Dziewczyna, fasolka po bretońsku
Flickr/Osmar Valdebenito
Triki kulinarne

Uwielbiasz fasolkę po bretońsku? Dodaj jeden, tajemniczy składnik a jej smak cię zaskoczy

Fasolka po bretońsku to nic innego jak fasola z sosem pomidorowym i dodatkami. Jesteście ciekawi, jakie czynią ją daniem wyjątkowym?
Aleksandra Jaworska
listopad 15, 2020

Fasolka po bretońsku to przede wszystkim danie smaczne i łatwe. Jej przygotowanie zajmuje około godziny. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej.

Tradycyjnie, z polotem?

Wszystkim nam znana fasolka szczególnie dobrze smakuje w chłodne dni. Przyrządzona ze smakiem jest aromatyczna i rozgrzewająca. W sam raz na jesień za oknami naszych domów. 

Fasolkę można przyrządzić w sposób tradycyjny, nie odbiegając od przypraw, które zazwyczaj się do niej dodaje. Fasolkę można również potraktować z odrobiną fantazji. Jest jeden składnik, który zmieni jej smak na jeszcze bardziej wyrazisty!

Składniki potrzebne do przygotowania fasolki po bretońsku:

  • ok. 30 dag fasoli Piękny Jaś

  • 10 dag boczku

  • 10 dag kabanosów lub kiełbasy

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 cebula

  • olej do smażenia

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • sól

  • pieprz

  • papryka wędzona

  • majeranek

Od czego zacząć?

Fasolkę dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie całą noc. Tak przygotowaną fasolkę solimy, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i gotujemy do uzyskania miękkości przez około godzinę, do półtorej.

Jeśli fasolka wystaje znad wody, trzeba pamiętać o dolewaniu do niej wrzątku. Następnie kroimy cebulę, boczek i kabanosy. Najlepiej w drobne kawałki lub kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Zeszklone produkty zestawiamy z ognia.

Do całości dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszkamy fasolkę. Kolejno, ale i finalnie, doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. To też czas na nasz tajemniczy składnik - wędzoną paprykę, która wydobędzie z fasolki pełniejszy smak.

Po około 20 minutach fasolka nadaje się do podawania i zjedzenia. Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

Komentarze
surówka z rzepy przepis
babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy Przepyszna i chrupiąca surówka z rzepy. Idealna jako dodatek do obiadu, ale nie tylko
Jeśli szukasz inspiracji, to koniecznie wypróbuj ten przepis na soczystą surówkę z rzepy. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - palce lizać!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

„Spójrz na rzepę – ta jest krzepka!”. Tak o tym niepozornym warzywie pisał Jan Brzechwa i miał sporo racji. Rzepa to doskonałe źródło witamin. Działa dobroczynnie na nasz układ odpornościowy, pokarmowy, a także na włosy! Osoby zmagające się z wypadaniem włosów z pewnością spróbowały choć raz użyć szamponu lub płukanki z rzepy na wzmocnienie cebulek. Warto włączyć to warzywo do diety także ze względu na jego charakterystyczny smak, który wzbogaci każdą surówkę! Rzepa od lat na polskich stołach Rzepa była bardzo popularnym warzywem w średniowiecznej Polsce. Łatwa w uprawie, tania i zdrowa – czy istniało lepsze źródło witamin? Funkcjonowało nawet powiedzenie „zdrowy jak rzepa”, które niestety nie dotrwało do naszych czasów. Zanim do Polski dotarły ziemniaki, dieta polskich chłopów składała się głównie z kaszy lub rzepy podawanej z różnymi dodatkami. Rzepę można było wędzić, kisić, gotować i zasmażać – taką rzepkę w zasmażce określało się „a la polonaise”. Najlepsza surówka z rzepy Dziś przepisy z uwzględnieniem rzepy odeszły nieco w zapomnienie, jednak nadal stosowana jest ona przez polskie gospodynie. Najczęściej jemy rzepę na surowo w surówkach – nie ma lepszego chrupiącego dodatku do obiadu! Sprawdźcie ten przepis na przepyszną surówkę z rzepy, którą pochwalą wszyscy domownicy. Surówka z rzepy – przepis Do przygotowania tej surówki potrzebujecie: 3 spore rzepy 2 jabłka 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% Szczypiorek Sól Pieprz Kupując rzepę dokładnie się jej przyjrzyj! Łatwo można ją pomylić z białą rzodkiewką. Rzodkiew jest podłużna, zaś korzeń rzepy ma kształt bulwy....

Przeczytaj