Fasolka po bretońsku to przede wszystkim danie smaczne i łatwe. Jej przygotowanie zajmuje około godziny. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Najlepiej smakuje ze świeżym białym chlebem. Wiemy, że nie jest on zbyt zdrowy, ale czasem warto postawić na smak i cieszyć się nim.

Fasolkę można przyrządzić w sposób tradycyjny, nie odbiegając od przypraw, które zazwyczaj się do niej dodaje. Można również potraktować ją z odrobiną fantazji. Jest jeden składnik, który zmieni jej smak na jeszcze bardziej wyrazisty. Zaciekawieni? Zapraszamy do lektury naszego przepisu!

Przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki:

  • ok. 30 dag fasoli Piękny Jaś
  • 10 dag boczku
  • 10 dag kabanosów lub kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona
  • majeranek
[content:0_7117,0_6983:undefined]

Przygotowanie:

  1. Fasolkę dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie całą noc.
  2. Tak przygotowaną fasolkę solimy, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i gotujemy do uzyskania miękkości przez około 1-1,5 godziny na wolnym ogniu. Jeśli fasolka wystaje znad wody, trzeba pamiętać o dolewaniu do niej wrzątku, bo inaczej nie ugotuje się nam.
  3. Pokrójcie cebulę, boczek i kabanosy. Najlepiej w drobne kawałki lub kostkę.
  4. Wrzućcie na patelnie cebulę i delikatnie ją podsmażcie — najlepiej wlać odrobinę oleju na zimną patelnię, wrzucić cebulę i delikatnie ją posolić, zanim włączycie kuchenkę. Dzięki temu cebula szybko zmięknie. Gdy będzie już delikatnie podsmażona, dodajcie kabanosy i boczek. Tak przygotowane produkty zestawcie z kuchenki.
  5. Do całości dodajcie koncentrat pomidorowy. Wymieszajcie fasolkę. Doprawcie według uznania solą, pieprzem oraz majerankiem. To też czas na nasz tajemniczy składnik - wędzoną paprykę, która wydobędzie z fasolki pełniejszy smak.
  6. Po około 20 minutach fasolka nadaje się do podawania i zjedzenia. Smacznego.

Źródło: Gotujmy.pl