Fasolka po bretońsku to przede wszystkim danie smaczne i łatwe. Jej przygotowanie zajmuje około godziny. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Najlepiej smakuje ze świeżym białym chlebem. Wiemy, że nie jest on zbyt zdrowy, ale czasem warto postawić na smak i cieszyć się nim.
Fasolkę można przyrządzić w sposób tradycyjny, nie odbiegając od przypraw, które zazwyczaj się do niej dodaje. Można również potraktować ją z odrobiną fantazji. Jest jeden składnik, który zmieni jej smak na jeszcze bardziej wyrazisty. Zaciekawieni? Zapraszamy do lektury naszego przepisu!
Przepis na fasolkę po bretońsku
Składniki:
- ok. 30 dag fasoli Piękny Jaś
- 10 dag boczku
- 10 dag kabanosów lub kiełbasy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- olej do smażenia
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- papryka wędzona
- majeranek
Przygotowanie:
- Fasolkę dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie całą noc.
- Tak przygotowaną fasolkę solimy, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i gotujemy do uzyskania miękkości przez około 1-1,5 godziny na wolnym ogniu. Jeśli fasolka wystaje znad wody, trzeba pamiętać o dolewaniu do niej wrzątku, bo inaczej nie ugotuje się nam.
- Pokrójcie cebulę, boczek i kabanosy. Najlepiej w drobne kawałki lub kostkę.
- Wrzućcie na patelnie cebulę i delikatnie ją podsmażcie — najlepiej wlać odrobinę oleju na zimną patelnię, wrzucić cebulę i delikatnie ją posolić, zanim włączycie kuchenkę. Dzięki temu cebula szybko zmięknie. Gdy będzie już delikatnie podsmażona, dodajcie kabanosy i boczek. Tak przygotowane produkty zestawcie z kuchenki.
- Do całości dodajcie koncentrat pomidorowy. Wymieszajcie fasolkę. Doprawcie według uznania solą, pieprzem oraz majerankiem. To też czas na nasz tajemniczy składnik - wędzoną paprykę, która wydobędzie z fasolki pełniejszy smak.
- Po około 20 minutach fasolka nadaje się do podawania i zjedzenia. Smacznego.
Źródło: Gotujmy.pl