Domowe przetwory na zimę
Pixabay/Cara Shelton
Triki kulinarne

Robicie już domowe przetwory? Lepiej uważajcie. Przez jeden okropny błąd, może się w nich czaić okropna trucizna

W domowych przetworach znajdziemy moc smaku i naturalnych składników. Czy tylko to?
Aleksandra Jaworska
listopad 10, 2020

Rzadko kiedy martwimy się o efekt przygotowywania domowych przetworów. Zazwyczaj to proste, kilkuskładnikowe mikstury, które pomogą z przeziębieniem, jak również ozdobią okolicznościowy tort. Czy w trakcie ich przygotowań pomijamy coś ważnego?

Śmiertelna trucizna

Trudno szukać w przetworach śmiertelnego zagrożenia, o ile nie wie się o sekretach zaklętych w sposobie ich przygotowywania. Clostridium botulinum to bakteria, która jest odpowiedzialna za zatrucie tzw. jadem kiełbasianym. 

Tego rodzaju zatrucie zagraża w bezpośredni sposób naszemu życiu. Sam jad kiełbasiany kojarzy się zazwyczaj z trucizną, jaką znajdziemy w przetworach mięsnych. m.in. w konserwach. Jak się jednak okazuje, przetwory z warzyw i owoców nie ulegają wyjątkowi od tej reguły. 

Polskie statystyki podają całkowicie druzgocące liczby. Zatrucie toksyną botulinową to nawet 20 - 30 przypadków rocznie. Weźmy pod uwagę, że w podanych statystykach ujęte są jedynie oficjalne dane. Realna liczba zatrutych przypadków może więc odbiegać od tych danych.

Wśród wszystkich przypadków, bez najmniejszego trudu, znajdziemy przypadki śmiertelne. Jesień to paradoksalnie najlepszy czas na zatrucia. Właśnie wtedy znacznie chętniej sięgamy po domowe przetwory i konserwy.

- Nazwa jad kiełbasiany może wprowadzać w błąd, gdyż sugeruje, że przyczyną groźnego, czasem śmiertelnego zatrucia są wyłącznie wędliny i mięso, podczas gdy do zatruć dochodzić może również w wyniku spożycia konserwowanych warzyw, ryb, a nawet grzybów i owoców – podaje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH).

Bez konserwantów

Konserwanty wybieramy znacznie rzadziej niż jeszcze kilka lat temu. Nie oznacza to jednak, że sięgając po domowe przetwory mamy gwarancję jakości w słoiku. Źle przechowywane weki mogą grozić naszemu zdrowiu.

Najłatwiejszy sposób na uniknięcie zatrucia jadem kiełbasianym jest gotowanie co najmniej 3-krotne naszych przetworów. Najlepiej pierwszego i drugiego dnia przez godzinę i dnia kolejnego, jeszcze przez 30 minut. 

Dodatkową procedurą może być gotowanie konserwowanej żywności przez 10 minut albo też jej podgrzewanie przez około pół godziny w temperaturze 80 stopni Celsjusza. 

 

Źródło: WP Zdrowie

 

Komentarze
Ciasto francuskie
BMK/Wikipedia Commons
Triki kulinarne Przepis na udane ciasto francuskie. Jeden błąd i danie trafi do kosza!
Kochamy ciasto francuskie. Rogale, zapiekane parówki, cynamonowe ślimaki – zastosowań tego rodzaju ciasta jest mnóstwo. Jak przygotować je w domowym zaciszu?
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Zapracowane gospodynie domowe z pewnością znają właściwości i smak gotowego ciasta francuskiego. Sprzedawane w gotowych rulonach w każdym supermarkecie mają swoją jedną niezaprzeczalną zaletę – do przygotowania wypieku z takiego wyrobu nie potrzeba za wiele czasu. Warto jednak pomyśleć nad wykonaniem swojego własnego ciasta francuskiego. Wielkim atutem domowego ciasta francuskiego będą jego składniki i świeżość. Gdy robimy je sami, użyjemy wybranego przez nas tłuszczu. Nie będzie to powszechny w tego typu produktach tłuszcz palmowy, którego negatywne właściwości to temat na całkiem długi elaborat. Co zrobić, by nasze ciasto francuskie wyszło idealnie i było świetną podstawą pod ciekawe wypieki? Warto stosować się do poniższych zasad, gdyż jedna pomyłka może oznaczać niepowodzenie całej misji. Szkoda waszej pracy. Tak samo szkoda składników na ciasto. Gdy przygotowujecie ciasto francuskie, pamiętajcie o: Owijaniu go w folię spożywczą po włożeniu do lodówki Chłodzeniu go przed pieczeniem Kiedy wałkujemy ciasto i planujemy włożyć  je do lodówki – pamiętajmy o przełożeniu go papierem do pieczenia, tak by się nie posklejało Podczas pieczenia stosujmy odpowiednią temperaturę – ok. 200 st. C. bez termoobiegu. W przeciwnym razie ciasto może nam nie wyrosnąć! A teraz czas na dokładny przepis: Składniki: 200 ml zimnej wody Łyżka soli 0,5 kg masła 15 dag mąki krupczatki 25 dag mąki pszennej Przygotowanie: Rozpuszczamy sól w wodzie, a w rondelku 75 g masła. Zagniatamy ciasto z obu mieszanek i obu mąk. Formujemy kulę, spłaszczamy ją i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Pozostałe masło ucieramy na gładką masę. Utarte masło wkładamy...

Przeczytaj