herbata
Pixabay
Triki kulinarne

Skąd się bierze charakterystyczny GORZKI smak zielonej herbaty i jak go wyeliminować? Tego sposobu jeszcze nie znałaś!

Nic nie jest w stanie szybciej ukoić naszego ciała, umysłu i duszy niż filiżanka pysznej i niezwykle aromatycznej zielonej herbaty. Czy wiesz, że picie tego napoju ma ogromne korzyści zdrowotne?
Anna Borkowska
listopad 07, 2020

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty

Regularne picie zielonej herbaty ma wiele korzyści zdrowotnych - oczyszcza, leczy i odmładza nasz organizm od wewnątrz. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zielona herbata jest pełna przeciwutleniaczy, polifenoli i flawonoidów, które nie tylko wzmacniają odporność, ale także chronią nas przed kaszlem i grypą i pomagają nam zachować młodość. Regularne spożywanie zielonej herbaty pomaga też w obniżaniu poziomu cholesterolu, a także ułatwia odchudzanie i wspomaga trawienie. Spożywanie zielonej herbaty pomaga również w utrzymaniu zdrowych włosów i oczyszczeniu skóry. Co jednak, gdy nie lubimy jej charakterystycznego gorzkawego smaku?

Skąd się bierze gorycz w zielonej herbacie?

Według Sencha Tea Bar, zielona herbata w przeciwieństwie do wielu innych gatunków herbat, jest zwykle mniej przetworzona, co oznacza, że zachowuje wiele ziemistych i naturalnych związków, które nadają jej charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Związki te to katechiny, chlorofil i kofeina. Warto przy okazji wspomnieć o procesie produkcji zielonej herbaty, który także może wpływać na jej smak.

- Po zerwaniu liście zielonej herbaty są wypalane na patelni lub gotowane na parze, aby zapobiec utlenianiu, przy czym liście wypalane na patelni mają trawiasty i prażony smak, podczas gdy liście gotowane na parze mają bardziej roślinny smak z nutą słodyczy - pisze Sencha Tea Bar.

Dodatkowo zielona herbata jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę wody i długi czas zaparzania, dlatego - parzona w zbyt gorącej wodzie lub zbyt długo - może nabierać nieprzyjemnego i bardzo gorzkiego i smaku. Czy da się to jakoś wyeliminować?

Jak zwalczyć gorzki smak zielonej herbaty? To proste!

Jak donosi portal Konesso.pl, najlepsza temperatura parzenia zielonej herbaty waha się od 60 do 85 stopni Celsjusza. Żeby wydobyć jej pełne walory smakowe, warto stosować wodę przefiltrowaną, która jest pozbawiona dodatkowych minerałów. Wreszcie, większość herbat zielonych wymaga bardzo krótkiego czasu parzenia, prawie zawsze mniej niż dwie minuty. Gdy pozostawimy ją na dłuższy czas, nabierze ona nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.

Jeśli mimo zastosowania się do powyższych wskazówek twoja zielona herbata nadal jest zbyt gorzka, możesz do niej dodać trochę świeżej cytryny, imbiru, mięty lub miodu, które na pewno poprawią jej smak.

Źródło: Mashed,com, Konesso.pl

Komentarze
Rosół
beats_/Adobe Stock
Przepisy Rosół Ani Lewandowskiej to prawdziwy hit! Nie będziesz już chciała jeść innego!
Kto jak kto, ale małżeństwo Lewandowskich wie co powinni jeść prawdziwi mistrzowie. Tym razem zdradzimy, jak powinien wyglądać i smakować rosół dla aktywnych ludzi według Ani Lewandowskiej.
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Anna Lewandowska podbija serca i podniebienia Polek. Robi to w podobnym tempie w jakim jej mąż Robert zdobywa kolejne laury na europejskich boiskach. Wciąż szukamy sekretu wspaniałej formy tej pary, a Ania wcale tego nie ukrywa, tylko dzieli się swoimi pomysłami i refleksjami. Jednym z tych pomysłów jest jej wyjątkowe podejście do rosołu – wszyscy dbający o formę powinni zredukować nieco zawartość tłuszczu w swoich wersjach rosołu. Tak samo zrobiła Ania Lewandowska, która zainspirowała się z kolei przepisem Anny Ciesielskiej. Poniższy przepis na „magiczny rosół Anny Lewandowskiej” będzie doskonałym wyborem nie tylko dla sportowców – tę lekką, ale pożywną i zdrową zupę dobrze przyjmie każdy osłabiony chorobą organizm. Podstawą rosołu Lewandowskiej będzie dobrego gatunku mięso na wywar – wybierzmy wołowinę, cielęcinę, a nawet wartościową dziczyznę. Na koniec bulion warto wzbogacić kawałkiem smacznego drobiu. Składniki: 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki kurkumy Ok. 1/2 kg mięsa 3 łyżki octu 1/2 łyżeczki kminku 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Seler naciowy 2 ząbki czosnku Pół łyżeczki imbiru Pieprz cayenne Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pół kurczaka Przygotowanie: Gotujemy przez 1,5 godziny wywar z mięsa z dodatkiem tymianku, kurkumy, ziela angielskiego, kminku, octu i liścia laurowego. Następnie do zupy dodajemy: warzywa, imbir, paprykę, resztę przypraw, a także pół kurczaka Na sam koniec wyjmujemy jarzyny i mięso z bulionu i podajemy z kaszą jaglaną gotowaną na wodzie. Źródło: hpba.pl

Przeczytaj