Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Triki kulinarne

Większość z nas źle gotuje jajka. Jeden błąd wywołuje w nich niepożądane zmiany

Czy z pozoru łatwe gotowanie jajek kryje w sobie jakieś zagadki? Inny kolor, nieprzyjemny zapach, znacie te problemy? Mamy odpowiedź czemu tak się dzieje.
Aleksandra Jaworska
listopad 26, 2020

Zdarza się, że jajko na twardo żółtko ma siną obwódkę i nieładny zapach? Powodem jest jeden błąd popełniany podczas gotowania. Podpowiadamy wam co robić w takim przypadku. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Czym oni karmią kury?

Pierwsza myśl, jaka przychodzi nam do głowy po tym, że z jajkiem jest coś nie tak, to wina hodowców. Pierwsze podejrzenia co do świeżości jajka lub jego pochodzenia mogą jednak okazać się błędne. Najczęściej winowajcą jesteśmy my sami. 

Wiemy, że jajko gotowane to takie z dobrze ściętym żółtkiem. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda. Równie dobrze mogą stanowić część innych potraw. Można je dodawać do sałatek, kanapek, czy zup.

78 kalorii

Jedno kurze jajko na twardo zawiera około 78 kilokalorii. To bogate źródło białka i odpowiedni produkt dla wszystkich, którzy przebywają na różnego rodzaju dietach. Dostępnych jest wiele technik gotowania jaj na twardo. Jedna sugeruje powolne gotowanie we wrzątku, inna wrzucenie jajek do wrzącej wody.

Jaja ugotowane na twardo mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Po tym czasie należy je wyrzucić. Jajko jest również tradycyjnym elementem kultury związanej ze świętami. Dekorowane jajka, nazywane potocznie pisankami, stanowią ważną część Wielkanocy.

Czas ma znaczenie 

Jeśli lubicie gotowane jajka, powinniście wiedzieć, że czas ich gotowania ma ogromne znaczenie. Niezależenie od metody, którą wybierzecie, liczy się każda minuta. Zbyt długo gotowane jajko, ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor, a na żółtku może powstać zielonkawy nalot.

Zbyt długi czas gotowania wywołuje w jajku niepożądane zmiany. Jajko traci na swojej wartości i jest mniej smaczne. Są osoby, dla których jajko w takiej wersji jest wręcz niejadalne. W idealnie ugotowanym nie wyczujemy woni siarkowodoru, ani nie odnotujemy zmiany zapachu. Chyba o to nam właśnie chodzi?

 

Komentarze
kurkuma
AdobeStock
Newsy Wzmacnia zdrowie, oczyszcza i działa, jak naturalny antybiotyk. Pierwsze efekty już po kilku dniach
Jesteś zwolenniczką naturalnej medycyny? Wypróbuj tę przyprawę, która doskonale się sprawdzi przy leczeniu różnych dolegliwości!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Podstawowa przyprawa orientalnej kuchni – ta przyprawa nie tylko nadaje potrawom ciekawy smak i kolor, ale też znakomicie wzmacnia odporność i zdrowie! Wpływ kurkumy na zdrowie Kurkuma jest bardzo popularną i szeroko stosowaną przyprawą w całej Azji. Z wyglądu podobna jest do imbiru, choć zwykle wykorzystuje się ją w postaci sproszkowanej. Ma dość charakterystyczny zapach i jest silnie barwiąca. Wystarczy dodać odrobinę kurkumy np. do ryżu, by nadać mu mocny, żółto-pomarańczowy kolor. Kurkuma nie ma intensywnego smaku, dlatego używa się jej głównie ze względu na zapach i kolor. Stosowana jest w azjatyckiej kuchni oraz medycynie – udowodniono bowiem, że kurkuma wykazuje się szeregiem zdrowotnych właściwości! Przyprawa ta składa się w dużej części z kurkuminy, która ma zbadane działanie: Przeciwzapalne – polecana osobom cierpiącym na choroby reumatoidalne Antybakteryjne Przeciwnowotworowe – może unicestwiać komórki rakowe Chroni przed nowotworami Naukowcy zbadali, że kurkumina może neutralizować i niszczyć komórki rakowe. Nie stanowi ona oczywiście alternatywy dla konwencjonalnych metod leczenia nowotworów, natomiast warto stosować ją jako środek wspierający terapię rakową. Wspomaga regenerację Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, dlatego szczególnie poleca się ją osobom, które cierpią na choroby reumatologiczne. Regularne stosowanie przyprawy może pomóc w zwalczaniu bólu stawów. Ulga dla żołądka Z właściwości kurkumy skorzystają osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i częste problemy z niestrawnością. Kurkumina może hamować rozwój wrzodów i zmniejszać już powstałe oraz łagodzić ból. Do tego pomaga, jeśli często odbija nam się po jedzeniu. Maseczka na trądzik Domowa maseczka z...

Przeczytaj