z niego wypływa i po ugotowaniu jajo nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Czy można temu jakoś zaradzić? Poznajcie ciekawe triki na to, by zapobiec pękaniu świeżych jajek w trakcie gotowania!  Co zrobić, żeby jajka nie pękały w trakcie gotowania? Pękające w trakcie gotowania jajka mogą zniechęcić do całego przygotowywania śniadania. Poniżej podajemy wam garść ciekawych trików, które powinny zminimalizować ryzyko pęknięcia skorupki jajka podczas gotowania. Znaliście wszystkie? Temperatura jajek Zwykle jajka pękają przez nagłą zmianę temperatury. Przed gotowaniem wyjmijcie je wcześniej z lodówki, żeby się nieco ogrzały i osiągnęły temperaturę pokojową. Jeśli nie macie na to czasu, możecie też włożyć jajka do miski z letnią wodą i zaczekać. Po kilku-kilkunastu minutach powinny się ogrzać na tyle, żeby nie pęknąć w trakcie gotowania. Zimna woda Podobnie jak w poradzie podanej wyżej, cała sztuka polega na tym, by nie zmienić gwałtownie temperatury jajek. Dlatego zamiast wkładać je do wrzątku, włóżcie je do zimnej wody i zacznijcie liczyć czas gotowania od momentu, gdy woda się zagotuje. Sól Dodanie soli do gotujących się jajek zapobiega pękaniu skorupki, a także sprawi, że jajko będzie się później łatwiej obierało ! Kwas Skorupka stanie się także mniej podatna na pękanie, jeśli do wody dodacie odrobinę kwasu. Wystarczy wam ocet albo sok z cytryny. Trik z igłą Możecie też spróbować… nakłuć jajka igłą! Takie zabieg sprawi, że z jajek ucieknie powietrze znajdujące się w komorze powietrznej i nie dojdzie do nagłej zmiany ciśnienia w środku – a to właśnie ono...