Nawet najbardziej klasyczna sałatka z ryżem, tuńczykiem, kukurydzą, jajkiem i majonezem, zyska nowe oblicze dzięki jednemu sekretnemu składnikowi. Pomysł na jego dodanie pojawił się w jednym z amerykańskich kulinarnych programów telewizyjnych Cook’s Country i zawładnął podniebieniami rzeszy osób.

Sekretny składnik

Do sałatki z tuńczyka dodaj… cukier! Choć dla wielu to połączenie może wydawać się nieco dziwne i szalone, w rzeczywistości łagodzi smak ryby i wspaniale dopełnia sałatkę. Wystarczy pół łyżeczki, żeby się zakochać!

Sałatka z tuńczykiem to oczywiście danie, które można dowolnie modyfikować dodając najróżniejsze składniki. Może to być seler, marchewka, pikle, kolendra, a nawet jalapenos. Do wyboru, do koloru. Jedno jest pewne, każdą wersje wspaniale dopełni i wzbogaci dodatek cukru!

Popularne za granicą

Mimo że metoda jest mało popularna w Polsce to połączenie ryby i cukru powszechnie stosuje się między innymi w Szwecji oraz krajach azjatyckich. Cukier i sól są często wykorzystywane między innymi do marynowania ryb.

Zobacz także:

Źródło: mashed.com