Nóżki
Gotujmy.pl
Triki kulinarne

Puste półki w czasach PRL a rodzice i tak zawsze dostali mięso na zimne nóżki. Dodaj do nich sekretny składnik a galaretka będzie się idealnie “trząść”
 

Nóżki w galarecie to prawdziwe wspomnienie z dzieciństwa. Może znacie je pod inną nazwą. Lorneta i galareta, galart, studzienina, drygle, czy tambalik coś wam mówią?
Aleksandra Jaworska
listopad 15, 2020

Nazewnictwo nóżek jest w dużej mierze uzależnione od regionu, w którym występują. Najbardziej znane z nich, te, które kojarzymy wszyscy to: nóżki w galarecie, zimne nóżki, czy galaretka wieprzowa. Za to w gwarze warszawskiej funkcjonuje określenie meduza!

Nóżki jako potrawę znają też i nasi rodzice. Jako przekąska, były chętnie i często spożywane. Głównie jako zagrycha do chłodzonej wódeczki. Kieliszki wódki robiły za lornetę, którą zagryzało się galaretką wieprzową, inaczej mówiąc meduzą. 

Zgodnie z tradycją

W menu podczas rodzinnych imprez każdorazowo można było znaleźć zimne nóżki. I choć przygotowania do nóżek dzielą się na kilka etapów, gospodynie domowe z podobnym entuzjazmem zabierały się do ich przygotowywania. 

Tradycyjnie nóżki pasują do soku z cytryny albo octu. Obydwie wersje uzupełniają ich smak w sposób kompletny. Oczywiście nóżki są na tyle popularne, że można je kupić na mieście. Większą frajdę, również smakową, sprawią te domowego wyrobu.

Składniki na proste zimne nóżki: 

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 nieduża golonka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól

Najprościej jak się da

Jeżeli na nóżkach nie ma szczeciny, to je opalamy i skrobiemy, dokładnie oglądamy także golonkę. Obgotowujemy mięso w garnku. Razem z nóżkami i golonką wrzucamy ziele angielskie i pieprz oraz opaloną cebulę.

Po godzinie z kwadransem dodajemy włoszczyznę, po dwóch – sól do smaku. Wszystko dochodzi przez blisko 4 godziny. Po tym czasie mięso bez żadnego problemu odejdzie od kości. Na bieżąco usuwamy z wywaru zbędne szumowiny.

Po wyjęciu nóżek i golonki zajmujemy się wywarem. W nim tkwi cały sekret. Jeśli zależy wam na klarownym wywarze, trzeba go przelać na drobnym sicie, a następnie sklarować białkiem. Czyli ubijamy 2 białka, dodajemy do podgrzanego wywaru i mieszamy. Całość nadaje się do ponownego przecedzenia przez sito.

Ostudzone mięso oddzielamy od kości i oglądamy w celu znalezienia najładniejszych części. Do wyrzucenia nadaje się skóra z golonki, trochę tłuszczu, skórek i kleistych fragmentów.

Do salaterek wkładamy posiekane mięso. Do odcedzonego wywaru dodajemy przeciśnięty czosnek i sprawdzamy, czy całość jest odpowiednio słona i pieprzna. Salaterki odstawiamy do ostygnięcia, a potem wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po wszystkim zabieramy się za jedzenie!

 

Źródło: Przepis ze strony poświęconej Warszawie “Vars i Sawa”

 

Komentarze
Chrupiąca golonka
Pixabay/RitaE
Newsy Porada na wagę złota. Jak zrobić mięciutką golonkę? Rozpływa się w ustach, a skórka chrupie
Golonka to przysmak jakich mało. Szczególnie ta, której skórka jest złocista i chrupiąca. Wiemy jak ją zrobić!
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Golonka pasuje do kufla z piwem i kiszonej kapusty. To także jedna z ulubionych potraw wśród Polaków.  Konkretna sztuka mięsa Mięso z golonki jest kruche i soczyste. Można się nim obficie najeść! Jeśli jesteście wytrawnymi mięsożercami, przepis poniżej powinien przypaść wam do gustu. Jedynym problemem, który pojawia się podczas przyrządzania golonki jest znalezienie sposobu, dzięki któremu nie straci miękkości. Mimo iż ogólnie dostępne przepisy zdają się na ten temat mówić od dawna, nie wszystkim ta sztuka wychodzi. Do jej klasycznego przygotowywania można też użyć jednej sprytnej metody, która raz na zawsze rozprawi się z suchym mięsem, które nie ma zbyt wielu zwolenników.  Golonka soczysta i mięciutka Idealne mięso to takie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka  to też idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Na sam początek golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a dopiero później upiec w piekarniku. Spróbujcie, a nie uwierzycie jakie to proste i skuteczne. Golonce w takiej odsłonie zwyczajnie trudno się oprzeć. Składniki na mięciutką golonkę dla 3- 4 osób: 1 golonka wieprzowa o wadze około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego 2 większe listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr Sposób przygotowania przepisu W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, delikatnie solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i możemy...

Przeczytaj
sposób na mętną galaretę z nóżek
Adobe Stock
Newsy Galareta do nóżek wyszła mętna? Oto sposoby, aby ją uratować i by stała się idealnie klarowna
Galareta podawana w towarzystwie nóżek wieprzowych i octu to starodawny przysmak, który do dzisiaj serwuje się w większości polskich domów. Choć jego przygotowanie jest stosunkowo proste, wystarczy jeden błąd, by wywar stał się mętny. Na szczęście można go naprawić!
Weronika Kępa
grudzień 22, 2020

Polacy uwielbiają galaretę z nóżkami wieprzowymi Galart lub, jak kto woli, zimne nóżki to danie szczególnie popularne w Wielkopolsce. Jednak przekąska przyrządzana na bazie nóżek wieprzowych i warzyw to istny rarytas nie tylko dla osób mieszkających w tej części kraju. Podawana z octem lub sokiem z cytryny od lat pieści podniebienia wielu smakoszy.  Niewielu jednak wie, jak prawidłowo ją przyrządzać. O znakomitej jakości i wyglądzie dania stanowią tak naprawdę niuanse. Jednak warto na nie zwrócić uwagę. Jak przyrządzić idealny galert? Zanim wasze nóżki wieprzowe wylądują w garnku powinny się moczyć w wodzie przez co najmniej kilka godzin. Mięso musicie gotować wraz z przyprawami i warzywami przez ok. 2,5 godziny, na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką. Gotową galaretę powinniście nieco przestudzić zanim zostanie przecedzona, ponownie połączona z mięsem i schowana do lodówki. Można więc powiedzieć, że przepis jest banalnie prosty, a jednak można popełnić w nim błąd. Jeśli w trakcie gotowania wasz wywar stał się mętny, prawdopodobnie doszło do kulinarnej wpadki – włożyliście mięso do wrzącej zamiast do zimnej wody. Pamiętajcie jednak, że w kuchni wiele rzeczy da się naprawić, a uratować was może tylko spokój i opanowanie. Nie inaczej jest w tym przypadku. Jak uratować mętną galaretę? Aby przywrócić galarecie klarowność powinniście umieścić w wywarze ubite białko oraz 2 łyżki octu. Całość musicie dokładnie wymieszać, a następnie zagotować. Po kilku minutach przecedźcie wywar, najlepiej przez sitko wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą i gotowe! Po błędzie ani śladu! Umieszczona w lodówce galareta zachowa świeżość aż przez  10 dni!

Przeczytaj
Salceson
Wikimedia Commons/MOs810
Przepisy Tani przepis na salceson domowy skradnie wasze serca. Po zjedzeniu uśmiech na twarzy gwarantowany
Nic nie dorówna domowemu jedzeniu. Salceson przygotowany samodzielnie? Tak, to możliwe!
Aleksandra Jaworska
listopad 15, 2020

Jeśli macie zacięcie do przepisów, ten powinien przypaść wam do gustu. Jeżeli za to gotowanie to kolejna pozycja w zestawieniu waszych hobby, przekonacie się tym bardziej. Przedstawiamy przepis na mięsny i pyszny - domowy salceson wieprzowy. Salceson jako wyrób kulinarny głównie jest robiony z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu i przypraw. Odpowiednie peklowanie mięsa zapewni mu właściwą konsystencję i smak nieporównywalny do niczego innego.  Salceson, ze względu na swój skład, przybiera różne nazwy handlowe. W sklepowych ladach możemy znaleźć włoski, czarny, brunszwicki, saksoński, ozorkowy, wiejski, podrobowy. Każdy wymaga innego rodzaju mięsa i dodatków w postaci przypraw.  Żeby zrobić domowy salceson, potrzebujecie: 3 duże golonki z kością (około 3 - 4 kg ) zalewa na 2 litr wody 100 g peklosoli 1 główka czosnku 4 liście laurowe , 3 ziela, kilka kulek pieprzu  osłonki do salcesonu                                  1 łyżka soli lub trochę więcej 1 łyżka z czubkiem żelatyny 2 łyżki majeranku 1 łyżka czosnku suszonego 1 łyżka kolendry mielonej 1 łyżka pieprzu 1 mała łyżeczka gałki muszkatołowej 1 mała łyżeczka ziela angielskiego, mielonego 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego Sposób przygotowania: Początkowym etapem przygotowania salcesonu jest oddzielenie golonek od kości. Mięso tak przygotowane należy zapeklować, a kości włożyć do lodówki. W kubku mieszamy peklosól, 1 szklankę wrzątku,...

Przeczytaj
piernikowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Nie macie pomysłu na świąteczne ciasto? Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy to propozycja, której nie może zabraknąć w waszym świątecznym repertuarze.
Anna Borkowska
grudzień 15, 2020

Wielu Polaków nawet nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych - jest iście królewski i na pewno zrobi furorę przy świątecznym stole.  Piernikowy sernik królewski to ciasto, które idealnie podkreśla klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Sernik pięknie pachnie piernikiem i skrywa w sobie nutkę pomarańczy. Z każdym kęsem wprost rozpływa się w ustach. Jak go przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g świeżego masła 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową: 1 kg dwukrotnie zmielonego sera 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 8-10 kropli aromatu pomarańczowego Odrobina soli Sposób przygotowania: Mąkę dobrze przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne, ale nie twarde masło, jajka oraz jogurt naturalny. Następnie dobrze zagniatamy ciasto - możemy użyć robota kuchennego. Ciasto dzielimy na 3 części, a następnie owijamy je folią spożywczą, po czym wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy. Na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy dwukrotnie zmielony ser (to właśnie on nadaje naszemu sernikowi delikatności), dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość...

Przeczytaj