Sekretny składnik sałatki z tuńczykiem
Gotujmy.pl/sammakko
Triki kulinarne

Ten SEKRETNY składnik sprawi, że twoja sałatka z tuńczykiem będzie OBŁĘNA! Zdziwisz się o jaki produkt chodzi!

To niesamowite, jak jeden składnik może zmienić smak całego dania. Takiego połączenia mało kto używa, a szkoda, bo naprawdę warto!
Weronika Kępa
listopad 08, 2020

Nawet najbardziej klasyczna sałatka z ryżem, tuńczykiem, kukurydzą, jajkiem i majonezem, zyska nowe oblicze dzięki jednemu sekretnemu składnikowi. Pomysł na jego dodanie pojawił się w jednym z amerykańskich kulinarnych programów telewizyjnych Cook’s Country i zawładnął podniebieniami rzeszy osób.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Sekretny składnik

Do sałatki z tuńczyka dodaj… cukier! Choć dla wielu to połączenie może wydawać się nieco dziwne i szalone, w rzeczywistości łagodzi smak ryby i wspaniale dopełnia sałatkę. Wystarczy pół łyżeczki, żeby się zakochać!

Sałatka z tuńczykiem to oczywiście danie, które można dowolnie modyfikować dodając najróżniejsze składniki. Może to być seler, marchewka, pikle, kolendra, a nawet jalapenos. Do wyboru, do koloru. Jedno jest pewne, każdą wersje wspaniale dopełni i wzbogaci dodatek cukru!

Popularne za granicą

Mimo że metoda jest mało popularna w Polsce to połączenie ryby i cukru powszechnie stosuje się między innymi w Szwecji oraz krajach azjatyckich. Cukier i sól są często wykorzystywane między innymi do marynowania ryb.

Źródło: mashed.com

Komentarze
Popcorn
mycha/gotujmy.pl
Triki kulinarne Prosty trik, aby popcorn nie stracił świeżości. Znają go tylko nieliczni!
Popcorn jemy nie tylko w kinie. Szeroko dostępny w większości sklepów przysmak już dawno stał się popularną przekąską. Warto zrobić jednak popcorn samemu, na zapas!
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Zwykle kupujemy gotowy popcorn w paczkach, podobnie jak chipsy czy różnego rodzaju prażynki. Inną opcją jest także popcorn do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Warto jednak zadać sobie nieco trudu i spróbować zrobić popcorn samemu, na patelni. Uwierzcie nam, to po pierwsze nic trudnego. Po drugie jest to tańsza opcja od dwóch pozostałych, a po trzecie, bez dużego wysiłku dostaniecie popcorn pachnący tak samo jak w kinie! Zaletą takiego rozwiązania będą większe walory zdrowotne tak przygotowanej kukurydzy. Szybki rzut oka  na opakowanie popcornu daje do myślenia. Nie oszukujmy się, to dość tłusty frykas. Smażąc ziarna kukurydzy na swojej patelni, możemy kontrolować poziom tłuszczu, a następnie dosolić i dosmakować go wedle własnego uznania. Co zrobić, gdy zostanie nam sporo niezjedzonego popcornu? Spokojnie, nic się nie zmarnuje! Świeżo przygotowaną kukurydzę warto ostudzić, a następnie po prostu zamrozić w plastikowym worku. Nasz popcorn nie straci zbyt wiele w smaku, a co najważniejsze – zachowa świeżość na bardzo długo. W ten sposób w zamrażarce zawsze będziemy mieli awaryjną przekąskę na każdą okazję! Źródło: mashed.com

Przeczytaj