Zdarza się, że jajko na twardo żółtko ma siną obwódkę i nieładny zapach? Powodem jest jeden błąd popełniany podczas gotowania. Podpowiadamy wam co robić w takim przypadku. 

Jak powinno się gotować jajka na miękko?

Pierwsza myśl, jaka przychodzi nam do głowy po tym, że z jajkiem jest coś nie tak, to wina hodowców. Pierwsze podejrzenia co do świeżości jajka lub jego pochodzenia mogą jednak okazać się błędne. Najczęściej winowajcą jesteśmy my sami. 

Wiemy, że jajko gotowane to takie z odrobinę ściętym żółtkiem. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda. Równie dobrze mogą stanowić część innych potraw. Można je dodawać do sałatek, kanapek, czy zup.

Zbyt długo gotowane jajko na twardo może dziwnie wyglądać, ale to nie wszystko. Takie jajka nie wykazują tak dużych właściwości prozdrowotnych jak te gotowane na półtwardo, czy te na miękko.

Zobacz także:

Ile powinno gotować się jajka?

Jeśli lubicie gotowane jajka, powinniście wiedzieć, że czas ich gotowania ma ogromne znaczenie. Niezależenie od metody, którą wybierzecie, liczy się każda minuta. Zbyt długo gotowane jajko, ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor, a na żółtku może powstać zielonkawy nalot.

Zbyt długi czas gotowania wywołuje w jajku niepożądane zmiany.  Jak wspomnieliśmy, jajko wówczas traci na swojej wartości i jest też po prostu mniej smaczne. Są osoby, dla których jajko w takiej wersji jest wręcz niejadalne. W idealnie ugotowanym nie wyczujemy woni siarkowodoru, ani nie odnotujemy zmiany zapachu. 

Ponadto jajka na miękko są znacznie lepiej trawione przez ludzki organizm. Następnym razem podczas ich gotowania zachowajcie więc czujność i postarajcie się, by wyciągnąć z nich to, co najlepsze.

Ile można przechowywać jajka na twardo?

Jedno kurze jajko na twardo zawiera około 78 kilokalorii. To bogate źródło białka i odpowiedni produkt dla wszystkich, którzy przebywają na różnego rodzaju dietach. Dostępnych jest wiele technik gotowania jaj na twardo. Jedna sugeruje powolne gotowanie we wrzątku, inna wrzucenie jajek do wrzącej wody.

Jaja ugotowane na twardo mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Po tym czasie należy je wyrzucić.