Ciekawy dodatek warzyw do rosołu.
Triki kulinarne

W Wielkiej Brytanii dodaje się do rosołu te 3 niezwykłe warzywa. Świetnie podkręcają jego smak. Spróbujecie?

Myślicie, że słyszeliście już wszystkie pomysły na to, co można dodać do rosołu? Mylicie się. Brytyjczycy mają sposób na wzmocnienie jego smaku, którym zdecydowanie warto się zainspirować.

Mimo iż rosół kojarzymy zazwyczaj jako typowo polską zupę, jej odmiany są przygotowywane na całym świecie. Przybiera on różne formy i nazwy, ale dalej liczy się to samo, co w naszym, tradycyjnym rosole: aromatyczny bulion, głęboki smak uzyskany dzięki różnorodnym składnikom oraz piękny zapach. Brytyjczycy mają na to swój sposób…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Włoszczyzna za granicą

Jeśli kiedykolwiek próbowaliście ugotować tradycyjne polskie dania, będąc za granicą, wiecie jakie problemy i zdziwienie może to powodować. Niektóre dodatki, które wydają wam się oczywiste, nie są możliwe do zdobycia w innych miejscach na świecie. Dobrym przykładem jest włoszczyzna. W tradycyjnej mieszance na rosół kupionej w Polsce, znajdą się zazwyczaj:

  • Seler
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Por
  • Czasem: czosnek, cebula lub kapusta

Nie próbujcie nawet szukać podobnych zestawów poza granicami Polski. Mocno się naszukacie i bardzo zdziwicie.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Sposób na rosół z Wielkiej Brytanii

Zestaw warzyw na zupę w Wielkiej Brytanii jest zupełnie inny. Brytyjczycy nie dodają do rosołu selera ani pietruszki, ale za to mają swoje składniki, które odpowiadają za niezwykły smak bulionu. Oto one:

  • Pasternak – warzywo bardzo podobne do pietruszki z wyglądu, jednak inne w smaku. Jest mięsisty i słodki w odróżnieniu od typowo korzennej pietruszki, która bywa włóknista. Pasternak nada bulionowi przyjemnej słodyczy.
  • Rzepa – warzywo popularne w Wielkiej Brytanii niemal równie mocno, jak marchewka. Rzepa jest dostępna w każdym supermarkecie. Jej dodatek do rosołu podkręci jego smak i nada specyficznego zapachu. Jeśli chcecie wypróbować rosołu z dodatkiem rzepy, zacznijcie od dodania małego kawałka, jej zapach jest bardzo intensywny.
  • Fenkuł – inaczej zwany koprem włoskim. Jego dodatek zapewnia korzenny, ciekawy posmak bulionu. Nie każdemu będzie odpowiadał zapach i aromat nadawany przez fenkuł, ale zdecydowanie warto spróbować!

Dodatki do rosołu w Anglii

Rosół w formie, w jakiej my go znamy, nie jest zupą często przygotowywaną przez Anglików. Zamawiając „zupę z kurczaka” w angielskiej restauracji, nie liczcie na to, że zostanie wam zaserwowany tradycyjny klarowny bulion z makaronem. Brytyjczycy dodają bowiem do rosołu także inne dodatki, całkowicie zmieniające tę zupę. 

Popularnym zabiegiem jest zagęszczanie rosołu jogurtem greckim, czosnkiem i cytryną, a dokładniej ich zblendowaną mieszanką. Zupa ma wtedy bardziej zawiesisty charakter i zupełnie nie przypomina w smaku rosołu.

rosół
Adobe Stock
Newsy
Nie macie selera? Dodajcie do rosołu to warzywo a zupa jeszcze bardziej zyska na smaku
Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotletów schabowych i właśnie tej zupy. Jej przygotowanie wymaga odpowiedniej ilości czasu, a także właściwych składników. Co zrobić, gdy zabraknie jednego z nich? Sprawdźcie!

Rosół może być samodzielnym daniem lub stanowić dodatek do innych potraw. Tradycyjnie jest podawany z makaronem bądź lanymi kluskami. Jako bulion idealnie sprawdzi się do różnego rodzaju sosów czy jako podstawa zup.  Nieocenione wartości To nie jest zwykła zupa. Rosół ma wiele cennych właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie. Przede wszystkim ma swoje zastosowanie podczas przeziębień. Dzięki szerokiej gamie wartości odżywczych, wspomaga organizm podczas walki z wirusami. Naturalnie wzmacnia odporność. Dodatkowo, idealnie sprawdza się w chłodniejsze dni, gdyż ma właściwości rozgrzewające. Podstawa udanego bulionu Aby przygotowany rosół spełniał wszelkie wartości odżywcze, był odpowiednio aromatyczny i pyszny w smaku, szczególną uwagę należy zwrócić na składniki, z jakich przygotowywany jest bulion. W tym przypadku powinna się liczyć przede wszystkim jakość. Do przyrządzenia wywaru, najlepiej jest zaopatrzyć się w dwa różne rodzaje mięsa, najlepiej sprawdzi się drób oraz wołowina, a także w sporą ilość warzyw, marchwi, pietruszki, selera, cebuli. W tym przypadku sprawdza się powiedzenie, im więcej tym lepiej. Dzięki sporej ilości składników, rosół będzie bardziej aromatyczny, smaczniejszy, a przede wszystkim będzie miał więcej wartości, które pozytywnie wpływają na organizm.  Dobry zamiennik Nieraz zdarzy się, kiedy podczas gotowania brakuje nam jakiegoś składnika. Wówczas najlepiej jest zastosować zamiennik konkretnego produktu. Poprzez taki zabieg, potrawa nie straci na smaku czy wartościach, ale może również zyskać. W przypadku rosołu, seler śmiało można zastąpić rzepą. To warzywo ma delikatnie ostry smak, dzięki czemu wywar nabierze wyjątkowej pikanterii. Taką metodę podczas gotowania testuje wielu kucharzy i chwali...

Rosół z koprem
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Kiedy powinno się dodać koperek do rosołu? Większość Polaków popełnia ten fatalny błąd
Kiedy natka pietruszki, kiedy lubczyk, a kiedy koperek? Podpowiadamy, w którym momencie powinniście dodać do rosołu swoją zieleninę.

Rosół to nasza tradycja, a przepis na smaczny wywar jest przekazywany w każdym domu z pokolenia na pokolenia. Mamy przekazywały klasyczny przepis na złocisty bulion córkom, a córki przekazywały pałeczkę dalej. I tak od lat. Próby z zieleniną Nic więc w tym dziwnego, że to właśnie danie jest zasadniczo niezbyt podatne na zaskakujące innowacje, kombinacje i modyfikacje. Nie brakuje jednak pań domu, które lubią nieco urozmaicić tradycyjny rosół. Na przykład poprzez doprawienie go innymi ziołami. Pietruszka, lubczyk – to znana wszystkim klasyka. Słyszeliśmy też o gospodyniach, które dodają do zupy także zielony seler naciowy. Próbowaliście? Jeśli tak, śmiało możecie popróbować także i z koprem. Co prawda zielony, świeży (lub mrożony) koperek kojarzy się bardziej z ziemniakami, ale nie zaszkodzi spróbować. Co, gdzie, kiedy? Koperek doda rosołowi nieco ciekawszego smaku. Ciekawe, co powiedzą na to wasi domownicy? Uważajcie więc z ilością zielonego dodatku! Zanim jednak przystąpicie do doprawiania rosołu koperkiem, koniecznie weźcie pod uwagę to, kiedy dodać go do zupy. Większość Polaków niestety popełnia ten błąd i pospiesza się z dorzuceniem zieleniny do wywaru. Nie ma nic gorszego. W takim wypadku nie tylko koperek, ale i natka pietruszki czy też każda inna zielenina, wygotuje się i straci swój smak. Zdecydowanie lepiej będzie, gdy dodacie koperek, a także i pietruszkę, dopiero pod koniec gotowania. Zielone dodatki zachowają swój smak i aromat na talerzu. Koper koprowi nie równy Skąd biorą się tego typu pomyłki? Być może dla niektórych zwodniczy może być koper włoski, zwany także fenkułem. Ta zielona roślina, nieco słodkawa i pikantna w smaku, jest coraz popularniejsza jako aromatyczna przyprawa...

BUlion gotowany na wołowinie
Gotujmy.pl
Newsy
Zapomnijcie o rosole na kurczaku. Najbardziej esencjonalny i pełny smaku wywar ugotujecie na tym mięsie
Zawsze gotujecie rosół tylko na mięsie z kurczaka? Mamy dla was poradę, która odmieni całkowicie wasz rosół.

Rosół to tradycyjna polska zupa, która często gości na stołach. Na rosole przygotowuje się też inne zupy i potrawy, jego receptura powinna być więc idealnie opracowana. Na pewno macie swoje sposoby na przepyszny rosół, ale jeśli dalej gotujecie go tylko na kurczaku, najwyższy czas to zmienić! Rosół czy bulion?  Wyrażenia: rosół i bulion są często używane zamiennie. Bulion od rosołu różni się jednak tym, że przygotowuje się go z większą ilością mięsa w stosunku do wody. Bulion z zasady jest więc bardziej aromatyczny i sycący. Inni twierdzą jednak, że bulion to po prostu przefiltrowany rosół.  Mięso do rosołu Rosół niekoniecznie musi być przygotowany tylko i wyłącznie z wykorzystaniem kurczaka! W dawnych czasach w Polsce przygotowywało się go z mieszanek mięs, na dzikim ptactwie, dziczyźnie, a rosołem nazywano nawet wywar z ryb! Esencjonalny wywar Drób to delikatne mięso, nie jest jednak najbardziej esencjonalne. Najbardziej aromatyczny wywar i rosół uzyskacie, przygotowując go na wołowinie. Najlepszym wyborem jest  mostek wołowy. Dobrze nada się też np. antrykot, szyja, ogon, goleń lub szponder wołowy. Wybierzcie koniecznie kawałek mięsa z kością. Mięso, którego używacie, nie powinno być za tłuste, ale nie wykorzystujcie też zbyt chudego. Warzywa do bulionu Do bulionu dodajcie warzywa, z których zazwyczaj korzystacie albo wykorzystajcie te proporcje. Na 1 kg mięsa przygotujcie: 2 litry wody Ok. 300 g selera Korzeń pietruszki 2 marchewki Por Kilka ząbków czosnku 2 cebule Lubczyk i natkę pietruszki Sól, pieprz, liście  laurowe, ziele angielskie Rosół ugotujcie na mięsie wołowym, z dodatkiem wymienionych warzyw. Jeśli chcecie uzyskać klarowny bulion, zróbcie...

rosół zdjecie
bogusia82
Newsy
Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec
Gotując rosół, wrzucacie wszystkie warzywa do garnka już na początku gotowania? Wiele tracicie! Dzięki zamianie kolejności, wasz rosół będzie pachniał znacznie bardziej intensywnie!

Rosół od lat niezmiennie króluje na niedzielnych stołach Polaków. Przepis na rosół jest jeden, ale każdy ma trochę inny sposób przygotowania tej klasycznej zupy. Przygotowując rosół, od zawsze wrzucacie do garnka mięso i mieszankę warzyw oraz przyprawy i gotujecie je po prostu przez jakiś czas? Jeśli to robicie, nie wykorzystujecie potencjału waszego rosołu!  Rosół to tradycja na polskich stołach Każdy z was na pewno pamięta rosół z dzieciństwa . Ten kultowy bulion warzywno-mięsny jest znany naszym przodkom już od setek lat! Przepis na rosół został opublikowany już w pierwszej książce kucharskiej, wydanej w Polsce, która pochodzi z 1682 roku! Rosół bez wątpienia można nazwać jedną z narodowych potraw polskich. Pachnący i aromatyczny rosół idealnie sprawdza się na weekendowy obiad , ale też w trakcie różnorodnych uroczystości. Wyobrażacie sobie wesele bez rosołu? Jakie warzywa do rosołu? Na pewno do swojego rosołu dodajecie: marchewkę, pietruszkę, seler, kawałek pora, ziele angielskie. To tradycyjna receptura na rosół. Jeśli jesteście bardziej wtajemniczeni, może dodajecie do tej zupy też: liście kapusty , gałązki natki pietruszki, paloną cebulę , lubczyk , ziarenka pieprzu, liście laurowe. Każdy z tych składników nadaje wyjątkowego smaku rosołowi . Jeśli chcecie przygotować naprawdę aromatyczny rosół, liczą się jednak nie tylko wykorzystane składniki i ich jakość, ale też kolejność dodawania ich do wywaru. Pachnący rosół: te warzywa dodajcie na koniec Jeśli marzy wam się rosół o naprawdę aromatycznym zapachu i chcecie zachwycić bliskich udoskonaloną recepturą na ten klasyczny wywar mięsno-warzywny, posłuchajcie naszej rady....