Blender to niesamowicie pomocne urządzenie. Wie o tym każda pani domu. Zaoszczędza czas i energię. Przy jego pomocy możemy zrobić nie tylko obiad, ale również deser, a nawet smakowity koktajl! I choć urządzenie jest bardzo popularne wśród Polaków, niewielu wie, jak właściwie z nim postępować. Możesz się zdziwić, ile błędów popełniasz!

Zwróć uwagę na kolejność

Bardzo istotną sprawą jest kolejność umieszczanych w blenderze składników. Jak wiadomo, ostrza znajdują się na samym dnie urządzenia. Aby ich nie uszkodzić należy stosować się do kilku zasad.

Jako pierwsze w blenderze zawsze powinny lądować płynne składniki, takie jak woda, sok, jogurt, śmietana, passata oraz sos. Następnie suche składniki, takie jak przyprawy, ziarna czy mąka. Trzeci krok pozwala na dodanie liściastych warzyw. Jeśli więc takowe znajdują się w twoim przepisie, śmiało wrzuć je do blendera.

Najprawdopodobniej do tej pory myślałaś, że warzywa i owoce powinny wylądować w urządzeniu jako pierwsze, no cóż… to był błąd. Dodaj je na samym końcu. Jeśli potrzebujesz dołożyć również kostki lodu, bo robisz na przykład mrożony koktajl, to właśnie ten moment.

Zobacz także:

Nie wkładaj gorących składników

Pyszny krem z pomidorów, białych lub zielonych warzyw, a nawet dyni – te zupy nie mogą się udać bez pomocy blendera. Najbardziej logiczne wydaje się uprzednie ugotowanie warzyw, z których składa się danie, a następnie wrzucenie ich do blendera i gotowe. Nic bardziej mylnego!

Nigdy nie wkładaj gorących warzyw do tego urządzenia! Ich temperatura może sprawić, że całość w najlepszym wypadku wyląduje na ścianach, podłodze i blacie kuchennym. Jednak w najgorszym scenariuszu gorące warzywa wraz z parą wybuchną ci prosto w twarz… Uwierz na słowo, to nie będzie przyjemne. Zamiast obiadu z rodziną dostaniesz szpitalny posiłek.

Jeśli marzysz o pysznej kremowej zupie warzywnej poczekaj aż składniki potrzebne do jej przygotowania całkiem wystygną. Dopiero wtedy umieść je w misie blendera. Gładką masę przelej następnie do garnka i ponownie podgrzej. To lepsze niż szpital lub mycie kuchni przez cały dzień.

Pamiętaj również, by rozpocząć blendowanie od niewielkich obrotów. Dopiero po chwili zwiększ moc. Dzięki temu zapobiegniesz nieszczęśliwym wypadkom, a przede wszystkim sprawisz, że urządzenie dłużej ci posłuży.

Źródło: mashed