
Uwielbiasz fasolkę po bretońsku? Dodaj jeden, tajemniczy składnik a jej smak cię zaskoczy
Fasolka po bretońsku to przede wszystkim danie smaczne i łatwe. Jej przygotowanie zajmuje około godziny. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej.
Tradycyjnie, z polotem?
Wszystkim nam znana fasolka szczególnie dobrze smakuje w chłodne dni. Przyrządzona ze smakiem jest aromatyczna i rozgrzewająca. W sam raz na jesień za oknami naszych domów.
Fasolkę można przyrządzić w sposób tradycyjny, nie odbiegając od przypraw, które zazwyczaj się do niej dodaje. Fasolkę można również potraktować z odrobiną fantazji. Jest jeden składnik, który zmieni jej smak na jeszcze bardziej wyrazisty!
Składniki potrzebne do przygotowania fasolki po bretońsku:
-
ok. 30 dag fasoli Piękny Jaś
-
10 dag boczku
-
10 dag kabanosów lub kiełbasy
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
1 cebula
-
olej do smażenia
-
ziele angielskie
-
liść laurowy
-
sól
-
pieprz
-
papryka wędzona
-
majeranek
Od czego zacząć?
Fasolkę dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie całą noc. Tak przygotowaną fasolkę solimy, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i gotujemy do uzyskania miękkości przez około godzinę, do półtorej.
Jeśli fasolka wystaje znad wody, trzeba pamiętać o dolewaniu do niej wrzątku. Następnie kroimy cebulę, boczek i kabanosy. Najlepiej w drobne kawałki lub kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Zeszklone produkty zestawiamy z ognia.
Do całości dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszkamy fasolkę. Kolejno, ale i finalnie, doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. To też czas na nasz tajemniczy składnik - wędzoną paprykę, która wydobędzie z fasolki pełniejszy smak.
Po około 20 minutach fasolka nadaje się do podawania i zjedzenia. Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl