Blendowanie warzyw
Adobe Stock
Triki kulinarne

To dlatego nie należy wkładać gorących potraw do blendera! Przeczytaj, zanim zrobisz sobie krzywdę!

Blender to największy przyjaciel każdej pani domu. Bez jego pomocy żadna zupa krem nie mogłaby istnieć. Należy jednak pamiętać, by nie umieszczać w nim gorących składników!

Blender to niesamowicie pomocne urządzenie. Wie o tym każda pani domu. Zaoszczędza czas i energię. Przy jego pomocy możemy zrobić nie tylko obiad, ale również deser, a nawet smakowity koktajl! I choć urządzenie jest bardzo popularne wśród Polaków, niewielu wie, jak właściwie z nim postępować. Możesz się zdziwić, ile błędów popełniasz!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zwróć uwagę na kolejność

Bardzo istotną sprawą jest kolejność umieszczanych w blenderze składników. Jak wiadomo, ostrza znajdują się na samym dnie urządzenia. Aby ich nie uszkodzić należy stosować się do kilku zasad.

Jako pierwsze w blenderze zawsze powinny lądować płynne składniki, takie jak woda, sok, jogurt, śmietana, passata oraz sos. Następnie suche składniki, takie jak przyprawy, ziarna czy mąka. Trzeci krok pozwala na dodanie liściastych warzyw. Jeśli więc takowe znajdują się w twoim przepisie, śmiało wrzuć je do blendera.

Najprawdopodobniej do tej pory myślałaś, że warzywa i owoce powinny wylądować w urządzeniu jako pierwsze, no cóż… to był błąd. Dodaj je na samym końcu. Jeśli potrzebujesz dołożyć również kostki lodu, bo robisz na przykład mrożony koktajl, to właśnie ten moment.

Nie wkładaj gorących składników

Pyszny krem z pomidorów, białych lub zielonych warzyw, a nawet dyni – te zupy nie mogą się udać bez pomocy blendera. Najbardziej logiczne wydaje się uprzednie ugotowanie warzyw, z których składa się danie, a następnie wrzucenie ich do blendera i gotowe. Nic bardziej mylnego!

Nigdy nie wkładaj gorących warzyw do tego urządzenia! Ich temperatura może sprawić, że całość w najlepszym wypadku wyląduje na ścianach, podłodze i blacie kuchennym. Jednak w najgorszym scenariuszu gorące warzywa wraz z parą wybuchną ci prosto w twarz… Uwierz na słowo, to nie będzie przyjemne. Zamiast obiadu z rodziną dostaniesz szpitalny posiłek.

Jeśli marzysz o pysznej kremowej zupie warzywnej poczekaj aż składniki potrzebne do jej przygotowania całkiem wystygną. Dopiero wtedy umieść je w misie blendera. Gładką masę przelej następnie do garnka i ponownie podgrzej. To lepsze niż szpital lub mycie kuchni przez cały dzień.

Pamiętaj również, by rozpocząć blendowanie od niewielkich obrotów. Dopiero po chwili zwiększ moc. Dzięki temu zapobiegniesz nieszczęśliwym wypadkom, a przede wszystkim sprawisz, że urządzenie dłużej ci posłuży.

Źródło: mashed

Tępe nożyki w blenderze? Nie wyrzucajcie go. Weźcie ten produkt, a będą jak nowe
Własne
Newsy
Tępe nożyki w blenderze? Nie wyrzucajcie go. Weźcie ten produkt, a będą jak nowe
Blender nie sieka i mieli już produktów tak, jak w dniu, gdy go kupiliście? Prawdopodobnie znajdujące się w nim nożyki wymagają naostrzenia. Możecie łatwo to zrobić - i to bez osełki.

Trzeba przyznać, że blender to prawdziwe wybawienie w kuchni. Można już zapomnieć o ręcznym rozdrabnianiu różnych produktów, gdy ma się pod ręką tak praktycznie urządzenie. Pozwala ono zrobić smaczne musy, koktajle czy zupę krem. Niestety, jak wszystko inne również blender w końcu się zużywa. Jeśli zauważyliście, że tnie on różne produkty coraz słabiej, nie załamujcie się - wcale nie trzeba go wyrzucać. Wystarczy naostrzyć nożyki. Wiemy, jak to zrobić domowym sposobem! Jak naostrzyć blender? Do naostrzenia nożyków w blenderze ręcznym wcale nie jest konieczna osełka. Przyda się wam do tego… ryż. Zwykły, biały i - co ważne - suchy ryż. Po prostu wsypcie około jedną szklankę ryżu do wysokiego naczynia - najlepiej takiego, w którym robicie za pomocą blendera na przykład koktajle. Następnie „zakopcie” końcówkę blendera w ryżu i włączcie. Miksujcie w ten sposób ryż przez około 2 minuty, na niskich obrotach. Ten zabieg pozwoli naostrzyć nożyki, dzięki czemu blender posłuży wam jeszcze długo. Jeśli posiadacie blender kielichowy, wystarczy po prostu wsypać do niego ryż, zamknąć blender i również mieszać na niskich obrotach. A co zrobić z powstałym w ten sposób pyłkiem z ryżu? Niektórzy używają go jako naturalnego nawozu do roślin doniczkowych - zalany wodą posłuży jako fantastyczny nawóz do storczyków.  Domowe sposoby na naostrzenie starego blendera  Jeśli sposób z ryżem was nie przekonuje lub chcecie spróbować czegoś innego, blender można naostrzyć z pomocą innych produktów: skorupki jaj - koniecznie zamrożonych! Skorupki z kilku jajek włóżcie do zamrażarki na godzinę, a następnie zmiksujcie w blenderze na wolnych obrotach przez 3 minuty lód - do wysokiego naczynia wsypcie kilka kostek lodu, dodajcie nieco płynu do mycia naczyń i szklankę zimnej wody. Zblendujcie...

Co można grzać w mikrofalówce
Adobe Stock
Zdrowie
Tych rzeczy pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofali! Danie eksploduje, a ty wylądujesz na SOR-ze!
Mikrofalówka to zdecydowanie pomocne urządzenie, szczególnie kiedy goni nas czas. Jednak, pakowanie do niej wszystkiego jak leci może skończyć się tragicznie… Pamiętaj, nigdy nie gotuj w niej wody!

Mikrofalówka to dosyć powszechnie wykorzystywane urządzenie do podgrzewania jedzenia. Na co dzień niemal bez namysłu umieszczamy w niej większość potraw. Okazuje się jednak, że wiele produktów nigdy nie powinno zobaczyć wnętrza tego niewielkiego urządzenia. Plastik Wkładane do mikrofalówki dania powinny być podgrzewane tylko w szklanych, bądź ceramicznych naczyniach. W urządzeniu można też umieszczać wszystkie opakowania, które na etykiecie posiadają odpowiedni znaczek (małą mikrofalówkę). Jeśli chcesz włożyć do niego plastik najpierw sprawdź, czy możesz to zrobić. Bowiem nie każde tego typu opakowanie zostało przystosowane do mikrofali. Jeśli umieścisz w niej niewłaściwy plastik, ten najprawdopodobniej całkowicie się roztopi, a ty będziesz musiała kupić nowy sprzęt. Pieczywo Ciepłe pieczywo prosto z pieca to coś, co lubimy najbardziej. Kiedy jednak w chlebaku masz tylko bułki sprzed 2 dni na pewno zastanawiasz się, jak je odświeżyć. Najlepszym sposobem będzie włożenie ich na kilka minut do piekarnika. Jeśli umieścisz je w mikrofali po chwili staną się twarde i czerstwe. Metal Pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofalówki metalu! Po zaledwie kilku sekundach grzania na jego powierzchni wytworzą się prądy wirowe i iskry. W ten sposób może dojść nawet do pożaru! Podobnie będzie w przypadku folii aluminiowej. Zanim zaczniesz podgrzewać danie koniecznie ją usuń. Woda Jeśli nie chcesz wylądować na SOR-ze nigdy nie wkładaj do mikrofalówki wody. Mimo że ciecz stanie się gorąca i przekroczy 100 st. C, w rzeczywistości nie będzie się przecież gotować. Kiedy wyciągniesz ją z mikrofali i wrzucisz do niej chociażby torebkę z herbatą, płyn w mgnieniu oka eksploduje prosto w twoją twarz powodując dotkliwe poparzenie. Nie idź na łatwiznę, zawsze podgrzewaj wodę w tradycyjny...

domowe sposoby na czyszczenie lodówki
Adobe Stock
Newsy
Wasza lodówka zarosła brudem? Jedna rzecz w mig się z tym rozprawi
Czyszczenie lodówki powinno się znaleźć na waszej cotygodniowej liście obowiązków domowych. Z racji, że trzymacie w niej żywność, musi świecić czystością bardziej niż reszta miejsc. Do jej mycia nie potrzebujecie wcale sklepowych detergentów. Użyjcie naturalnych mieszanek!

Nie wiedzieć czemu Polacy często zaniedbują swoje lodówki. Czyszczą je bowiem dopiero wtedy, kiedy coś się wyleje, zacznie z nich nieprzyjemnie pachnieć lub półki zarosną brudem. To duży błąd. Miejsce, w którym na co dzień trzymacie jedzenie powinno być myte… raz w tygodniu! Dlaczego warto pamiętać o regularnym myciu lodówki? Czyszczenie lodówki nie należy do przyjemnych czynności, szczególnie zimą, bowiem wydobywający się z niej chłód sprawia, że wiele osób odkłada w nieskończoność ten obowiązek domowy. Nie ulega też wątpliwości, że mycie tego urządzenia jest bardzo czasochłonne i pracochłonne.  Niestety, jeśli chcecie, by w waszym domu było czysto, musicie pamiętać o lodówce. Nie tylko wtedy, kiedy zarośnie brudem. Ten jednak zwiastuje, że to już najwyższy czas, by sięgnąć po gąbkę i detergenty. Na szczęście, po tego typu płyny nie musicie pędzić do sklepu. Domowe sposoby na czyszczenie lodówki Do czyszczenia lodówki idealnie sprawdzi się między innymi soda oczyszczona. Wystarczy, że połączycie 3 łyżeczki tego specyfiku z ½ szklanki letniej wody, a następnie przetrzecie mieszanką lodówkę. Po ok. 10 minutach zmyjcie detergent przy pomocy ściereczki nasączonej wodą, a następnie wytrzyjcie urządzenie do sucha i gotowe! Sól również może wam ułatwić pozbycie się brudu z lodówki. Wystarczy, że rozpuścicie garść tego artykułu spożywczego w 4 litrach letniej wody, a następnie przetrzecie urządzenie. Podobnie, jak w 1 przypadku, powinniście zmyć specyfik po ok. 10 minutach i wytrzeć lodówkę do sucha. Ostatnimi, ale nie mniej zawodnymi sposobami, jest zmieszanie ½ szklanki letniej wody z sokiem wyciśniętym z 3 cytryn. W tym przypadku doskonale sprawdzi się również mieszanka wody i octu w proporcjach 3...

rosół
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Kiedy powinno się dodać przyprawy do rosołu? Większość Polaków popełnia fatalny błąd i psuje niepotrzebnie jego smak
Idealnie sprawdza się nie tylko jako pierwsze danie podczas niedzielnego obiadu, ale w momencie przeziębienia lub w chłodniejsze dni na rozgrzanie organizmu. Mowa tu o jedynym w swoim rodzaju rosole, czyli zupie, którą zna każdy.

Rosół jest przygotowywany z mięs, najczęściej kury bądź kurczaka z dodatkiem wołowiny, odpowiedniej proporcji warzyw, takich jak marchewka, seler, korzeń pietruszki oraz por. Nie można również zapomnieć o opalanej ogniem cebuli, która nada rosołowi delikatnie dymionego aromatu. Niezbędnym dodatkiem tej zupy są także przyprawy, których zadaniem jest udzielenie jej właściwego smaku. Idealny na każdą porę Dzięki swoim właściwościom, sprawdzi się podczas wielu okazji. Babcie nieraz powtarzały, że jest dobry na wszystko, na smutek i na chorobę. Poprzez odpowiednio dobrane składniki rosół ma wartości przeciwzapalne, rozgrzewające, pomaga zwalczać przeziębienie, oczyszcza organizm, a także pomaga w trawieniu. Rosół gotowany na mięsie z kością, przez zawarty w niej szpik kostny, dodatkowo wzmacnia stawy, zaś kolagen może odmładzać. Poza tym wielu ludzi nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego wywaru mięsno-warzywnego na pierwsze danie. Kolejność ma znaczenie Jest jedną z najpopularniejszych potraw w Polsce, a mimo to nie każdy wie jak przygotować go, aby był idealny. Kwestią, która może zaważyć na jego odpowiednim aromacie jest czas, kiedy należy dodać do niego właściwe przyprawy. Zioła do rosołu powinno wsypać się na samym początku gotowania , czyli w momencie włożenia mięsa do zimnej wody. Przyprawami, które najlepiej sprawdzają się w tej konfiguracji jest pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz ziele angielskie. Tych nie należy sobie żałować. Dzięki nim wywar będzie odpowiednio aromatyczny, a smak drobiu czy włoszczyzny będzie jeszcze bardziej wysublimowany.