
Skąd się bierze charakterystyczny GORZKI smak zielonej herbaty i jak go wyeliminować? Tego sposobu jeszcze nie znałaś!
Właściwości zdrowotne zielonej herbaty
Regularne picie zielonej herbaty ma wiele korzyści zdrowotnych - oczyszcza, leczy i odmładza nasz organizm od wewnątrz. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zielona herbata jest pełna przeciwutleniaczy, polifenoli i flawonoidów, które nie tylko wzmacniają odporność, ale także chronią nas przed kaszlem i grypą i pomagają nam zachować młodość. Regularne spożywanie zielonej herbaty pomaga też w obniżaniu poziomu cholesterolu, a także ułatwia odchudzanie i wspomaga trawienie. Spożywanie zielonej herbaty pomaga również w utrzymaniu zdrowych włosów i oczyszczeniu skóry. Co jednak, gdy nie lubimy jej charakterystycznego gorzkawego smaku?
Skąd się bierze gorycz w zielonej herbacie?
Według Sencha Tea Bar, zielona herbata w przeciwieństwie do wielu innych gatunków herbat, jest zwykle mniej przetworzona, co oznacza, że zachowuje wiele ziemistych i naturalnych związków, które nadają jej charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Związki te to katechiny, chlorofil i kofeina. Warto przy okazji wspomnieć o procesie produkcji zielonej herbaty, który także może wpływać na jej smak.
- Po zerwaniu liście zielonej herbaty są wypalane na patelni lub gotowane na parze, aby zapobiec utlenianiu, przy czym liście wypalane na patelni mają trawiasty i prażony smak, podczas gdy liście gotowane na parze mają bardziej roślinny smak z nutą słodyczy - pisze Sencha Tea Bar.
Dodatkowo zielona herbata jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę wody i długi czas zaparzania, dlatego - parzona w zbyt gorącej wodzie lub zbyt długo - może nabierać nieprzyjemnego i bardzo gorzkiego i smaku. Czy da się to jakoś wyeliminować?
Jak zwalczyć gorzki smak zielonej herbaty? To proste!
Jak donosi portal Konesso.pl, najlepsza temperatura parzenia zielonej herbaty waha się od 60 do 85 stopni Celsjusza. Żeby wydobyć jej pełne walory smakowe, warto stosować wodę przefiltrowaną, która jest pozbawiona dodatkowych minerałów. Wreszcie, większość herbat zielonych wymaga bardzo krótkiego czasu parzenia, prawie zawsze mniej niż dwie minuty. Gdy pozostawimy ją na dłuższy czas, nabierze ona nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.
Jeśli mimo zastosowania się do powyższych wskazówek twoja zielona herbata nadal jest zbyt gorzka, możesz do niej dodać trochę świeżej cytryny, imbiru, mięty lub miodu, które na pewno poprawią jej smak.
Źródło: Mashed,com, Konesso.pl