Stary przepis na galaretę, czyli zimne nóżki. Dodaj do nich sekretny składnik a galaretka będzie się idealnie “trząść”
Flickr
Triki kulinarne

Stary przepis na galaretę, czyli zimne nóżki. Dodajcie do nich ten 1 składnik, a galaretka będzie się trząść

Nóżki w galarecie to prawdziwe wspomnienie z dzieciństwa. Może znacie je pod inną nazwą. Lorneta i galareta, galart, studzienina, drygle, czy tymbalik... Czy te nazwy coś wam mówią?

Nazewnictwo nóżek jest w dużej mierze uzależnione od regionu. Najbardziej znane z nich, czyli te które kojarzymy wszyscy to: nóżki w galarecie, zimne nóżki, czy galaretka wieprzowa. Za to w gwarze warszawskiej funkcjonuje określenie meduza.

Nóżki jako potrawę znają też i nasi rodzice. Jako przekąska, były chętnie i często spożywane. Głównie jako zagrycha do chłodzonej wódeczki. Kieliszki wódki robiły za lornetę, którą zagryzało się galaretką wieprzową, inaczej mówiąc meduzą

Z czym powinno się podawać galaretę wieprzową?

W menu podczas rodzinnych imprez często można było znaleźć zimne nóżki. I choć przygotowania do nóżek dzielą się na kilka etapów, gospodynie domowe zawsze z podobnym entuzjazmem zabierały się do ich przygotowywania. 

Tradycyjnie nóżki pasują do soku z cytryny albo octu. Obydwie wersje uzupełniają ich smak w sposób kompletny. Oczywiście nóżki są na tyle popularne, że można je kupić na mieście. Większą frajdę, również smakową, sprawią jednak te domowego wyrobu.

Zobacz także
Galaretka wieprzowa czy drobiowa, która lepsza?

Galaretka wieprzowa czy drobiowa? Jedną z nich szczególnie często podawano w PRL-u

zimne nóżki

Czy galaretka jest dobra na stawy? Eksperci zażarcie się kłócą

Stary przepis na galaretę wieprzową

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 nieduża golonka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • Opcjonalnie żelatyna: 3 łyżki na 1 litr wywaru

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przygotowanie:

  1. Obgotowujemy mięso w garnku. Razem z nóżkami i golonką wrzucamy ziele angielskie i pieprz oraz opaloną cebulę.
  2. Po godzinie z kwadransem dodajemy włoszczyznę, po dwóch – sól do smaku. Wszystko dochodzi przez blisko 4 godziny. Po tym czasie mięso bez żadnego problemu odejdzie od kości.
  3. Na bieżąco usuwamy z wywaru zbędne szumowiny.
  4. W razie potrzeby wywar możemy zasilić żelatyną - jeśli w waszym mięsie nie ma zbyt wielkiej ilości kości, powinniście rozważyć ten krok, by galareta trzęsła się jak należy.
  5. Po wyjęciu nóżek i golonki zajmujemy się wywarem. Jeśli zależy wam na klarownym wywarze, trzeba go przelać na drobnym sicie, a następnie sklarować białkiem.
  6. Czyli ubijamy 2 białka, dodajemy do podgrzanego wywaru i mieszamy. Całość nadaje się do ponownego przecedzenia przez sito.
  7. Ostudzone mięso oddzielamy od kości i oglądamy w celu znalezienia najładniejszych części. Do wyrzucenia nadaje się skóra z golonki, trochę tłuszczu, skórek i kleistych fragmentów.
  8. Do dużego naczynia jak na ilustracji bądź do małych salaterek wkładamy posiekane mięso. Do odcedzonego wywaru dodajemy przeciśnięty czosnek i sprawdzamy, czy całość jest odpowiednio słona i pieprzna.
  9. Salaterki odstawiamy do ostygnięcia, a potem wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po wszystkim zabieramy się za jedzenie!

Źródło: “Vars i Sawa”

nóżki w galarecie przepis
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy
Lubicie nóżki w galarecie? Dodajcie do nich to mięso, a staną się jeszcze lepsze
Galareta z nóżkami wieprzowymi, warzywami i octem to starodawny przysmak, który do dzisiaj serwuje się w większości polskich domów. Okazuje się, że jej smak łatwo podbić golonką.

Galart lub, jak kto woli, zimne nóżki to danie szczególnie popularne w Wielkopolsce. Jednak przekąska przyrządzana na bazie nóżek wieprzowych i warzyw to istny rarytas nie tylko dla osób mieszkających w tej części kraju. Galaretą zajadają się wszyscy Polacy! Podawana z octem lub sokiem z cytryny od lat pieści podniebienia wielu smakoszy. Jeśli też uwielbiacie jej smak mamy dla was propozycję nie do odrzucenia – spróbujcie ją przyrządzić z golonką. Uwierzcie nam, będzie wyborna.  Przepis na nóżki z golonką w galarecie  Składniki: 1 golonka 2 nóżki wieprzowe 1 marchewka 1 pietruszka 1 seler 1 łyżeczka żelatyny Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskiego i liście laurowe Przygotowanie Golonkę i nóżkę wieprzową opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Marchewkę, pietruszkę i selera obierzcie, pokrójcie w kosteczkę i dodajcie do gotującego się mięsa. W garnku umieśćcie również liście laurowe i ziela angielskie. Całość gotujcie tak długo, aż wszystkie składniki staną się miękkie (ok. 2 godziny). Przed samym zdjęciem z ognia doprawcie wywar solą i pieprzem i zamieszajcie. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmijcie z garnka warzywa i umieśćcie je w przygotowanych wcześniej salaterkach lub kubeczkach.  Z wywaru wyjmijcie również mięso. Pokrójcie je na kawałki i poporcjujcie pomiędzy salaterki. Do wywaru dodajcie żelatynę. Całość mieszajcie aż do połączenia się składników. Tak przygotowaną, tężejącą galaretę rozlejcie do waszych salaterek wypełnionych warzywami i mięsem, a następnie odstawcie do wystudzenia. Po kilkudziesięciu minutach (kiedy galareta wystygnie) przełóżcie przekąski do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego! Jak naprawić mętną galaretę? Uwaga,...

jak zrobić zimne nóżki galaretę
Gotujmy.pl
Newsy
Zimne nóżki z kurczakiem i jajkiem na świąteczne śniadanie. Podajcie je z cytryną i octem
Galareta, zimne nóżki, a może drygle? Jak zwał, tak zwał. Przyrządźcie to z dodatkiem różnych warzyw, a goście nie będą mogli wyjść z podziwu.

Efektowna galareta to kulinarna propozycja nie tylko na święta. Popularne zimne nóżki świetnie będą smakowały z dodatkiem odrobiny kwaśnego smaku. Delikatną kwasowość zapewni tradycyjny ocet lub nieco bardziej popularna w ostatnich latach cytryna. Wybór należy tylko do was. Galareta, zwana w niektórych miejscach naszego kraju także dryglami, uda się wam bez grama żelatyny. Kluczem do tego jest oczywiście długie gotowanie różnych gatunków mięs z kośćmi. Taki proces zapewni wam prawidłowe, tężejące działanie kolagenu. Przepis na galaretę – zimne nóżki z kurczakiem i jajkiem Składniki: 2 golonki wieprzowe 1 nóżka wieprzowa 2 udka z kurczaka 3-4 marchewki 1 korzeń pietruszki 3-4 jajka 1 puszka groszku konserwowego Sól morska do smaku Pieprz czarny mielony 5 ząbków czosnku Opcjonalnie - ok. 8-10 oliwek czarnych 5 liści laurowych 6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu ziarnistego Przygotowanie: Nóżki i golonki w razie potrzeby opalcie nad gazem i oskrobcie dokładnie. Oczyśćcie udka z kurczaka. Obierzcie marchewkę i pietruszkę ze skórki. Nóżki i golonki włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą, dodajcie obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, a także pieprz w kulkach. Gotujcie na maleńkim ogniu pod przykryciem przez ok. 3-4 godziny. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmijcie je w trakcie gotowania, tak by potem dodać je do galarety. Doprawcie gotujące się mięso solą. Po ok. 2 godzinach gotowania wieprzowiny dodajcie do garnka udka drobiowe. Po 3-4 godzinach gotowania przecedźcie mięso, wywar zostawcie w garnku i dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, a także mielony pieprz. Ugotujcie jajka na twardo w innym garnku. Mięso oddzielcie od...

galareta
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie zimne nóżki w ten sposób, a postoją dłużej niż zwykle. Z tego przepisu smakują jak te u babci
Zimne nóżki w galarecie to prawdziwa klasyka. Podane z dodatkiem octu i świeżego pieczywa to powrót do smaku dzieciństwa.

Jeszcze kilka lat temu były stałym bywalcem na stołach podczas różnych uroczystości. Idealnie sprawdzi się również jako zimna przekąska na kolację. Przepis na pasteryzowane zimne nóżki Choć czasy się zmieniły i przyzwyczajenia również, to nadal wiele osób nie wyobraża sobie wesela czy chrzcin zakrapianych alkoholem bez tego kultowego dania, jakim są zimne nóżki. Idealnie smakują z pikantnymi dodatkami, takimi jak musztarda, ćwikła czy chrzan. Aczkolwiek według niektórych opinii najlepiej smakują solo ze świeżym pieczywem i kilkoma kroplami octu czy soku z cytryny. Składniki: 1 ½ kg nóżek wieprzowych 1 golonka 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 1 seler 1 duża cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól pieprz Wykonanie: Mięso dokładnie umyjcie i oczyśćcie pod ciepłą wodą. Następnie ułóżcie je w większym garnku. Wlejcie letnią wodę, tak aby mięso było dobrze zanurzone. Do środka dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie.  Garnek ustawcie na niewielkim ogniu i doprowadźcie do wrzenia. Od tego momentu całość gotujcie pod przykryciem przez dwie godziny. W międzyczasie zbierajcie tworzący się szum z wywaru. Podczas gotowania przygotujcie włoszczyznę. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierzcie, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki. Obraną cebulę delikatnie opalcie nad ogniem lub przypieczcie w piekarniku. Kiedy nóżki będą ugotowane, do garnka włóżcie przygotowane warzywa i gotujcie kolejne 1,5 godziny. Po upływie danego czasu, z wywaru wyjmijcie mięso oraz warzywa. Po ostygnięciu mięso oddzielcie od kości i skóry, zaś włoszczyznę pokrójcie w niewielką kostkę. Wywar z garnka przecedźcie przez sito, a później doprawcie go solą oraz...

Chrupiąca golonka
Pixabay/RitaE
Newsy
Porada na wagę złota. Jak zrobić mięciutką golonkę? Rozpływa się w ustach, a skórka chrupie
Golonka to przysmak jakich mało. Szczególnie ta, której skórka jest złocista i chrupiąca. Wiemy jak ją zrobić!

Golonka pasuje do kufla z piwem i kiszonej kapusty. To także jedna z ulubionych potraw wśród Polaków.  Konkretna sztuka mięsa Mięso z golonki jest kruche i soczyste. Można się nim obficie najeść! Jeśli jesteście wytrawnymi mięsożercami, przepis poniżej powinien przypaść wam do gustu. Jedynym problemem, który pojawia się podczas przyrządzania golonki jest znalezienie sposobu, dzięki któremu nie straci miękkości. Mimo iż ogólnie dostępne przepisy zdają się na ten temat mówić od dawna, nie wszystkim ta sztuka wychodzi. Do jej klasycznego przygotowywania można też użyć jednej sprytnej metody, która raz na zawsze rozprawi się z suchym mięsem, które nie ma zbyt wielu zwolenników.  Golonka soczysta i mięciutka Idealne mięso to takie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka  to też idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Na sam początek golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a dopiero później upiec w piekarniku. Spróbujcie, a nie uwierzycie jakie to proste i skuteczne. Golonce w takiej odsłonie zwyczajnie trudno się oprzeć. Składniki na mięciutką golonkę dla 3- 4 osób: 1 golonka wieprzowa o wadze około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego 2 większe listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr Sposób przygotowania przepisu W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, delikatnie solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i możemy...