Blendowanie warzyw
Adobe Stock
Triki kulinarne

To dlatego nie należy wkładać gorących potraw do blendera! Przeczytaj, zanim zrobisz sobie krzywdę!

Blender to największy przyjaciel każdej pani domu. Bez jego pomocy żadna zupa krem nie mogłaby istnieć. Należy jednak pamiętać, by nie umieszczać w nim gorących składników!
Weronika Kępa
listopad 13, 2020

Blender to niesamowicie pomocne urządzenie. Wie o tym każda pani domu. Zaoszczędza czas i energię. Przy jego pomocy możemy zrobić nie tylko obiad, ale również deser, a nawet smakowity koktajl! I choć urządzenie jest bardzo popularne wśród Polaków, niewielu wie, jak właściwie z nim postępować. Możesz się zdziwić, ile błędów popełniasz!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zwróć uwagę na kolejność

Bardzo istotną sprawą jest kolejność umieszczanych w blenderze składników. Jak wiadomo, ostrza znajdują się na samym dnie urządzenia. Aby ich nie uszkodzić należy stosować się do kilku zasad.

Jako pierwsze w blenderze zawsze powinny lądować płynne składniki, takie jak woda, sok, jogurt, śmietana, passata oraz sos. Następnie suche składniki, takie jak przyprawy, ziarna czy mąka. Trzeci krok pozwala na dodanie liściastych warzyw. Jeśli więc takowe znajdują się w twoim przepisie, śmiało wrzuć je do blendera.

Najprawdopodobniej do tej pory myślałaś, że warzywa i owoce powinny wylądować w urządzeniu jako pierwsze, no cóż… to był błąd. Dodaj je na samym końcu. Jeśli potrzebujesz dołożyć również kostki lodu, bo robisz na przykład mrożony koktajl, to właśnie ten moment.

Nie wkładaj gorących składników

Pyszny krem z pomidorów, białych lub zielonych warzyw, a nawet dyni – te zupy nie mogą się udać bez pomocy blendera. Najbardziej logiczne wydaje się uprzednie ugotowanie warzyw, z których składa się danie, a następnie wrzucenie ich do blendera i gotowe. Nic bardziej mylnego!

Nigdy nie wkładaj gorących warzyw do tego urządzenia! Ich temperatura może sprawić, że całość w najlepszym wypadku wyląduje na ścianach, podłodze i blacie kuchennym. Jednak w najgorszym scenariuszu gorące warzywa wraz z parą wybuchną ci prosto w twarz… Uwierz na słowo, to nie będzie przyjemne. Zamiast obiadu z rodziną dostaniesz szpitalny posiłek.

Jeśli marzysz o pysznej kremowej zupie warzywnej poczekaj aż składniki potrzebne do jej przygotowania całkiem wystygną. Dopiero wtedy umieść je w misie blendera. Gładką masę przelej następnie do garnka i ponownie podgrzej. To lepsze niż szpital lub mycie kuchni przez cały dzień.

Pamiętaj również, by rozpocząć blendowanie od niewielkich obrotów. Dopiero po chwili zwiększ moc. Dzięki temu zapobiegniesz nieszczęśliwym wypadkom, a przede wszystkim sprawisz, że urządzenie dłużej ci posłuży.

Źródło: mashed

Komentarze
Co można grzać w mikrofalówce
Adobe Stock
Zdrowie Tych rzeczy pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofali! Danie eksploduje, a ty wylądujesz na SOR-ze!
Mikrofalówka to zdecydowanie pomocne urządzenie, szczególnie kiedy goni nas czas. Jednak, pakowanie do niej wszystkiego jak leci może skończyć się tragicznie… Pamiętaj, nigdy nie gotuj w niej wody!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Mikrofalówka to dosyć powszechnie wykorzystywane urządzenie do podgrzewania jedzenia. Na co dzień niemal bez namysłu umieszczamy w niej większość potraw. Okazuje się jednak, że wiele produktów nigdy nie powinno zobaczyć wnętrza tego niewielkiego urządzenia. Plastik Wkładane do mikrofalówki dania powinny być podgrzewane tylko w szklanych, bądź ceramicznych naczyniach. W urządzeniu można też umieszczać wszystkie opakowania, które na etykiecie posiadają odpowiedni znaczek (małą mikrofalówkę). Jeśli chcesz włożyć do niego plastik najpierw sprawdź, czy możesz to zrobić. Bowiem nie każde tego typu opakowanie zostało przystosowane do mikrofali. Jeśli umieścisz w niej niewłaściwy plastik, ten najprawdopodobniej całkowicie się roztopi, a ty będziesz musiała kupić nowy sprzęt. Pieczywo Ciepłe pieczywo prosto z pieca to coś, co lubimy najbardziej. Kiedy jednak w chlebaku masz tylko bułki sprzed 2 dni na pewno zastanawiasz się, jak je odświeżyć. Najlepszym sposobem będzie włożenie ich na kilka minut do piekarnika. Jeśli umieścisz je w mikrofali po chwili staną się twarde i czerstwe. Metal Pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofalówki metalu! Po zaledwie kilku sekundach grzania na jego powierzchni wytworzą się prądy wirowe i iskry. W ten sposób może dojść nawet do pożaru! Podobnie będzie w przypadku folii aluminiowej. Zanim zaczniesz podgrzewać danie koniecznie ją usuń. Woda Jeśli nie chcesz wylądować na SOR-ze nigdy nie wkładaj do mikrofalówki wody. Mimo że ciecz stanie się gorąca i przekroczy 100 st. C, w rzeczywistości nie będzie się przecież gotować. Kiedy wyciągniesz ją z mikrofali i wrzucisz do niej chociażby torebkę z herbatą, płyn w mgnieniu oka eksploduje prosto w twoją twarz powodując dotkliwe poparzenie. Nie idź na łatwiznę, zawsze podgrzewaj wodę w tradycyjny...

Przeczytaj
Soki
monticellllo/Adobe Stock
Zdrowie Na ból głowy działa jeden sok. Będziesz zaskoczony, jak szybko poczujesz się lepiej
Próbowaliście już soku z ogórka? Zaraz przekonacie się, jak dobry może być ten napój dla waszego ciała! Spokojnie, wcale nie musi być niesmaczny!
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Przywykliśmy do tego, że piękno i zdrowie wymaga poświęceń. Podobnie brzmią zachęty do picia soku ze świeżych ogórków. Pół biedy, gdyby chodziło o sok z tych kiszonych, lubiany przecież przez wielu z nas. Spieszymy z wyjaśnieniami – nie takie ogórki straszne, jak je malują! A teraz kilka powodów, dla których warto zdecydować się na ogórkowy eksperyment. Po pierwsze -sok z ogórków to wymarzone lekarstwo dla zmagających się z wszelkiego rodzaju bólami głowy czy migrenami. Po drugie - taki napój niezwykle korzystnie wpłynie na naszą cerę. Oprócz tego ogórki przyczyniają się do poprawy stanu włosów i przyspieszają ich porost.  Na sam koniec jeszcze jedna zaleta soku ogórkowego dla niezdecydowanych – regularne picie tego rodzaju koktajli pozwoli nam na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust. Jak przygotować sok z ogórków, by nie odechciało się nam go pić raz na zawsze? Nie wystarczy po prostu zmielić tego warzywa w blenderze czy przecisnąć przez sokowirówkę. Koniecznie trzeba dodać składniki, które nadadzą mu przyjemny smak. Poniżej podpowiemy wam jak to zrobić. Składniki: 1 kg ogórków Ok. pół ananasa 3 jabłka Nieco świeżo startego imbiru Przygotowanie: Ogórki i ananasa obieramy. Jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wyciskamy sok z owoców i ogórków w sokowirówce bądź w wyciskarce ślimakowej. Możecie  użyć też blendera kielichowego – wtedy wasz koktajl będzie po prostu gęsty. Dodajemy nieco startego imbiru. Podajemy koktajl z lodem. Nie martwcie się brakiem cukru – słodkość w napoju zapewni nam ananas. Źródła: smakosze.pl, sprawdzonakuchnia.pl...

Przeczytaj
Sałatka jarzynowa
Adobe Stock
Przepisy Klasyczna, uwielbiana przez wszystkich polska sałatka jarzynowa. Wrzucasz do miski kilka składników i gotowe!
Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż godzinę. Może właśnie dlatego skradła nasze serca…
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Przygotowujemy ją nie tylko z okazji świąt, ale również innych wydarzeń okolicznościowych. Uwielbiana przez dzieci, wychwalana przez dorosłych. Mowa oczywiście o niezawodnej sałatce jarzynowej! Jej przygotowanie z pewnością nie sprawi ci żadnych problemów! Będziesz potrzebować 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki 1 pietruszka 4 ogórki kiszone 1 cebula 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 3 duże jajka 5 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyj i NIE OBIERAJ. Wszystkie warzywa umieść w garnku z wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut (aż do miękkości). Po upływie tego czasu wyjmij warzywa z wody i odstaw do ostygnięcia. Kiedy warzywa wystygną na tyle, że będziesz mógł ich dotknąć, zacznij obierać je ze skórki. Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę i umieść w dowolnej misce (pamiętaj, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników). W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieść jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotuj na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny się ściąć po około 8 – 10 minutach od momentu zagotowania wody). Jajka spłucz zimną wodą, a następnie zdejmij z nich skorupkę. Zanim zaczniesz je kroić daj im chwilę na ostygnięcie. Zabierz się za tą czynność dopiero po kilku minutach. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Jabłko dokładnie umyj, obierz i pokrój w niewielkie kawałki. Posiekane ogórki, jabłko i jajka umieść w misce. Z puszki z groszkiem konserwowym wylej wodę, a sam groszek również umieść w misce. Do całości dodaj majonez (najlepiej samodzielnie przygotowany, a nie...

Przeczytaj
Zmywarka, gotowanie w zmywarce
Pixabay/Manfred Richter
Newsy Warzywa gotowane w... zmywarce? Ten zaskakujący sposób jest hitem
W erze mediów społecznościowych nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby ludzie dowiedzieli się, jak gotujesz. Blogerzy kulinarni prześcigają się w przepisach i pomysłach. Ten was zaskoczy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Blogi i kanały kulinarne zyskują każdego miesiąca coraz więcej sympatyków. Nie musimy sięgać do przestarzałych książek kulinarnych, żeby dowiedzieć się, jak gotować je z pomysłem. Każde dziecko doskonale wie, że warzywa zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, dlatego trzeba je jeść  jak najczęściej. Najlepiej spożywać 5 porcji dziennie, ale doskonale wiemy, że często jest to bardzo trudne. Często nie chce się nam przygotowywać warzyw, bo samo ich obieranie jest bardzo czasochłonne. Na dodatek warzywa mają różny czas gotowania. Marchew potrzebuje tego czasu najwięcej, podczas gdy świeży kalafior będzie miękki po kwadransie.  Zalety gotowanych warzyw Warzywa na gotowane parze mają same zalety. Dietetycy byliby zadowoleni takim, a nie innym wyborem spożywczym. Już same mają bardzo mało kalorii, a te gotowane są jeszcze zdrowsze i smaczniejsze! Jeżeli macie na uwadze sylwestra i talię osy, warto postawić na różne ich rodzaje w codziennym menu. Warzywa to bogactwo witamin i składników mineralnych , które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Są lekkostrawne. Zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Jakby tego było mało, to warzywa poprawiają smak przyrządzanych dań. Patent na nietypowe gotowanie warzyw Shannon Doherty, popularna tiktokerka, znalazła sposób, jak maksymalnie ułatwić sobie  gotowania warzyw. Do jego wykonania potrzebujecie tylko jednej rzeczy. Zmywarki! Sposób na gotowanie warzyw w zmywarce na filmiku na filmiku, który opublikowana na popularnej platformie. Przed umieszczeniem warzyw w zmywarce należy najpierw włożyć każde z nich do słoika odpowiadającego mu wielkością . Do każdego ze słoików trzeba wlać odrobinę wody,...

Przeczytaj