Sekretny składnik sałatki z tuńczykiem
Gotujmy.pl/sammakko
Triki kulinarne

Ten SEKRETNY składnik sprawi, że twoja sałatka z tuńczykiem będzie OBŁĘNA! Zdziwisz się o jaki produkt chodzi!

To niesamowite, jak jeden składnik może zmienić smak całego dania. Takiego połączenia mało kto używa, a szkoda, bo naprawdę warto!

Nawet najbardziej klasyczna sałatka z ryżem, tuńczykiem, kukurydzą, jajkiem i majonezem, zyska nowe oblicze dzięki jednemu sekretnemu składnikowi. Pomysł na jego dodanie pojawił się w jednym z amerykańskich kulinarnych programów telewizyjnych Cook’s Country i zawładnął podniebieniami rzeszy osób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretny składnik

Do sałatki z tuńczyka dodaj… cukier! Choć dla wielu to połączenie może wydawać się nieco dziwne i szalone, w rzeczywistości łagodzi smak ryby i wspaniale dopełnia sałatkę. Wystarczy pół łyżeczki, żeby się zakochać!

Sałatka z tuńczykiem to oczywiście danie, które można dowolnie modyfikować dodając najróżniejsze składniki. Może to być seler, marchewka, pikle, kolendra, a nawet jalapenos. Do wyboru, do koloru. Jedno jest pewne, każdą wersje wspaniale dopełni i wzbogaci dodatek cukru!

Popularne za granicą

Mimo że metoda jest mało popularna w Polsce to połączenie ryby i cukru powszechnie stosuje się między innymi w Szwecji oraz krajach azjatyckich. Cukier i sól są często wykorzystywane między innymi do marynowania ryb.

Źródło: mashed.com

Sałatka jajeczna z chrzanem na Wielkanoc. Lepsza niż tradycyjna jarzynowa
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy
Sałatka jajeczna z chrzanem na Wielkanoc. Lepsza niż tradycyjna jarzynowa
Doskonała w smaku sałatka, która będzie idealnym dodatkiem do świątecznego śniadania. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Klasykiem podczas świątecznych spotkań, zarówno tych bożonarodzeniowych, jak i wielkanocnych, jest sałatka jarzynowa. To jedno z tych dań, na które każdy ma swój własny sprawdzony przepis i każdy uważa, że jego sałatka jest najsmaczniejsza. W niektórych przepisach pojawia się cebula, por, kukurydza konserwowana, a nawet mięso. Według niektórych są to składniki niedozwolone i nie powinny się znaleźć w tradycyjnej jarzynówce. Kto ma rację? Ciężko rozstrzygnąć, bo każda wariacja na swój sposób jest smaczna. Jeśli w tym roku chcielibyście spróbować czegoś nowego, koniecznie zróbcie sałatkę z poniższego przepisu. Oczywiście nie zachęcamy do nieprzygotowywania w tym roku sałatki jarzynowej, ale jeśli chcecie zrobić dodatkową, to ta na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. Bazą są posiekane jajka, a smaku nadają między innymi korniszony i marynowana papryka. Z pewnością zachwyci was sos z chrzanu i majonezu. Ta sałatka jest tak dobra, że palce lizać! Co symbolizuje jajko na Wielkanoc? Jajko to jeden z pokarmów, które wkładamy do święconki. W religii katolickiej ma wyjątkowe, symboliczne znaczenie związane ze zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa. Jajko jest symbolem nadziei na życie wieczne. Przepis na sałatkę jajeczną z chrzanem Składniki 4 jajka 3 korniszony 1 czerwona cebula 1 marynowana papryka 1 łyżeczka tartego chrzanu 2 łyżki majonezu Duża garść posiekanego szczypioru Sól i pieprz bliżej smaku Szczypta cukru Przygotowanie Jajka umyjcie i ugotujcie w osolonym wrzątku na twardo. Po wystudzeniu obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka w kostkę. Obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w drobną kostkę. Korniszony i marynowaną paprykę pokrójcie w kawałki podobnej wielkości. W dużej misce...

mizeria przepis
Adobe Stock
Newsy
Lubicie, gdy mizeria ma wyrazisty smak i przyjemnie chrupie? Z tego przepisu nie ma sobie równych
Mizeria to najbardziej znana na świecie sałatka ze świeżych ogórków. Przyrządzona według niemieckiego przepisu nie ma sobie równych.

Mizeria to bardzo znana w polskiej kuchni sałatka - od lat przyrządzana przez nasze babcie i mamy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, że mizeria po łacinie oznacza biedę.  Nie ma się więc co dziwić, że szczególną popularność zyskała w czasach PRLu, między innymi z uwagi na tanie i łatwo dostępne składniki potrzebne do jej zrobienia. Bowiem niegdyś jadało się ją z mlekiem, dopiero po wielu latach produkt został zastąpiony droższą śmietaną. Co dom to obyczaj Tak naprawdę w każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Ci, którzy nie liczą kalorii, uwielbiają ją jadać właśnie ze śmietaną, inni preferują jogurt naturalny, kefir lub zsiadłe mleko.  W niektórych regionach Polski serwuje się ją z olejem, sokiem z cytryny, pomidorem lub miętą. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego koperku, cukru, czosnku i octu – właśnie takie połączenie zakłada niemiecki przepis. Odwzorowanie tej receptury nie zajmie wam więcej niż 15 minut. Jest naprawdę dziecinnie prosta. Przepis na przepyszną niemiecką mizerię Będziecie potrzebować 4 świeżych ogórków 100 ml śmietany 18 proc. 1 ząbka czosnku 1 łyżki octu 1 pęczku świeżego koperku ½ łyżeczki cukru Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie W średniej wielkości misce umieśćcie śmietanę (możecie też użyć jogurtu naturalnego, aby było mniej kalorycznie), ocet, cukier, sól oraz pieprz.  Koperek posiekajcie drobniutko i również umieśćcie w misce. Czosnek obierzcie, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do pozostałych składników.  Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 15 minut. W tym czasie wszystkie smaki będą miały szansę się przegryźć, dzięki czemu wasza mizeria będzie smakować naprawdę wyjątkowo. Ogórki...

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad
Idealnym pomysłem na obiad jest sałatka. Ta przygotowana z tuńczyka oraz ryżu jest smaczna i lekka. Bliscy będą zachwyceni jej smakiem.

Na obiad na stole często goszczą wykwintne oraz czasochłonne dania lub klasyczne jak kotlety czy zupy. Jednak w tygodniu nie zawsze jest czas na przyrządzanie takich potraw. Wówczas idealnie sprawdzają się sałatki. Są nie tylko szybkie, ale sycące, smaczne i lekkie. Sałatka z tuńczykiem Przygotowanie takiej potrawy z tuńczykiem i ryżem jest banalnie proste. Dodatek kukurydzy, ogórków konserwowych oraz cebuli idealnie podkreśla smak dania. Całość jest dosyć lekka, co jest świetnym rozwiązaniem na szybki obiad. Sałatka sprawdzi się również jako przystawka na przyjęcie.  Jak wybrać tuńczyka? Na sklepowych półkach można spotkać się z trzema rodzajami tuńczyka w puszce. Jest w sosie własnym, w wodzie bądź w oleju roślinnym. Najlepszym wyborem jest pierwsza opcja. Tuńczyk wówczas ma niewielką ilość kalorii, odpowiedni aromat i nie ma zbędnych, kalorycznych dodatków w postaci tłuszczu. Ryba w sosie własnym idealnie sprawdza się do różnego rodzaju potraw. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem Składniki: 150 g surowego ryżu 5 jajek 5 ogórków konserwowych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Ryż ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż dokładnie przelejcie zimną wodą, aby był sypki. Jajka ugotujcie na twardo. Schłodzone obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kostkę. Ryż przełóżcie do większej miski wraz z pokrojonymi jajkami. Cebulę obierzcie z łupinek. Pokrójcie ją w drobną kostkę wraz z ogórkami konserwowymi.  Rozdrobnione warzywa dodajcie do ryżu. Z zalewy odsączcie kukurydzę oraz tuńczyka. Rybę rozdrobnijcie palcami bądź widelcem. Dane...

Sprawdzili, ile jest tuńczyka w tuńczyku w kanapkach z popularnej sieci. Wynik szokuje
AdobeStock
Newsy
Sprawdzili, ile jest tuńczyka w tuńczyku w kanapkach z popularnej sieci. Wynik szokuje!
Dwie Amerykanki miały wątpliwości co do tego, czy w zamówionych przez nich kanapkach z tuńczykiem rzeczywiście był tuńczyk. Dziennikarka NYT postanowiła to sprawdzić!

Wydawać by się mogło, że właściciele barów i restauracji nie kłamią w kwestii zawartości dań, które sprzedają. W końcu jaki by mieli w tym interes? Zamawiając posiłek na przykład z pomidorami, każdy od razu zauważy ich brak na talerzu. A już na pewno trudno by było przeoczyć brak ryby w kanapce z tuńczykiem! Jednak dwie klientki sieci Subway w USA, gdzie sprzedaje się kanapki, miały duże wątpliwości co do kanapek z tuńczykiem. Kanapka z tuńczykiem bez tuńczyka? W lutym 2021 r. w Ameryce zrobiło się bardzo głośno o sieci barów Subway, gdy dwie kobiety pozwały tę sieć z powodu braku tuńczyka w kanapkach. Twierdziły, że znajduje się w nich masa imitująca tę rybę. Subway zdecydowanie odciął się od tych oskarżeń, a w oświadczeniu napisano: Subway dostarcza do restauracji gotowanego tuńczyka, który jest tam mieszany z majonezem i używany w kanapkach, wrapach i sałatkach. Dodatkowo, w dalszej części oświadczenia stwierdzono, że pozew atakujący przemysł spożywczy ma na celu jedynie rozsławić prawników, którzy podjęli się tej sprawy. Śledztwo dziennikarskie W sprawie kanapek bez tuńczyka nie dała za wygraną dziennikarka „New York Times” Julia Carmel. Kobieta postanowiła przeprowadzić śledztwo dziennikarskie by sprawdzić, ile tuńczyka znajduje się w tuńczyku w kanapkach Subway. Kupiła trzy kanapki z tuńczykiem, każdą w innym barze Subway w mieście Los Angeles. Następnie wydobyła pastę rybną z każdej kanapki i zamrożoną wysłała do laboratorium. Wynik był zaskakujący! W próbce nie wykryto DNA tuńczyka możliwego do amplifikacji – brzmiała odpowiedź z laboratorium. Badacze dodali, że wynik nie musi być spowodowany brakiem tuńczyka w próbkach. Możliwe jest, że pasta rybna dodawana do kanapek jest tak wysoko przetworzona, że DNA tuńczyka jest...